Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 9

Rēzeknē 2023. gada 7. septembrī
Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek piešķirti ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumi izglītojamajiem Rēzeknes novada pašvaldības (turpmāk arī – pašvaldība) izglītības iestādēs (turpmāk – ēdināšanas pakalpojums).

2. Saistošie noteikumi neattiecas uz izglītojamajiem, kuri mācās no valsts budžeta finansētās speciālās izglītības iestādēs.

3. Tiesības saņemt atvieglojumus ir visiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestāžu izglītojamajiem. Ja izglītojamajam tiek piešķirts pabalsts ēdināšanas izdevumu segšanai atbilstoši pašvaldības saistošajiem noteikumiem par sociālās palīdzības un citiem pašvaldības pabalstiem, tad atvieglojumi tiek attiecināti uz atlikušo ēdināšanas pakalpojuma izmaksu daļu.

4. Saistošajos noteikumos lietotais termins – ēdināšanas pakalpojuma pašizmaksa – maksas par ēdināšanas pakalpojuma sniegšanu izglītojamajiem pašvaldības izglītības iestādēs, kas sastāv no divām komponentēm:

4.1. produktu izmaksas, kurās ietilpst maksa par iepirktajiem pārtikas produktiem ēdināšanas pakalpojuma nodrošināšanai;

4.2. pārējās izmaksas, kurās ietilpst ar ēdināšanas pakalpojumu saistīto darbinieku atalgojums, inventāra iegāde, pamatlīdzekļu nolietojums, komunālie pakalpojumi, personāla apmācība, u.tml.

II. Ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu veidi un apmērs

5. Tiesības saņemt sekojošus ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumus pašvaldības izglītības iestādēs šajā punktā noteiktajā apmērā ir:

5.1. pirmsskolas izglītības 1,5–4 gadīgiem izglītojamajiem pusdienām – pārējās izmaksas;

5.2. pirmsskolas obligātās izglītības 5–6 gadīgiem izglītojamajiem pusdienām – 100 % apmērā;

5.3. pirmsskolas izglītības izglītojamajiem brokastis, launagu un vakariņas – pārējās izmaksas;

5.4. vispārizglītojošo izglītības iestāžu 1.–4. klašu izglītojamajiem pusdienām – starpība starp normatīvajos aktos noteikto valsts budžeta finansējumu un ēdināšanas pakalpojuma pašizmaksu;

5.5. vispārizglītojošo izglītības iestāžu 5.–9. klašu izglītojamajiem pusdienām – 100 % apmērā;

5.6. vispārizglītojošās izglītības iestādes 10.–12. klašu izglītojamajiem pusdienām – pārējās izmaksas;

5.7. vispārizglītojošo izglītības iestāžu 1.–12. klašu izglītojamajiem brokastis, launagu un vakariņas – pārējās izmaksas.

6. Ēdināšanas pakalpojuma pašizmaksu katrai izglītības iestādei nosaka Rēzeknes novada dome.

7. Kārtību par ēdināšanas pakalpojuma izdevumiem un to uzskaiti pašvaldībā nosaka pašvaldības izpilddirektora apstiprināta instrukcija.

III. Ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu piešķiršanas kārtība

8. Lēmumu par attiecīgo maksas atvieglojumu pieņem attiecīgās pašvaldības iestādes – apvienības pārvaldes (turpmāk – pārvalde) – vadītājs, kuras teritorijā atrodas attiecīgās izglītības iestādes.

9. Ja izglītojamais uzsāk vai pārtrauc mācības izglītības iestādē mācību gada laikā, lēmums par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu piešķiršanu vai tā atcelšanu tiek pieņemts uzreiz pēc izglītojamā uzņemšanas izglītības iestādē vai atskaitīšanas no tās.

10. Izglītojamā vecākiem ir tiesības iesniegt attiecīgajā pārvaldē atteikumu par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu saņemšanu.

11. Saistošo noteikumu 8. punktā pieņemtos pārvalžu vadītāju lēmumus var apstrīdēt pašvaldības izpilddirektoram.

12. Ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumus sedz no Rēzeknes novada pašvaldības budžeta.

13. Ja vispārizglītojošo izglītības iestāžu 1.–4. klašu izglītojamajiem pusdienām netiek piešķirts normatīvajos aktos noteiktais valsts budžeta finansējums, tad šo izglītojamo pusdienām tiek piešķirts maksas atvieglojums 100 % apmērā.

IV. Noslēguma jautājumi

14. Saistošie noteikumi piemērojami ar 2023. gada 1. septembri.

15. Ar šo saistošo noteikumu stāšanās spēkā brīdi atzīt par spēku zaudējušiem Rēzeknes novada domes 2021. gada 2. septembra saistošos noteikumus Nr. 9 "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs".

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs
Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt kārtību, kādā Rēzeknes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā deklarētiem izglītojamiem vai pašvaldības izglītības iestādes apmeklējušajiem izglītojamajiem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus.

1.2. 2023. gada 1. janvārī stājies spēkā Pašvaldību likums.

Atbilstoši Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktam, dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar Pašvaldību likumu.

1.3. Šobrīd kārtību, kādā Rēzeknes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) administratīvajā teritorijā deklarētiem izglītojamiem vai pašvaldības izglītības iestādes apmeklējušajiem izglītojamajiem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus nosaka Rēzeknes novada domes 2021. gada 2. septembra saistošie noteikumi Nr. 9 "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs", turpmāk – Saistošie noteikumi Nr. 9 (publicēti 02.09.2021., stājušies spēkā 03.09.2021.).

