Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2023/28

2023. gada 29. jūnijā
Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dienvidkurzemes novadā
APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
29.06.2023. sēdes lēmumu Nr. 641 (prot. Nr. 9 100. §)
ar precizējumiem, kas apstiprināti
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
27.07.2023. sēdes lēmumu Nr. 703 (prot. Nr. 10 58. §)

Izdoti saskaņā ar
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
33. panta ceturto daļu un likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā
" 14. panta sesto daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dienvidkurzemes novada pašvaldībā.

2. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 60 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, pirmajai, vai vienīgajai personai mājsaimniecībā piemērojot koeficientu 1, pārējām personām mājsaimniecībā piemērojot koeficientu 0,7.

3. Sociālais dienests maznodrošinātas mājsaimniecības statusa noteikšanā piemēro LR normatīvajos aktos par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu noteikto kārtību.

4. Mājsaimniecības atbilstību maznodrošinātas mājsaimniecības statusam apliecina Dienvidkurzemes novada Sociālā dienesta izsniegta izziņa.

5. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Dienvidkurzemes novada pašvaldības domē.

6. Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvā rajona tiesā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

7. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākošajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un ir piemērojami no 2023. gada 1. jūlija.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols
Paskaidrojuma raksts
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 2023/28 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dienvidkurzemes novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar grozījumiem, kas stāsies spēkā ar 2023. gada 1. jūliju, Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk – Likums) 33. pantā Dienvidkurzemes novada 2023. gada 23. februāra saistošie noteikumi "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dienvidkurzemes novadā" ar 2023. gada 1. jūliju zaudē spēku, zudis to izdošanas tiesiskais pamats.

Likuma jaunā redakcija 33. panta ceturtā daļa nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas (turpmāk – ienākumu mediāna), bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni, piektā daļa paredz, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim koeficientus.

Saistošajos noteikumos noteiktais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis Dienvidkurzemes novada pašvaldībā ir 60 % no ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī, piemērojot koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā – koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā – koeficientu 0,7.

Ar šiem noteikumiem tiks nodrošināta Dienvidkurzemes novada iedzīvotāju labklājības līmeņa saglabāšana, kas 2023. gadā saglabājas esošajā līmenī – pirmajai personai mājsaimniecībā 376,00 euro, katrai nākošajai personai mājsaimniecībā 264,00 euro apmērā, ar katru nākamo kalendāro gadu ienākumu mediāna paaugstinās, nodrošinot iedzīvotāju labklājības līmeņa nepazemināšanos.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2023. gadā pašvaldības budžets netiks ietekmēts, jo maznodrošinātās mājsaimniecības ienākumu slieksnis tiek saglabāts esošajā līmenī.

Ik gadu paaugstinoties ienākumu mediānai Izmaiņas skars saistošo noteikumu "Par sociālās palīdzības pabalstiem Dienvidkurzemes novadā" un "Par nekustamā īpašuma nodokļa aprēķināšanu un nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumu piemērošanu" saņēmēju skaitu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSociālā ietekme – saistošie noteikumi nodrošinās proporcionālu, pieaugošu atbalstu mazaizsargātajām personu grupām.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – tā kā saistošie noteikumi paredz augšupejošu maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, plašākam iedzīvotājiem būs pieejams atbalsts, kā rezultātā būs iespēja saņemt atbilstošus rehabilitācijas, veselības aprūpes pakalpojumus.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi un konkurenci – saistošie noteikumi neietekmē šīs jomas.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmNav attiecināms.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi neparedz iesaistīt papildu cilvēkresursus un tiks īstenots esošo cilvēkresursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Dienvidkurzemes novada Sociālais dienests.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt nepārtrauktu atbalstu Dienvidkurzemes novada iedzīvotājiem.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmKonsultācijas ar privātpersonām un institūcijām nav veiktas, atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Dienvidkurzemes novada pašvaldības mājaslapā www.dkn.lv zem sadaļas Normatīvie akti – Saistošo noteikumu projekti. Laika posmā no 30.05.2023., līdz 13.06.2023. netika saņemts neviens iesniegums vai ierosinājums.
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Priedols
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni Dienvidkurzemes novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2023/28Pieņemts: 29.06.2023.Stājas spēkā: 10.08.2023.Piemērojams ar: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 152, 09.08.2023. OP numurs: 2023/152.5
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344282
10.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"