Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta rīkojums Nr. 344

Rīgā 2023. gada 8. jūnijā (prot. Nr. 30 37. §)
Par Resocializācijas politikas pamatnostādņu 2022.–2027. gadam īstenošanas plānu 2023.–2024. gadam

1. Apstiprināt Resocializācijas politikas pamatnostādņu 2022.–2027. gadam īstenošanas plānu 2023.–2024. gadam (turpmāk – plāns).

2. Noteikt Tieslietu ministriju par atbildīgo institūciju un Labklājības ministriju par līdzatbildīgo institūciju plāna īstenošanā.

3. Atzīt par spēku zaudējušu Ministru kabineta 2015. gada 24. septembra rīkojumu Nr. 581 "Par Ieslodzīto resocializācijas pamatnostādņu 2015.–2020. gadam īstenošanas plānu" (Latvijas Vēstnesis, 2015, 191. nr.).

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere
(Ministru kabineta
2023. gada 8. jūnija
rīkojums Nr. 344)
Resocializācijas politikas pamatnostādņu 2022.–2027. gadam īstenošanas plāns
2023.–2024. gadam

(informatīvā daļa)

Saīsinājumi

Atveseļošanas fonda plāns/AF plāns – Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāns

DP – 2014.–2020.gada plānošanas perioda darbības programma "Izaugsme un nodarbinātība"

ESF – Eiropas Sociālais fonds

ESF+ – Eiropas Sociālais fonds Plus

IeM – Iekšlietu ministrija

Ieslodzītie – apcietinātie un ar brīvības atņemšanu notiesātie, kas sodu izcieš brīvības atņemšanas iestādē

IeVP – Ieslodzījuma vietu pārvalde

LM – Labklājības ministrija

NAP2027 – Latvijas Nacionālais attīstības plāns 2021.–2027. gadam

NFI – Norvēģijas finanšu instruments 2014.–2021. gada periods

NVO – nevalstiskās organizācijas

Probācijas klients – šī plāna izpratnē: nosacīti notiesāta persona, nosacīti pirmstermiņa no soda izciešanas atbrīvota persona, persona, kas notiesāta ar sabiedrisko darbu, persona, par kuru tiesa, prokurors vai brīvības atņemšanas iestādes administrācija ir pieprasījusi izvērtēšanas ziņojumu, persona, kas notiesāta ar probācijas uzraudzību, persona, kas nosacīti atbrīvota no kriminālatbildības vai persona, kam tiesa piemērojusi audzinoša rakstura piespiedu līdzeklis – sabiedriskais darbs, persona, kas iesaistījusies izlīguma procesā

Programma 2021.–2027. – Eiropas Savienības kohēzijas politikas programma 2021.–2027.gadam

Projekts Nr. 9.1.2. – IeVP ESF projekts Nr. 9.1.2.0/16/I/001 "Bijušo ieslodzīto integrācija sabiedrībā un darba tirgū"

Projekts Nr. 9.1.3. – IeVP ESF projekts Nr. 9.1.3.0/16/I/001 "Resocializācijas sistēmas efektivitātes paaugstināšana"

SAM – specifiskais atbalsta mērķis (rezultāts, kura panākšanu konkrētos valsts vai reģiona apstākļos veicinās, īstenojot ieguldījumu prioritāti vai Eiropas Savienības prioritāti un veicot darbības vai pasākumus)

TM – Tieslietu ministrija

VB – Valsts budžets

VPD – Valsts probācijas dienests

I. Plāna kopsavilkums

Ar 2022. gada 13. jūnija Ministru kabineta rīkojumu Nr.413 tika pieņemtas Resocializācijas politikas pamatnostādnes 2022.–2027. gadam1 (turpmāk – Pamatnostādnes), kas noteic resocializācijas politikas attīstību, aptverot laika periodu līdz 2027. gadam. Pamatnostādnes detalizē NAP 2021.–2027. gadam (apstiprināts ar Latvijas Republikas Saeimas 2020. gada 2. jūlija lēmumu Nr. 418/Lm13) rīcības virziena "Drošība" 441. uzdevuma (Efektīva soda izpilde un sodīto personu reintegrācija sabiedrībā, uzlabojot resocializācijas darbu, palielinot personāla pieejamību un nodrošinot adekvātu infrastruktūru, kā arī nostiprinot pašvaldību un NVO lomu) izpildes jautājumus.

Resocializācijas politikas pamatnostādņu plāns 2023.–2024. gadam (turpmāk – Plāns) izstrādāts, izpildot Ministru kabineta 2022. gada 13. jūnija rīkojuma Nr. 413 "Par Resocializācijas politikas pamatnostādnēm 2022.–2027. gadam" trešo punktu "Tieslietu ministrijai sagatavot un tieslietu ministram līdz 2022. gada 1. septembrim iesniegt noteiktā kārtībā Ministru kabinetā plānu pamatnostādņu īstenošanai 2022.–2024. gadam.

Tāpat Plāns izstrādāts, lai nodrošinātu Partnerības līguma Eiropas Savienības investīciju fondu ieviešanai 2021.–2027. gada plānošanas periodam2 nosacījumus un ieviestu un īstenotu Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas Latvijai 2021.–2027. gadam3 4.3. prioritātes "Nodarbinātība un sociālā iekļaušana" 4.3.4. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt aktīvu iekļaušanu, lai veicinātu vienlīdzīgas iespējas, nediskriminēšanu un aktīvu līdzdalību, kā arī uzlabotu nodarbinātību, jo īpaši attiecībā uz nelabvēlīgā situācijā esošām grupām" pasākumu 4.3.4.6. "Resocializācijas pakalpojumu probācijas klientiem pilnveidošana un taisnīguma atjaunošanas pieeju attīstība, veicinot probācijas klientu aktīvu līdzdalību sabiedrības procesos un radot priekšnosacījumus viņu veiksmīgai iekļaušanai un nodarbināmībai", kuru īstenos Valsts probācijas dienests (turpmāk – SAM 4.3.4.6.) un pasākumu 4.3.4.7. "Nodarbinātības priekšnosacījumu nodrošināšana ieslodzītajiem, pilnveidojot resocializācijas sistēmas efektivitāti, sekmējot bijušo ieslodzīto iekļaušanos, vienlīdzīgas iespējas un aktīvu līdzdalību", kuru īstenos Ieslodzījuma vietu pārvalde (turpmāk – SAM 4.3.4.7.)4.

Resocializācijas politikas mērķis ir mazināt noziedzīgās uzvedības riskus ieslodzītajiem un probācijas klientiem soda izpildes laikā, tādējādi radot priekšnoteikumus personas veiksmīgai iekļaušanai sabiedrībā pēc soda izpildes beigām, t.sk. aktīvai līdzdalībai sabiedrības procesos (arī nodarbināmības jomā). Resocializācijas politikas tiešā mērķa grupa – ieslodzītie un probācijas klienti un netiešā mērķa grupa – ieslodzīto un probācijas klientu ģimenes locekļi un atbalsta personas, kas ir būtisks resurss personas likumpaklausīgas dzīves nodrošināšanā.

Plāns nodrošina pasākumus Pamatnostādņu mērķa un rīcības virzienu sasniegšanai, nodrošinot līdz šim Ministru kabinetā atbalstīto politikas plānošanas dokumentu pēctecību un uzsāktās politikas tālāku attīstību.

Plāna pasākumu īstenošanai nepieciešamo līdzekļu indikatīvs aprēķins iekļauts Plāna pielikumā.

Plānā netiek iekļauti pasākumi, kuru izpildei paredzēts finansējums no Darbības programmas 2014.-2020. ESF, un, kuri tiek turpināti atbilstoši projektā Nr. 9.1.2. un projektā Nr. 9.1.3. plānotajām aktivitātēm līdz abu projektu beigām (2023. gada beigām). Šie pasākumi netiek atkārtoti iekļauti Plānā.

Tāpat Plāna izstrādē ievēroti Ministru kabineta 2014. gada 2. decembra noteikumos "Attīstības plānošanas dokumentu izstrādes un ietekmes izvērtēšanas noteikumi" noteiktais, un saskaņā ar šiem noteikumiem, Plāns ir īstermiņa politikas plānošanas dokuments, kuru ir izstrādājusi Tieslietu ministrijas Nozaru politikas departamenta Kriminālsodu izpildes politikas nodaļa, balstoties uz visu līdz šim Ministru kabinetā apstiprināto politikas plānošanas dokumentu attiecībā uz notiesāto resocializācijas, ieslodzīto izglītības, notiesāto nodarbinātības attīstības, attieksmes pret notiesātajiem nepilngadīgajiem īstenošanas rezultātiem, konsultācijām ar IeVP un VPD ekspertiem un citām iesaistītām pusēm, kā arī ņemot vērā pieejamos pētījumus.

Plāna izstrādē ievērota Ministru kabineta 2009. gada 25. augusta noteikumos Nr. 970 "Sabiedrības līdzdalības kārtība attīstības plānošanas procesā" noteiktā kārtība sabiedrības iesaistei, publicējot Plāna projektu Tiesību aktu projektu publiskajā portālā 2022. gada 12. decembrī. Par Plānu tika saņemts Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas viedoklis.

