Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Mārupes novada domes 2023. gada 25. oktobra saistošos noteikumus "Par interešu izglītības un neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību".
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 30/2023

Mārupē 2023. gada 26. jūlijā
Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2023. gada 26. jūlija lēmumu Nr. 19 (sēdes prot. Nr. 14)

Izdots saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu
I. VISPĀRĪGIE JAUTĀJUMI

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) īsteno pašvaldības kompetenci – izsniegt licences juridiskām un fiziskām personām (turpmāk – licences pieprasītājs, izņemot valsts un pašvaldības izglītības iestādes), interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu (turpmāk – izglītības programma) īstenošanai.

2. Saistošie noteikumi nosaka iesniegto izglītības programmu licencēšanas dokumentu izvērtēšanas kārtību, lēmuma par licences izsniegšanas, licences termiņa pagarināšanas, licences pārreģistrācijas, licences izsniegšanas atteikuma vai licences anulēšanu pieņemšanas kārtību.

3. Saistošajos noteikumos noteikto izglītības programmu licencēšanu nodrošina Mārupes novada pašvaldības domes izveidota Interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas komisija (turpmāk – komisija).

II. LICENCES PIEPRASĪJUMA IESNIEGŠANAS KĀRTĪBA

4. Licences saņemšanai licences pieprasītājs pašvaldībā iesniedz:

4.1. rakstveida iesniegumu:

4.1.1. saskaņā ar saistošo noteikumu 1. pielikumu, ja licences pieprasītājs ir juridiska persona;

4.1.2. saskaņā ar saistošo noteikumu 2. pielikumu, ja licences pieprasītājs ir fiziska persona.

4.2. aprakstu par licencējamo izglītības programmu, kurā norāda:

4.2.1. izglītības programmas nosaukumu;

4.2.2. izglītības programmas mērķi (izvirzāms viens vai vairāki mērķi, mērķa/-u formulējumā ietverot mācību, audzināšanas un personības attīstības aspektus) un uzdevumus (uzdevumi norāda, kā sasniegt mērķi/-us; katra mērķa sasniegšanai izvirza vismaz divus uzdevumus);

4.2.3. izglītības programmas apjomu (stundu skaits);

4.2.4. izglītības programmas mērķauditoriju, norādot vecuma vai specializācijas grupas;

4.2.5. izglītības programmas saturu (tematiskais plāns);

4.2.6. izglītības programmas plānoto rezultātu aprakstu;

4.2.7. izglītības programmas īstenošanai nepieciešamā personāla izglītību apliecinošo dokumentu apliecinātas kopijas (neattiecas uz pieaugušo neformālās izglītības programmu).

4.3. dokumenta, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu (būve, telpa, zemesgabals u.c.) licencējamās izglītības programmas īstenošanai, oriģinālu vai apliecinātu kopiju;

4.4. izziņu no Sodu reģistra saskaņā ar Bērnu tiesības aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā noteikto, personām, kuras īstenos interešu izglītības programmas bērniem un jauniešiem, izņemot pašvaldības dibināto izglītības iestāžu pedagoģiskos darbiniekus.

5. Lai saņemtu licenci, licences pieprasītājs saistošo noteikumu 4. punktā minētos dokumentus iesniedz pašvaldībā, Daugavas ielā 29, Mārupē, Mārupes novadā, LV–2167, vai nosūta pa pastu uz minēto adresi, vai elektroniski parakstītus ar drošu elektronisko parakstu nosūta uz e-pasta adresi: marupe@marupe.lv, vai iesniedz pašvaldības e-adresē: _DEFAULT@90000012827.

6. Komisijai ir tiesības pieprasīt papildu informāciju un dokumentus, kas nepieciešami licences piešķiršanai.

III. LICENCES PIEPRASĪJUMA IZVĒRTĒŠANAS UN LICENCES IZSNIEGŠANAS KĀRTĪBA

7. Komisija izglītības programmu licencēšanu veic ne vēlāk kā viena kalendārā mēneša laikā pēc pieteikuma un visu nepieciešamo un pieprasīto dokumentu saņemšanas.

