Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 23-6

Jelgavā 2023. gada 27. aprīlī (prot. Nr. 4, 5. p.)
Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Jelgavā
Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
1. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā mājsaimniecībām tiek izīrēti dzīvokļi (turpmāk – Dzīvokļi) zemas īres maksas dzīvojamās mājās, kas attīstītas Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros;

1.2. kārtību, kādā reģistrējamas mājsaimniecības un kooperatīvo sabiedrību biedri (turpmāk – Biedri) Pašvaldības īres Dzīvokļu reģistrā (turpmāk – Īres reģistrs);

1.3. kārtību, kādā tiek izīrēti nekustamā īpašuma attīstītāja, kas ir kooperatīvā sabiedrība, Dzīvokļi Biedriem.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. Īres reģistrs – hronoloģisks Pašvaldības reģistrēts datu kopums par mājsaimniecībām un Biedriem, kuri saskaņā ar Pašvaldības Dzīvokļu komisijas (turpmāk – Dzīvokļu komisija) lēmumu ir atzīti par tiesīgiem reģistrēties Īres reģistrā, lai iegūtu tiesības slēgt Dzīvokļa īres līgumu ar nekustamā īpašuma attīstītāju;

2.2. mājsaimniecība – vairākas personas, kuras dzīvo vienā mājoklī un kopīgi sedz izdevumus, vai viena persona, kura saimnieko atsevišķi.

2. Mājsaimniecības, kuras reģistrē Īres reģistrā

3. Īres reģistrā vispārējā kārtībā mājsaimniecības tiek reģistrētas, ja atbilst Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 459) 35.1. un 35.2. apakšpunkta nosacījumiem. Atbilstoši MK noteikumu Nr. 459 35.3. apakšpunktā noteiktajam, sākot ar 2023. gada 1. janvāri, mēneša neto vidējo ienākumu līmenis ik gadu tiks mainīts un publicēts akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija Altum", Ekonomikas ministrijas un sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" mājaslapā.

4. Īres reģistrā prioritārā kārtībā tiek reģistrētas šādas mājsaimniecības, kuras atbilst Noteikumu 3. punktam:

4.1. mājsaimniecība, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir bērns ar invaliditāti vecumā līdz 18 gadiem vai līdz 24 gadu vecumam, kurš iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību;

4.2. mājsaimniecība, kurā ir persona ar 1., 2. vai 3. grupas invaliditāti;

4.3. mājsaimniecība, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz trīs bērni vecumā līdz 18 gadiem vai līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību;

4.4. mājsaimniecība, kurā ir kvalificēts speciālists tādās Pašvaldības attīstības programmā ietvertajās nozarēs kā veselības aprūpe; izglītība; zinātne; sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi; sabiedriskā kārtība un drošība; kultūra; sports; uzņēmējdarbība – kvalificēti speciālisti kokapstrādes, pārtikas, mašīnbūves, metālapstrādes jomā.

3. Mājsaimniecību reģistrēšana Īres reģistrā un Dzīvokļu izīrēšanas kārtība
3.1. Mājsaimniecību reģistrēšanas un izslēgšanas kārtība no Īres reģistra

5. Mājsaimniecībai, kura vēlas reģistrēties Īres reģistrā, ir jāiesniedz Pašvaldībā šādi dokumenti:

5.1. rakstveida iesniegums, ko paraksta visas mājsaimniecībā esošās pilngadīgās personas un, kurā norāda:

5.1.1. visu mājsaimniecībā esošo personu vārdus, uzvārdus un personas kodus;

5.1.2. cik istabu Dzīvokli vēlas īrēt, attiecināms, ja mājsaimniecība atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2. apakšpunkta nosacījumiem;

5.1.3. saziņas veidu.

