Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Olaines novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. SN15/2023

Olainē 2023. gada 26. jūlijā
Par sociālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā
Apstiprināti ar
Olaines novada pašvaldības domes
2023. gada 26. jūlija sēdes lēmumu
(8. prot., 24. p.)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu
un sociālās palīdzības likuma

3. panta otro daļu, 33. panta ceturto daļu,
36. panta sesto daļu,
likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
14. panta sesto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā tiek sniegta sociālā palīdzība (turpmāk – pabalsti) zemu ienākumu mājsaimniecībām, pabalstu veidus, to apmēru, piešķiršanas un izmaksāšanas kārtību, kā arī nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

2. Tiesības saņemt noteikumos paredzētos pabalstus ir personām, kuras ir deklarējušas savu dzīvesvietu Olaines novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

3. Ar sociālo palīdzību saistīto jautājumu risināšanu un lēmumu pieņemšanu Olaines novada pašvaldības dome deleģē Olaines novada pašvaldības aģentūrai "Olaines sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

4. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 80 procenti no ienākumu mediānas.

5. Noteikumos lietotie termini:

5.1. bērns – šo noteikumu izpratnē ir persona līdz 18 gadu vecumam un persona, kura iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, līdz 24 gadu vecumam;

5.2. darbspējīga persona – šo noteikumu izpratnē ir persona no 15 gadu vecuma līdz valsts vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamajam vecumam, izņemot personu, kurai noteikta invaliditāte, un izņemot personu, kura iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, līdz 24 gadu vecumam.

II. Pabalstu veidi

6. Olaines novadā ir šādi pabalsti:

6.1. garantētā minimālā ienākuma pabalsts;

6.2. mājokļa pabalsts;

6.3. veselības aprūpes pabalsti:

6.3.1. pabalsts medikamentu, medicīnas preču iegādes, rehabilitācijas un ārstniecības izdevumiem;

6.3.2. pabalsts higiēnas preču izdevumiem;

6.3.3. pabalsts zobu protezēšanas izdevumiem;

6.4. pabalsts ēdināšanas izmaksu segšanai izglītības iestādē;

6.5. pabalsts bērna apģērba iegādei;

6.6. pabalsts bērnam nometnē;

6.7. transporta pabalsts;

6.8. pabalsts sociālās atstumtības riskam pakļautās personas ēdināšanai.

III. Materiālās situācijas izvērtēšana un pabalstu piešķiršana

7. Mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu, pabalstu piešķiršanu un atbilstību trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusam nodrošina atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni un materiālā stāvokļa līmeni, kā arī izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju un sociālās palīdzības saņemšanu.

IV. Garantētā minimālā ienākuma pabalsts

8. Pabalstu aprēķina un piešķir atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka minimālo ienākumu slieksni un materiālā stāvokļa līmeni, kā arī kārtību, kādā tiek izvērtēta mājsaimniecības materiālā situācija un sociālās palīdzības saņemšana.

V. Mājokļa pabalsts

9. Pabalstu aprēķina un piešķir atbilstoši normatīvajiem aktiem, kas nosaka kārtību, kādā izvērtē mājsaimniecības materiālo situāciju un sociālās palīdzības saņemšanu.

VI. Veselības aprūpes pabalsti

10. Pabalstu medikamentu, medicīnas preču iegādes, ārstniecības un rehabilitācijas izdevumiem piešķir kalendārajā gadā:

10.1. līdz 130 euro uz vienu personu trūcīgai mājsaimniecībai, kurā ir vismaz viena darbspējīga persona, un maznodrošinātai mājsaimniecībai, kurā nav nevienas darbspējīgas personas;

10.2. līdz 150 euro uz vienu personu trūcīgai mājsaimniecībai, kurā nav nevienas darbspējīgas personas.

11. Pabalstu higiēnas preču izdevumiem piešķir kalendārajā gadā:

11.1. līdz 115 euro trūcīgas mājsaimniecības, kurā ir vismaz viena darbspējīga persona, un maznodrošinātas mājsaimniecības, kurā nav nevienas darbspējīgas personas, ilgstoši nestaigājošam un kopjamam vecuma pensijas saņēmējam vai ilgstoši nestaigājošai un kopjamai pilngadīgai personai ar invaliditāti;

11.2. līdz 145 euro trūcīgas mājsaimniecības, kurā nav nevienas darbspējīgas personas, ilgstoši nestaigājošam un kopjamam vecuma pensijas saņēmējam vai ilgstoši nestaigājošai un kopjamai pilngadīgai personai ar invaliditāti.

12. Pabalstu zobu protezēšanas izdevumiem piešķir līdz 80 euro kalendārajā gadā uz vienu personu trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai, kurā nav nevienas darbspējīgas personas.