8. Ja iesniegtajos dokumentos nav pietiekamu ziņu jautājuma objektīvai izlemšanai, komisija atliek jautājuma izskatīšanu un par pieņemto lēmumu rakstveidā informē licences pieprasītāju ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc komisijas sēdes, kurā pieņemts lēmums par jautājuma izskatīšanas atlikšanu, licences pieprasītājam tiek nosūtīts rakstveida paziņojums, kurā norādīti iesniedzamie dokumenti. Pieprasītie dokumenti ir jāiesniedz 15 (piecpadsmit) darba dienu laikā. Ja noteiktajā termiņā pieprasītie dokumenti netiek iesniegti, licences izsniegšana tiek atteikta.

9. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, ja:

9.1. iesniegtie dokumenti neatbilst spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, vai nav iesniegti visi nepieciešamie dokumenti;

9.2. iesniegtajos dokumentos ir sniegta nepatiesa informācija;

9.3. licencējamās izglītības programmas saturs neatbilst izglītības programmas nosaukumam un mērķim vai spēkā esošo normatīvo aktu nosacījumiem;

9.4. personāla kvalifikācija neatbilst licencējamās izglītības programmas īstenošanas prasībām.

10. Ja komisija lēmumā norādījusi trūkumus, kuru dēļ ir atteikts izsniegt licenci, tad, pēc to novēršanas, licences pieprasītājs var atkārtoti iesniegt izglītības programmu licencēšanai.

11. Komisija pieņem lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci.

12. Licenci izsniedz uz laiku līdz trim gadiem.

13. Licence noformējama atbilstoši noteikumu 3. pielikumam.

14. Licenci paraksta komisijas priekšsēdētājs.

15. Licences derīguma termiņu skaita no dienas, kad komisija pieņēmusi lēmumu par licences izsniegšanu.

16. Licenci izsniedz licences pieprasītājam vai tā pilnvarotai personai elektroniskā veidā, parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz licences pieprasītāja vai tā pilnvarotās personas iesniegumā norādīto e-pastu.

17. Licences saņēmējam ir pienākums informēt pašvaldību par izmaiņām dokumentos, kas bijuši par pamatu licences saņemšanai, ne vēlāk kā 15 (piecpadsmit) dienu laikā no izmaiņu izdarīšanas dienas. Ja komisija konstatē, ka, pamatojoties uz iesniegtajiem dokumentiem, licencē nepieciešams izdarīt izmaiņas, tad viena kalendārā mēneša laikā tiek pieņemts lēmums par licences pārreģistrāciju. Komisija par pieņemto lēmumu rakstveidā informē licences pieprasītāju ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc attiecīgā komisijas lēmuma pieņemšanas.

18. Par izglītības programmas īstenošanas kvalitāti, tai skaitā par izglītības programmas īstenošanas materiāli tehnisko nodrošinājumu, atbild licences pieprasītājs.

IV. LICENCES TERMIŅA PAGARINĀŠANAS KĀRTĪBA

19. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu par licences termiņa pagarināšanu, pamatojoties uz jaunu licences saņēmēja rakstveida iesniegumu:

19.1. saskaņā ar saistošo noteikumu 1. pielikumu, ja licences pieprasītājs ir juridiska persona;

19.2. saskaņā ar saistošo noteikumu 2. pielikumu, ja licences pieprasītājs ir fiziska persona.

20. Komisija lemj par licences termiņa pagarināšanu, ja licences pieprasītājs iesniedz iesniegumu ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms licences derīguma termiņa beigām.

21. Iesniegumam par licences termiņa pagarināšanu pievieno:

21.1. dokumenta, kas apliecina nodrošinājumu ar vietu (būve, telpa, zemesgabals u.c.) licencējamās programmas īstenošanai oriģinālu vai apliecinātu kopiju;

21.2. aktualizētu izglītības programmu, atbilstoši noteikumu 4.2. apakšpunktam;

21.3. izziņu no Sodu reģistra saskaņā ar Bērnu tiesības aizsardzības likuma 72. panta piektajā daļā noteikto, personām, kuras īstenos interešu izglītības programmas bērniem un jauniešiem, izņemot pašvaldības dibināto izglītības iestāžu pedagoģiskos darbiniekus.

