Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 13

2023. gada 28. septembrī
Madonas novada pašvaldībai piederošo un tās nomāto dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība
APSTIPRINĀTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
28.09.2023. lēmumu Nr. 561 (prot. Nr. 18, 7. p.)


Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
31. pantu pirmo daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Madonas novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) piederošo vai tās nomāto dzīvojamo telpu (turpmāk – Dzīvojamās telpas) īres maksas noteikšanas kārtību.

2. Noteikumu izpratnē Dzīvojamās telpas tiek klasificētas:

2.1. labiekārtota Dzīvojamā telpa – dzīvojamās telpas, kurā ir centralizēta siltumapgāde vai autonoma gāzes/elektrības apkure, karstā ūdens apgāde (nodrošināta centralizēti vai pašvaldībā ir arī individuāli), centralizēta aukstā ūdens apgāde un kanalizācija, vanna/duša, tualete, var būt arī centralizēta ūdens uzsildīšana, gāzes plīts, u.c.;

2.2. daļēji labiekārtota Dzīvojamā telpa – dzīvojamās telpas, kurā ir individuālā apkure (krāsns apkure), aukstā ūdens apgāde un kanalizācija, tualete (ar vai bez ūdens padeves) atrodas dzīvojamā telpā vai dzīvojamā mājā;

2.3. Dzīvojamā telpa bez ērtībām – dzīvojamās telpas, kurās ir krāsns apkure, aukstā ūdens apgāde ārpus dzīvojamās telpas un tualete ārpus dzīvojamās mājas.

3. Dzīvojamo telpu īres maksu mēnesī aprēķina Pašvaldības Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa, sagatavojot īres līgumus, izmantojot šādu īres maksas aprēķināšanas formulu:

ĪM=Liet x Pl, kur

ĪM – Dzīvojamās telpas īres maksas apmērs (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējo platību);

Liet – īres maksas vērtība, ko īrnieks maksā izīrētājam par dzīvojamās telpas lietošanu (euro mēnesī par dzīvojamās telpas kopējās platības vienu kvadrātmetru);

Pl – Dzīvojamās telpas platība – dzīvojamās telpas kopējā platība (noteikta kvadrātmetros).

4. Dzīvojamo telpu īres maksa par kvadrātmetru Madonas pilsētas teritorijā ir:

4.1. labiekārtotām Dzīvojamām telpām – 1,20 euro/m2 mēnesī;

4.2. daļēji labiekārtotām Dzīvojamām telpām – 0,90 euro/m2 mēnesī;

4.3. Dzīvojamām telpām bez ērtībām – 0,60 euro/m2 mēnesī.

5. Dzīvojamo telpu īres maksa par kvadrātmetru Lubānas pilsētas, Cesvaines pilsētas un Ērgļu ciema teritorijā ir:

5.1. labiekārtotām Dzīvojamām telpām – 1,00 euro/m2 mēnesī;

5.2. daļēji labiekārtotām Dzīvojamām telpām – 0,70 euro/m2 mēnesī;

5.3. Dzīvojamām telpām bez ērtībām – 0,40 euro/m2 mēnesī.

6. Dzīvojamo telpu īres maksa par kvadrātmetru pagastu teritorijās (Indrānu, Cesvaines, Barkavas, Sausnējas, Dzelzavas, Vestienas, Ošupes, Mētrienas, Jumurdas, Liezēres, Ļaudonas, Kalsnavas, Bērzaunes, Mārcienas, Praulienas, Aronas, Lazdonas, Sarkaņu un Ērgļu) ir:

6.1. labiekārtotām Dzīvojamām telpām – 0,70 euro/m2 mēnesī;

6.2. daļēji labiekārtotām Dzīvojamām telpām – 0,50 euro/m2 mēnesī;

6.3. Dzīvojamām telpām bez ērtībām – 0,30 euro/m2 mēnesī.

7. Dzīvojamām telpām, kas atrodas dzīvojamā ēkā, kas ir atjaunota vai renovēta, īres maksu palielina, piemērojot koeficientu 2.

8. Šajos Noteikumos noteiktā īres maksa var tikt samazināta:

8.1. 40 % apmērā no šajos noteikumos noteiktās īres maksas dzīvojamai telpai, kas piešķirta kā palīdzība dzīvokļu jautājumu risināšanā, ja īrniekam Dzīvojamā telpa izīrēta atbilstoši Madonas novada pašvaldības 2022. gada 29. jūnija saistošo noteikumu Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Madonas novadā" 7. punkta prasībām;

8.2. 50 % apmērā no šajos noteikumos noteiktās īres maksas dzīvojamai telpai, ja īrniekam ir goda ģimenes statuss;

8.3. 50 % apmērā no šajos noteikumos noteiktās īres maksas dzīvojamai telpai, ja īrniekam vai viņa ģimenes loceklim noteikta I vai II grupas invaliditāte;

8.4. 50 % apmērā no šajos noteikumos noteiktās īres maksas dzīvojamai telpai, ja īrnieks ir bārenis līdz 24 gadu vecumam.

9. Noteikumu 8. punktā noteiktais īres maksas samazinājums netiek summēts, bet tiek piemērots lielākais samazinājums.

10. Dzīvojamām telpām, kas atrodas dzīvojamā ēkā, kas ir atjaunota vai renovēta, šo Noteikumu 8. punktā noteiktās atlaides netiek piemērotas.

