Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Alūksnes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2/2020

Alūksnē 2020. gada 27. februārī
Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Alūksnes novadā
APSTIPRINĀTI
ar Alūksnes novada domes
27.02.2020. lēmumu Nr. 35
(prot. Nr. 3, 16. p.)

PRECIZĒTI
ar Alūksnes novada domes
30.07.2020. lēmumu Nr. 206
(prot. Nr. 11, 20. p.)

Grozījumi:
Saistošie noteikumi Nr. 13/2023
(prot. Nr. 7, 11. p.)

Izdoti saskaņā ar Ceļu satiksmes likuma
9. panta trešo daļu, 10. panta pirmās daļas 1. punktu,
16. panta 6.2 daļas 1. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek reģistrēti specializētie tūristu transportlīdzekļi, apstiprināti to kustības maršruti, nodrošināta tehniskā stāvokļa kontrole, un noteikti to izmantošanas nosacījumi.

2. Alūksnes novada administratīvajā teritorijā pašvaldības noteiktajā maršrutā drīkst braukt saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrēti specializētie tūristu transportlīdzekļi.

3. Alūksnes novada administratīvajā teritorijā specializētos tūristu transportlīdzekļus reģistrē Alūksnes novada pašvaldības Licencēšanas komisija, turpmāk – Licencēšanas komisija, kas veic specializēto tūristu transportlīdzekļu un to piekabju uzskaiti.

II. Specializēto tūristu transportlīdzekļu reģistrēšanas kārtība

4. Lai reģistrētu specializēto tūristu transportlīdzekli, personai, kura plāno veikt pasažieru pārvadāšanu specializētajā tūristu transportlīdzeklī, turpmāk – pakalpojuma sniedzējs, jāiesniedz Alūksnes novada pašvaldībā:

4.1. pieteikums specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanai (1.pielikums);

4.2. dokumenti, kas apliecina specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības;

4.3. specializētā tūristu transportlīdzekļa tehnisko dokumentu kopijas;

4.4. Alūksnes novada pašvaldības izvēlēta sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinuma kopiju par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai;

4.5. specializētā tūristu transportlīdzekļa vizualizācija.

5. Licencēšanas komisija pieņem lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanu, izsniedzot tā īpašniekam vai turētājam reģistrācijas apliecību, vai pieņem lēmumu par atteikumu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli, ja nav iesniegti šo noteikumu 4. punktā noteiktie dokumenti.

6. Reģistrācijas apliecība tiek izsniegta uz laiku, kas nepārsniedz:

6.1. divpadsmit mēnešus no dienas, kad izsniegts sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinums par atļauju izmantot specializēto tūristu transportlīdzekli pasažieru pārvadāšanai;

6.2. termiņu, uz kuru specializētais tūristu transportlīdzeklis nodots turējumā Pakalpojumu sniedzējam.

7. Ja Pakalpojuma sniedzējs Alūksnes novada pašvaldībā iesniedz pieteikumu pagarināt izsniegtās reģistrācijas apliecības darbības termiņu un tam klāt pievieno šo noteikumu 4.4. punktā noteiktos dokumentus, Licencēšanas komisija, ievērojot šo noteikumu 6. punktā minēto, ir tiesīga pagarināt izsniegtās reģistrācijas apliecības darbības termiņu līdz divpadsmit mēnešiem.

8. Licencēšanas komisija piešķir reģistrācijas numuru katram specializētā tūristu transportlīdzekļu vilcējam un katrai piekabei šādā kārtībā:

8.1. vilcēja numura pirmie simboli ir "ANP-V-";

8.2. pēdējais vilcēja numura simbols ir cipars, kas tiek piešķirts secīgi pieaugošā kārtībā katram vilcējam, sākot no "1";

8.3. piekabes numura pirmie simboli ir "ANP-P-";

8.4. pēdējais piekabes numura simbols ir cipars, kas tiek piešķirts secīgi pieaugošā kārtībā katrai piekabei, sākot no "1".

9. Reģistrācijas numura emaljēta plāksnīte Pakalpojumu sniedzējam jāpiestiprina uz specializētā tūristu transportlīdzekļa vilcēja un piekabes ārējās virsbūves. Numuriem jābūt melnā krāsā uz balta fona (ja transportlīdzekļa virsbūve ir tumšā krāsā, tad numuriem jābūt baltā krāsā uz melna fona), skaidri saredzamiem ar "Arial" fontu. Plāksnītes augstums – 110 mm, platums – 520 mm, izņemot gadījumus, ja specializētā tūristu transportlīdzekļa izgatavotāja konstrukcijā ir paredzēta vieta numura zīmes uzstādīšanai.