5.2. Valsts ieņēmumu dienesta, Kredītinformācijas biroja vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņa par mājsaimniecības iepriekšējā taksācijas gadā kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis;

5.3. bērna invaliditātes apliecības kopiju, ja atbilst Noteikumu 4.1. apakšpunktam;

5.4. 1., 2. vai 3. grupas invaliditātes apliecības kopiju, ja atbilst Noteikumu 4.2. apakšpunktam;

5.5. bāriņtiesas lēmuma par aizbildnības nodibināšanu vai bērna ievietošanu audžuģimenē izrakstu, ja atbilst Noteikumu 4.1. vai 4.3. apakšpunktam;

5.6. izziņu no izglītības iestādes, ja atbilst Noteikumu 4.1. vai 4.3. apakšpunktam;

5.7. izziņu no darba devēja par kvalificētā speciālista darba tiesiskajām attiecībām, ja atbilst Noteikumu 4.4. apakšpunktam.

6. Dokumentus Pašvaldībā var iesniegt klātienē Lielajā ielā 11, Jelgavā, vai nosūtot pa pastu uz adresi Lielā iela 11, Jelgava, vai nosūtot, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā parakstītus ar drošu elektronisko parakstu uz elektronisko pasta adresi pasts@jelgava.lv.

7. Ja mājsaimniecība nav norādījusi visu informāciju vai iesniegusi visus dokumentus, tā tiek informēta par nepieciešamību iesniegt trūkstošo informāciju vai dokumentus, norādot termiņu trūkumu novēršanai.

8. Dzīvokļu komisija, pēc visu Noteikumu 5. punktā nepieciešamo dokumentu saņemšanas, pieņem lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistrā vai lēmumu par atteikumu reģistrēt mājsaimniecību Īres reģistrā.

9. Mājsaimniecība tiek reģistrēta Īres reģistrā pēc Dzīvokļu komisijas lēmuma pieņemšanas par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistrā.

10. Īres reģistrā mājsaimniecības reģistrē divās grupās:

10.1. prioritārās mājsaimniecības saskaņā ar Noteikumu 4. punktu;

10.2. vispārējās mājsaimniecības saskaņā ar Noteikumu 3. punktu.

11. Mājsaimniecības Īres reģistra prioritārajā grupā reģistrē ievērojot Noteikumu 4. punktu un secību, kādā Dzīvokļu komisija pieņēmusi lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistrā. Mājsaimniecības Īres reģistra vispārējā grupā reģistrē ievērojot secību, kādā Dzīvokļu komisijā pieņemts lēmums par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistrā.

12. Īres reģistrā par katru mājsaimniecību iekļauj šādas ziņas:

12.1. katras mājsaimniecībā esošās personas vārdu, uzvārdu un personas kodu;

12.2. datumu, kad Dzīvokļu komisija pieņēmusi lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistrā;

12.3. mājsaimniecības kārtas numuru Īres reģistrā;

12.4. mājsaimniecībā esošo kvalificēto speciālistu atbilstību kādai no Pašvaldības attīstības programmā ietvertajai nozarei (veselības aprūpe; izglītība; sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi; sabiedriskā kārtība un drošība; kultūra; sports; uzņēmējdarbība – kvalificēti speciālisti kokapstrādes, pārtikas, mašīnbūves, metālapstrādes jomā).

13. Prioritārās grupas mājsaimniecībai, kas reģistrēta Īres reģistrā, ir pienākums informēt Pašvaldību, ja tā vairs neatbilst Noteikumu 4. punkta prasībām, iesniedzot iesniegumu, ievērojot Noteikumu 6. punktu. Iesniegumu paraksta visas mājsaimniecībā esošās pilngadīgās personas un tajā norāda vai mājsaimniecība vēlas vai nevēlas turpmāk reģistrēties Īres reģistra vispārējā grupā. Iesniegumam jāpievieno Noteikumu 5.2. apakšpunktā noteiktā izziņa.

