Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 363

Rīgā 2023. gada 4. jūlijā (prot. Nr. 35 9. §)
Drošības konsultantu (padomnieku) noteikumi bīstamo kravu autopārvadājumu un dzelzceļa pārvadājumu jomā
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Bīstamo kravu aprites likuma 3. panta trešajā un ceturtajā daļā norādītajā Nolīgumā par bīstamo kravu starptautiskajiem pārvadājumiem ar autotransportu (ADR) un 1999. gada 3. jūnija Protokola par grozījumiem 1980. gada 9. maija Konvencijā par starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem (COTIF) C papildinājumā "Noteikumi par bīstamo kravu starptautiskajiem dzelzceļa pārvadājumiem (RID)" (turpmāk – starptautiskie līgumi) noteiktās prasības tiek piemērotas Latvijā, prasības drošības konsultanta (padomnieka) profesionālās kvalifikācijas sertifikāta (turpmāk – sertifikāts) iegūšanai un eksaminācijas kārtību, kā arī prasības attiecībā uz mācību kursiem un to uzraudzību.

2. Noteikumi neattiecas uz bīstamo kravu aprites dalībniekiem, kuru darbība ir saistīta ar kravām, kuru daudzums katrā transporta vienībā vai vagonā nepārsniedz starptautisko līgumu 1.1.3.6. un 1.7.1.4. punktā un 3.3., 3.4. un 3.5. nodaļā noteiktās robežvērtības, kā arī uz bīstamo kravu aprites dalībniekiem, kuru darbībā ietilpst bīstamo kravu pārvadājumi ar pārvadāšanas līdzekļiem, kas pieder Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem vai kuri ir to atbildībā.

3. Bīstamo kravu aprites dalībnieks (pārvadātājs, nosūtītājs, iepakotājs, iepildītājs, iekrāvējs un izkrāvējs) par drošības konsultantu (padomnieku) rakstiski norīko vienu vai vairākas personas, kas ir ieguvušas drošības konsultanta (padomnieka) profesionālo kvalifikāciju.

4. Bīstamo kravu aprites dalībnieks nodrošina starptautisko līgumu 1.8.3. sadaļas prasību izpildi, kuras attiecas uz bīstamo kravu aprites dalībnieku.

5. Lai nodrošinātu efektīvu un drošu bīstamo kravu apriti, bīstamo kravu aprites dalībnieks atbilstoši darbības veidam un apjomam norīko vienu vai vairākus drošības konsultantus (padomniekus). Bīstamo kravu aprites dalībnieks izstrādā iekšējo procedūru, kurā norāda, kā drošības konsultantu (padomnieku) nodrošina ar pienākumu pildīšanai nepieciešamo informāciju un palīgierīcēm vai aprīkojumu, un, ja ir norīkoti vairāki drošības konsultanti (padomnieki), katra drošības konsultanta (padomnieka) pienākumus, lai koordinētu viņu darbības.

6. Bīstamo kravu aprites dalībnieks viena mēneša laikā pēc tam, kad ir uzsācis pildīt drošības konsultanta (padomnieka) pienākumus, iesniedz paziņojumu (1. pielikums) par drošības konsultanta (padomnieka) iecelšanu valsts sabiedrībā ar ierobežotu atbildību "Autotransporta direkcija" (turpmāk – Autotransporta direkcija), ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar autotransportu, vai Valsts dzelzceļa tehniskajā inspekcijā, ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar dzelzceļa transportu.

7. Drošības konsultantu (padomnieku) darbību uzrauga un kontrolē Valsts policija (ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar autotransportu) un Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija (ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar dzelzceļa transportu).

8. Mēneša laikā pēc tam, kad drošības konsultants (padomnieks) ir beidzis pildīt amata pienākumus, drošības konsultants (padomnieks) un bīstamo kravu aprites dalībnieks par to informē Autotransporta direkciju, ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar autotransportu, vai Valsts dzelzceļa tehnisko inspekciju, ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar dzelzceļa transportu.

