Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saldus novada domes saistošie noteikumi Nr. 23

Saldū 2023. gada 22. jūnijā
Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Saldus novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs
Izdoti ar Saldus novada domes
2023. gada 22. jūnija sēdes lēmumu (prot. Nr. 8, 62. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Saldus novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu izglītojamos (turpmāk – izglītojamais), kuriem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus (turpmāk – atvieglojumi), un kārtību, kādā Saldus novada pašvaldība nodrošina atvieglojumus Saldus novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs.

2. Saistošajos noteikumos lietotais termins "ēdināšana" ietver brokastis, pusdienas un launagu pirmsskolas izglītības iestādēs, savukārt vispārējās izglītības iestādēs termins "ēdināšana" ietver pusdienas.

3. Atvieglojumi tiek piešķirti:

3.1. izglītojamajiem, kuri apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu no piecu gadu vecuma bērnu sagatavošanai pamatizglītības ieguvei, – 1 (viens) euro dienā;

3.2. ja vienlaicīgi vienas ģimenes bērni (divi vai vairāk bērni) apgūst pirmsskolas izglītības programmu Saldus novada pašvaldības izglītības iestādēs, un, ja vismaz viens no vecākiem ir deklarējis savu dzīvesvietu Saldus novada administratīvajā teritorijā, tiek piemērots atvieglojums par minētajiem ģimenes bērniem, izņemot viena (vecākā) bērna ēdināšanas izdevumus, - 100% apmērā;

3.3. izglītojamajiem, kuri iegūst pamatizglītību 1.–4. klasē, – 100% apmērā.

3.4. izglītojamām personām ar invaliditāti, – 100 % apmērā.

4. Vienas ģimenes ietvaros 3.1. un 3.2. apakšpunktā norādītie atvieglojumi tiek piemēroti vienlaicīgi.

5. Lēmumu par atvieglojumu piešķiršanu pieņem pirmsskolas/vispārējās izglītības iestādes vadītājs 5 (piecu) darbadienu laikā no informācijas saņemšanas par izglītojamā atbilstību atvieglojumu saņemšanai.

6. Lēmums par atvieglojumu piešķiršanu tiek pieņemts, pamatojoties uz izglītības iestādes rīcībā esošo informāciju.

7. Ja 3.2. apakšpunktā norādītajā situācijā vienas ģimenes bērni iegūst izglītību dažādās Saldus novada pašvaldības pirmsskolas/vispārējās izglītības iestādēs, bērna likumiskais pārstāvis par to informē to izglītības iestādi, kuras izglītojamais ir tiesīgs saņemt atvieglojumus. Izglītojamā likumiskajam pārstāvim ir pienākums informēt pirmsskolas/vispārējās izglītības iestādi, ja izmaiņu rezultātā izglītojamā ģimene neatbilst 3.2. apakšpunktā noteiktajam atvieglojumu kritērijam. Nepieciešamības gadījumā izglītības iestāde pieprasa papildu informāciju Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Izglītības pārvaldei.

8. Atvieglojumi tiek piešķirti no kalendāra gada 1. septembra līdz normatīvajos aktos noteiktajām mācību gada beigām (pirmsskolas izglītības iestādē līdz nākamā gada 31. augustam).

9. Atvieglojumu piemērošana tiek pārtraukta, ja izmaiņu rezultātā izglītojamais vairs neatbilst atvieglojumu saņemšanas kritērijam.

10. Rēķinu apmaksu ēdināšanas pakalpojuma sniedzējam par šajos noteikumos piemērotajiem atvieglojumiem veic Saldus novada pašvaldības Centrālā pārvalde.

11. Pirmsskolas/vispārējās izglītības iestāžu vadītāju pieņemtos lēmumus un/vai faktisko rīcību var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktā kārtībā Saldus novada domes administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā (Striķu iela 3, Saldus, Saldus novads, LV-3801).