14. Dzīvokļu komisija, pēc visu Noteikumu 13. punktā noteikto dokumentu saņemšanas, pieņem lēmumu par prioritārās grupas mājsaimniecības izslēgšanu no Īres reģistra, ja mājsaimniecība neatbilst Noteikumu 4. punktam vai nevēlas turpmāk reģistrēties Īres reģistra vispārējā grupā. Ja mājsaimniecība neatbilst Noteikumu 4. punktam, bet atbilst Noteikumu 3. punktam un vēlas reģistrēties Īres reģistra vispārējā grupā, Dzīvokļu komisija pieņem lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistra vispārējā grupā.

15. Mājsaimniecība tiek izslēgta no Īres reģistra, ja:

15.1. sniegtas nepatiesas ziņas par apstākļiem, kas bijuši par pamatu tās reģistrēšanai Īres reģistrā;

15.2. Dzīvokļu komisija konstatē, ka tā pirms Dzīvokļa īres līguma noslēgšanas ar nekustamā īpašuma attīstītāju, neatbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2. un 35.3. apakšpunkta nosacījumiem;

15.3. iesniedz Pašvaldībā rakstveida iesniegumu, ko paraksta visas mājsaimniecībā esošās pilngadīgās personas, par mājsaimniecības izslēgšanu no Īres reģistra;

15.4. neievēro noteikto termiņu Noteikumos noteiktās informācijas vai dokumentu iesniegšanai;

15.5. prioritārās grupas mājsaimniecība, kas reģistrēta Īres reģistrā, neatbilst Noteikumu 4. punktam un nevēlas turpmāk reģistrēties Īres reģistra vispārējā grupā.

16. Lēmumu par mājsaimniecības izslēgšanu no Īres reģistra pieņem Dzīvokļu komisija.

3.2. Dzīvokļu izīrēšanas kārtība mājsaimniecībām

17. Dzīvokļi tiek izīrēti mājsaimniecībām, kuras reģistrētas Īres reģistrā un Dzīvokļu komisija pirms Dzīvokļa īres līguma noslēgšanas ir konstatējusi, ka tās atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2. un 35.3. apakšpunkta un Noteikumos noteiktajiem nosacījumiem.

18. Īres reģistrā reģistrētajām mājsaimniecībām Dzīvokļus piedāvā īrēšanai šādā secībā:

18.1. prioritārajām mājsaimniecībām saskaņā ar Noteikumu 4. punktu;

18.2. vispārējām mājsaimniecībām saskaņā ar Noteikumu 3. punktu.

19. Nekustamā īpašuma attīstītājs trīs mēnešus pirms dzīvojamās īres mājas nodošanas ekspluatācijā informē par to Pašvaldību, informāciju nosūtot uz elektronisko pasta adresi pasts@jelgava.lv.

20. Pēc Noteikumu 19. punktā noteiktās informācijas saņemšanas, ievērojot Dzīvokļu skaitu un Noteikumu 18. punktu, atbilstošajām mājsaimniecībām atkārtoti pieprasa iesniegt Noteikumu 5.1. apakšpunktā noteikto iesniegumu, 5.2. apakšpunktā un, ja attiecināms 5.3., 5.4., 5.5., vai 5.6. apakšpunktā noteiktos dokumentus 2 (divu) nedēļu laikā no pieprasījuma paziņošanas dienas.

21. Ja mājsaimniecība nav iesniegusi visus Noteikumu 20. punktā noteiktos dokumentus, tā tiek informēta par nepieciešamību iesniegt trūkstošo informāciju vai dokumentus, norādot termiņu trūkumu novēršanai.

22. Ja tiek konstatēts, ka prioritārās grupas mājsaimniecība vairs neatbilst Noteikumu 4. punktam, bet atbilst Noteikumu 3. punktam, mājsaimniecība tiek informēta par pienākumu 2 (divu) nedēļu laikā no pieprasījuma paziņošanas dienas, iesniegt Pašvaldībā Noteikumu 13. punktā minēto iesniegumu, ievērojot Noteikumu 6. punktu, izņemot Noteikumu 5.2. apakšpunktā noteikto izziņu.

