Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 12

2023. gada 27. jūlijā
Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu
APSTIPRINĀTI
ar Madonas novada pašvaldības domes
27.07.2023. lēmumu Nr. 455 (prot. Nr. 11, 16. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību
dzīvojamo māju privatizāciju
" 85. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Madonas novada administratīvajā teritorijā tiek:

1.1. ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana;

1.2. informēti zemes īpašnieki un privatizēto objektu – dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu īpašnieki (turpmāk – Dzīvokļu īpašnieki), noskaidroti viņu viedokļi un pieņemts lēmums attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu;

1.3. izvērtēti iesaistīto personu viedokļi, pārskatīta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platība un robežas, ņemot vērā situāciju attiecīgajā kvartālā, kā arī spēkā esošajiem teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, un pieņemts lēmums attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

2. Madonas novada administratīvajā teritorijā esošai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā nodrošina Madonas novada Centrālās administrācijas Nekustamo īpašumu pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa (turpmāk – Nodaļa).

3. Lēmumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un pārskatīšanu pieņem Madonas novada pašvaldības dome.

II. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšana un uzsākšana

4. Ierosinājumu (turpmāk – iesniegums) pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu iesniedz Madonas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) Klientu apkalpošanas centros vai elektroniski adresē: pasts@madona.lv.

5. Ja iesniedzējs ir Dzīvokļa īpašnieks, iesniegumam pievieno:

5.1. dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā, atvasinājumu (uzrādot oriģinālu);

5.2. rakstveida pilnvarojumu par tiesībām pārstāvēt dzīvokļu īpašnieku kopību un iesniegt iesniegumu (ja tas nav iekļauts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumā);

5.3. grafisko pielikumu, attēlojot vēlamo dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

6. Ja iesniedzējs ir zemes gabala īpašnieks, Iesniegumam pievieno:

6.1. grafisko pielikumu, attēlojot vēlamo dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu;

6.2. apliecinājumu, ka attiecīgā privatizētā objekta pārvaldnieks vai Dzīvokļa īpašnieks ir informēts par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšanu.

7. Pēc iesnieguma par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu saņemšanas Nodaļa:

7.1. izvērtē dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala un atlikušās zemes gabala platības izmantošanas iespējas, kā arī citu dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu pārskatīšanas nepieciešamību attiecīgā kvartāla robežās vai virza vai sagatavo pamatotu atbildi par iesnieguma noraidīšanu;

7.2. aprēķina un izvērtē apbūves blīvumu, brīvās zaļumu teritorijas (bērnu rotaļu laukumu platības, nepieciešamās autostāvvietas un velosipēdu novietnes, atkritumu konteineru novietnes, inženiertehniskās apgādes objektus, piekļuves iespējas, aizsargjoslas, būvlaides, apbūves līnijas, sarkanās līnijas), piekļūšanas iespējas īpašumam, kā arī citus rādītājus atbilstoši attiecīgajam teritorijas plānojumam un normatīvajiem aktiem;

7.3. izgatavo pārskatāmā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala projektu vektordatu formātā Latvijas ģeodēzisko koordinātu sistēmā;

7.4. ja tiek konstatēts, ka nepieciešams pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošajām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus, informē par to kvartāla robežās esošo dzīvojamo māju Dzīvokļu īpašniekus vai pārvaldniekus un zemes īpašniekus, uz kuru īpašumā esošajiem zemes gabaliem atrodas dzīvojamās mājas;

7.5. publicē Madonas novada pašvaldības tīmekļvietnē www.madona.lv informāciju par saņemto ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu un par nepieciešamību pārskatīt arī citus dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemesgabalus attiecīgā kvartāla robežās;

7.6. nosaka Dzīvokļu īpašniekiem un zemes īpašniekiem tiesības 30 dienu laikā no paziņošanas datuma izteikt apsvērumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu, iesniedzot tos Pašvaldībā vai iesūtot elektroniski adresē pasts@madona.lv.

7.7. tās kompetencē esošo jautājumu izskatīšanai pieprasa viedokli no valsts un/vai pašvaldības iestādēm, Dzīvokļu īpašnieka vai dzīvojamās mājas pārvaldnieka.