10. Ja specializētais tūristu transportlīdzeklis reģistrēts citā pašvaldībā, pakalpojumu sniedzējam jāapstiprina maršruts saskaņā ar šajos noteikumos 11. punktā noteikto.

III. Specializēto tūristu transportlīdzekļu maršruta apstiprināšanas kārtība

11. Lai apstiprinātu specializētā tūristu transportlīdzekļa maršrutu, Pakalpojumu sniedzējam jāiesniedz Alūksnes novada pašvaldībā:

11.1. pieteikums specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta apstiprināšanai (2. pielikums);

11.2. specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta shēma, norādot pieturvietas, pakalpojuma sniegšanas laikus un sezonalitāti, kas saskaņota ar Alūksnes novada pašvaldības iestādi "Alūksnes Tūrisma informācijas centrs", aģentūru "SPODRA", ja maršruts paredzēts pilsētas teritorijā, iestādi "Alūksnes novada pagastu apvienības pārvalde" – ja maršruts paredzēts pagastu teritorijā".

(Grozīts ar Alūksnes novada domes 25.05.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13/2023)

12. Lēmumu par maršruta apstiprināšanu vai atteikumu apstiprināt maršrutu pieņem Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektors.

13. Lēmumā par maršruta apstiprināšanu norāda:

13.1. specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrācijas numuru;

13.2. maršrutu un periodu, uz kādu maršruts ir apstiprināts;

13.3. specializētā tūristu transportlīdzekļa pieļaujamo braukšanas ātrumu;

13.4. nosacījumus, kas jāievēro pakalpojuma sniedzējam.

14. Maršruts tiek apstiprināts uz laika periodu, kas nepārsniedz specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecības beigu termiņu. Ja tiek pagarināts reģistrācijas apliecības termiņš šo noteikumu 7. punktā noteiktajā kārtībā, Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektors lemj par maršruta apstiprināšanas termiņa pagarināšanu uz periodu, kādā ir izsniegta reģistrācijas apliecība. Izpilddirektoram ir tiesības atteikt maršruta pagarināšanu, ja tiek konstatēts kāds no šo noteikumu 15.1.–15.5. minētajiem gadījumiem.

15. Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektors ir tiesīgs atteikt maršruta apstiprināšanu, ja:

15.1. var tikt traucēti citi ceļu satiksmes dalībnieki;

15.2. var tikt apdraudēta satiksmes drošība;

15.3. var tikt aizskartas sabiedrības intereses;

15.4. maršruta apstiprināšana nav pieļaujama no esošās infrastruktūras, kultūras pieminekļu aizsardzības un/vai vides aizsardzības viedokļa;

15.5. nav iesniegti šo noteikumu 11. punktā noteiktie dokumenti.

IV. Specializēto tūristu transportlīdzekļu izmantošanas nosacījumi

16. Šajos noteikumos noteiktajā kārtībā reģistrētu un aprīkotu specializēto tūristu transportlīdzekli ir atļauts izmantot pasažieru pārvadāšanai, ja tā tehniskais stāvoklis atbilst drošai pasažieru pārvadāšanai, ko apliecina ne vēlāk kā pirms 12 mēnešiem izsniegts sauszemes transportlīdzekļu eksperta atzinums.

17. Specializētais tūristu transportlīdzeklis nedrīkst dublēt regulāros sabiedriskā transporta pasažieru pārvadājumus.

18. Specializētajā transportlīdzeklī pasažieriem redzamā vietā jābūt izvietotai maršruta shēmai, informācijai par pakalpojuma maksu, kā arī lietošanas drošības noteikumiem latviešu valodā un vismaz divās svešvalodās.

19. Uz specializētā tūristu transportlīdzekļa redzamā vietā var tikt izvietots Alūksnes logo.

20. Ja sakarā ar publiskiem pasākumiem vai citu iemeslu dēļ (piemēram, ielas, ceļa remontdarbi) uz noteiktu laiku tiek slēgta vai ierobežota satiksme kādā no maršruta posmiem, tā maršruta daļa, kura satiksmei slēgta, apbraucama pa maršrutu, kas saskaņots ar Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektoru.

21. Pasažieru pārvadāšana ārpus apstiprinātā maršruta nav atļauta, izņemot gadījumus, kad tie ir vienreizēja rakstura braucieni, kuru organizēšanas laiks un maršruts iepriekš saskaņots ar Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektoru.