9. Drošības konsultants (padomnieks) sagatavo gada pārskatu par darbību, kas saistīta ar bīstamo kravu pārvadāšanu iepriekšējā gadā (turpmāk – pārskats). Pārskatu paraksta bīstamo kravu aprites dalībnieka atbildīgā amatpersona un drošības konsultants (padomnieks). Pārskatā iekļauj:

9.1. informāciju par bīstamo kravu aprites dalībnieku (fiziskai personai – vārds, uzvārds, dzīvesvieta vai citas ziņas, kas palīdz identificēt personu; juridiskai personai vai personu apvienībai – nosaukums, adrese, reģistrācijas numurs);

9.2. bīstamo kravu aprites dalībnieka un drošības konsultanta (padomnieka) kontaktinformāciju;

9.3. informāciju par pārvadājumu veidu (autopārvadājumi vai dzelzceļa pārvadājumi);

9.4. informāciju par darbībām (pārvadāšana, nosūtīšana, saņemšana, iekraušana, iepildīšana, izkraušana), kas veiktas ar bīstamo kravu, norādot bīstamo kravu klasi, kravas identifikācijas numuru, iepakošanas grupu, kravas daudzumu tonnās, kā arī darbību izpildītāju un kravas iekraušanas vai izkraušanas vietas. Atsevišķi sniedz informāciju par apstrādātajām bīstamajām kravām ar īpašu riska potenciālu;

9.5. informāciju par bīstamo kravu apritē iesaistītā personāla apmācību.

10. Pārskatu līdz kārtējā gada 1. aprīlim bīstamo kravu aprites dalībnieks iesniedz Autotransporta direkcijā, ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar autotransportu, vai Valsts dzelzceļa tehniskajā inspekcijā, ja bīstamās kravas tiek pārvadātas ar dzelzceļa transportu.

11. Ja bīstamo kravu aprites laikā ir noticis negadījums, kurš atbilst starptautisko līgumu 1.8.5. sadaļā noteiktajiem kritērijiem, drošības konsultants (padomnieks) sagatavo un bīstamo kravu aprites dalībnieks mēneša laikā pēc negadījuma iesniedz Valsts policijā (ja bīstamās kravas pārvadātas ar autotransportu) vai Valsts dzelzceļa tehniskajā inspekcijā (ja bīstamās kravas pārvadātas ar dzelzceļa transportu) ziņojumu, kas atbilst starptautisko līgumu 1.8.5. sadaļā norādītajam paraugam.

II. Drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikācijas iegūšana

12. Drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikāciju var iegūt persona, kurai ir tiesības uzturēties Latvijas Republikā.

13. Lai iegūtu drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikāciju, pretendents pēc savas izvēles apgūst šo noteikumu 14. un 15. punktā minēto mācību kursu par autopārvadājumiem vai dzelzceļa pārvadājumiem un sekmīgi nokārto attiecīgu eksāmenu.

14. Drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikācijas iegūšanai pretendents apgūst pamatapmācības kursu vismaz 72 stundu apjomā par bīstamo kravu (izņemot 1. un 7. klases bīstamas kravas) apriti, kas saistīta ar autopārvadājumiem vai dzelzceļa pārvadājumiem.

15. Lai iegūtu tiesības darbam arī ar 1. vai 7. klases bīstamajām kravām, pretendents apgūst arī papildapmācības kursu vismaz 16 stundu apjomā par katras klases bīstamo kravu apriti.

16. Pretendents, kurš ieguvis kvalifikāciju autopārvadājumu vai dzelzceļa pārvadājumu jomā, var iegūt kvalifikāciju otrā pārvadājumu veidā, ja apgūst apmācības kursu par otru transporta veidu vismaz 24 stundu apjomā, kurā apgūst atšķirības starp transporta veidiem un sekmīgi nokārto attiecīgu eksāmenu.

III. Prasības mācību kursiem un to uzraudzībai

17. Mācību iestāde mācību kursu programmu veido atbilstoši starptautisko līgumu 1.8.3.11. punktā noteiktajām prasībām.

18. Vienas mācību stundas ilgums ir 45 minūtes. Vienā dienā drīkst būt ne vairāk par astoņām mācību stundām.

19. Mācību kursus pasniedz pasniedzēji, kuriem ir vismaz 2. līmeņa profesionālā augstākā izglītība, drošības konsultanta (padomnieka) profesionālā kvalifikācija darbam ar visu klašu bīstamajām kravām attiecīgajā transporta veidā un vismaz trīs gadus ilga praktiskā darba pieredze drošības konsultanta (padomnieka) darbā.

20. Mācību iestāde šo noteikumu 27. punktā minētajai eksaminācijas komisijai iesniedz pieteikumu par darbības uzsākšanu. Pieteikumam pievieno dokumentus, kas apliecina šajā nodaļā minēto prasību izpildi, tostarp detalizētu mācību programmu, kā arī informāciju par pasniedzējiem, mācību norises vietu un izmantotajiem mācību līdzekļiem.

21. Eksaminācijas komisija izskata mācību iestādes iesniegtos dokumentus un sniedz atzinumu par mācību iestādes atbilstību šo noteikumu prasībām. Mācību iestāde darbību uzsāk pēc eksaminācijas komisijas pozitīva atzinuma saņemšanas.

