Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10/2023

2023. gada 29. martā
Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas
Apstiprināti ar
Mārupes novada pašvaldības domes
2023. gada 29. marta lēmumu Nr. 16
(sēdes prot. Nr. 6)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi "Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas" (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka Mārupes novada pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) pašvaldības pabalstu veidus, apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Tiesības saņemt pabalstus ir personām, kuras deklarējušas dzīvesvietu un faktiski dzīvo Mārupes novada administratīvajā teritorijā, ja vien Saistošajos noteikumos nav noteikts citādi.

II. Pabalstu veidi, piešķiršanas un izmaksas kārtība

3. Pabalstu veidi:

3.1. pabalsts jaundzimušo aprūpei;

3.2. pabalsti veselīga dzīvesveida profilakses pasākumu veikšanai;

3.3. pabalsts transporta pakalpojumiem;

3.4. pabalsts noteiktu vecumu sasniegušām personām;

3.5. pabalsts politiski represētām personām;

3.6. pabalsts personām pēc atbrīvošanās no soda izciešanas vietas;

3.7. pabalsts apbedīšanai.

4. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs iesniedz Mārupes novada Sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests) iesniegumu, uzrāda personas apliecinošu dokumentu un pievieno vai uzrāda dokumentus, kuri saskaņā ar Saistošajiem noteikumiem apliecina tiesības saņemt konkrēto pabalstu. Iesniedzot iesniegumu elektroniskā veidā, personas identitāti apliecina drošs elektroniskais paraksts Elektronisko dokumentu likuma 1. panta 2. punkta izpratnē.

5. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

6. Sociālais dienests lēmumu sagatavo rakstveidā un paziņo to pabalsta pieprasītājam.

7. Sociālais dienests pieņem lēmumu piešķirt pieprasīto pabalstu, ja:

7.1. Persona atbilst Saistošo noteikumu 2. punktam;

7.2. Persona, kuras vajadzību apmierināšanai pabalsts pieprasīts un pabalsta pieprasītājs atbilst Saistošo noteikumu prasībām, kas attiecas uz pieprasīto pabalstu;

7.3. Pabalsta pieprasītājs iesniedzis vai uzrādījis visus dokumentus saskaņā ar Saistošo noteikumu prasībām, kas attiecas uz pieprasīto pabalstu.

8. Sociālais dienests pieņem lēmumu atteikt piešķirt pieprasīto pabalstu, ja:

8.1. nav izpildītas Saistošo noteikumu 7. punkta apakšpunktu prasības;

8.2. ir konstatēti apstākļi, kas saskaņā ar Saistošo noteikumu prasībām, kas attiecas uz pieprasīto pabalstu, liedz to piešķirt.

9. Sociālais dienests pārtrauc piešķirtā pabalsta izmaksu, ja ir zudusi pabalsta pieprasītāja vai tā izlietotāja atbilstība Saistošo noteikumu 7. punkta 7.1. vai 7.2. apakšpunkta prasībām.

10. Sociālais dienests pirms lēmuma pieņemšanas un lēmuma izpildes gaitā ir tiesīgs iegūt papildu informāciju, to pieprasot no pabalsta pieprasītāja (saņēmēja vai izlietotāja), citām valsts un pašvaldību iestādēm, kā arī ieskatoties Sociālajam dienestam pieejamās datu bāzēs. Visu noskaidroto informāciju Sociālais dienests norāda lēmumā, kura pieņemšanai tā tika iegūta.

11. Pabalstu izmaksā pabalsta pieprasītājam iesniegumā norādītajā veidā – kredītiestādes norēķinu kontā vai skaidrā naudā Valsts akciju sabiedrības "Latvijas Pasts" nodaļās.

III. Pabalsts jaundzimušo aprūpei

12. Pabalsta jaundzimušo aprūpei (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – pabalsts) mērķis ir sniegt materiālu atbalstu jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai.

13. Tiesības saņemt pabalstu par katru jaundzimušo ir vienam no bērna vecākiem, vai personai, kura ņēmusi aizbildnībā, vai faktiski audzina bērnu līdz viena gada vecumam, ja pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem.

14. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir:

14.1. 200 euro par katru jaundzimušo bērnu, kura dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā, ja bērna viena vecāka dzīvesvieta bērna piedzimšanas brīdī deklarēta Mārupes novadā nepārtraukti, ne mazāk kā vienu gadu;

14.2. 400 euro par katru jaundzimušo bērnu, kura dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā, ja bērna abu vecāku dzīvesvieta bērna piedzimšanas brīdī deklarēta Mārupes novadā nepārtraukti, ne mazāk kā vienu gadu;

14.3. 400 euro par katru bērnu, kura deklarētā dzīvesvieta ir Mārupes novada administratīvajā teritorijā, personai, kura adoptējusi vai ņēmusi aizbildnībā, vai faktiski audzina bērnu līdz viena gada vecumam un pabalsts nav izmaksāts bērna vecākiem, ja personas dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā nepārtraukti, ne mazāk kā vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas.

15. Pabalsta pieprasītājs Sociālajā dienestā uzrāda bērna dzimšanas apliecību. Ja pabalsta pieprasītājs ir persona, kura ņēmusi aizbildnībā, vai faktiski audzina bērnu līdz viena gada vecumam, pabalsta pieprasītājs uzrāda Sociālajā dienestā bērna dzimšanas apliecības kopiju un bāriņtiesas lēmuma kopiju par aizbildnības nodibināšanu vai ievietošanu audžuģimenē, vai bāriņtiesas lēmuma kopiju, kas pieņemts bērna personīgo interešu un tiesību aizsardzībai. Iepriekš minēto dokumentu kopijas nav jāuzrāda, ja pabalsta pieprasīšanai nepieciešamās ziņas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā atrodas pašvaldības rīcībā.

16. Pabalstu var pieprasīt divpadsmit mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

17. Pabalstu nepiešķir, ja:

17.1. bērns ievietots bērnu ilgstošas sociālās aprūpes vai sociālās rehabilitācijas institūcijā;

17.2. bērna vecāks, adoptētājs, aizbildnis vai faktiskais audzinātājs pabalstu jaundzimušo aprūpei saņēmis Latvijas Republikas citā pašvaldībā.

IV. Pabalsti veselīga dzīvesveida profilakses pasākumu veikšanai

18. Pabalsts aprūpei 100,00 euro mēnesī guļošām vai uzraugāmām pilngadīgām personām, kas sevi nespēj aprūpēt, ja pabalsta pieprasītāja deklarētā dzīvesvieta vismaz vienu gadu nepārtraukti pirms pabalsta pieprasīšanas ir Mārupes novada administratīvajā teritorijā un kuras nesaņem Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras piešķirtu kopšanas pabalstu invalīdam. Pabalsts ir vienreizējs un tiek piešķirts ne ilgāk kā sešus mēnešus, iesniedzot ģimenes ārsta izsniegtu veidlapu 027/u.

19. Pabalsts veselības aprūpei 150,00 euro gadā Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušajiem, un Afganistānas kara dalībniekiem, ja pabalsta pieprasītāja dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā nepārtraukti vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas.

20. Pabalsts vakcīnu apmaksai līdz 100,00 euro kalendārā gadā personām, kuru dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā nepārtraukti vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas, un, kurām nav noteikts trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statuss, ja persona atbilst vismaz vienam no šādiem noteikumiem:

20.1. sasniegts normatīvajos aktos noteiktais vecums valsts vecuma pensijas piešķiršanai, saņem valsts vecuma pensiju, sociālā nodrošinājuma pabalstu vai invaliditātes pensiju;

20.2. saņem izdienas pensiju un pēdējos trīs mēnešus pirms pabalsta pieprasīšanas nav bijuši citi ienākumi.

21. Pabalsts vakcīnu apmaksai tiek izmaksāts, iesniedzot izdevumu apliecinošu dokumentu, kas nav senāks par trim mēnešiem.