22. Licences termiņa pagarināšanai, licences pieprasītājs saistošo noteikumu 21. punktā minētos dokumentus iesniedz pašvaldībā, Daugavas ielā 29, Mārupē, Mārupes novadā, LV-2167, vai nosūt pa pastu uz minēto adresi, vai parakstītus elektroniski ar drošu elektronisko parakstu nosūtot uz e-pasta adresi: marupe@marupe.lv, vai iesniedzot pašvaldības e-adresē: _DEFAULT@90000012827.

23. Komisijai ir tiesības pieprasīt licences saņēmējam iesniegt papildu informāciju un dokumentus, kas nepieciešami licences termiņa pagarināšanai.

24. Komisija pieņem lēmumu par licences termiņa pagarināšanu uz laiku līdz trim gadiem vai atteikumu pagarināt licences termiņu ne vēlāk kā viena kalendārā mēneša laikā pēc iesnieguma un visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas.

25. Komisija par pieņemto lēmumu rakstveidā informē licences saņēmēju ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc attiecīgā komisijas lēmuma pieņemšanas.

V. LICENCES ANULĒŠANAS KĀRTĪBA

26. Komisija ir tiesīga pieņemt lēmumu par licences anulēšanu, ja:

26.1. licences pieprasītājs gada laikā pēc tās saņemšanas nav uzsācis īstenot licencēto izglītības programmu;

26.2. licences pieprasītājs sniedzis nepatiesu informāciju licences saņemšanai;

26.3. licences pieprasītāja darbība vai licencētās izglītības programmas īstenošana neatbilst spēkā esošo normatīvo aktu prasībām;

26.4. tiek īstenota cita, licencē neminēta programma;

26.5. licencētās izglītības programmas īstenošanā konstatēti normatīvo aktu pārkāpumi;

26.6. juridiskā persona tiek likvidēta.

27. Par licences anulēšanu programmas īstenotājs tiek informēts rakstveidā ne vēlāk kā piecu darba dienu laikā pēc attiecīgā komisijas lēmuma pieņemšanas.

28. Licences anulēšanas gadījumā izglītības programmas īstenošana jāpārtrauc normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

29. Ar lēmuma par licences anulēšanu pieņemšanas brīdi, izsniegtā licence zaudē spēku.

VI. LĒMUMA APSTRĪDĒŠANAS KĀRTĪBA

30. Komisijas pieņemto lēmumu var apstrīdēt viena kalendārā mēneša laikā no lēmuma paziņošanas brīža Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā.

31. Mārupes novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

VII. NOSLĒGUMA JAUTĀJUMI

32. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

33. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Mārupes novada pašvaldības 2021. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 35/2021 "Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
1. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. 30/2023

Mārupes novada pašvaldības Interešu izglītības un pieaugušo
neformālās izglītības programmu licencēšanas komisijai

  
 (juridiskās personas nosaukums)
  
 (reģistrācijas Nr.)
  
 (juridiskā adrese)
  
 (kontaktpersona)
  
 (tālruņa Nr.) .
  
 (e-pasta adrese)

IESNIEGUMS

Lūdzu izsniegt licenci /pagarināt licences termiņu

interešu izglītības programmai (programmām)

pieaugušo neformālās izglītības programmai (programmām)

 
(programmas nosaukums)
 
(programmas nosaukums)
 
(programmas nosaukums)
  
Programmas/u īstenošanas vietas adrese 
  

Pielikumā:

Licences izsniegšanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādītās personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas saistošo noteikumu prasības.

  
(datums) 
   
(paraksttiesīgās (pilnvarotās) personas vārds, uzvārds) (paraksts)

 

2. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. 30/2023

Mārupes novada pašvaldības Interešu izglītības un pieaugušo
neformālās izglītības programmu licencēšanas komisijai

  
 (fiziskās personas vārds, uzvārds)
  
 (personas kods)
  
 (deklarētās dzīvesvietas adrese)
  
 (kontaktpersona)
  
 (tālruņa Nr.) .
  