13. Pieprasot veselības pabalstu, persona papildus iesniedz izdevumus apliecinošus dokumentus (kases čeka, stingrās uzskaites kvīts vai faktūrrēķina kopija (uzrādot oriģinālu), kurā norādīti personas dati, maksājuma mērķis, samaksas summa un samaksas datums), kas izsniegti kārtējā kalendārajā gadā un kuru kopsumma nav mazāka par 20 euro.

14. Pieprasot saistošo noteikumu 11. punktā minēto pabalstu, persona papildus iesniedz ārstējošā ārsta izziņu par veselības stāvokli un nepieciešamību regulāri lietot higiēnas preces.

15. Izņēmuma gadījumos persona var izmantot pabalstu lielākā apmērā, ja ir saņemta rakstiska piekrišana no citām mājsaimniecības pilngadīgajām personām, nepārsniedzot kopējo pabalsta apmēru ģimenei.

16. Piešķirto veselības pabalstu pēc vienošanās ar personu izmaksā skaidrā naudā vai pārskaita uz personas kredītiestādes kontu vai pasta norēķinu sistēmas kontu mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

VII. Pabalsts ēdināšanas izmaksu segšanai vispārējās izglītības iestādē

17. Pabalstu piešķir trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības bērnam par faktiski apmeklēto dienu skaitu vispārējās izglītības iestādē, kurā netiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana:

17.1. Olaines novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs atbilstoši Olaines novada pašvaldības domes apstiprinātajām ēdināšanas izmaksām;

17.2. citā pašvaldībā esošajās vispārējās izglītības iestādēs tādā apmērā, kas nepārsniedz Olaines novada pašvaldības domes apstiprinātās ēdināšanas izmaksas Olaines novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās vispārējās izglītības iestādēs.

18. Ja vispārējā izglītības iestāde atrodas Olaines novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu pārskaita pakalpojuma sniedzējam saskaņā ar savstarpēji noslēgtiem sadarbības līgumiem par bērnu ēdināšanu mēneša laikā no pakalpojuma sniedzēja rēķina saņemšanas.

19. Ja vispārējā izglītības iestāde atrodas citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, pabalstu, pamatojoties uz ēdināšanas izdevumus apliecinošiem dokumentiem, pārskaita uz pabalsta pieprasītāja kredītiestādes kontu mēneša laikā no izdevumus apliecinoša dokumenta saņemšanas.

VIII. Pabalsts bērna apģērba iegādei

20. Pabalstu 75 euro vienu reizi kalendārajā gadā piešķir trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai par katru bērnu, sākot no 1. klases, ja bērns mācās izglītības iestādē.

21. Pabalstu pārskaita uz personas, kura pieprasījusi pabalstu, kredītiestādes kontu vai pasta norēķinu sistēmas kontu mēneša laikā pēc lēmuma pieņemšanas.

IX. Pabalsts bērnam nometnē

22. Pabalstu līdz 60 euro kalendārajā gadā par uzturēšanās izdevumiem nometnē piešķir trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai par katru bērnu trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodā. Pabalstu par dalību nometnē pārskaita uz pabalsta pieprasītāja vai nometnes rīkotāja kredītiestādes kontu mēneša laikā no izdevumus apliecinoša dokumenta saņemšanas.

X. Transporta pabalsts

23. Transporta pabalstu 40 euro kalendārajā gadā piešķir trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības pilngadīgai personai ar invaliditāti vai personai, kura ir vecuma pensijas saņēmēja, ja tai nav piešķirts valsts pabalsts transporta izdevumu kompensēšanai un tā nesaņem transporta pabalstu kā persona, kura sasniegusi 75 gadu vecumu.

XI. Pabalsts sociālās atstumtības riskam pakļautās personas ēdināšanai

(Nodaļa svītrota ar Olaines novada domes 29.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. SN25/2023)

24. (Svītrots ar Olaines novada domes 29.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. SN25/2023)

25. (Svītrots ar Olaines novada domes 29.11.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. SN25/2023)

XII. Noslēguma jautājums

26. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos zaudē spēku Olaines novada domes 2021. gada 24. februāra saistošie noteikumi Nr. SN2/2021 "Par sociālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā".

Olaines novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Bergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par sociālās palīdzības pabalstiem Olaines novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Olaines novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN15/2023Pieņemts: 26.07.2023.Stājas spēkā: 22.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 160, 21.08.2023. OP numurs: 2023/160.23
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344611
{"selected":{"value":"01.01.2024","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"01.01.2024","iso_value":"2024\/01\/01","content":"<font class='s-1'>01.01.2024.-...<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"22.08.2023","iso_value":"2023\/08\/22","content":"<font class='s-1'>22.08.2023.-31.12.2023.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
01.01.2024
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"