V. Specializētā tūrista transportlīdzekļa reģistrēšanas apliecības anulēšanas kārtība

22. Lēmumu par specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanas apliecības anulēšanu Licencēšanas komisija var pieņemt šādos gadījumos:

22.1. uz Pakalpojuma sniedzēja iesnieguma pamata;

22.2. Pakalpojuma sniedzējs zaudē īpašuma vai turējuma tiesības uz specializēto tūristu transportlīdzekli.

VI. Apstiprinātā specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta atcelšanas un grozīšanas kārtība

23. Lēmumu par apstiprināta specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta atcelšanu Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektors var pieņemt šādos gadījumos:

23.1. pakalpojuma sniedzējs neievēro šajos noteikumos vai citos normatīvajos aktos noteiktās ceļu satiksmes drošības un kārtības prasības;

23.2. pakalpojuma sniedzējs iesniedz iesniegumu par atteikšanos no maršruta;

23.3. pakalpojuma sniedzējs zaudē īpašuma vai turējuma tiesības uz specializēto tūristu transportlīdzekli;

23.4. ekspluatējot specializēto tūristu transportlīdzekli, tiek apdraudēta pasažieru vai citu personu dzīvība, veselība vai drošība.

VII. Administratīvo aktu un faktiskās rīcības apstrīdēšana un pārsūdzēšana

24. Alūksnes novada pašvaldības izpilddirektora un Licencēšanas komisijas lēmumus un faktisko rīcību var apstrīdēt Alūksnes novada domē, kuras pieņemtais lēmums ir pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Dukulis
1. pielikums
Alūksnes novada domes 27.02.2020.
saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2020
"Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Alūksnes novadā"

Alūksnes novada pašvaldībai

Pieteikums specializētā tūristu transportlīdzekļa reģistrēšanai

Fiziskai personai – vārds, uzvārds, juridiskai personai – nosaukums 
Fiziskai personai – personas kods, juridiskai personai – reģistrācijas numurs 
Kontaktpersona 
Tālruņa numurs 
E-pasta adrese 

Lūdzu reģistrēt specializēto tūristu transportlīdzekli Alūksnes novada pilsētas vai _____________ pagasta teritorijā.

Transportlīdzekļa garums (m) 
Transportlīdzekļa platums (m) 
Dzinēja tips 
Izgatavošanas datums 
Motora jauda 
Pasažieru sēdvietu skaits 
Ražotāja noteiktais maksimālais ātrums 
Krāsa 
Transportlīdzekļa īpašnieks 
Transportlīdzekļa turētājs 

Pielikumā:

1. dokumenti, kas apliecina specializētā tūristu transportlīdzekļa īpašuma vai turējuma tiesības;

2. specializētā tūristu transportlīdzekļa tehnisko dokumentu kopijas;

3. Alūksnes novada pašvaldības izvēlēta sauszemes transportlīdzekļu tehniskā eksperta atzinuma kopija par specializētā tūristu transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa atbilstību drošai pasažieru pārvadāšanai;

4. specializētā tūristu transportlīdzekļa vizualizācija.

Paraksts _____________ Datums _____________

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Dukulis
2. pielikums
Alūksnes novada domes 27.02.2020.
saistošajiem noteikumiem Nr. 2/2020
"Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Alūksnes novadā"

(Pielikums grozīts ar Alūksnes novada domes 25.05.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 13/2023)

Alūksnes novada pašvaldībai

Pieteikums specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta apstiprināšanai

Fiziskai personai – vārds, uzvārds, juridiskai personai – nosaukums 
Fiziskai personai – personas kods, juridiskai personai – reģistrācijas numurs 
Kontaktpersona 
Tālruņa numurs 
E-pasta adrese 

Lūdzu apstiprināt specializētā tūristu transportlīdzekļa maršrutu Alūksnes novada pilsētas vai _____________ pagasta teritorijā.

Transportlīdzekļa reģistrācijas numurs* 

* ja maršrutu apstiprināšanai iesniedz citā pašvaldībā reģistrēts specializētā tūristu transportlīdzekļa pakalpojumu sniedzējs, klāt pievienojama reģistrācijas apliecības kopija.

Pielikumā:

1. specializētā tūristu transportlīdzekļa maršruta shēma, norādot pieturvietas, pakalpojuma sniegšanas laikus un sezonalitāti.

Paraksts _____________ Datums _____________

Alūksnes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Dukulis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par specializētajiem tūristu transportlīdzekļiem Alūksnes novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Alūksnes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2/2020Pieņemts: 27.02.2020.Stājas spēkā: 06.08.2020.Publicēts: Alūksnes Novada Vēstis, 7 (128), 05.08.2020.
Saistītie dokumenti
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
342245
{"selected":{"value":"01.06.2023","content":"<font class='s-1'>01.06.2023.-...<\/font> <font class='s-2'>N\u0101kotnes<\/font>"},"data":[{"value":"01.06.2023","iso_value":"2023\/06\/01","content":"<font class='s-1'>01.06.2023.-...<\/font> <font class='s-2'>N\u0101kotnes<\/font>"}]}
01.06.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"