23. Dzīvokļu komisija, pēc visu Noteikumu 20. punktā noteikto dokumentu saņemšanas un dzīvojamās īres mājas nodošanas ekspluatācijā, pieņem lēmumu par atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt Dzīvokļa īres līgumu vai lēmumu par mājsaimniecības izslēgšanu no Īres reģistra.

24. Dzīvokļu komisija, pēc Noteikumu 22. punktā noteiktā iesnieguma saņemšanas, pieņem lēmumu par mājsaimniecības izslēgšanu no Īres reģistra, ja mājsaimniecība neatbilst Noteikumu 4. punktam un nevēlas turpmāk reģistrēties Īres reģistra vispārējā grupā. Ja mājsaimniecība atbilst Noteikumu 3. punktam un vēlas reģistrēties Īres reģistra vispārējā grupā, Dzīvokļu komisija pieņem lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu Īres reģistra vispārējā grupā.

25. Nekustamā īpašuma attīstītājs, pamatojoties uz Dzīvokļu komisijas lēmumu par atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt Dzīvokļa īres līgumu, mēneša laikā no tā paziņošanas dienas noslēdz īres līgumu.

26. Nekustamā īpašuma attīstītājam ir pienākums informēt Pašvaldību par gadījumiem, kad tiek izbeigts Dzīvokļa īres līgums, informāciju nosūtot uz elektronisko pasta adresi pasts@jelgava.lv.

27. Pēc Noteikumu 26. punktā noteiktās informācijas saņemšanas, Pašvaldība, nākamajai Īres reģistra rindā reģistrētajai mājsaimniecībai, atkārtoti pieprasa iesniegt Noteikumu 20. punktā minētos dokumentus, kuri tiek izskatīti atbilstoši Noteikumu 20.–25. punktos noteiktajai kārtībai.

4. Biedru reģistrēšana Īres reģistrā un Dzīvokļu izīrēšanas kārtība
4.1. Reģistrēšanas un izslēgšanas kārtība no Īres reģistra

28. Biedram, kurš vēlas reģistrēties Īres reģistrā un atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2., 35.3. un 35.5. apakšpunkta nosacījumiem, ir jāiesniedz Pašvaldībā šādi dokumenti:

28.1. Biedra rakstveida iesniegums, kurā norāda:

28.1.1. Biedra mājsaimniecībā esošo personu vārdus, uzvārdus un personas kodus;

28.1.2. cik istabu Dzīvokli vēlas īrēt, attiecināms, ja Biedru mājsaimniecība atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2. apakšpunktu nosacījumiem;

28.1.3. saziņas veidu;

28.1.4. izziņu no darba devēja par Biedra mājsaimniecībā esošas personas, kas ir kvalificēts speciālists un atbilst kādai no Pašvaldības attīstības programmas attīstāmajai nozarei (veselības aprūpe; izglītība; sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi; sabiedriskā kārtība un drošība; kultūra; sports; uzņēmējdarbība – kvalificēti speciālisti kokapstrādes, pārtikas, mašīnbūves, metālapstrādes jomā), darba tiesiskajām attiecībām.

28.2. Izziņu no kooperatīvās sabiedrības par Biedra statusu;

28.3. Valsts ieņēmumu dienesta, Kredītinformācijas biroja, vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņa par Biedra mājsaimniecības iepriekšējā taksācijas gadā kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis.

29. Ja Biedrs nav iesniedzis visus Noteikumu 28. punktā noteiktos dokumentus vai nav norādījis visu informāciju, tas tiek informēts par nepieciešamību novērst trūkumus, norādot termiņu to novēršanai.

30. Dzīvokļu komisija, pēc visu Noteikumu 28. punktā noteikto dokumentu saņemšanas, pieņem lēmumu par Biedra reģistrēšanu Īres reģistrā vai par atteikumu reģistrēt Biedru Īres reģistrā.