12. Noteikumi stājās spēkā ar 2023. gada 1. septembri.

13. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē 2021. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 37 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Saldus novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs" (protokols Nr. 15, 22. §).

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
Paskaidrojuma raksts
saistošajiem noteikumiem Nr. 23 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Saldus novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs"
Paskaidrojuma raksta sadaļaNorādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums1.1. Noteikumu izdošanas mērķis ir nodrošināt pašvaldības brīvprātīgās funkcijas izpildi, īstenojot Bērnu tiesību aizsardzības likuma 26. pantā noteikto, ka valsts un pašvaldība atbalsta ģimeni, un Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktā noteikto, ka pašvaldība nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas tā sedz.

1.2. Pašvaldības spēkā esošie saistošie noteikumi izdoti pamatojoties uz spēku zaudējušu likumu "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka pašvaldības dome izvērtē uz likumu "Par pašvaldībām" normu pamata izdotos saistošos noteikumus un izdod jaunus noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam. Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

2.1.2. samazina vai palielina izdevumu daļu – pašvaldības izdevumi ēdināšanas maksas atvieglojumiem 2022. gada budžeta ietvaros bija 334 978 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci3.1. Sociālā ietekme – plānots, ka noteikumi pozitīvi ietekmēs cilvēku dzīvesveidu, labsajūtu, sabiedrību kopumā, jo konkrētos gadījumos vecākiem tiek sniegts finansiāls atbalsts bērnu ēdināšanai.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu īstenošana neradīs ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – iespējams uzlabosies.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināma.

3.5. Ietekme uz konkurenci – noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties šo noteikumu piemērošanā ir Izglītības pārvalde.

4.2. Lēmumu par atvieglojumu piešķiršanu pieņem pirmsskolas/vispārējās izglītības iestādes vadītājs, pamatojoties uz izglītības iestādes rīcībā esošo informāciju.

4.3. Pirmsskolas/vispārējās izglītības iestāžu vadītāju pieņemtos lēmumus un/vai faktisko rīcību var apstrīdēt normatīvajos aktos noteiktā kārtībā Saldus novada domes administratīvo aktu strīdu izskatīšanas komisijā (Striķu iela 3, Saldus, Saldus novads, LV-3801).

4.4. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem5.1. Noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas izpildei.

5.2. Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti noteikumu īstenošanā, ir izglītības iestādes vadītājs un Saldus novada pašvaldības Centrālā pārvalde. Nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu6.1. Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta pirmsskolas un vispārējās izglītības iestāžu vadītāju/ Saldus novada pašvaldības Centrālās pārvaldes esošo funkciju un uzdevumu ietvaros, nav paredzēta jaunu institūciju izveide vai esošās institūcijas likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana7.1. Prasības un izmaksas ir samērīgas pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana. Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.saldus.lv no 2023. gada 7. jūnija līdz 2023. gada 21. jūnijam (ieskaitot).

Publicēšanas laikā par noteikumu projektu tika saņemti sabiedrības viedokļi:

1. Jautājums vai atvieglojumi attieksies uz visiem un uz noteikumu projektu neattiecināms jautājums.

Noteikumu projekta 3. punktā ir minēts, kam tiks piešķirti atvieglojumi.

2. Ieteikums noteikumu 2. punktu papildināt ar vakariņām internātā dzīvojošiem bērniem (ģimenei, kurai piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss un bērns dzīvo internātā).

Šo jautājumu regulē Saldus novada domes 2021. gada 30. jūlija saistošie noteikumi Nr. 22 "Par papildu sociālās palīdzības pabalstiem Saldus novadā".

Ņemot vērā iepriekš minēto, nekādi labojumi noteikumu projektā netiek veikti.

Saldus novada domes priekšsēdētājs M. Zusts
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Saldus novada pašvaldības pirmsskolas un vispārējās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saldus novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23Pieņemts: 22.06.2023.Stājas spēkā: 01.09.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 146, 01.08.2023. OP numurs: 2023/146.11
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
344116
01.09.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"