II. Esošās situācijas raksturojums

Latvijā 2009. gadā tika apstiprināta Ar brīvības atņemšanas sodu notiesāto personu resocializācijas koncepcija (turpmāk – Resocializācijas koncepcija5), kurā ietvertais notiesāto resocializācijas modelis Latvijas Sodu izpildes kodeksā tika nostiprināts 2011. gadā. Tādējādi pirmajā posmā tika izveidots pilnvērtīgs resocializācijas modelis, kas vairāk skāra IeVP un VPD kompetenču sadalījuma jautājumus, kā arī centienus radīt/ iegūt visus nepieciešamos un tobrīd vēl trūkstošos resocializācijas instrumentus, it īpaši, resocializācijas programmas.

2015. gadā tika apstiprinātas Ieslodzīto resocializācijas pamatnostādnes un to Īstenošanas plāns, kuros jau lielāka uzmanība tika pievērsta esošo resocializācijas instrumentu satura kvalitatīvai izvērtēšanai un pilnveidošanai, lai tie atbilstu pasaules praksē pastāvošajiem kvalitātes kritērijiem, kā arī darbinieku kvalitatīvu mācību aspektam. Tādējādi otrajā posmā galvenais fokuss ir ticis pievērsts kvalitātes nodrošināšanas aspektam.

Pamatnostādnes kā trešā posma ideju nesējas paredz jau dziļāku koncentrēšanos uz ieslodzīto un probācijas klientu tuvināšanu sabiedrībā notiekošajiem procesiem, resocializācijas darba elastības veicināšanu un darba metožu un pakalpojumu pielāgošanu ieslodzīto un probācijas klientu individuālajām un ļoti dinamiskajām vajadzībām. Resocializācijas politikas attīstības trešajā posmā īpaša uzmanība tiek pievērsta darba ar specifiskām mērķa grupām, piemēram, personas, kurām ir psihiskās veselības problēmas, personas ar atkarību izraisošo vielu un procesu (piemēram, azartspēļu, datorspēļu, sociālo mediju) lietošanas traucējumiem, sievietes, bērni un jaunieši, attīstībai, kriminālsodu izpildes (resocializācijas darba) efektivitātes pētījumiem, kā arī IeVP un VPD personāla profesionālās sagatavotības un noturības nozīmei un atbilstošai infrastruktūrai kā sekmīga resocializācijas procesa priekšnosacījumam.

Papildus jānorāda, ka attiecībā uz tādām mērķa grupām kā ieslodzītie un probācijas klienti ir paredzēti arī atsevišķi pasākumi citos politikas plānošanas dokumentos, piemēram, 2022. gada 25. oktobrī Ministru kabinetā apstiprinātajā Profilakses pasākumu un veselības aprūpes pakalpojumu uzlabošanas plānā alkoholisma un narkotisko vielu lietošanas izplatības mazināšanas jomā 2023.–2025. gadam, (piemēram, izstrādāt un ieviest atkarību izraisošo vielu lietošanas selektīvās profilakses pasākumus ieslodzījuma vietās (ieslodzītajiem) un probācijas klientiem, kā arī piesaistīt narkologus darbam ieslodzījuma vietās un probācijas klientiem nodrošināt valsts apmaksātus ceļa izdevumus nokļūšanai pie narkologa).6

Plāna izstrādes mērķis ir Pamatnostādņu ieviešana noteiktajā periodā, lai nodrošinātu tajās noteiktā resocializācijas politikas mērķa - mazināt noziedzīgās uzvedības riskus ieslodzītajiem un probācijas klientiem soda izpildes laikā, tādējādi radot priekšnoteikumus personas veiksmīgai iekļaušanai sabiedrībā pēc soda izpildes beigām, t.sk. aktīvai līdzdalībai sabiedrības procesos (arī nodarbināmības jomā), sasniegšanu.

Plāna pasākumu darbības rezultāti un rezultatīvie rādītāji ir veidoti, balstoties uz Pamatnostādnēs izvirzītajiem politikas rezultātiem un to rezultatīvajiem rādītājiem. Tabulā norādīta rezultatīvo rādītāju starpvērtība, kuru plānots sasniegt līdz 2024. gadam. Tāpat Plānā saglabāta Pamatnostādņu 4. pielikumā izmantotā pasākumu numerācija. Pamatnostādņu pasākumi, kuri Plānā nav ietverti, tiks īstenoti nākamajā Plāna periodā (no 2025.–2027. gadam).

Plāna mērķisPlāna izstrādes mērķis ir nodrošināt secīgu un plānotu institūciju rīcību noteiktajā periodā, kas ļautu sasniegt resocializācijas politikas mērķi (mazināt noziedzīgās uzvedības riskus ieslodzītajiem un probācijas klientiem soda izpildes laikā, tādējādi radot priekšnoteikumus personas veiksmīgai iekļaušanai sabiedrībā pēc soda izpildes beigām, t.sk. aktīvai līdzdalībai sabiedrības procesos (arī nodarbināmības jomā), sasniegšanu).
Politikas rezultāts/-i un rezultatīvais rādītājs/-i1. Politikas rezultāts (PR) – Notiesāto un probācijas klientu īpatsvars, kas pēc soda izpildes beigām iesaistās nodarbināmībā un aktīvi iekļaujas sabiedrībā.

Rezultatīvais rādītājs (RR)

2022

2023

2024

1. Nodarbināto bijušo ieslodzīto skaits

Spēkā stājas normatīvie akti, kas nodrošina šādas informācijas saņemšanu

Tiek fiksēta rādītāja vērtība

Tiek fiksēta rādītāja vērtība

2. Legālajā nodarbinātībā iesaistīto probācijas klientu īpatsvara pieaugums

12%

13 %

14 %

2. Politikas rezultāts (PR) – soda izpildes vajadzībām atbilstoša infrastruktūra IeVP un VPD, t.sk. ieviesti nepieciešamie e-risinājumi, efektivizējot iestāžu iekšējos procesus un atbrīvojot personālresursus resocializācijas īstenošanai.

Rezultatīvais rādītājs (RR)

2022

2023

2024

1. Ieviestie e-risinājumi IeVP

1

2

2

2. E-indekss VPD

53

54

55

3. Vietu skaits, kur ieslodzītie tiek izvietoti drošos, resocializācijas īstenošanai piemērotos un starptautiskajām prasībām atbilstošos apstākļos504/10,4 % no ieslodzījuma vietās esošo vietu skaita*  

504/10,4 % no ieslodzījuma vietās esošo vietu skaita*

604/14,2 % no ieslodzījuma vietās esošo vietu skaita*

* īpatsvars aprēķināts par pamatu ņemot noteikto maksimālo vietu skaitu ieslodzījuma vietās 2021. gada 1. jūlijā. 2021. gada 1. jūlijā par minētajām prasībām un modernai resocializācijai atbilstošām ir atzīstamas 80 vietas Cēsu Audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem (no jauna uzbūvētas vai renovētas un starptautiskajiem standartiem atbilstošas) un 200 vietas Olaines cietuma Atkarīgo centrā, kā arī renovētajā Valmieras cietuma izmeklēšanas nodaļas korpusā (94 vietas).

3. Politikas rezultāts (PR) – veicināta institūciju sadarbība un sodu izcietušo personu iekļaušana sabiedrībā (pilnveidota pašvaldību, NVO un citu institūciju izpratne par katra sektora lomu atkārtota likumpārkāpuma novēršanā un sodu izcietušo personu reintegrācijā, tādējādi veicinot sabiedrības gatavību uzņemt personu pēc soda izciešanas un veicinot personas aktīvu iekļaušanos sabiedrības procesos, t.sk. nodarbināmību).

Rezultatīvais rādītājs (RR)

2022

2023

2024

1. IeVP organizēti izglītojoši, atbalsta un konsultatīvi pasākumi pašvaldībām, NVO un citām institūcijām

9

0

1

2. IeVP organizētajos izglītojošajos, atbalsta un konsultatīvajos pasākumos iesaistīto pašvaldību, NVO un citu institūciju dalībnieku skaits

162

0

15

3. VPD organizēti izglītojoši, atbalsta un konsultatīvi pasākumi pašvaldībām, NVO un citām institūcijām, t.sk. par sociālās uzņēmējdarbības veicināšanu

20

27

28

4. VPD organizētajos izglītojošajos, atbalsta un konsultatīvajos pasākumos iesaistīto pašvaldību, NVO un citu institūciju dalībnieku skaits

20

173

173

 