31. Biedru, pēc Dzīvokļu komisijas lēmuma pieņemšanas par Biedra reģistrēšanu Īres reģistrā, reģistrē Īres reģistra kooperatīvo sabiedrību biedru rindā ievērojot secību, kādā Dzīvokļu komisijā pieņemts lēmums par Biedra reģistrēšanu Īres reģistrā.

32. Par katru Biedru Īres reģistrā iekļauj šādas ziņas:

32.1. Biedra mājsaimniecībā esošo personu vārdus, uzvārdus un personas kodus;

32.2. datumu, kad Dzīvokļu komisija pieņēmusi lēmumu par Biedra reģistrēšanu Īres reģistrā;

32.3. Biedra kārtas numuru Īres reģistra kooperatīvo sabiedrību biedru rindā;

32.4. Biedra mājsaimniecībā esošo kvalificēto speciālistu atbilstību kādai no Pašvaldības attīstības programmas attīstāmajai nozarei (veselības aprūpe; izglītība; sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi; sabiedriskā kārtība un drošība; kultūra; sports; uzņēmējdarbība – kvalificēti speciālisti kokapstrādes, pārtikas, mašīnbūves, metālapstrādes jomā).

33. Biedrs tiek izslēgts no Īres reģistra, ja:

33.1. sniegtas nepatiesas ziņas par apstākļiem, kas bijuši par pamatu Biedra reģistrēšanai Īres reģistrā;

33.2. Dzīvokļu komisija konstatē, ka tas pirms Dzīvokļa īres līguma noslēgšanas ar nekustamā īpašuma attīstītāju, neatbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2. un 35.3. apakšpunkta nosacījumiem;

33.3. iesniedz Pašvaldībā Biedra rakstveida iesniegumu par izslēgšanu no Īres reģistra;

33.4. neievēro noteikto termiņu Noteikumos noteiktās informācijas vai dokumentu iesniegšanai.

34. Lēmumu par Biedra izslēgšanu no Īres reģistra pieņem Dzīvokļu komisija.

4.2. Dzīvokļu izīrēšanas kārtība Biedriem

35. Dzīvokļi tiek izīrēti Biedriem, kuri reģistrēti Īres reģistrā un Dzīvokļu komisija pirms Dzīvokļa īres līguma noslēgšanas ir konstatējusi, ka tie atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2. un 35.3. apakšpunkta nosacījumiem.

36. Nekustamā īpašuma attīstītājs, kas ir kooperatīvā sabiedrība, trīs mēnešus pirms dzīvojamās īres mājas nodošanas ekspluatācijā informē par to Pašvaldību, informāciju nosūtot uz elektronisko pasta adresi pasts@jelgava.lv.

37. Pēc Noteikumu 36. punktā noteiktās informācijas saņemšanas, saskaņā ar Īres reģistra rindu un pieejamo Dzīvokļu skaitu, atbilstošajiem Biedriem atkārtoti pieprasa iesniegt Noteikumu 28. punktā minētos dokumentus.

38. Biedram ir pienākums, ievērojot Noteikumu 6. punktu, 2 (divu) nedēļu laikā no Noteikumu 37. punktā minētā pieprasījuma paziņošanas dienas iesniegt Pašvaldībā pieprasītos dokumentus.

39. Ja Biedrs nav iesniedzis visus Noteikumu 28. punktā noteiktos dokumentus vai nav norādījis visu informāciju, tas tiek informēts par nepieciešamību novērst trūkumus, norādot termiņu to novēršanai.

40. Dzīvokļu komisija, pēc visu Noteikumu 28. punktā noteikto dokumentus saņemšanas un dzīvojamās īres mājas nodošanas ekspluatācijā, pieņem lēmumu par atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam slēgt ar Biedru Dzīvokļa īres līgumu vai par Biedra izslēgšanu no Īres reģistra.

41. Nekustamā īpašuma attīstītājs, kas ir kooperatīvā sabiedrība, pamatojoties uz Dzīvokļu komisijas lēmumu par atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam ar Biedru slēgt Dzīvokļa īres līgumu, mēneša laikā no tā paziņošanas dienas noslēdz īres līgumu.