8. Pēc saistošo noteikumu 7. punkta nosacījumu izpildes, bet ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no dienas, kad saņemts ierosinājums par pārskatīšanas uzsākšanu, Madonas novada pašvaldības dome, izvērtējot saņemtos apsvērumus, pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu vai atteikšanu.

9. Madonas novada pašvaldības domes lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu vai atteikšanu, publicē Pašvaldības tīmekļvietnē www.madona.lv.

III. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas pabeigšana

10. Kad lēmums par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu ir kļuvis neapstrīdams, Nodaļa veic tiesisko un organizatoriski tehnisko darbību kopumu, kas nepieciešams, lai pārskatītu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

11. Pārskatot dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu, Nodaļa uz kartogrāfiskās pamatnes izstrādā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platības un robežu pārskatīšanas priekšlikumu.

12. Priekšlikumu Nodaļa nosūta izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai:

12.1. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas procesā iesaistītajām personām un iestādēm, Dzīvokļu īpašniekiem vai dzīvojamās mājas pārvaldniekam, zemes īpašniekam;

12.2. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas ierosinātājam.

13. 30 dienu laikā no projekta priekšlikumu nosūtīšanas iesaistītajām pusēm ir tiesības sniegt savu viedokli un argumentus par Nodaļas piedāvāto projekta priekšlikumu. Pēc šī termiņa beigām Nodaļa apkopo saņemtos viedokļus un mēneša laikā pieņem vienu no šādiem lēmumiem:

13.1. par sagatavotā projekta virzīšanu apstiprināšanai Pašvaldības domē;

13.2. par korekciju veikšanu izstrādātajā projektā un koriģētā projekta virzīšanu apstiprināšanai Pašvaldības domē;

13.3. par jauna projekta izstrādāšanu un atkārtotu tā nodošanu izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai šo noteikumu 12. punkta kārtībā.

14. Pašvaldības dome pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu.

15. Lēmums attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu un apstiprinātais projekts publicējams Pašvaldības tīmekļvietnē www.madona.lv.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2023. gada 27. jūlijā saistošajiem noteikumiem Nr. 12 "Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu"
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
Saistošo noteikumu mērķis un izdošanas nepieciešamības pamatojumsSaistošo noteikumu izdošanas mērķis ir dot normatīvo regulējumu funkcionālo zemes gabalu, uz kuriem atrodas daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas, kurās dzīvokļi tika privatizēti, pārskatīšanai. Privatizācijas procesā daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai noteiktais funkcionāli nepieciešamais zemes gabals ir noteikta platība, kas nepieciešama attiecīgās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas uzturēšanai, apsaimniekošanai un funkcionēšanai. Privatizējamai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu noteica saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju"(turpmāk – Privatizācijas likums) noteikumiem un attiecīgajiem Ministru kabineta noteikumiem, privatizējot daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas. Funkcionāli nepieciešamie zemes gabali tika noteikti dzīvojamai mājai, neatkarīgi no zemes piederības. Funkcionāli nepieciešamais zemes gabals var ietilpt gan privātpersonu īpašumā esošā, gan valsts/pašvaldību īpašumā esoša zemē. Atbilstoši dzīvojamai mājai noteiktā funkcionālā zemes gabala lielumam zemes īpašnieks (valsts, pašvaldība, fiziska vai juridiska persona) ir tiesīgs to iznomāt privatizētā objekta (dzīvokļu) īpašniekiem proporcionāli privatizētā objekta (dzīvokļu) platībai. Ņemot vērā, ka dzīvojamo māju privatizācijas process jau ilgst gandrīz 30 gadus, dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamais zemes gabals var būt noteikts par lielu, vai neatbilst attiecīgās dzīvojamās mājas uzturēšanas un apsaimniekošanas vajadzībām, vai tas var neatbilst teritorijas plānošanas dokumentos noteiktajiem teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumiem. Lai pārskatītu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu, Privatizācijas likuma 85. panta trešajā daļā dots deleģējums pašvaldībai izdot saistošos noteikumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu. Pārskatot dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabalu, tiek ņemtas vērā normatīvo aktu prasības attiecībā uz funkcionālajiem zemes gabaliem, pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentos noteiktie teritorijas izmantošanas un apbūves nosacījumi, kā arī iespēju robežās samērotas zemes īpašnieka un attiecīgās dzīvojamās mājas privatizētā objekta (dzīvokļa īpašuma) īpašnieku likumiskās intereses un tiesības.

