Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Limbažu novada domes 2024. gada 28. marta saistošos noteikumus Nr. 10 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā".
Limbažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 18

2023. gada 28. septembrī
Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Limbažu novada domes
28.09.2023. sēdes lēmumu Nr. 712 (prot. Nr. 11, 4.)


Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka ienākumu slieksni pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un ienākumu slieksni pārējām personām mājsaimniecībā, kas tiek atzīta par maznodrošinātu un kuras deklarētā dzīvesvieta ir Limbažu novada administratīvā teritorija.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu, tajā skaitā ienākumu un materiālā stāvokļa izvērtēšanu mājsaimniecībām veic Limbažu novada sociālais dienests (turpmāk – sociālais dienests) Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

II. Ienākumu un materiālā stāvokļa līmenis, kuru nepārsniedzot mājsaimniecība atzīstama par maznodrošinātu

3. Limbažu novadā Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās Statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī jeb 439,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 jeb 307,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

4. Atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam izvērtē pamatojoties analoģiski trūcīgās mājsaimniecības statusa noteikšanas kritērijiem saskaņā ar spēkā esošo normatīvo aktu nosacījumiem, ņemot vērā Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta pirmās daļas nosacījumus.

III. Ienākumu un materiālā stāvokļa deklarēšana un novērtēšana

5. Lai novērtētu ienākumus un materiālo stāvokli, viena no mājsaimniecības personām Sociālajā dienestā iesniedz dokumentus, kas noteikti 2020. gada 17. decembra Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" 2. punktā.

IV. Noslēguma jautājumi

6. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

7. Atzīt par spēku zaudējušiem Limbažu novada pašvaldības 2021. gada 28. oktobra saistošos noteikumus Nr. 15 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā".

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs
Paskaidrojuma raksts
Limbažu novada pašvaldības domes 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 18 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt minimālos ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai procentuālā apmērā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. panta ceturtajai daļai.

Likuma 33. panta ceturtajā daļā noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Saistošo noteikumu izmaiņas paredz Limbažu novadā maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis paredzēts 70 procenti no ienākumu mediānas.

Likuma 33. panta piektajā daļā noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

Lai saistošie noteikumi būtu vieglāk piemērojami un uztverami, saistošo noteikumu 3. punktā tiek minēti gan procenti no ienākumu mediānas, gan procentiem atbilstoši ienākumu sliekšņi ciparos pirmajai, kā arī pārējām personām mājsaimniecībā, proti, saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās Statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī jeb 439,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 jeb 307,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

439,00 euro atbilst 70 % no ienākumu mediānas pirmajai personai, savukārt 307,00 euro atbilst ienākumu slieksnim piemērojot koeficientu 0,7 atbilstoši Likuma 33. panta piektās daļas nosacījumiem.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuPrognozējams, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, būtiski nemainīsies.

Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – pozitīva ietekme uz iedzīvotājiem un mājsaimniecībām ar zemiem un ļoti zemiem ienākumiem, kuri ir atbalsta saņēmēji. Ar saistošiem noteikumiem tiks paaugstināts trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis.

Ietekme uz vidi – nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci – nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmVisas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var vērsties Limbažu novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests).

Saistošie noteikumi nemaina līdzšinējo kārtību kā personas vēršas pēc šā pakalpojuma saņemšanas.

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Limbažu novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība) pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā.

Pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis " un ievietoti pašvaldības tīmekļvietnē.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajai pašvaldības funkcijai nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Sociālais dienests.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

Ņemot vērā, ka Likuma 3. panta trešajā daļā noteikts, ka kārtību, kādā saņemami pašvaldību sniegtie sociālie pakalpojumi, nosaka pašvaldību saistošajos noteikumos, pašvaldībai tai nav citu iespēju kā tikai caur saistošiem noteikumiem, šo slieksni noteikt.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projektu izstrādājis Sociālais dienests.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2023. gada 17. augusta līdz 2023. gada 8. septembrim. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas laikā netika saņemts neviens viedoklis.

Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs D. Straubergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņa noteikšanu Limbažu novadā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Limbažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 18Pieņemts: 28.09.2023.Stājas spēkā: 12.10.2023.Zaudē spēku: 24.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 197, 11.10.2023. OP numurs: 2023/197.31
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
346306
12.10.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"