1. RĪCĪBAS VIRZIENS Turpināt pilnveidot resocializācijas darbu ar ieslodzītajiem un probācijas klientiem atbilstoši mainīgās vides izaicinājumiem, t.sk. jaunām mērķa grupām, kā arī ieviešot resocializācijas darba (kriminālsoda izpildes) efektivitātes mērījumu sistēmu
1.1. uzdevums. Ieslodzīto un probācijas klientu resocializācijas instrumentu pilnveidošana
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Risku/resursu novērtēšanas un resocializācijas darba organizēšanas instrumenta pieaugušajiem probācijas klientiem ieviešana, pilnveidošana, ieskaitot darbības rezultātu izvērtēšanu un darbinieku apmācībuPrecīzāks darbs pie noziedzīgās uzvedības risku noteikšanas un atbilstošu resocializācijas vajadzību konstatēšanasIzstrādāts un ieviests jauns specializēts riska un vajadzību novērtēšanas instruments pieaugušiem (26 gadi un vecāki) probācijas klientiemTMVPD2024.gada 31.decembris
2.Risku/resursu novērtēšanas un resocializācijas darba organizēšanas instrumenta bērniem un jauniešiem (25 gadi un jaunāki) ieviešana, pilnveidošana, ieskaitot darbības rezultātu izvērtēšanu un darbinieku apmācībuPrecīzāks darbs pie noziedzīgās uzvedības risku noteikšanas un atbilstošu resocializācijas vajadzību konstatēšanasIeviests jauns specializēts riska un vajadzību novērtēšanas instruments probācijas klientiem vecumā no 11-25 gadiem (jaunieši un bērni)TMVPD2024.gada 31.decembris
Apmācīti 324 darbinieki
5.Risku un vajadzību novērtēšanas instrumentu pilnveide notiesātajiem brīvības atņemšanas iestādēsPrecīzāks darbs pie notiesāto noziedzīgās uzvedības risku noteikšanas un atbilstošu resocializācijas vajadzību konstatēšanasUzsākts pētījums/ vadlīniju izstrāde par RVN instrumenta piemērošanu bērniem un jauniešiem (personām vecumā no 14 līdz 25 gadu vecumam) brīvības atņemšanas iestādēs.TMIeVP2024.gada 31.decembris
6.Jaunu resocializācijas programmu ieviešana darbam ar jaunām notiesāto mērķa grupām brīvības atņemšanas iestādēs, darbības rezultātu izvērtēšana un nodarbināto apmācībaPrecīzāka iedarbība uz noziedzīgās uzvedības risku, kuru mazina ar attiecīgo resocializācijas programmuUzsākts pētījums par papildus nepieciešamajām resocializācijas programmām brīvības atņemšanas iestādēsTMIeVP2024.gada 31.decembris
8.Esošo resocializācijas programmu validēšana/ pilnveide brīvības atņemšanas iestādēsPrecīzāka iedarbība uz noziedzīgās uzvedības risku, kuru mazina ar attiecīgo resocializācijas programmu, labāki resocializācijas rezultātiUzsākti pētījumi/izvērtējumi par 6 esošo resocializācijas programmu efektivitātiTMIeVP2024.gada 31.decembris
9.Esošo resocializācijas programmu darbības rezultātu izvērtēšana un pilnveidošana.

Atbilstoši dažādu probācijas klientu mērķgrupu (piemēram, bērni, jaunieši, personas ar garīgās veselības problēmām, resocializācijas vajadzībām atbilstošu resocializācijas programmu izstrāde, resocializācijas instrumentu un programmu aprobēšana un validizēšana

Precīzāka iedarbība uz noziedzīgās uzvedības risku, kuru mazina ar attiecīgo resocializācijas programmuPētījums par citu valstu labo praksi sabiedrībā īstenojamu resocializācijas programmu pielāgošanā un piemērošanā saskaņā ar probācijas klientu individuālajām vajadzībāmTMVPD2024.gada 31.decembris
Probācijas programmu pilnveidošanā iesaistīti un darbā ar tām apmācīti 150 darbinieki
1.2. uzdevums. Probācijas klientu resocializācijas modeļa pārskatīšana un pilnveidošana
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Probācijas klientu resocializācijas modeļa pilnveidošana, taisnīguma atjaunošanas metožu integrēšana VPD funkciju izpildē, probācijas klientu sasniegto resocializācijas rezultātu dinamiskās novērtēšanas sistēmas izstrāde un ieviešanaEfektīvāks darbs ar probācijas klientu, labāka resocializācijas rezultāta sasniegšanaiApmācības par darbu ar bērniem un jauniešiem nodrošinātas 250 darbiniekiem

Apmācības par bērnu tiesību aizsardzību nodrošinātas 130 darbiniekiem

TMVPD2024.gada 31.decembris
Mācības 180 darbiniekiem par taisnīguma atjaunošanu un šo pieeju piemērošanu darbā ar probācijas klientiem
Īstenotas mācības izlīguma starpniekiem
Apmācīti 80 izlīguma veicēji
1.3. uzdevums. Jaunu atbalsta pasākumu ieviešana ieslodzītajiem, probācijas klientiem, viņu ģimenes locekļiem un atbalsta personām
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
2.Probācijas bērnu un jauniešu mājas modeļa koncepta izstrāde un ieviešana;Precīzāks darbs ar bērnu un jauniešu resocializāciju, efektīvāka personālresursu izmantošana labākam resocializācijas rezultātamIzstrādāts modeļa ieviešanas plānsTMVPD2024.gada 31.decembris
3.Atbalsta pasākumi probācijas klientu resocializācijai (piem., speciālistu konsultācijas un terapijas pasākumi), atbilstoši viņu individuālajām vajadzībām;Specifiska atbalsta nodrošināšana labākam resocializācijas rezultātam

 

Narkologa/atkarību speciālista konsultācijas 60 probācijas klientiemTMVPD/2024.gada 31.decembris
Psihoterapeita konsultācijas 25 probācijas klientiem (dzimumnoziedzniekiem)
Psihiskās veselības speciālistu konsultācijas 75 probācijas klientiem2024.gada 31.decembris
Jurista konsultācijas 100 probācijas klientiem sociālo problēmjautājumu atrisināšanai2024.gada 31.decembris
5.Pasākumi ieslodzīto ģimenes saišu stiprināšanai, t.sk. pētījums par ģimenes saišu stiprināšanas vajadzībām dažādām ieslodzīto vecumposmu grupāmSaiknes ar ģimeni nostiprināšana, tādejādi palielinot iespēju notiesātajam atgriezties ģimenē pēc atbrīvošanas18 īstenoti pasākumiTMIeVP/2024.gada 31.decembris
90 dalībnieki (ieslodzītie un ģimenes locekļi) plānotajos pasākumos
7.Jauni atbalsta pasākumi (NVO un citu speciālistu atbalsts ieslodzītajām mātēm ar bērniem, lai veidotu pozitīvus sociālos kontaktus ārpus ieslodzījuma vietas un izglītotu par dažādiem ar bērna attīstību saistītos jautājumiem)Saiknes ar ģimeni nostiprināšana, tādejādi palielinot iespēju notiesātajam atgriezties ģimenē pēc atbrīvošanasĪstenoto pasākumu skaits - 37 (t.sk.individuāli pasākumi) Iļģuciema cietuma Mātes un bērna nodaļā esošajām ieslodzītajām un viņu bērniemTMIeVP/2024.gada 31.decembris
aktivitātē iesaistītas 48 ieslodzītās un viņu bērni
8.Informatīvi pasākumi ieslodzītajiem par ģimenes vērtībām un vecāku lomu bērna dzīvē, par vecāku prasmēm, par bērnu audzināšanu bez vardarbīgām audzināšanas metodēmSaiknes ar ģimeni nostiprināšana, tādejādi palielinot iespēju notiesātajam atgriezties ģimenē pēc atbrīvošanas9 īstenoti pasākumiTMIeVP/2024.gada 31.decembris
108 aktivitātē iesaistītu ieslodzīto
9.Speciālistu konsultācijas, dažādi terapijas pasākumi, aktivitātes un atbalsta pasākumi ieslodzītajiem ar garīgās veselības robežstāvokļiem vai problēmāmEfektīvāks darbs ar ieslodzīto labāka resocializācijas rezultāta sasniegšanaiIeslodzītajiem ar garīgās veselības robežstāvokļiem vai problēmām sniegtas 50 konsultācijasTMIeVP/2024.gada 31.decembris
10.Nodarbību cikla "Veiksmīgas bērna audzināšanas pamati" īstenošana notiesātajām, kuru bērni uzturas Iļģuciema cietuma Mātes un bērnu nodaļāPilnveidotas notiesāto sieviešu zināšanas par bērna attīstību un pozitīvām bērnu disciplinēšanas metodēm, veicinot pozitīvas izmaiņas uzvedībā un attieksmē pret bērnu, mazinot pārkāpumu pret bērnu risku18 notiesātās sievietes Iļģuciema cietumā.TMIeVP/2024.gada 31.decembris
11.Informatīvie pasākumi probācijas klientu (bērnu) vecākiem par vecumposmu attīstības īpatnībām, VPD darbu ar bērniem un vecākiem kā atbalsta personām.Veicināta vecāku līdzdarbība bērnu sociālās uzvedības korekcijas jomā un stiprināta vecāku kā atbalsta personu loma10 (bērnu) probācijas klientu vecāki.TMVPD/2024.gada 31.decembris
1.4. uzdevums. Jaunu resocializācijas darba metožu ieviešana
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas/ Finansējuma avotsIzpildes termiņš
1.Interaktīvu resocializācijas darba metožu attīstība un aprobācija, tai skaitā nepieciešamā aprīkojuma iegāde (piem., interaktīvas spēles, video/audio materiāli).Efektīvāks darbs ar probācijas klientu labāka resocializācijas rezultāta sasniegšanaiIeviesta 1 jauna interaktīva darba metodeTMVPD/2024.gada 31.decembris
2.Ārvalstu labās prakses apzināšana un pētniecība attiecībā uz resocializācijas darba probācijas jomā organizēšanu specifiskām mērķgrupām, tostarp bērniem, jauniešiem, sievietēm, personām ar psihiskās uzvedības problēmām, atkarību izraisošo vielu un procesu lietošanas traucējumiem, kā arī resocializācijas darba instrumentu pilnveidošanaLabās prakses apzināšana un ieviešana efektīvāka probācijas klientu resocializācijas procesa nodrošināšanaiĪstenoti 7 pētījumi par resocializācijas darba organizēšanu dažādām mērķa grupāmTMVPD/2024.gada 31.decembris
Pilnveidotas 2 resocializācijas darba metodes vai instrumenti
1.5. uzdevums. Kriminālsodu izpildes (resocializācijas darba) efektivitātes pētījumi, t.sk. probācijas klientu sociālās iekļaušanas koeficienta modeļa izstrāde
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
2.Resocializācijas darba un kriminālsodu izpildes efektivitātes mērījumu sistēmas ieviešana, t.sk. pētījumiUzsākta resocializācijas darba un kriminālsodu izpildes efektivitātes mērījumu sistēmas izveidePētījumsTMVPD2024.gada 31.decembris
3.Sabiedrības gatavības uzņemt personu pēc brīvības atņemšanas izciešanas mērījumu sistēmaVeikts pētījums par to, cik personas noteiktā laika periodā pēc brīvības atņemšanas soda izciešanas izdara jaunu noziedzīgu nodarījumuPētījumsTMIeVP2023.gada 31.decembris

