Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 9

Siguldā 2023. gada 15. jūnijā

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā"

Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 15. jūnija lēmumu (prot. Nr. 9, 2. §)

Precizēti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 20. jūlija lēmumu (prot. Nr. 11, 3. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un
sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto un piekto daļu,
36. panta piekto un sesto daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu

1. Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā", turpmāk - saistošie noteikumi, šādus grozījumus:

1.1. izteikt saistošo noteikumu izdošanas pamatojuma norādi jaunā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 33. panta ceturto un piekto daļu, 36. panta piekto un sesto daļu, likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 14. panta sesto daļu";

1.2. izteikt saistošo noteikumu 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no minimālo ienākumu mediānas. Minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficentus: pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficentu 1; pārējām personām mājsaimniecībā - koeficentu 0,7";

1.3. izteikt saistošo noteikumu 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Mājokļa pabalstu piešķir normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un apmērā".

2. Šie saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas un piemērojami ar 2023. gada 1. jūliju.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 15. jūnija saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  2023. gada 1. jūnijā stājās spēkā grozījumi Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā (turpmāk - Likums), kur jaunā redakcijā ir izteikts Likuma 33. pants. Likuma 33. panta pirmā daļa paredz, ka minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā no Centrālās statistikas pārvaldes pārskata gadā publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju (turpmāk - ienākumu mediāna), kuru Centrālā statistikas pārvalde katru gadu publicē statistiskajā informācijā "Minimālo ienākumu (MIL) mediāna". Likuma 33. panta ceturtajā daļā pašvaldībai noteikts pienākums maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni noteikt ne augstāku kā 80 procenti no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni. Likuma 33. panta piektā daļa nosaka, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficentus: pirmajai un vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficentu 1; pārējām personām mājsaimniecībā - koeficentu 0,7. Minētās normas piemērojamas no 2023. gada 1. jūlija.

Saskaņā ar grozījumiem likumā "Par sociālo drošību", līdz kārtējā gada 1. februārim Centrālās statistikas pārvalde tīmekļvietnē publicē aktuālo ienākumu mediānu, un tā tiek ņemta par pamatu, nosakot minimālo ienākumu sliekšņa apmēru nākamajam gadam. Minimālo ienākumu sliekšņus 2023. gadā pārskata 2023. gada 1. jūlijā, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicēto ienākumu mediānu par 2020. gadu. Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem ienākumu mediāna 2020. gadam ir 626,57 EUR
(80 % - 501,25 EUR), bet 2021. gadā 685,78 EUR (80 % - 548,63).

Ņemot vērā iepriekšminēto, ar šiem saistošo noteikumu grozījumiem pašvaldība regulē maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu līmeni, nosakot to 70 procentu apmērā no ienākumu mediānas. Tātad no 2023. gada 1. jūlija tas tiek palielināts līdz 439,00 EUR (līdzšinējo 426,00 EUR apmērā) pirmajai personai mājsaimniecībā, savukārt no 2024. gada 1. janvāra atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem tas palielināsies līdz 480,00 EUR.

Vienlaikus ar Likuma grozījumiem noteiktas izmaiņas mājokļa pabalsta aprēķinā, liedzot pašvaldībām noteikt koeficientu garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai un mājsaimniecību veidus, kuriem tiek piemērots koeficients mājokļa pabalsta apmēra aprēķināšanai, līdz ar to precizēts punkts, ar kuru tika noteikts koeficients garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai un turpmāk mājokļa pabalsts tiks aprēķināts atbilstoši normatīvajos aktos, proti, likumā un Ministru kabineta noteiktajā kārtībā.

Saistošo noteikumu projekta īss satura izklāsts Ar noteikumu "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā" grozījumiem:

- noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis 70 % apmērā no ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī;

- grozīti nosacījumi attiecībā uz mājokļa pabalsta aprēķinu, paredzot, ka tas tiks aprēķināts atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu īstenošanai prognozētā aptuvenā fiskālā ietekme uz Pašvaldības budžetu veido pabalstu palielinājumu 2 % apmērā.

Noteikumu grozījumu projekta izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņu paaugstināšana sniegs tiešu atbalstu sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām (personas ar invaliditāti, pensionāri, zemu ienākumu mājsaimniecības, ģimenes ar bērniem), iespēju vērsties Sociālajā dienestā un saņemt sociālo palīdzību, palielinot iedzīvotāju sociālo aizsardzību, mazinot nabadzības risku.

Ietekme uz vidi, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci - saistošie noteikumi neietekmē šī jomas.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu grozījumi paredzēti Siguldas novada pašvaldības autonomo funkciju izpildei, kā arī citu normatīvo aktu ietvertā pilnvarojuma izpildei.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu grozījumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās esošās pašvaldības institūcijas: Siguldas novada pašvaldības Sociālais dienests.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, paredzot to, kas vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības rīcība ir atbilstoša šā brīža ekonomiskai un sociālai situācijai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts 25.05.2023. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.sigulda.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 12.06.2023. Norādītajā termiņā nav saņemti iesniegumi ar priekšlikumiem saistošo noteikumu pilnveidošanai.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 9Pieņemts: 15.06.2023.Stājas spēkā: 02.08.2023.Piemērojams ar: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 146, 01.08.2023. OP numurs: 2023/146.12
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344117
02.08.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"