22. Pabalsts veselības aprūpei 300,00 euro gadā personai ar invaliditāti līdz 18 (astoņpadsmit) gadu vecumam vai ar celiakiju slimam bērnam, kura dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā.

23. Saistošo noteikumu 22. punktā noteiktais pabalsts tiek izmaksāts vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, uzrādot personas ar invaliditāti līdz 18 (astoņpadsmit) gadu vecumam apliecinošu dokumentu, vai iesniedzot ārsta izsniegtu izziņu, kurā ir norādīta diagnoze – celiakija, ja pabalsta pieprasītāja dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā nepārtraukti vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas. Ja pabalstu pieprasījis bērna aizbildnis, viņš Sociālajā dienestā uzrāda bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu vai ievietošanu audžuģimenē. Bāriņtiesas lēmums nav jāuzrāda, ja to pieņēmusi Mārupes novada Bāriņtiesa, šajā gadījumā šis apstāklis, pieprasot pabalstu, norādāms iesniegumā.

24. Pabalsts veselības aprūpes nodrošināšanai vai uzlabošanai 75,00 euro mēnesī hroniskas nieru mazspējas slimniekiem, kuriem nepieciešama hemodialīze, saskaņā ar ārstējošā ārsta izsniegtu izziņu par šāda pakalpojuma nepieciešamību.

25. Pabalsts pilnvērtīgai ambulatorai ārstēšanās nodrošināšanai tuberkulozes slimniekiem 75,00 euro mēnesī par ambulatoro apmeklējumu, saskaņā ar ārstējošā ārsta izziņu par ārstēšanas nepieciešamību un ilgumu.

26. Pabalsts vasaras nometnei līdz 200,00 euro gadā:

26.1. personām ar invaliditāti līdz 18 (astoņpadsmit) gadu vecumam;

26.2. ar celiakiju slimiem bērniem;

26.3. aizbildnībā esošiem un audžuģimenē ievietotajiem bērniem, par kuriem lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi Mārupes novada Bāriņtiesa, ja bērna un viņa aizbildņa dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā nepārtraukti vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas;

26.4. aizbildnībā esošiem un audžuģimenē ievietotiem bērniem, par kuriem lēmumu par ārpusģimenes aprūpi pieņēmusi cita novada bāriņtiesa, ja bērna un viņa aizbildņa dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā nepārtraukti vismaz vienu gadu pirms pabalsta pieprasīšanas, un, ja par šo bērnu nemaksā pabalstu līdzīgam mērķim pašvaldība, kuras teritorijā atrodas piekritīgā bāriņtiesa;

26.5. bērniem no riska ģimenēm korekcijas plāna ietvaros.

27. Saistošo noteikumu 26. punktā noteiktais pabalsts tiek izmaksāts vienam no bērna vecākiem vai aizbildnim, uzrādot personas ar invaliditāti līdz 18 (astoņpadsmit) gadu vecumam apliecinošu dokumentu, vai iesniedzot ārsta izsniegtu izziņu, kurā ir norādīta diagnoze – celiakija. Ja pabalstu pieprasījis bērna aizbildnis, viņš Sociālajā dienestā uzrāda bāriņtiesas lēmumu par aizbildnības nodibināšanu vai ievietošanu audžuģimenē. Bāriņtiesas lēmums nav jāuzrāda, ja to pieņēmusi Mārupes novada Bāriņtiesa, šajā gadījumā šis apstāklis, pieprasot pabalstu, norādāms iesniegumā.

28. Vienreizējs pabalsts viena mājokļa pielāgošanai līdz 6000,00 euro apmērā, ņemot vērā ergoterapeita novērtējumu par personas vai personas aprūpē esoša bērna spējām un nepieciešamo fiziskās vides pielāgojumu, kā arī mājokļa pielāgošanas darbu un materiālu izmaksu aprēķinu un izdevumus apliecinošus dokumentus, ja persona atbilst šādiem nosacījumiem:

28.1. personai ir funkcionāli traucējumi;

28.2. personai ir pārvietošanās grūtības;

28.3. personai ir noteikta 1. vai 2. grupas invaliditāte vai personai ar invaliditāti no piecu līdz 18 (astoņpadsmit) gadu vecumam;

28.4. ja dzīvojamā māja ir personas vai tās ģimenes locekļa īpašumā vai dzīvokļa īpašums ir personas vai tās ģimenes locekļa īpašumā un Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā, dzīvokļa īpašuma īpašnieks informējis dzīvokļa īpašnieku kopību par nodomu, ievērojot būvniecības prasības, veikt darbības mājokļa pielāgošanai un vides pieejamības nodrošināšanai.