42. Nekustamā īpašuma attīstītājam, kas ir kooperatīvā sabiedrība, ir pienākums informēt Pašvaldību par gadījumiem, kad tiek izbeigts Dzīvokļa īres līgums, informāciju nosūtot uz elektronisko pasta adresi pasts@jelgava.lv.

43. Pēc Noteikumu 42. punktā noteiktās informācijas saņemšanas, Pašvaldība, nākamajam Īres reģistra rindā reģistrētajam Biedram, atkārtoti pieprasa iesniegt noteikumu 28. punktā minētos dokumentus, kuri tiek izskatīti atbilstoši Noteikumu 37.–41. punktos noteiktajai kārtībai.

5. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

44. Dzīvokļu komisijas pieņemto lēmumu var apstrīdēt Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2023. gada 27. aprīļa saistošo noteikumu Nr. 23-6 "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Jelgavā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsAr 2022. gada 14. jūlija Ministru kabineta noteikumiem Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – MK noteikumi Nr. 459) tika apstiprināta zemas īres maksas mājokļu būvniecības atbalsta programma.

Atbalsta programmas mērķis ir dzīvojamo īres māju būvniecība ar mērķi veicināt būvniecības standartiem un energoefektivitātes prasībām atbilstošu zemas īres maksas mājokļu pieejamību mājsaimniecībām, kas nevar atļauties mājokli uz tirgus nosacījumiem (MK noteikumu Nr. 459 3. punkts).

Viens no atbalsta aizdevuma un kapitāla atlaides veidā saņemšanas nosacījumiem nekustamā īpašuma attīstītājiem ir pašvaldības saistošo noteikumu kopijas, kas nosaka MK noteikumu Nr. 459 ietvaros finansēto dzīvojamo īres māju īrnieku reģistrēšanu rindā, iesniegšana akciju sabiedrībā "Attīstības finanšu institūcija Altum".

Ievērojot minēto ir izstrādāti saistošie noteikumi "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Jelgavā" (turpmāk – Saistošie noteikumi).

Saistošie noteikumi veicinās Jelgavas valstspilsētas pašvaldībā (turpmāk – Pašvaldība) jaunu zemas īres maksas dzīvojamo māju dzīvokļu pieejamību mājsaimniecībām, kuras nepietiekamu ienākumu dēļ nevar atļauties mājokli uz tirgus nosacījumiem, kā arī palielinās nekustamo īpašumu attīstītāju aktivitāti Pašvaldībā.

Saistošie noteikumi ietver zemas īres maksas dzīvojamo māju dzīvokļu izīrēšanai nepieciešamo tiesisko regulējumu, kurš nosaka mājsaimniecības un kooperatīvo sabiedrību biedrus (turpmāk – biedri), kuri ir tiesīgi reģistrēties īres dzīvokļu reģistrā. Lai reģistrētos īres dzīvokļu reģistrā, mājsaimniecību un biedru mājsaimniecību kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta vai Kredītinformācijas biroja, vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņai, iepriekšējā taksācijas gadā ir jābūt šādiem:

1. nepārsniedz 980 euro vienas istabas dzīvoklim;

2. nepārsniedz 1635 euro divu istabu dzīvoklim;

3. nepārsniedz 2450 euro trīs un vairāk istabu dzīvoklim.

Sākot ar 2023. gada 1. janvāri kopējais mēneša neto vidējo ienākumu līmenis ik gadu tiks mainīts un publicēts akciju sabiedrības "Attīstības finanšu institūcija Altum", Ekonomikas ministrijas un sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Publisko aktīvu pārvaldītājs Possessor" mājaslapā.

Saistošie noteikumi ietver arī kārtību kādā mājsaimniecības un biedru mājsaimniecības reģistrējamas un izslēdzamas no īres dzīvokļu reģistra un nosaka reģistra grupas. Mājsaimniecības īres dzīvokļu reģistrā reģistrēs divās grupās – prioritārās mājsaimniecības un vispārējās mājsaimniecības, kooperatīvo sabiedrību biedrus īres dzīvokļu reģistrā reģistrēs kooperatīvo sabiedrību biedru rindā.