 

2. RĪCĪBAS VIRZIENS Nodrošināt jaunajām resocializācijas vajadzībām atbilstoša personāla pieejamību ieslodzījuma vietās un Valsts probācijas dienestā, t.sk. brīvprātīgo un līdzgaitnieku pieejamību
2.1. uzdevums. Ieslodzījuma vietu, probācijas darbinieku un brīvprātīgo apmācības kvalifikācijas pilnveidošanai, profesionālās noturības veicināšanas pasākumi, ieskaitot supervīzijas
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijas/Izpildes termiņš
1.VPD nodarbināto un brīvprātīgo apmācību pasākumi, t.sk.
e-mācību attīstība un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi, profesionālās noturības veicināšanas pasākumi, ieskaitot supervīzijas un koučingu, ikgadējās konferences VPD nodarbinātajiem un sadarbības partneriem
Nodrošināts apmācīts un aktīvs VPD personāls labākam resocializācijas rezultātam.Esošo e-mācību kursu satura pārskatīšana un aktualizācija: 9 mācību kursiTMVPD2024.gada 31.decembris

 

Digitālo prasmju attīstības mācības 200 VPD darbiniekiem (visā norādītājā periodā)
Lektoru kopas kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi 70 darbiniekiem
Angļu valodas mācības 40 darbiniekiem
Vasaras skola 135 VPD vadītājiem
Taisnīguma atjaunošanas praksēm veltītas konferences – 2 konferences
Konference par darbu ar bērniem un jauniešiem – 2 konferences
1 konference par sadarbību ar NVO sektoru, sociālo uzņēmējdarbību un personu ar kriminālsodu izpildes sistēmas pakalpojumu saņemšanas pieredzi iesaisti probācijas klientu resocializācijā
Konference par darbu ar seksuāliem varmākām – 2 konferences
115 grupu supervīzijas
1530 individuālās supervīzijas
2.VPD brīvprātīgā darba programmu pilnveidošana un īstenošana, pasākumi brīvprātīgo kopienas attīstībaiNodrošināts apmācītu un aktīvu brīvprātīgo (t.sk. līdzgaitnieku) atbalsts labākam resocializācijas rezultātamLīdzgaitnieku darbs ar 200 probācijas klientiemTMVPD2024.gada 31.decembris
Nodrošinātas mācības 40 brīvprātīgajiem/ līdzgaitniekiem
Nodrošinātas mācības 350 VPD nodarbinātajiem par līdzgaitniecību
Mācības 26 brīvprātīgajiem par darbu ar dzimumnoziedzniekiem
14 brīvprātīgo saliedēšanas pasākumi
Mācības 60 brīvprātīgajiem izlīguma starpniekiem
3.IeVP nodarbināto un brīvprātīgo apmācību pasākumi, t.sk. e-mācību attīstība un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi, profesionālās noturības veicināšanas pasākumi, ieskaitot supervīzijas un koučinguNodrošināts apmācīts un aktīvs IeVP personāls labākam resocializācijas rezultātamGrupu vadīšanas prasmes (30 apmācībās iesaistītie)TMIeVP2024.gada 31.decembris
Mācības (treniņi) nodarbinātajiem par motivējošo intervēšanu un sarunas prasmēm (30 apmācībās iesaistītie)2024.gada 31.decembris
Angļu valodas nodarbības darbiniekiem (10 apmācībās iesaistītie)2024.gada 31.decembris
Grupu supervīzijas nodarbinātajiem (Aktivitātē iesaistīto nodarbināto skaits 130)2024.gada 31.decembris
Individuālās supervīzijas nodarbinātajiem (Aktivitātē iesaistīto nodarbināto skaits 200)2024.gada 31.decembris
2.2. uzdevums. IeVP jauno mācību programmu aprobācija un īstenošanas uzsākšanas nodrošināšana jaunajā Olaines Mācību centrā
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš

Šī uzdevuma pasākumi tiks īstenoti IeVP ESF projekta ietvaros

2.3. uzdevums Kontaktpersonu ieviešanas uzsākšana atsevišķās brīvības atņemšanas iestādēs
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Kontaktpersonu sistēmas ieviešanaPārgrupēti ieslodzījuma vietas personāla resursi, kas ļauj iegūt maksimālu notiesāto resocializācijas efektuKontaktpersonu sistēma ieviesta 2 brīvības atņemšanas iestādēs (Cēsu audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem, Iļģuciema cietumā)TMIeVP2024.gada 31.decembris
2.4. uzdevums. Individuālā izvērtējuma ieviešanas uzsākšana brīvības atņemšanas iestādēs
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Pakāpeniska individuālā izvērtējuma ieviešana pa mērķa grupām, lēmumu veidiem, utt.Jauna modeļa ieviešana dažādu jautājumu izlemšanai ieslodzījuma izpildes ietvaros (piemēram, par resocializācijas līdzekļu piemērošanu individuālā vai grupu darba formā atbilstoši brīvības atņemšanas iestādes veidam, atļauju īslaicīgi atstāt brīvības atņemšanas iestādes teritoriju bēru vai slimā radinieka apmeklēšanai, atļauju lietot privāto palīglīdzekli mācībām studiju programmās utt.)Ieslodzītajiem tiek pakāpeniski ieviests individuālais izvērtējums (TM apstiprināts rīcības plāns)TMIeVP2024.gada 31.decembris (turpināsies nākamajā Plāna periodā
2025.-2027.gadam)
2.5. uzdevums. Sociālā darba ieslodzījuma vietās atšķirību izvērtēšana un nostiprināšana normatīvajos aktos
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Sociālā darba ieslodzījuma vietās atšķirību no sociālā darba sabiedrībā izvērtēšana un nostiprināšana normatīvajos aktosNormatīvi nostiprinātas soda izpildes laikā veiktā sociālā darba atšķirības labāka resocializācijas rezultāta sasniegšanaiZiņojums tieslietu ministramTMIeVP

LM

2023.gada 31.decembris
Izstrādāti normatīvo aktu grozījumi2024.gada 31.decembris
2.6. uzdevums. Ieslodzīto, kas nespēj sevi aprūpēt, aprūpes organizēšanas atšķirību izvērtējums un virzīšana izskatīšanai valdībā
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Ieslodzīto, kas nespēj sevi aprūpēt, aprūpes organizēšanas atšķirību izvērtējums un virzīšana izskatīšanai valdībāIeslodzīto, kas nespēj sevi aprūpēt, situācijai atbilstošs ieslodzījuma izpildes process, kura ietvaros tiek nodrošināta viņu resocializācijaInformatīvais ziņojums valdībai par šādu ieslodzīto aprūpes modeliTMIeVP

LM

2024.gada 1.marts

 

3. RĪCĪBAS VIRZIENS Nodrošināt soda izpildes vajadzībām adekvātu infrastruktūru, t.sk. nepieciešamos e-risinājumus
3.1. uzdevums. Nepieciešamo e-risinājumu izstrāde un ieviešana IeVP un VPD darba efektivizācijai, t.sk. e-lietas 2.kārta
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Probācijas klientu lietu vadības kvalitātes sistēmas pilnveidošana e-risinājumu plašākai pielietošanaiProbācijas klientu resocializācijas procesa pilnveidošana atbilstoši viņu individuālajām vajadzībām.