1.4. Pašvaldību likuma 4. panta pirmā daļa nosaka pašvaldības autonomās funkcijas, tai skaitā 4. apakšpunktā nosakot, ka pašvaldības pienākums ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību. Atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta trešajai daļai autonomo funkciju izpildi atbilstoši savai kompetencei organizē un par to atbild pašvaldība. Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa dod tiesības pašvaldībai izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Savukārt, Pašvaldības likuma 44. panta trešā daļa nosaka, ka saistošajos noteikumos, kuri nodrošina pašvaldības autonomo funkciju izpildi, var paredzēt pašvaldības tiesības izdot tiesiskus pienākumus nosakošus administratīvos aktus, ciktāl tie nepieciešami saistošajos noteikumos ietverto normu īstenošanai.

Saistošie noteikumi Nr. 9 izdošanas tiesiskais pamats ietver atsauci uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normām, tāpēc ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus. Ņemot vērā iepriekšminēto normatīvo aktu regulējumu, citu iespējamo alternatīvu nav, lai noteiktu tiesisko regulējumu minētajā jautājumā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu 2.1. Saistošo noteikumu "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs" īstenošana neietekmē pašvaldības budžets ieņēmumu un izdevumu daļas palielināšanos vai samazināšanos. Izmaiņas paredzētas plānotā budžeta ietvaros.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi attiecas uz sabiedrībai nozīmīgas jomas regulējumu – iedzīvotāju izglītība. Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupas – izglītojamie un viņi vecāki vai likumiskie pārstāvji, pašvaldības juridiskās personas, kas izglītības iestādēm nodrošina ēdināšanas pakalpojumu.

3.1. sociālā ietekme – paredzama tieša ietekme, jo atvieglojumi izglītojamo ēdināšanas maksai ir saistāma ar cilvēku izglītību;

3.2. ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – pozitīvi vērtējama, jo izglītības iestādēs ēdināšanas pakalpojums tiek nodrošināts, ievērojot normatīvajos aktos noteiktās prasības, proti, veicinot izglītojošā veselīga un līdzsvarota uztura lietošanu, kas izglītojamiem būs vēl pieejamāks;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi neskar un neierobežo uzņēmējdarbības aktivitātes un komersantu, jo šobrīd pašvaldības izglītības iestādēs ēdināšanas pakalpojumus nodrošina pašvaldības iestādes ar saviem darbiniekiem;

3.5. ietekme uz konkurenci – iespējama tikai pie nosacījuma, ja ēdināšanas pakalpojuma sniegšana tiek nodota komersantiem.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām 4.1. Saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos privātpersonas var vērsties Rēzeknes novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības un sporta pārvaldē, vispārējā izglītības iestādē vai pašvaldības iestādēs – apvienību pārvaldēs – un to teritoriālajās vienībās, personīgi vai rakstot uz elektronisko pasta adresi: info@rezeknesnovads.lv.

4.2. Saistošie noteikumi neietekmē un nemaina iepriekš noteiktās administratīvās procedūras.

4.3. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem 5.1. Saistošie noteikumi izstrādāti, lai īstenotu pašvaldības autonomo funkciju, kas uzliek pienākumu gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību un gādāt par pirmsskolas izglītības, vidējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, interešu izglītības un pieaugušo izglītības pieejamību.

5.2. Papildu cilvēkresursu iesaiste saistošo noteikumu īstenošanā netiek paredzēta.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu 6.1. Saistošo noteikumu izpildē iesaistītas Rēzeknes novada Centrālās pārvaldes struktūrvienības: "Izglītības un sporta pārvalde", "Finanšu un grāmatvedības nodaļa", pašvaldības iestādes – apvienību pārvaldes. Saistošie noteikumi saistoši arī Rēzeknes novada pašvaldības Sociālajam dienestam.

6.2. Izpildei nepieciešamie resursi tiek paredzēti pašvaldības budžeta ietvaros, papildu resursi nav nepieciešami.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana 7.1. Saistošie noteikumi "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs" ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai.

7.2. Pašvaldības izraudzītais līdzeklis saistošo noteikumu "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs" izdošana ir piemērots leģitīmā mērķa sasniegšanai, nav citu saudzējošāku līdzekļu, lai sasniegtu leģitīmo mērķi un pašvaldības rīcība ir atbilstoša, jo nodrošina pašvaldības autonomās funkcijas izpildi, kā arī lai nodrošinātu ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumu noteikšanu pašvaldības izglītības iestādēs ar ārējā normatīvā akta spēku.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām 8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, saistošo noteikumu "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs" projekts 2023. gada 2. augustā nodots sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, publicējot Rēzeknes novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.rezeknesnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu "Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs" projekts nosūtīts Rēzeknes novada pašvaldības pagastu un Viļānu pilsētas konsultatīvajām padomēm.

8.2. Sabiedrības viedokļa noskaidrošanas termiņā līdz 2023. gada 16. augustam sabiedrības viedokļi netika saņemti.

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumiem Rēzeknes novada pašvaldības izglītības iestādēs Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rēzeknes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9Pieņemts: 07.09.2023.Stājas spēkā: 12.09.2023.Piemērojams ar: 01.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 175, 11.09.2023. OP numurs: 2023/175.20
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
345355
12.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"