Saistošie noteikumi nosaka arī dzīvokļu izīrēšanas kārtību mājsaimniecībām un biedriem, kas ietver arī dzīvokļu izīrēšanas secību. Kā pirmajām dzīvokļi tiks piedāvāti prioritārās grupas mājsaimniecībām un pēc tam vispārējās grupas mājsaimniecībām, attiecībā uz abām grupām ievērojot secību, kādā tās ir reģistrētas īres dzīvokļu reģistrā. Biedriem dzīvokļi tiks piedāvāti tādā secībā, kādā tie ir reģistrēti īres dzīvokļu reģistrā. Mājsaimniecības un biedrus īres dzīvokļu reģistrā reģistrēs un attiecīgus lēmumus pieņems Pašvaldības Dzīvokļu komisija.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuNav ietekme uz Pašvaldības budžetu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciSaistošo noteikumu prioritārās grupas mājsaimniecības ir izvēlētas tai skaitā ņemot vērā Pašvaldības iedzīvotāju pieprasījumu pēc dzīvojamām telpām, kuras saskaņā ar likumu "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" Pašvaldība nevar nodrošināt ar dzīvojamo telpu, jo tās nav maznodrošinātas mājsaimniecības.

Kā prioritāras tiek noteiktas mājsaimniecības, kurās ir persona ar 1., 2. vai 3. grupas invaliditāti vai bērnu invalīdu (vecumā līdz 18 gadiem vai līdz 24 gadu vecumam, kurš iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību), kā arī mājsaimniecības, kurās dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz trīs bērni vecumā līdz 18 gadiem vai līdz 24 gadu vecumam, kuri iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību. Tāpat kā prioritāras tiek noteiktas mājsaimniecības, kurās ir kvalificēts speciālists, kas atbilst kādai no Pašvaldības attīstības programmā ietvertajai nozarei: veselības aprūpe; izglītība; zinātne; sociālā palīdzība un sociālie pakalpojumi; sabiedriskā kārtība un drošība; kultūra; sports; uzņēmējdarbība – kvalificēti speciālisti kokapstrādes, pārtikas, mašīnbūves, metālapstrādes jomā. Tādējādi Saistošie noteikumi veicinās mājokļu pieejamību iepriekš minētajām personu grupām.

Saistošajiem noteikumiem nav ietekme uz vidi, kā arī nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Ar Saistošajiem noteikumiem tiks veicināta uzņēmējdarbības aktivitāte nekustamā īpašuma projektu attīstītāju starpā, kuri vēlēsies iesaistīties zemas īres maksas mājokļu būvniecības projektā.

Saistošo noteikumu regulējumam nav ietekme uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmPersonām, kuras vēlas īrēt zemas īres maksas dzīvokli Pašvaldībā jāiesniedz Saistošajos noteikumos norādītos dokumentus un jāatbilst Saistošo noteikumu un MK noteikumos Nr. 459 paredzētajiem kritērijiem.

Zemas īres maksas dzīvokļu īres rindas izveidošana neprasa papildu finanšu līdzekļus.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistībā ar Saistošo noteikumu izpildi palielināsies darba pienākumu apjoms esošajiem Pašvaldības iestādes "Centrālā pārvalde" Pašvaldības īpašumu apartamenta Dzīvojamā fonda nodaļas darbiniekiem un Pašvaldības Dzīvokļu komisijai.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildei nav paredzēts izveidot jaunu institūciju.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts 23.03.2023. publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 09.04.2023.

Pašvaldībā nav saņemti sabiedrības viedokļi par Saistošo noteikumu projektu.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Jelgavā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 23-6Pieņemts: 27.04.2023.Stājas spēkā: 04.05.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 85, 03.05.2023. OP numurs: 2023/85.15
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
341543
04.05.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"