Noteiktas VPD nodarbināto mācību (profesionālās pilnveides) vajadzības.

Pieredzes apmaiņas vizīte uz ārvalstīm par probācijas klientu lietu vadības kvalitātes pārbaužu veikšanuTMVPD2024.gada 31.decembris
2.IeVP procesu digitalizācijas nodrošināšanaAizvien vairāk digitalizētu/automatizētu ieslodzījuma vietu procesu, kas nodrošina personālresursu efektīvu izmantošanuDigitalizēti pamatdarbības procesi (piemēram, starpsistēmu informācijas nodošana, tiesu nolēmu izpilde, ieslodzīto uzraudzība, drošība un resocializācija, ieslodzīto plūsmu, datu aizsardzības u.c. nodrošināšana), kas saistīti ar ieslodzīto pārvaldību e-lietas projekta 2.kārtas ietvaros plānotajām aktivitātēmTMIeVP2024.gada 31.decembris (turpināsies nākamajā Plāna periodā
2025.-2027.gadam)
Digitalizēti pamatdarbības procesi, kas ir saistīti ar ieslodzīto E-lietas ieviešanu e-lietas projekta 2.kārtas ietvaros2024.gada 31.decembris (turpināsies nākamajā Plāna periodā
2025.-2027.gadam)
e-indeksa pieaugums2024.gads
Resocializācijas procesa informācijas tehnoloģijas risinājumu izveide
3.Ieviesti efektīvi tehnoloģiski risinājumi darba procesu pilnveidošanai VPDDigitalizēti atbalsta un pamatdarbības procesie-indeksa pieaugumsTMVPD2024.gada 31.decembris (turpināsies nākamajā Plāna periodā
2025.-2027.gadam)
4.VPD informācijas sistēmas "Probācijas klientu uzskaites sistēma" pilnveidošana un attīstība, kā arī nepieciešamā tehnoloģiskā inventāra/aprīkojuma iegādeDigitalizēti atbalsta un pamatdarbības procesi1 pilnveidots resocializācijas instruments un darba metodes ieviesti IS "PLUS" produkcijas vidē"TMVPD2024.gada 31.decembris
PLUS attīstība e-lietas projekta 2.kārtas īstenošana
E-lietas projekta Audio-video rīka komponentes ieviešana VPD
5.Digitālajā vidē notiekošās komunikācijas ar citām valsts iestādēm un sabiedrību pieaugumsEfektīvāki iekšēji procesi iestādē, kas veicina raitāku resocializācijas procesa norisiVPD valsts un pašvaldību iestādēm elektroniski parakstīto nosūtīto dokumentu īpatsvars pieaudzis līdz 75% no nosūtīto dokumentu kopskaitaTMVPD2024.gada 31.decembris
Fiziskām personām elektroniski parakstīto nosūtīto dokumentu īpatsvars pieaudzis līdz 4% no nosūtīto dokumentu kopskaita
3.2. uzdevums. Ieslodzītajiem domātu e-mācību attīstīšana
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Profesionālās kvalifikācijas pilnveides pasākumi ieslodzītajiem jaunizstrādātajā e-vidēĪstenoti profesionālās kvalifikācijas pilnveides pasākumi ieslodzītajiem, tādejādi palielinot viņu konkurētspēju darba tirgūĪstenota programma valsts valodas apguvei 9 cietumosTMIeVP

 

2024.gada 31.decembris (turpināsies nākamajā Plāna periodā 2025.-2027.gadam)
Īstenotas 3 darba prasmju programmas
3.3. uzdevums. Normatīvo aktu izstrāde e-risinājumu nodrošināšanai, rezultatīvo rādītāju uzkrāšanai un informācijas/datu apmaiņai /e-risinājumi notiesātā soda izpildes un resocializācijas gaitas fiksēšanai IeVP un VPD
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Normatīvo aktu pilnveidošana notiesātā soda izpildes un resocializācijas gaitas fiksēšanai VPDLikumā precīzi noteikts VPD pētījumu veikšanai nepieciešamās informācijas ieguves tiesiskais pamats un kārtībaGrozījumi VPD likumāTMVPDIzpildīts
2.Normatīvo aktu pilnveidošana notiesātā soda izpildes un resocializācijas gaitas fiksēšanai IeVPLikumā precīzi noteiktas IeVP tiesības apstrādāt datus un šādas apstrādes kārtība, radīts informācijas apmaiņas, pētījumu un rezultātu izvērtējuma veikšanai nepieciešamās informācija ieguves tiesiskais pamatsJauns IeVP likumsTMIeVP2024.gada 1.janvāris
3.4. uzdevums. Jaunā Liepājas cietuma būvniecība
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Jaunā Liepājas cietuma būvniecībaPabeigta pārprojektēšana un uzsākti būvdarbiUzsākti būvdarbiTMTNA, IeVP2024.gada 31.decembris
3.5. uzdevums. NFI projektā paredzētā jaunā Mācību centra būvniecība un darbības uzsākšana
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Mācību centra jaunās infrastruktūras būvniecība Olaines cietumāNodrošināta starptautiskajiem un nacionālajiem standartiem atbilstoša un droša infrastruktūra efektīvai IeVP darbinieku apmācībaiJaunās infrastruktūras būvniecības pabeigšanaTMIeVP2024.gada 1.marts
Mācību centra darbības uzsākšana jaunajā infrastruktūrā2024.gada 1.septembris
2.Jaunu mācību programmu īstenošana jaunajā Mācību centra infrastruktūrāJaunajā infrastruktūrā IeVP personāls tiek apmācīts modernās un kvalitatīvās mācību programmāsTM apstiprināts rīcības plāns IeVP ESF projektā izstrādāto IeVP personāla mācību programmu īstenošanas nodrošināšanai jaunajā Mācību centra infrastruktūrāTMIeVP2023.gada 1.oktobris
3.6. uzdevums. NFI projektā paredzētā atklātā cietuma korpusu būvniecība
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Atklātā cietuma korpusa/korpusu būvniecība Olaines cietumāNodrošināta starptautiskajiem un nacionālajiem standartiem atbilstoša un droša infrastruktūra efektīvai notiesāto resocializācijai.

Mācību centrā apmācāmajiem IeVP jaunajiem darbiniekiem tiek nodrošinātas prakses iespējas modernā cietumu infrastruktūrā

Atklātā cietuma korpusa darbības uzsākšanaTMIeVP2024.gada 30.aprīlis
IeVP jauno darbinieku skaits, kas uzsākuši praksi jaunajā cietumu infrastruktūrā2024.gada 30.aprīlis
3.7. uzdevums. Darbam ar bērniem un jauniešiem pielāgotas telpas, t.sk. taisnīguma atjaunošanas aktivitāšu īstenošanai (VPD)
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš

Pasākumi tiks īstenoti pēc 2024.gada

 

4. RĪCĪBAS VIRZIENS Stiprināt pašvaldību un NVO lomu, t.sk. veidojot izpratni par katra sektora lomu atkārtota likumpārkāpuma novēršanā, izglītojot un nodrošinot atbalsta pasākumus NVO, pašvaldībām un citām institūcijām, tādejādi veicinot sabiedrības gatavību uzņemt personu pēc soda izciešanas un personas aktīvu iekļaušanos sabiedrības procesos, t.sk. nodarbināmību
4.1. uzdevums. Starpinstitūciju sadarbības pilnveidošanas pasākumi un apmācības iesaistīto institūciju pārstāvjiem, t.sk. NVO pārstāvjiem
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Starpinstitūciju sadarbības pilnveidošanas pasākumi un mācības iesaistīto institūciju pārstāvjiem, t.sk. NVO pārstāvjiemVienotas izpratnes radīšana iesaistīto institūciju un NVO pārstāvjos par risku mazināšanas iespējām probācijas klientiem, un priekšnoteikumu radīšanu sabiedrības gatavībai uzņemt personu pēc soda izciešanas un personas aktīvai iekļaušanai sabiedrības procesos, t.sk. nodarbināmībāĪstenoti 12 starpinstitūciju sadarbības pasākumiTMVPD

IeVP

pašvaldības NVO

VPVBTAI

 

2024.gada 31.decembris
4.2. uzdevums. Izglītojoši pasākumi un sociālās kampaņas dažādu sabiedrības sektoru pārstāvjiem
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Konferences un citi pasākumi VPD nodarbinātajiem, sadarbības partneriem no valsts un nevalstiskā sektora, lai informētu par projektu īstenošanas rezultātiem un resocializācijas sistēmas attīstības perspektīvāmSabiedrība ir informēta par sabiedrībā izciešamo sodu labo praksi un probācijas klientu resocializācijas sistēmas attīstību, pieaug sabiedrības izpratne par toĪstenoti 7 pasākumi (konferences un citi informatīvi pasākumi par projektu īstenošanas rezultātiem un resocializācijas sistēmas attīstības perspektīvām)TMVPD