22. Mācību iestāde nekavējoties informē eksaminācijas komisiju par jebkurām izmaiņām mācību iestādes iepriekš iesniegtajā informācijā.

23. Mācību iestāde, uzsākot personu apmācību, informē eksaminācijas komisiju par apmācāmajām personām, apmācību veidu, norises laiku un vietu, kā arī vienojas ar eksaminācijas komisiju par eksāmena norises laiku.

24. Pēc apmācības pabeigšanas mācību iestāde atļauj apmācītajai personai kārtot eksāmenu, kā arī sniedz eksaminācijas komisijai informāciju par pretendentu apmācības pabeigšanu un atļauju personai kārtot eksāmenu, norādot apmācīto personu vārdu, uzvārdu un personas kodu, kā arī to mācību kursu apjomu, ko attiecīgā persona ir apguvusi.

25. Eksaminācijas komisija kontrolē, kā mācību iestādes savā darbībā ievēro šo noteikumu prasības. Eksaminācijas komisijas pārstāvjiem ir tiesības netraucēti ieiet mācību telpās, pieprasīt un saņemt no mācību iestādes visus ar drošības konsultantu (padomnieku) apmācību saistītos dokumentus, kā arī pārbaudīt apmācāmo personu klātbūtni atbilstoši šo noteikumu 23. punktā sniegtajai informācijai.

26. Ja konstatēti pārkāpumi, eksaminācijas komisijas pārstāvis sastāda aktu par neatbilstībām mācību nodarbību apmeklējumā vai mācību saturā. Komisija ir tiesīga līdz neatbilstību novēršanai aizliegt atsevišķām personām vai mācību grupai kārtot eksāmenu.

IV. Eksāmens un rezultātu vērtēšana

27. Eksāmenu pieņem Satiksmes ministrijas apstiprināta eksaminācijas komisija. Komisijas sastāvā ir pārstāvji no Satiksmes ministrijas, Autotransporta direkcijas un Valsts dzelzceļa tehniskās inspekcijas. Eksaminācijas komisijas darbību materiāltehniski nodrošina Autotransporta direkcija un Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija (atbilstoši transporta veidam).

28. Bīstamo kravu pārvadājumu drošības konsultantu (padomnieku) kvalifikācijas eksāmenu organizē ne retāk kā reizi trijos mēnešos.

29. Lai pieteiktos eksāmenam, persona iesniedz Autotransporta direkcijā vai Valsts dzelzceļa tehniskajā inspekcijā (atbilstoši transporta veidam) iesniegumu, norādot:

29.1. vārdu, uzvārdu;

29.2. personas kodu;

29.3. dzīvesvietas adresi vai elektroniskā pasta adresi;

29.4. iegūstamā sertifikāta veidu.

30. Drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikācijas eksāmenus pretendents var kārtot ne ilgāk kā divus gadus, kopš eksaminācijas komisija ir saņēmusi šo noteikumu 24. punktā norādīto informāciju par apmācības pabeigšanu un atļauju personai kārtot eksāmenu. Ja pretendents minētajā termiņā eksāmenus nekārto vai nenokārto, tas kvalifikācijas iegūšanai atkārtoti apgūst šo noteikumu III nodaļā norādītos mācību kursus.

31. Lai kārtotu eksāmenu, pretendents eksaminācijas komisijai uzrāda personu apliecinošu dokumentu.

32. Eksāmenā pretendents rakstiski apliecina savas profesionālās zināšanas un prasmi drošības konsultanta (padomnieka) pienākumu veikšanā.

33. Katrs pretendents eksāmenu kārto patstāvīgi, bez citu personu vai palīgmateriālu (izņemot bīstamo kravu pārvadājumus reglamentējošo starptautisko līgumu un Latvijas normatīvo aktu oficiālo tekstu) palīdzības, kā arī netraucē citus eksāmena kārtotājus. Eksāmenā nav atļauts izmantot elektroniskās saziņas iekārtas.

34. Eksāmenam ir divas daļas:

34.1. testa jautājumi ar atbilžu variantiem;

34.2. situāciju analīzes uzdevums.

35. Eksaminācijas komisija eksāmenu testa jautājumus un situāciju analīzes uzdevumus sagatavo atbilstoši starptautiskajos līgumos 1.8.3.12.4. apakšpunktā norādītajām prasībām, nodrošinot ka pretendenti nedrīkst zināt, kādi jautājumi un uzdevumi tiks izraudzīti. Katram eksāmenam tiek sagatavoti citi jautājumi. Eksaminācijas komisija nodrošina, ka vienam pretendentam uzdotie testi un situāciju analīzes uzdevumi neatkārtojas.