11. Dzīvojamās telpas īrnieks, kurš atbilst 8. punktā minētajiem nosacījumiem, iesniedz Pašvaldībā iesniegumu ar lūgumu piešķirt atlaidi, norādot pamatojumu.

12. Papildus īres maksai proporcionāli izīrētās dzīvojamās telpas platībai maksājami šādi obligātie maksājumi (normatīvajos aktos vai pakalpojuma sniedzēja noteiktajos termiņos):

12.1. normatīvajos aktos noteiktais nekustamā īpašuma nodokļa maksājums un citi normatīvajos aktos noteiktie nodokļu maksājumi;

12.2. dzīvokļa vai dzīvojamās mājas īpašnieka (valdītāja) un zemes īpašnieka noslēgtajā zemes nomas līgumā noteiktā zemes nomas maksa, ja dzīvojamā telpa atrodas uz citam īpašniekam piederošas zemes;

12.3. ar dzīvojamās telpas lietošanu saistīto pakalpojumu maksa saskaņā ar pakalpojuma sniedzēja noteiktajiem tarifiem;

12.4. ar mājas pārvaldīšanu saistītā maksa.

13. Lēmumu par Dzīvojamo telpu īres maksas samazināšanu pieņem Pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisija.

14. Īres maksai par sociālā dzīvokļa lietošanu piemēro Madonas novada pašvaldības 2022. gada 29. jūnija saistošo noteikumu Nr. 20 "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā Madonas novadā" noteikumus, un tai nav piemērojamas šo Noteikumu 8. punktā noteiktās atlaides.

15. Dzīvojamās telpas īres līgumiem, kuri noslēgti līdz šo Noteikumu spēkā stāšanās brīdim Noteikumos noteiktā īres maksa tiek piemērota ar 2024. gada 1. martu.

16. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. februārī.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2023. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 13 "Madonas novada pašvaldībai piederošo un tās nomāto dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu (turpmāk – Noteikumi) mērķis ir noteikt pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu klasifikāciju un īres maksas apmēru, kā to paredz Pašvaldību likuma 10. panta otrās daļas 2. punkta a) apakšpunkts – noteikt maksu par pašvaldības īpašuma lietošanu.

"Dzīvojamo telpu īres likuma" 31. panta pirmā daļa nosaka, ka pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas īres maksas apmēru nosaka pašvaldība, ņemot vērā tās saistošos noteikumus par īres maksas noteikšanu.

Pašlaik par Madonas novada pašvaldības īpašumā vai valdījumā esošo dzīvojamo telpu klasifikāciju, īres maksas apmēru un īres maksas aprēķināšanas metodiku saistošie noteikumi nav izdoti.

2. Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

– ieņēmumu daļa – palielina ieņēmumu daļu, jo tiek plānoti ienākumi, jo tiks noteikta konkrēta īres maksa par pašvaldībai piederošu vai nomātu dzīvojamo telpu;

– izdevumu daļa – samazina izdevumu daļu, jo no saņemtās īres maksas tiks kompensēti pašvaldības finanšu ieguldījumi dzīvojamās ēkas remontā;

– nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

Nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu Noteikumu izpildi.

3. Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – nav tiešas ietekmes.

Ietekme uz vidi – veicinās pašvaldības dzīvojamā fonda sakārtošanu, uzlabošanu, kas kopumā pozitīvi ietekmēs vidi.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmes.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav tiešas ietekmes.

Ietekme uz konkurenci – nav tiešas ietekmes.

4. Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmNoteikumu piemērošanas jautājumos persona var vērsties Madonas novada pašvaldībā, adrese: Saieta laukums 1, Madona, Madonas novads, LV-4801, vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: pasts@madona.lv.

Noteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošinās Madonas novada pašvaldības Nekustamo īpašumu pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa.

Papildus administratīvās procedūras – nav paredzamas.

5. Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemNoteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

Noteikumu projekts neietekmēs citas Madonas novada pašvaldības funkcijas.

Noteikumu projekta izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.

6. Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaNoteikumu izpildi savas kompetences ietvaros nodrošinās Madonas novada pašvaldības Nekustamo īpašumu pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa.

Papildus finanšu resursi nav nepieciešami.

7. Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaPašvaldībai piederošie dzīvokļi prasa kapitālieguldījumus, lai uzlabotu to stāvokli. Vairākus dzīvokļus sliktā tehniskā stāvokļa dēļ nav iespējams izīrēt personām, kurām pašvaldības pienākums ir sniegt likuma noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

Pašvaldības pienākums ir sniegt likumā noteiktajā kārtībā palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā personām, kuras atbilst palīdzības saņēmēju lokam saskaņā ar pašvaldība saistošajiem noteikumiem. Ieguldot dzīvokļu remontā finanšu līdzekļus, iespējams panākt, ka dzīvokļi tiek izīrēti. Pieņemot šos saistošos noteikumus, ārējā normatīvā akta formā tiks izpildīts likumā minētais pienākums pašvaldībai noteikt īres maksas apmēru.

8. Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Madonas novada pašvaldības mājaslapā www.madona.lv sadaļas "Pašvaldība" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti". Iedzīvotāju priekšlikumi un ierosinājumi netika saņemti.
Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Madonas novada pašvaldībai piederošo un tās nomāto dzīvojamo telpu īres maksas noteikšanas kārtība Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 13Pieņemts: 28.09.2023.Stājas spēkā: 01.02.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 194, 06.10.2023. OP numurs: 2023/194.34
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
346101
01.02.2024
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"