IeVP

pašvaldības

NVO

citas institūcijas

2024.gada 31.decembris
2.Konferences un citi pasākumi IeVP nodarbinātajiem, sadarbības partneriem no valsts un nevalstiskā sektora, lai informētu par projektu īstenošanas rezultātiem un resocializācijas sistēmas attīstības perspektīvāmSabiedrība ir informēta par ieslodzīto resocializācijas sistēmas attīstību, labo praksi, pieaug sabiedrības izpratne par toĪstenota 1 konferenceTMIeVP

VPD

pašvaldības

NVO

citas institūcijas

2024.gada 31.decembris
4.3. uzdevums Taisnīguma atjaunošanas (restorative justice) veicināšanas pasākumi
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Sabiedrības informēšana par taisnīguma atjaunošanuSabiedrība ir informēta par taisnīguma atjaunošanas principu kriminālsodu izpildē un tā praktisko pielietojumu (izlīgums, plašas sabiedrības līdzdalības veidi, cietušo interešu ievērošana, brīvprātīgais darbs)Ikgadējās izlīguma nedēļas īstenošana. Periodā 2 pasākumiTMVPD

pašvaldības

NVO

citas institūcijas

 

2024.gada 31.decembris
Izglītojošu audio/video materiālu izstrāde par izlīgumu un taisnīguma atjaunošanas metodēm kriminālajā justīcijā
Ikgadēji darbam ar noziegumos cietušajiem veltīti pasākumi. Periodā 2 pasākumi
4.4. uzdevums. Sabiedrības iesaistes un atbalsta pasākumi notiesāto personu sociālās uzņēmējdarbības attīstībai
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Sabiedrības informēšanas un sociālās kampaņas par notiesāto personu sociālo uzņēmējdarbību un tās atbalstīšanas nepieciešamībuSabiedrība ir informēta par probācijas klientu iespējām iesaistītes sociālajā uzņēmējdarbībā, un notiek reāla probācijas klientu iesaiste tajā3 diskusijas ar NVO sektora pārstāvjiem par esošo un bijušo probācijas klientu sociālās uzņēmējdarbības attīstību un integrāciju darba tirgūTMVPD

IeVP

NVO

 

2024.gada 31.decembris
1 mācību vizīte uz citām valstīm valsts pārvaldes un NVO organizāciju pārstāvjiem par likumpārkāpumus izdarījušu personu sociālās uzņēmējdarbības attīstību
4.5. uzdevums. Regulāras ikgadējas apmācības pašvaldību un citu institūciju darbiniekiem par personu noziedzīgās uzvedības riskiem, notiesātā personības īpatnībām, par kriminālsoda izpildes laikā veicamo resocializācijas darbu un starpinstitucionālo sadarbības lomu jauna likumpārkāpuma novēršanā
Nr.p.k.PasākumsDarbības rezultātsRezultatīvā rādītāja vērtība 2024.gadāAtbildīgā institūcijaLīdzatbildīgās institūcijasIzpildes termiņš
1.Ikgadēji semināri IeVP nodarbinātajiem un sadarbības partneriem par darba specifiku ar notiesātu personuPieredzes apmaiņas veicināšana kvalitatīvāka resocializācijas rezultāta nodrošināšanai1 pasākums, kurā piedalījušies 30 dalībnieki (dažādu iestāžu pārstāvji)TMIeVP

VPD

LM

pašvaldības

NVO

tiesneši

prokurori

2024.gada 31.decembris
2.VPD organizēti izglītojoši, atbalsta un konsultatīvi pasākumi pašvaldībām, NVO un citām institūcijām,Pašvaldības, NVO un citas institūcijas informētas par kriminālsodu sistēmas mērķiem, labo praksi un ieguvumiem sabiedrības drošības veicināšanāVPD organizētajos atbalsta un konsultatīvajos pasākumos piedalījušies 520 pārstāvji no pašvaldībām un NVOTMVPD

IeVP

LM

pašvaldības

NVO

tiesneši

prokurori,

policijas pārstāvji

2024.gada 31.decembris

 

III. Teritoriālā perspektīva

Plāna īstenošana nav saistīta ar teritoriālo perspektīvu, jo Plānā tāpat kā Pamatnostādnēs definētie uzdevumi jāīsteno notiesātā vai probācijas klienta atrašanās vietā.

Šobrīd ieslodzījuma vietas nav vienmērīgi izvietotas Latvijas teritorijā, to izvietojumu ietekmējuši dažādi vēsturiski apstākļi. Savukārt VPD teritoriālo struktūrvienību izvietojums ir piesaistīts tiesu izvietojumam Latvijas teritorijā, tomēr VPD nevar ietekmēt probācijas klientu sadalījumu teritoriālajā aspektā, to nosaka klientu iepriekšējās dzīvesvietas atrašanās vieta vai arī probācijas klienta vēlme dzīvot noteiktas pašvaldības teritorijā.

IV. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Tieslietu ministrijai Plāna īstenošanai nepieciešamais papildu finansējums 2023. gadam un turpmākajiem gadiem normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā tiks pieprasīts no budžeta resora "74. Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums" programmas 80.00.00 "Nesadalītais finansējums Eiropas Savienības politiku instrumentu un pārējās ārvalstu finanšu palīdzības līdzfinansēto projektu un pasākumu īstenošanai". Skatīt pielikumu.


1 Resocializācijas politikas pamatnostādnes 2022.-2027. gadam, https://likumi.lv/ta/id/333223-par-resocializacijas-politikas-pamatnostadnem-2022-2027-gadam

2 Par Partnerības līgumu Eiropas Savienības investīciju fondu 2021.– 2027. gada plānošanas periodam, https://tapportals.mk.gov.lv/legal_acts/e534ea4f-a22d-430f-803e-c9df0731cb19

3 Par Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmu 2021.–2027.gadam, https://likumi.lv/ta/id/327732-par-eiropas-savienibas-kohezijas-politikas-programmu-2021-2027-gadam

4 4.3.4.6. pasākuma ietvaros plānotais kopējais finansējums ar elastības finansējumu ir 3 371 250 euro (tai skaitā elastības finansējuma apjoms 531 899 euro), tai skaitā ESF+ finansējums 2 865 562 euro (tai skaitā elastības finansējuma apjoms 452 114 euro) un valsts budžeta finansējums 505 688 euro (tai skaitā elastības finansējuma apjoms 79 785 euro); 4.3.4.7. pasākuma ietvaros plānotais kopējais finansējums ir 3 371 251 euro (tai skaitā elastības finansējuma apjoms 531 900 euro), tai skaitā ESF+ finansējums 2 865 563 euro (tai skaitā elastības finansējuma apjoms 452 115 euro) un valsts budžeta finansējums 505 688 euro (tai skaitā elastības finansējuma apjoms 79785 euro).

5 Ministru kabineta 2009. gada 9. janvāra rīkojums Nr. 7 "Par "Ar brīvības atņemšanas sodu notiesāto personu resocializācijas koncepciju"", pieejams: https://likumi.lv/ta/id/186354-par-ar-brivibas-atnemsanas-sodu-notiesato-personu-resocializacijas-koncepciju

6 https://m.likumi.lv/ta/id/336736-par-profilakses-pasakumu-un-veselibas-aprupes-pakalpojumu-uzlabosanas-planu-alkoholisko-dzerienu-un-narkotisko-vielu-lietosanas-izplatibas-mazinasanas-joma-20232025-gadam

Tieslietu ministre I. Lībiņa-Egnere

 

Pielikums
Resocializācijas politikas pamatnostādņu 2022.–2027. gadam īstenošanas plāns 2022.–2024. gadam

Uzdevums

Pasākums

Budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukums

Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā
plānotais finansējums

Nepieciešamais papildu finansējums

Pasākuma īstenošanas gads (ja pasākuma īstenošana ir terminēta)

2022. gads

2023. gads

2024.gads

2023. gads

2024. gads

2025. gads

2026. gads

2027. gads

turpmākajā laikposmā līdz pasākuma pabeigšanai
(ja pasākuma īstenošana ir terminēta)

turpmāk ik gadu
(ja pasākuma izpilde nav terminēta)

Finansējums plāna realizācijai kopā 

 

3 550 441

21 734 944

75 445 338

8 159 442

5 642 360

41 718 043

30 471 079

1 228 714

795 978

0

 

tajā skaitā  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19.Tieslietu ministrija  

3 550 441

21 734 944

75 445 338

8 159 442

5 642 360

41 718 043

30 471 079

1 228 714

795 978

0

0

1. Rīcības virziens – turpināt pilnveidot resocializācijas darbu ar ieslodzītajiem un probācijas klientiem atbilstoši mainīgās vides izaicinājumiem, t.sk. jaunām mērķa grupām, kā arī ieviešot resocializācijas darba (kriminālsoda izpildes) efektivitātes mērījumu sistēmu

1. uzdevums Ieslodzīto un probācijas klientu resocializācijas instrumentu pilnveidošana

 

 

0

0

0

58 410

285 723

366 593

246 828

143 859

34 199

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1. pasākums - Risku/resursu novērtēšanas un resocializācijas darba organizēšanas instrumenta pieaugušajiem probācijas klientiem ieviešana, pilnveidošana, ieskaitot darbības rezultātu izvērtēšanu un darbinieku apmācību (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