36. Testa jautājumu saturu izvēlas atbilstoši pretendenta apgūtajam mācību kursam attiecīgajā pārvadājumu veidā. Katram testa jautājumam ir trīs līdz pieci atbilžu varianti, no kuriem tikai viens ir pareizs. Par pareizām uzskata atbildes, kas ir attiecīgi atzīmētas, un, atbildot uz katru jautājumu, atzīmēta ir tikai viena atbilde.

37. Praktiskā uzdevuma saturu veido jautājumi, kas atspoguļo situācijas, kuras rodas, ikdienā strādājot par bīstamo kravu drošības konsultantu (padomnieku).

38. Situāciju analīzes uzdevums sastāv no situācijas apraksta un jautājumiem, kas pārbauda pretendenta prasmes:

38.1. analizēt un izvērtēt informāciju;

38.2. meklēt likumsakarības;

38.3. ieteikt situācijas risinājumu;

38.4. lietot normatīvos aktus;

38.5. pamatot sniegto atbildi.

39. Katrs situācijas analīzes uzdevuma jautājums tiek vērtēts atsevišķi. Atbildes vērtējumu veido šādi kritēriji:

39.1. situācijas izpratne;

39.2. atbildes atbilstība, kas balstīta uz zināšanām un prasmēm lietot normatīvo aktu;

39.3. atbildes pamatojums, norādot konkrētu normatīvo aktu un tā daļu (punktu).

40. Pretendentam pirms eksāmena netiek izpausts, kādi jautājumi eksāmenā tiks izvēlēti.

41. Eksāmena daļu ilgums, jautājumu skaits un eksāmena nokārtošanai nepieciešamais minimālais pareizo atbilžu skaits atbilst pretendenta apgūtajam mācību kursam un pārvadājumu veidam (2. pielikums).

42. Sertifikātu iegūst pretendents, kurš sekmīgi nokārto abas eksāmena daļas.

43. Eksaminācijas komisija desmit darbdienu laikā pēc eksāmena kārtošanas pretendentam nosūta uz šo noteikumu 29.3. apakšpunktā minēto adresi paziņojumu par saņemto eksāmena vērtējumu un sertifikāta saņemšanas kārtību vai par iespējām kārtot eksāmenu atkārtoti.

44. Atkārtoti eksāmenu drīkst kārtot ne agrāk kā piecas darbdienas pēc eksāmena rezultātu paziņošanas.

45. Ja pretendents ir nokārtojis tikai vienu eksāmena daļu, tad, kārtojot eksāmenu sešu mēnešu laikā pēc eksāmena rezultātu paziņošanas, nokārtotā daļa vēlreiz nav jākārto.

46. Ja pretendents nepiekrīt eksāmena vērtējumam, viņš Administratīvā procesa likumā noteiktajā termiņā pēc eksāmena rezultātu paziņošanas var apstrīdēt eksāmena vērtējumu, iesniedzot attiecīgu iesniegumu Satiksmes ministrijā. Eksāmena vērtējuma atbilstību šo noteikumu prasībām pārbauda Satiksmes ministrijas izveidota komisija, kuras sastāvā neietilpst šo noteikumu 27. punktā minētās eksaminācijas komisijas pārstāvji. Satiksmes ministrijas lēmumu pretendents var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikācijas sertifikāts

47. Satiksmes ministrija izsniedz sertifikātu personai, kura sekmīgi nokārtojusi eksāmenu atbilstoši šo noteikumu IV nodaļā minētajām prasībām un ieguvusi kvalifikāciju. Bīstamo kravu pārvadājumu drošības konsultantu (padomnieku) uzskaiti, kvalifikācijas iegūšanas un sertifikāta izsniegšanas administrēšanu bīstamo kravu autopārvadājumu jomā veic Autotransporta direkcija, bet bīstamo kravu dzelzceļa pārvadājumu jomā – Valsts dzelzceļa tehniskā inspekcija.

48. Satiksmes ministrija sertifikātā norāda starptautisko līgumu 1.8.3.18. punktā noteikto informāciju.

49. Sertifikāta derīguma termiņš ir pieci gadi, skaitot no pamatkursa eksāmena nokārtošanas dienas, izņemot:

49.1. šo noteikumu 50. punktā minēto gadījumu – ja līdz iepriekš izsniegtā sertifikāta derīguma termiņa beigām ir ne vairāk kā 12 mēneši, sertifikātu izsniedz uz pieciem gadiem, skaitot no iepriekš izsniegtā sertifikāta derīguma termiņa beigu datuma;

49.2. šo noteikumu 15. un 16. punktā minētajos gadījumus sertifikātu izsniedz uz termiņu, kas atbilst pēc pamatkursa eksāmena nokārtošanas izsniegtā sertifikāta derīguma termiņam.