 (e-pasta adrese)

IESNIEGUMS

Lūdzu izsniegt licenci /pagarināt licences termiņu

interešu izglītības programmai (programmām)

pieaugušo neformālās izglītības programmai (programmām)

 
(programmas nosaukums)
 
(programmas nosaukums)
 
(programmas nosaukums)
  
Programmas/u īstenošanas vietas adrese 
  

Pielikumā:

Licences izsniegšanas nolūkam Mārupes novada pašvaldība veiks Jūsu norādītās personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti. Ar Mārupes novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē www.marupe.lv

Apliecinu, ka visa sniegtā informācija ir patiesa, un apņemos ievērot visas saistošo noteikumu prasības.

  
(datums) 
   
(paraksts) (paraksta atšifrējums)
3. pielikums
Mārupes novada pašvaldības domes 2023. gada 26. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. 30/2023

Mārupes novada pašvaldības dome

Daugavas iela 29, Mārupe, Mārupes novads, LV-2167
67934695 / marupe@marupe.lv / www.marupe.lv

LICENCE NR. (licences numurs)

Izdota "licences pieprasītājs"
(juridiskās personas nosaukums vai fiziskās personas vārds, uzvārds)

Reģistrācijas Nr./ personas kods
Interešu izglītības/ pieaugušo neformālās izglītības programmas

"Programmas nosaukums"
"Stundu skaits" stundas

īstenošanai Mārupes novadā

Lēmums par licences izsniegšanu pieņemts "datums".

Licence derīga līdz "datums".

Licencēšanas komisijas priekšsēdētājs _______________________

Saistošo noteikumu Nr. 30/2023 "Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība īsteno pašvaldības kompetenci – izsniegt licences juridiskām un fiziskām personām (turpmāk – licences pieprasītājs, izņemot valsts un pašvaldības izglītības iestādes), interešu un pieaugušo neformālās izglītības programmu (turpmāk – izglītības programma) īstenošanai.

Saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 16. punktu, pašvaldība izsniedz licences interešu izglītības un atļaujas neformālās izglītības programmu īstenošanai. Tā paša likuma 46. panta piektā daļa noteic, ka par neformālās izglītības programmas apguvi izsniedz apliecību. Savukārt tā paša likuma 47. panta trešā daļa nosaka, ka interešu izglītības programmas ir tiesīgas īstenot arī citas juridiskās un fiziskās personas, kuras nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, pēc attiecīgas licences saņemšanas pašvaldībā.

Mārupes novada pašvaldība ir spēkā esoši Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 35/2021 "Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību", kuri izdoti pamatojoties uz likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu.

Likums "Par pašvaldībām" zaudējis spēku ar 2023. gada 1. janvāri.

Atbilstoši Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 13. punktam, viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir izsniegt atļaujas un licences komercdarbībai.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Mārupes novada pašvaldības dome ir izvērtējusi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 22. decembra saistošo noteikumu Nr. 35/2022 "Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību" atbilstību normatīvajiem aktiem un sagatavojusi to jaunā redakcijā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus, nav fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs vidi un iedzīvotāju veselību.

Saistošo noteikumu regulējums radīs labvēlīgu vidi uzņēmējdarbībai un konkurencei pašvaldības administratīvajā teritorijā.

 

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada pašvaldības domes izveidota Interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas komisija (turpmāk – Komisija).

Komisijas pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Mārupes novada pašvaldības domē. Mārupes novada pašvaldības domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Galvenie procedūras posmi un veicamās darbības, licences saņemšanai, noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti pašvaldības autonomajai funkcijai, kas noteikta Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 13. punktā – izsniegt atļaujas un licences komercdarbībai.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Komisija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem. 

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2023. gada 29. jūnija līdz 13. jūlijam publicēts pašvaldības mājaslapā www.marupe.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Informācija par saistošo noteikumu projektu ievietota pašvaldības sociālajā kontā Facebook.

Noteiktajā termiņā sabiedrības viedokļi pašvaldībā nav saņemti.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanas kārtību Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 30/2023Pieņemts: 26.07.2023.Stājas spēkā: 03.08.2023.Zaudē spēku: 04.11.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 147, 02.08.2023. OP numurs: 2023/147.16
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344137
03.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"