6 000

23 031

31 401

18 819

15 000

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

2. pasākums - Risku/resursu novērtēšanas un resocializācijas darba organizēšanas instrumenta bērniem un jauniešiem (25 gadi un jaunāki) ieviešana, pilnveidošana, ieskaitot darbības rezultātu izvērtēšanu un darbinieku apmācību (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

17 578

23 030

23 000

23 000

18 000

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

3. pasākums - Risku/resursu novērtēšanas un resocializācijas darba organizēšanas instrumenta sievietēm ieviešana, pilnveidošana, ieskaitot darbības rezultātu izvērtēšanu un darbinieku apmācību (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

17 577

17 577

17 577

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

4. pasākums - Risku/resursu novērtēšanas un resocializācijas darba organizēšanas instrumenta probācijas klientiem ar garīgās veselības problēmām ieviešana, pilnveidošana, ieskaitot darbības rezultātu izvērtēšanu un darbinieku apmācību (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

29 295

20 000

29 295

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

5.pasākums - Risku un vajadzību novērtēšanas instrumentu pilnveide notiesātajiem brīvības atņemšanas iestādēs (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

55 247

66 909

39 285

11 662

1 850

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

6.pasākums - Jaunu resocializācijas programmu ieviešana darbam ar jaunām notiesāto mērķa grupām brīvības atņemšanas iestādēs, darbības rezultātu izvērtēšana un nodarbināto apmācība (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

65 059

66 588

27 623

1 530

11 342

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

7.pasākums - Jaunas sabiedrībā īstenojamas resocializācijas programmas vardarbīgus noziegumus izdarījušiem probācijas klientiem ieviešana, darbības rezultātu izvērtēšana un darbinieku apmācības (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

13 476

13 476

8 788

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

8.pasākums - Esošo resocializācijas programmu validēšana/pilnveide brīvības atņemšanas iestādēs (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

60 153

61 837

30 538

1 685

9 497

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

9.pasākums - Esošo resocializācijas programmu darbības rezultātu izvērtēšana un pilnveidošana. Atbilstoši dažādu probācijas klientu mērķgrupu (piemēram, bērni, jaunieši, personas ar garīgās veselības problēmām, resocializācijas vajadzībām atbilstošu resocializācijas programmu izstrāde, resocializācijas instrumentu un programmu aprobēšana un validizēšana(ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

34 832

59 203

45 000

45 000

28 812

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

10.pasākums - Drošības risku izvērtējuma instrumenta ieviešana atbilstoša resocializācijas procesa norises nodrošināšanai (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

11 510

11 510

11 510

11 510

 

 

2. uzdevums Probācijas klientu resocializācijas modeļa pārskatīšana un pilnveidošana

 

 

0

0

0

8 000

31 471

31 500

31 500

31 500

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1. pasākums - Probācijas klientu resocializācijas modeļa pilnveidošana, taisnīguma atjaunošanas metožu integrēšana VPD funkciju izpildē, probācijas klientu sasniegto resocializācijas rezultātu dinamiskās novērtēšanas sistēmas izstrāde un ieviešana (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

8 000

31 471

31 500

31 500

31 500

 

 

 

3. uzdevums Jaunu atbalsta pasākumu ieviešana ieslodzītajiem, probācijas klientiem, viņu ģimenes locekļiem (t.sk. atbalsta personām)

 

 

0

0

0

12 000

146 027

306 082

180 994

294 494

235 244

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

2.pasākums - Probācijas bērnu un jauniešu mājas modeļa koncepta izstrāde un ieviešana (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

0

7 680

20 000

20 000

20 000

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

3.pasākums - Atbalsta pasākumi probācijas klientu resocializācijai (piem., speciālistu konsultācijas un terapijas pasākumi), atbilstoši viņu individuālajām vajadzībām (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

12 000

54 847

70 000

70 000

70 000

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

4.pasākums - Jaunu atbalsta un sociālo prasmju attīstības pasākumu izstrāde un ieviešana probācijas klientiem, viņu ģimenes locekļiem (t.sk. atbalsta personām) (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

5 000

5 000

5 000

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

5.pasākums - Pasākumi ieslodzīto ģimenes saišu stiprināšanai, t.sk. pētījums par ģimenes saišu stiprināšanas vajadzībām dažādām ieslodzīto vecumposmu grupām (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

67 500

140 500

12 500

125 500

171 000

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

6.pasākums - Noteiktu ieslodzīto mērķa grupu tikšanās ar ģimenes locekļiem (t.sk. atbalsta personām) NVO pārstāvju pavadībā ārpus ieslodzījuma vietas soda izciešanas laikā (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

11 382

8 894

9 394

8 644

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

7.pasākums - NVO un citu speciālistu atbalsts ieslodzītajām mātēm ar bērniem, lai veidotu pozitīvus sociālos kontaktus ārpus ieslodzījuma vietas un izglītotu par dažādiem ar bērna attīstību saistītos jautājumiem (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

1 600

14 600

13 600

13 600

13 600

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

8.pasākums - Informatīvi pasākumi ieslodzītajiem par ģimenes vērtībām un vecāku lomu bērna dzīvē, par vecāku prasmēm, par bērnu audzināšanu bez vardarbīgām audzināšanas metodēm (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

5 400

5 400

5 400

5 400

5 400

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

9.pasākums - Speciālistu konsultācijas, dažādi terapijas pasākumi, aktivitātes un atbalsta pasākumi ieslodzītajiem ar garīgās veselības robežstāvokļiem vai problēmām (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

9 000

39 200

45 600

45 600

36 600

 

 

4. uzdevums Jaunu resocializācijas darba metožu ieviešana

 

 

0

0

0

27 870

51 000

55 000

60 000

44 000

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Interaktīvu resocializācijas darba metožu attīstība un aprobācija, tai skaitā nepieciešamā aprīkojuma iegāde (piem., interaktīvas spēles, video/audio materiāli (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

6 440

16 000

20 000

25 000

16 000

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

2.uzdevums - Ārvalstu labās prakses apzināšana un pētniecība attiecībā uz resocializācijas darba probācijas jomā organizēšanu specifiskām mērķgrupām, tostarp bērniem, jauniešiem, sievietēm, personām ar psihiskās uzvedības problēmām, , kā arī resocializācijas darba instrumentu pilnveidošana (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

21 430

35 000

35 000

35 000

28 000

 

 

 

5. uzdevums Kriminālsodu izpildes (resocializācijas darba) efektivitātes pētījumi, t.sk. probācijas klientu sociālās iekļaušanas koeficienta modeļa izstrāde

 

 

0

0

0

0

0

8 704

26 080

14 729

8 704

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Probācijas klientu sociālās iekļaušanas koeficienta aprēķina metodikas izstrāde un ieviešana, tai skaitā sabiedrībā izciešamo sodu recidīva mērījumu sistēmas pilnveidošana (koeficienta modeļa izstrāde, definīcija, metodika un pētījumi) (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

0

0

0

17 376

6 025

 

 

 

IeVP/SAM 4.3.4.7.

2.pasākums - Resocializācijas darba un kriminālsodu izpildes efektivitātes mērījumu sistēmas ieviešana, t.sk. pētījumi (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

8 704

8 704

8 704

8 704

 

 

2. Rīcības virziens - Nodrošināt jaunajām resocializācijas vajadzībām atbilstoša personāla pieejamību ieslodzījuma vietās un Valsts probācijas dienestā, t.sk. Brīvprātīgo un līdzgaitnieku pieejamība

1. uzdevums Ieslodzījuma vietu, probācijas darbinieku un brīvprātīgo apmācības kvalifikācijas pilnveidošanai, profesionālās noturības veicināšanas pasākumi, ieskaitot supervīzijas

 

 

0

0

0

15 500

133 259

188 606

210 480

166 981

328 118

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - VPD nodarbināto un brīvprātīgo apmācību pasākumi, t.sk. e-mācību attīstība un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi, profesionālās noturības veicināšanas pasākumi, ieskaitot supervīzijas un koučingu, ikgadējās konferences VPD nodarbinātajiem un sadarbības partneriem (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

12 000

55 000

40 000

40 000

40 000

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

2.pasākums - VPD brīvprātīgā darba programmu pilnveidošana un īstenošana, pasākumi brīvprātīgo kopienas attīstībai(ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

3 500

24 593

25 000

25 000

25 000

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

3.pasākums - IeVP nodarbināto un brīvprātīgo apmācību pasākumi, t.sk. e-mācību attīstība un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanas pasākumi, profesionālās noturības veicināšanas pasākumi, ieskaitot supervīzijas un koučingu (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

53 666

123 606

145 480

101 981

328 118

 

 

3. Rīcības virziens - Nodrošināt soda izpildes vajadzībām adekvātu infrastruktūru, t.sk. nepieciešamos e-risinājumus

1. uzdevums Nepieciešamo e-risinājumu izstrāde un ieviešana IeVP un VPD darba efektivizācijai, t.sk. e-lietas 2.kārta

 

 

0

0

0

2 872

364 504

466 200

21 350

18 850

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Probācijas klientu lietu vadības kvalitātes sistēmas pilnveidošana (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

1 672

2 404

2 500

2 500

0

 

 

 

IeVP

2.pasākums - IeVP procesu digitalizācijas nodrošināšana (e-lieta 2.kārta) (AF)

74.06.00. Atveseļošanas un noturības mehānisma (ANM) projekti un pasākumi

 

 

 

0

344 850

344 850

 

 

 

 

 

IeVP/SAM 4.3.4.7.

