Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 8/2023

2023. gada 24. maijā

Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā"

Apstiprināti ar
Ķekavas novada domes
2023. gada 24. maija sēdes lēmumu Nr. 2
(prot. Nr. 11)

Izdoti saskaņā ar
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma
3. panta otro daļu, 33. panta ceturto daļu,
36. panta piekto un sesto daļu,
Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra
noteikumu Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības
materiālās situācijas izvērtēšanu
un sociālās palīdzības saņemšanu" 15. punktu

Izdarīt Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā" šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu 3.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.2. mājokļa pabalsts - materiāls atbalsts ar mājokļa lietošanu saistīto izdevumu segšanai, ko aprēķina, piešķir un izmaksā Ministru kabineta 2020. gada 17. decembra noteikumos Nr. 809 "Noteikumi par mājsaimniecības materiālās situācijas izvērtēšanu un sociālās palīdzības saņemšanu" (turpmāk - Ministru kabineta noteikumi Nr. 809) un Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā noteiktajā kārtībā un apmērā.".

2. Izteikt saistošo noteikumu 5. punktu šādā redakcijā:

"5. Maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī jeb 439,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 jeb 307,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā."

3. Izteikt saistošo noteikumu 14. punktu šādā redakcijā:

"14. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Ķekavas novada pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā.".

4. Izteikt saistošo noteikumu 15. punktu šādā redakcijā:

"15. Ķekavas novada pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā."

5. Saistošo noteikumu 2. punkts stājas spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko

 

Saistošo noteikumu Nr. 8/2023 "Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt minimālos ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai procentuālā apmērā atbilstoši Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk - Likums) 33. panta jaunajai redakcijai, kura stāsies spēkā 2023. gada 1. jūlijā.

2. 2023. gada 1. jūlijā stāsies spēkā grozījumi Likuma 33. pantā.

Likuma 33. panta pirmajā daļā būs noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņus sociālās palīdzības sniegšanai nosaka procentuālā apmērā, noapaļotus līdz veseliem euro, no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī (turpmāk - ienākumu mediāna).

Likuma 33. panta otrajā daļā būs noteikts, ka garantēto minimālo ienākumu slieksnis ir 20 procenti no ienākumu mediānas, savukārt Likuma 33. panta trešajā daļā - trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 50 procenti no ienākumu mediānas.

Likuma 33. panta ceturtajā daļā būs noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 80 procentiem no ienākumu mediānas, bet ne zemāku par šā panta trešajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni.

Likuma 33. panta piektajā daļā būs noteikts, ka minimālo ienākumu sliekšņu apmērus mājsaimniecībai aprēķina, piemērojot attiecīgajam ienākumu slieksnim šādus koeficientus:

1) pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā - koeficientu 1;

2) pārējām personām mājsaimniecībā - koeficientu 0,7.

3. Ar grozījumiem, kuri stāsies spēkā 2023. gada 1. jūnijā, Likuma 35. pants tiek papildināts ar piekto daļu, kas noteiks, ka, lai mājsaimniecībai aprēķinātu mājokļa pabalsta apmēru, garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summai piemēro šādus koeficientus:

1) atsevišķi dzīvojošai pensijas vecuma personai vai atsevišķi dzīvojošai personai ar invaliditāti - koeficientu 2,5;

2) mājsaimniecībai, kurā ir tikai pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti, - koeficientu 2;

3) mājsaimniecībai, kurā ir pensijas vecuma personas vai personas ar invaliditāti un bērni, - koeficientu 2;

4) pārējām mājsaimniecībām - koeficientu 1,5.

Lai Ķekavas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 19/2021 "Sociālās palīdzības pabalsti Ķekavas novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 19/2021) 3.2. apakšpunkts un 5. punkts atbilstu Likuma regulējumam, ir jāveic grozījumi Saistošos noteikumos Nr. 19/2021:

1) jānosaka, ka mājokļa pabalstu aprēķina, piešķir un izmaksā Ministru kabineta noteikumu Nr. 809 un Likumā noteiktajā kārtībā un apmērā, jo no 2023. gada 1. jūnija koeficienti, kuri ir jāpiemēro garantēto minimālo ienākumu sliekšņu summai, ir noteikti Likumā;

2) jānosaka, maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis procentos no ienākumu mediānas.

Lai saistošie noteikumi būtu vieglāk piemērojami un uztverami, saistošo noteikumu 5. punktā tiek minēti gan procenti no ienākumu mediānas, gan procentiem atbilstoši ienākumu sliekšņi ciparos pirmajai, kā arī pārējām personām mājsaimniecībā, proti, saistošajos noteikumos tiek noteikts, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis ir 70 % no Centrālās statistikas pārvaldes tīmekļvietnē publicētās minimālo ienākumu mediānas uz vienu ekvivalento patērētāju mēnesī jeb 439,00 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un tiek piemērots koeficients 0,7 jeb 307,00 euro pārējām personām mājsaimniecībā.

439,00 euro atbilst 70 % no ienākumu mediānas pirmajai personai, savukārt 307,00 euro atbilst ienākumu slieksnim piemērojot koeficientu 0,7 atbilstoši Likuma 33. panta piektās daļas nosacījumiem.

4. Ar grozījumiem saistošo noteikumu 14. un 15. punktā tiek precizēta lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Prognozējams, ka mājsaimniecību skaits, kurām tiks noteikts maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, paaugstinot maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni, būtiski nemainīsies.

Lai īstenotu saistošos noteikumus, pašvaldības budžetā papildu līdzekļi nav nepieciešami.

3. Sociālā ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Ietekme uz vidi - nav paredzēta.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā - nav paredzēta.

Ietekme uz konkurenci - nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Visas personas, kuras skar šo noteikumu piemērošana, var vērsties Ķekavas novada sociālajā dienestā (turpmāk - Sociālais dienests).

Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Ķekavas novada pašvaldībā (turpmāk - pašvaldība) pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā.

Pašvaldības nolikumā noteiktā kārtībā pieņemtu lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis " un ievietoti pašvaldības mājaslapā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktajai pašvaldības funkcijai nodrošināt iedzīvotājiem atbalstu sociālo problēmu risināšanā, kā arī iespēju saņemt sociālo palīdzību un sociālos pakalpojumus.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ķekavas novada sociālais dienests.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājis Sociālais dienests.

Saistošo noteikumu izstādes gaitā nav veiktas konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām.

Saistošo noteikumu projekts no 28.04.2023. līdz 12.05.2023. tika publicēts Ķekavas novada pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Viedokļi un priekšlikumi par saistošo noteikumu projektu nav saņemti.

Ķekavas novada domes priekšsēdētājs J. Žilko

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 18. augusta saistošajos noteikumos Nr. 19/2021 "Sociālās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ķekavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 8/2023Pieņemts: 24.05.2023.Stājas spēkā: 08.06.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 109, 07.06.2023. OP numurs: 2023/109.20
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
342420
08.06.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"