Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 375

Rīgā 2023. gada 4. jūlijā (prot. Nr. 35 25. §)
Par valsts aizsardzības dienestā izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru un izmaksas kārtību
Izdoti saskaņā ar Valsts aizsardzības dienesta likuma 28. panta pirmo un otro daļu un 31. panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. dienesta pienākumu izpildes kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību valsts aizsardzības dienesta karavīram un valsts aizsardzības civilā dienesta (turpmāk – alternatīvais dienests) veicējam;

1.2. slimības naudas kompensācijas apmēru un izmaksas kārtību valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš valsts aizsardzības dienestu pilda piecus gadus Latvijas Republikas Zemessardzē, un valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš piecu gadu laikā apgūst augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieka programmu;

1.3. bērna uzturēšanas pabalsta apmēru dienesta laikā, tā piešķiršanas un izmaksas kārtību valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš 11 mēnešus pilda valsts aizsardzības militāro dienestu Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā vai Latvijas Republikas Zemessardzes vienībā, kā arī alternatīvā dienesta veicējam.

2. Valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš pieteicies valsts aizsardzības militārajam dienestam brīvprātīgi, ik mēnesi izmaksā dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 600,00 euro apmērā un, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus vienreizēju kompensāciju 1100,00 euro apmērā.

3. Valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš dienestā iesaukts obligātā kārtā, ik mēnesi izmaksā dienesta pienākumu izpildes kompensāciju 300,00 euro apmērā un, pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, papildus vienreizēju kompensāciju 1100,00 euro apmērā.

4. Šo noteikumu 2. un 3. punktā minēto vienreizējo kompensāciju proporcionāli nodienētajam laikam saņem valsts aizsardzības dienesta karavīrs, kurš, nepabeidzot valsts aizsardzības dienestu, no tā tiek atvaļināts:

4.1. profesionālā dienesta līguma noslēgšanas dēļ;

4.2. Valsts aizsardzības dienesta likuma 19. panta otrajā daļā minētā iemesla dēļ.

5. Valsts aizsardzības dienesta karavīrs, kurš dienestu pilda Latvijas Republikas Zemessardzē vai apgūst augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieku programmu, par katru mācību vai dienesta uzdevumu izpildes dienu saņem kompensāciju, kas tiek aprēķināta proporcionāli no šo noteikumu 2. vai 3. punktā minētās ikmēneša kompensācijas. Pabeidzot valsts aizsardzības dienestu, viņam papildus izmaksā vienreizēju kompensāciju, kas tiek aprēķināta no 1100,00 euro proporcionāli nodienētajam laikam.

6. Alternatīvā dienesta veicējam ik mēnesi izmaksā kompensāciju 400,00 euro apmērā. Alternatīvā dienesta veicējs saņem šo kompensāciju proporcionāli nodienētajam laikam, ja viņš ir atvaļināts no alternatīvā dienesta pirms dienesta termiņa beigām Valsts aizsardzības dienesta likuma 25. panta trešajā daļā minētā iemesla dēļ.

7. Nacionālie bruņotie spēki izmaksā slimības naudas kompensāciju Valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš dienestu pilda Latvijas Republikas Zemessardzē vai apgūst augstskolu un koledžu studentiem paredzēto rezerves virsnieku programmu, 100 procentu apmērā no šo noteikumu 2. vai 3. punktā minētās ikmēneša kompensācijas (atkarībā no tā, vai valsts aizsardzības dienesta karavīrs dienestam pieteicies brīvprātīgi vai iesaukts obligātā kārtā) par pārejošas darbnespējas periodu, kas iestājies un iekrīt dienesta pienākumu izpildes laikā, sākot ar:

7.1. otro darbnespējas dienu, ja izsniegta darbnespējas lapa A un valsts aizsardzības dienesta karavīrs nesaņem slimības naudu no darba devēja;

7.2. pirmo darbnespējas dienu, ja izsniegta darbnespējas lapa B un valsts aizsardzības dienesta karavīrs nesaņem slimības pabalstu saskaņā ar likumu "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", un to apliecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmums.

8. Lai saņemtu slimības naudas kompensāciju, valsts aizsardzības dienesta karavīrs:

8.1. kas ir darba tiesiskajās attiecībās, 10 darbdienu laikā no darbnespējas lapas A noslēgšanas dienas iesniedz vienības komandierim pašrocīgi vai ar elektronisko parakstu parakstītu apliecinājumu, ka nav saņēmis slimības naudu no darba devēja par darbnespējas lapas A periodu, kas iestājies un iekrīt dienesta pienākumu izpildes laikā;

8.2. 10 darbdienu laikā no dienas, kad saņemts Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras lēmums par atteikumu piešķirt slimības pabalstu, iesniedz minēto lēmumu vienības komandierim.

9. Šo noteikumu 8. punktā minēto termiņu neievērošana, nepatiesu ziņu sniegšana vai faktisko apstākļu maiņa ir pamats Nacionālo bruņoto spēku atteikumam izmaksāt slimības naudas kompensāciju.

10. Valsts aizsardzības dienesta karavīram, kurš valsts aizsardzības militāro dienestu pilda 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā vai Latvijas Republikas Zemessardzes vienībā, un alternatīvā dienesta veicējam bērna uzturēšanai dienesta laikā piešķir pabalstu, kuru izmaksā dienesta laikā ik mēnesi 200 euro apmērā par katru bērnu.

11. Pabalstu bērna uzturēšanai izmaksā, ja no valsts aizsardzības dienesta karavīra, kurš valsts aizsardzības militāro dienestu pilda 11 mēnešus Nacionālo bruņoto spēku regulāro spēku vienībā vai Latvijas Republikas Zemessardzes vienībā, vai no alternatīvā dienesta veicēja saņemts apliecinājums par bērnu skaitu, uzsākot valsts aizsardzības dienesta izpildi, bet dienesta izpildes laikā – uz iesnieguma pamata, ko mēneša laikā iesniedz vienības komandierim vai Aizsardzības ministrijas padotības iestādes vadītājam, kurā veic alternatīvo dienestu.

12. Noteikumi piemērojami ar 2023. gada 1. jūliju.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Aizsardzības ministre I. Mūrniece
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par valsts aizsardzības dienestā izmaksājamo kompensāciju un pabalsta apmēru un izmaksas kārtību Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 375Pieņemts: 04.07.2023.Stājas spēkā: 12.07.2023.Piemērojams ar: 01.07.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 131, 11.07.2023. OP numurs: 2023/131.18
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
343552
12.07.2023
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"