3.pasākums - Resocializācijas procesa informācijas tehnoloģijas risinājumu izveide (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

100 000

 

 

 

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

4.pasākums - VPD informācijas sistēmas “Probācijas klientu uzskaites sistēma” pilnveidošana un attīstība, kā arī nepieciešamā tehnoloģiskā inventāra/aprīkojuma iegāde (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

1 200

17 250

18 850

18 850

18 850

 

 

 

2. uzdevums Ieslodzītajiem domātu e-mācību attīstīšana

 

 

0

0

0

0

3 000

3 000

0

0

0

0

0

IeVP /SAM 4.3.4.7.

1.pasākums - Profesionālās kvalifikācijas pilnveides pasākumi ieslodzītajiem jaunizstrādātajā e-vidē (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

3 000

3 000

 

 

 

 

 

4. uzdevums Jaunā Liepājas cietuma būvniecība

 

 

2 516 658

20 701 659

75 366 614

0

0

39 680 821

29 086 574

0

0

0

0

IeVP

1.pasākums - Jaunā Liepājas cietuma būvniecība

04.02.00. Ieslodzījuma vietu būvniecība (Iekļauts Tieslietu ministrijas budžetā likumprojekta “Par valsts budžetu 2023. gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025. gadam” 11.pielikumā.)

2 516 658

20 701 659

75 366 614

 

 

39 680 821

29 086 574

 

 

 

 

5. uzdevums NFI projektā paredzētā jaunā Mācību centra būvniecība un darbības uzsākšana

 

 

769 905

626 513

23 000

5 543 801

2 343 131

0

0

0

0

0

0

IeVP

1.pasākums - Mācību centra jaunās infrastruktūras būvniecība Olaines cietumā (NFI)

71.06.00. Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu finansētie projekti

645 764

560 582

 

5 315 081

2 343 131

 

 

 

 

 

 

IeVP

2.pasākums - Jaunu mācību programmu īstenošana jaunajā Mācību centra infrastruktūrā (NFI)

71.06.00. Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu finansētie projekti

124 141

65 931

23 000

228 720

 

 

 

 

 

 

 

6. uzdevums NFI projektā paredzētā atklātā cietuma korpusu būvniecība

 

 

130 826

248 000

0

2 297 067

1 537 505

0

0

0

0

0

0

IeVP

1.pasākums - Atklātā cietuma korpusa/korpusu būvniecība Olaines cietumā (NFI)

71.06.00. Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu finansētie projekti

130 826

248 000

 

2 297 067

1 537 505

 

 

 

 

 

 

7. uzdevums Darbam ar bērniem un jauniešiem pielāgotas telpas, t.sk. taisnīguma atjaunošanas aktivitāšu īstenošanai (VPD)

 

 

0

0

0

0

0

18 150

18 150

18 150

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.uzdevums - Izveidotas darbam ar bērniem un jauniešiem, izlīguma procesa vadīšanai pielāgotas telpas (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

 

18 150

18 150

18 150

 

 

 

4. Rīcības virziens - Stiprināt pašvaldību un NVO lomu, t.sk. veidojot izpratni par katra sektora lomu atkārtota likumpārkāpuma novēršanā, izglītojot un nodrošinot atbalsta pasākumus NVO, pašvaldībām un citām institūcijām, tādejādi veicinot sabiedrības gatavību uzņemt personu pēc soda izciešanas un personas aktīvu iekļaušanos sabiedrības procesos, t.sk. nodarbināmību

1. uzdevums Starpinstitūciju sadarbības pilnveidošanas pasākumi un apmācības iesaistīto institūciju pārstāvjiem, t.sk. NVO pārstāvjiem

 

 

0

0

0

600

600

1 200

600

600

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Starpinstitūciju sadarbības pilnveidošanas pasākumi un mācības iesaistīto institūciju pārstāvjiem, t.sk. NVO pārstāvjiem (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

600

600

1 200

600

600

 

 

 

2. uzdevums Izglītojoši pasākumi un sociālās kampaņas dažādu sabiedrības sektoru pārstāvjiem

 

 

0

0

0

12 000

65 703

59 500

45 000

59 500

24 500

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Konferences un citi pasākumi VPD nodarbinātajiem, sadarbības partneriem no valsts un nevalstiskā sektora, lai informētu par projektu īstenošanas rezultātiem un resocializācijas sistēmas attīstības perspektīvām (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

12 000

55 703

35 000

35 000

35 000

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

2.pasākums - Konferences un citi pasākumi IeVP nodarbinātajiem, sadarbības partneriem no valsts un nevalstiskā sektora, lai informētu par projektu īstenošanas rezultātiem un resocializācijas sistēmas attīstības perspektīvām (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

0

10 000

24 500

10 000

24 500

24 500

 

 

3. uzdevums Taisnīguma atjaunošanas (restorative justice) pasākumi

 

 

0

0

0

0

37 259

0

0

0

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Sabiedrības informēšanas sociālās kampaņas par taisnīguma atjaunošanu (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

0

37 259

0

0

0

 

 

 

4. uzdevums Sabiedrības iesaistes un atbalsta pasākumi notiesāto personu sociālās uzņēmējdarbības attīstībai

 

 

0

0

0

0

12 000

12 000

12 000

12 000

0

0

0

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.pasākums - Sabiedrības informēšanas un sociālās kampaņas par notiesāto personu sociālo uzņēmējdarbību un tās atbalstīšanas nepieciešamību (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

0

12 000

12 000

12 000

12 000

 

 

 

5. uzdevums Regulāras ikgadējas apmācības pašvaldību un citu institūciju darbiniekiem par personu noziedzīgās uzvedības riskiem, notiesātā personības īpatnībām, par kriminālsoda izpildes laikā veicamo resocializācijas darbu un starpinstitucionālo sadarbības lomu jauna likumpārkāpuma novēršanā

 

 

0

0

0

0

9 280

2 150

1 500

1 500

4 156

0

0

IeVP /SAM 4.3.4.7.

1.pasākums - Ikgadēji semināri IeVP nodarbinātajiem un sadarbības partneriem par darba specifiku ar notiesātu personu (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

8 360

900

900

900

4 156

 

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

2.pasākums - VPD organizēti izglītojoši, atbalsta un konsultatīvi pasākumi pašvaldībām, NVO un citām institūcijām (ESF+)

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

0

920

1 250

600

600

 

 

 

Projektu vadība

Projektu vadība

 

 

133 052

158 772

55 724

181 322

621 899

518 537

530 023

422 551

161 057

0

 

VPD/SAM 4.3.4.6.

1.Rīcības virziens:
1.uzdevums 1., 2., 3., 4., 7., 9.pasākums.
2.uzdevums 1. pasākums;
3.uzdevums 2., 3., 4., 12. pasākums
4.uzdevums 1. pasākums
5.uzdevums 1.pasākums
2.Rīcības virziens
1.uzdevums 1., 2. pasākums
3.Rīcības virziens
1.uzdevums, 1.,4.,pasākums
7.uzdevums 1.pasākums
4.Rīcības virziens
1.uzdevums 1.pasākums
2.uzdevums 1.pasākums
3.uzdevums 1.pasākums
4.uzdevums 1.pasākums
5.uzdevums 2.pasākums

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

143 091

300 268

300 268

300 268

300 268

 

 

 

IeVP /SAM 4.3.4.7.

1.Rīcības virziens:
1.uzdevums 5.,6.,8. un 10.pasākums
3.uzdevums 5.,6.,7.,8. un 9.pasākums
5.uzdevums 2.pasākums
2.Rīcības virziens:
1.uzdevums 3.pasākums
3.Rīcības virziens:
1.uzdevums 7.pasākums
2.uzdevums 1.pasākums
4.Rīcības virziens:
2.uzdevums 2.pasākums
5.uzdevums 1.pasākums

63.08.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu un pasākumu īstenošana (2021-2027)

 

 

 

 

265 345

218 269

229 755

122 283

161 057

 

 

IeVP

3.Rīcības virziens:
5.uzdevums 1. un 2.pasākums
6.uzdevums 1.pasākums

71.06.00. Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumentu finansētie projekti

133 052

158 772

55 724

38 231

56 286

 

 

 

 

 

 

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Resocializācijas politikas pamatnostādņu 2022.–2027. gadam īstenošanas plānu 2023.–2024. .. Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 344Pieņemts: 08.06.2023.Stājas spēkā: 08.06.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 112, 12.06.2023. OP numurs: 2023/112.14
Politikas plānošanas dokuments Nosaukums: Resocializācijas politikas pamatnostādņu 2022.–2027. gadam īstenošanas plāns 2023.–2024. gadam Veids: plānsPolitikas joma: Kriminālsodu izpildes tiesības Atbildīgā iestāde: Tieslietu ministrija
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
342567
08.06.2023
85
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"