50. Sertifikāta derīguma termiņu pagarina, izsniedzot personai jaunu sertifikātu, ja sertifikāta īpašnieks pirms sertifikāta derīguma termiņa beigām ir apguvis drošības konsultanta (padomnieka) kvalifikācijai atbilstošu mācību kursu (mācību kursa apjoms atbilst vismaz 50 % no šo noteikumu 14.15. un 16. punktā minētā apjoma) un sekmīgi nokārtojis eksāmenus saskaņā ar šo noteikumu IV nodaļu. Šajā gadījumā šo noteikumu 34.2. apakšpunktā minētais situācijas analīzes uzdevums nav jākārto. Ja eksāmena rezultāts ir nesekmīgs, atkārtotajā eksāmenā tiek kārtots arī situāciju analīzes uzdevums.

51. Ja sertifikāta derīguma termiņš ir beidzies, persona atjauno kvalifikāciju šo noteikumu II nodaļā norādītajā kārtībā.

VI. Noslēguma jautājumi
Ministru prezidents A. K. Kariņš

Satiksmes ministrs J. Vitenbergs
1. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 4. jūlija
noteikumiem Nr. 363
Paziņojums par bīstamo kravu pārvadājumu drošības konsultanta (padomnieka) iecelšanu

1. Informācija par bīstamo kravu aprites dalībnieku

1.1.Nosaukums 
1.2.Reģistrācijas numurs 
1.3.Adrese 
1.4.Tālrunis, e-pasts 
1.5.Pamatdarbības vieta 
1.6.Adrese 
1.7.Tālrunis, e-pasts 
1.8.Citas darbības vietas
(aizpilda par katru darbības vietu, ja tādas ir)
 
1.9.Adrese 
1.10.Tālrunis, e-pasts 

2. Informācija par atbildīgo bīstamo kravu drošības konsultantu (padomnieku)

2.1.Drošības konsultants (padomnieks) 
  (vārds, uzvārds)
2.2.Sertifikāta numurs 
2.3.Tālrunis, e-pasts 

3. Ar bīstamām kravām veicamās darbības

  Krava paredzēta pārvadājumam ar autotransportuJa krava paredzēta pārvadājumam ar dzelzceļa transportu
 3.1. Pārvadāšana
 3.2. Klasifikācijas procedūras
 3.3. Iepakošana
 3.4. Iekraušana
 3.5. Izkraušana
 3.6. Cisternu uzpildīšana
 3.7. Transporta dokumentu noformēšana
 3.8. Ekspeditora pakalpojumi
3.9. Manevru darbu veikšana 
 (atzīmēt darbības veidu) 
  

 Paraksttiesīgā persona

  

  

 (paraksts)*

 Drošības konsultants (padomnieks)

  

  

 (paraksts)*

Paziņojuma sastādīšanas datums*

  
 

Piezīme. * Dokumenta rekvizītu neaizpilda, ja elektroniskais dokuments ir sagatavots atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.

2. pielikums
Ministru kabineta
2023. gada 4. jūlija
noteikumiem Nr. 363
Eksāmena daļu ilgums, jautājumu skaits un eksāmena nokārtošanai nepieciešamais minimālais pareizo atbilžu skaits

1. Tests:

Nr. p. k. Ilgums (minūtes)Jautājumu skaitsMinimālā pareizo atbilžu daļaMinimālais pareizo atbilžu skaits
1.1.Pamatkurss pirmajam pārvadājumu veidam1504080 %32
1.2.Pamatkurss otrajam pārvadājumu veidam752080 %16
1.3.Papildkurss katrai klasei601580 %12

2. Situāciju analīzes uzdevums:

2.1. ilgums – 120 minūtes;

2.2. katram jautājumam ir norādīts maksimālais punktu skaits, ko var iegūt, atbildot uz jautājumu. Situāciju analīzes uzdevuma maksimālais punktu skaits ir 100;

2.3. lai sekmīgi nokārtotu situāciju analīzes uzdevumu, pretendentam nepieciešams iegūt vismaz 70 punktus.

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Drošības konsultantu (padomnieku) noteikumi bīstamo kravu autopārvadājumu un dzelzceļa pārvadājumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 363Pieņemts: 04.07.2023.Stājas spēkā: 12.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 131, 11.07.2023. OP numurs: 2023/131.7
Dokumenta valoda:
LVEN
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
343558
12.07.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"