Madonas novadā pašlaik nav spēkā esošu saistošo noteikumu par dzīvojamai mājai nepieciešamā funkcionālā zemes gabala pārskatīšanu, līdz ar to ne privatizēto objektu (dzīvokļu), ne zemes īpašniekiem nav noteikta kārtība:

1) kādā ierosina dzīvojamai mājai nepieciešamā funkcionālā zemes gabala pārskatīšanu;

2) kādā pašvaldība informē zemes īpašniekus un privatizēto objektu īpašniekus (dzīvokļu īpašniekus), noskaidro viņu viedokļus un pieņem likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. panta ceturtajā daļā minēto lēmumu attiecībā uz funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu pārskatīšanas uzsākšanu;

3) kādā tā izvērtē iesaistīto personu viedokļus, pārskata dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platību un robežas, ņemot vērā arī situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņem likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. panta sestajā daļā minēto lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Saistošo noteikumu neesamība ierobežo personu tiesības uz Privatizācijas likumā noteiktajām tiesībām ierosināt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pārskatīšanu.

Saistošo noteikumu fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanas fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu – netiek prognozēta būtiska finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu, jo pašvaldība apmaksās administratīvos izdevumus, kas tai radušies saistībā ar ierosinātāju iesniegumu izskatīšanu un lēmumu pieņemšanu, kā arī izdevumus par iesniedzēja informēšanu.

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunu institūciju vai jaunas darba vietas.

Saistošo noteikumu sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošie noteikumi noteiks personām kārtību, kādā īstenojamas Privatizācijas likumā noteiktās tiesības prasīt pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu.

Ar saistošo noteikumu īstenošanu netiek izraisītas tiešas vai netiešas pārmaiņas vidē, kuras ietekmē vai var ietekmēt cilvēku, viņa veselību un drošību, kā arī bioloģisko daudzveidību, augsni, zemes dzīles, ūdeni, gaisu, klimatu, ainavu, kultūras un dabas mantojumu, iespējamā pakļautība avāriju vai katastrofu riskiem un visu minēto jomu mijiedarbība.

Saistošo noteikumu projektam nav būtiskas ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldībā.

Saistošajos noteikumos paredzētie pasākumi neierobežo konkurenci.

Saistošo noteikumu ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmSaistošo noteikumu piemērošanas jautājumos persona varēs vērsties Madonas novada Centrālajā administrācijā, adrese: Saieta laukums 1, Madona, Madonas novads, LV-4801, vai rakstot elektroniskā pasta adresi: pasts@madona.lv.

Iesniegumus, ņemot vērā Privatizācijas likuma un uz tā pamata izdoto noteikumu normas, izvērtēs Madonas novada Centrālās administrācijas Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļas darbinieki, lēmumus par dzīvojamai mājai nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un pārskatīšanu pieņems pašvaldības dome.

Saistošo noteikumu ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPrivatizācijas likumā dotais deleģējums izdot saistošos noteikumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pārskatīšanu un dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pārskatīšanas process attiecas uz Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 15. punktā noteikto autonomo funkciju: saskaņā ar pašvaldības teritorijas plānojumu noteikt zemes izmantošanu. 

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai tiks iesaistīti Pašvaldības esošie cilvēkresursi, nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas vai darba vietas.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanaSaistošo noteikumu īstenošanu nodrošinās Madonas novada Centrālā administrācija, tostarp, Nekustamā īpašuma pārvaldības un teritoriālās plānošanas nodaļa, un pašvaldības dome.
Saistošo noteikumu prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa nodrošināšanai.
Saistošo noteikumu izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām, saņemtais sabiedrības viedoklisAtbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts no 2023. gada 22. jūnija līdz 2023. gada 7. jūlijam tika publicēts Pašvaldības tīmekļa vietnē www.madona.lv sadaļas "Dokumenti" apakšsadaļā "Saistošo noteikumu projekti".

Neviens priekšlikums netika saņemts.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Madonas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 12Pieņemts: 27.07.2023.Stājas spēkā: 03.08.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 147, 02.08.2023. OP numurs: 2023/147.14
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344119
03.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"