29. Saistošo noteikumu 19., 20., 22. un 26. punktā minētie pabalsti, pabalsta pieprasītājam par iepriekšējo kalendāro gadu/gadiem netiek izmaksāti.

V. Pabalsts transporta pakalpojumiem

30. Pabalstu transporta pakalpojumiem (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – pabalsts) piešķir Saistošo noteikumu 31. punkta apakšpunktos noteiktajām personu kategorijām, kuras izmanto transporta pakalpojumus Mārupes novada administratīvajā teritorijā, vai nokļūšanai citas pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja viņas neatrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā, un vismaz vienu gadu nepārtraukti pirms pabalsta pieprasīšanas deklarējušas dzīvesvietu Mārupes novada administratīvajā teritorijā un tur faktiski dzīvo.

31. Pabalstu piešķir:

31.1. personām, kuras sasniegušas 70 (septiņdesmit) gadu vecumu;

31.2. nestrādājošām vecuma pensiju sasniegušām personām, ja viņas atbilstoši normatīvajiem aktiem nesaņem valsts atbalstu transporta pakalpojumiem;

31.3. nestrādājošām personām ar trešās grupas invaliditāti.

32. Pabalsta apmērs ir 100,00 euro.

33. Pabalsts tiek piešķirts pabalsta pieprasītājam uz iesnieguma pamata vienu reizi kalendāra gadā, ja viņš atbilst Saistošo noteikumu 30. punktā un 31. punkta apakšpunktos noteiktajiem nosacījumiem.

34. Pabalsts netiek piešķirts par iepriekšējo kalendāra gadu/gadiem.

VI. Pabalsts noteiktu vecumu sasniegušām personām

35. Tiesības saņemt pabalstu noteiktu vecumu sasniegušām personām (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – pabalsts) ir personām, kuras sasniegušas 80 (astoņdesmit), 85 (astoņdesmit piecus), 90 (deviņdesmit) un vairāk gadus, un vismaz vienu gadu nepārtraukti pirms pabalsta pieprasīšanas deklarējušas dzīvesvietu Mārupes novada administratīvajā teritorijā un tur faktiski dzīvo.

36. Pabalsta apmērs ir:

36.1. 75,00 euro apmērā, sasniedzot 80 (astoņdesmit), 85 (astoņdesmit piecus), 90 (deviņdesmit) gadus;

36.2. 100,00 euro apmērā, sasniedzot 91 (deviņdesmit vienu) – 99 (deviņdesmi deviņus) gadus;

36.3. 150,00 euro apmērā, sasniedzot 100 (simt) un vairāk gadus.

37. Pabalsts tiek piešķirts pabalsta pieprasītājam uz iesnieguma pamata vienu reizi kalendāra gadā, ja viņš atbilst Saistošo noteikumu 35. punktā un 36. punkta apakšpunktos noteiktajiem nosacījumiem.

38. Pabalsts netiek piešķirts par iepriekšējo kalendāra gadu/gadiem.

VII. Pabalsts politiski represētām personām

39. Tiesības saņemt pabalstu ir politiski represētām personām (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – pabalsts), kuras vismaz vienu gadu nepārtraukti pirms pabalsta pieprasīšanas deklarējušas dzīvesvietu Mārupes novada administratīvajā teritorijā un tur faktiskli dzīvo.

40. Pabalsts noteikts 150,00 euro apmērā.

41. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs Sociālajā dienestā uzrāda politiski represētās personas statusu apliecinošu dokumentu, ja pabalsta pieprasīšanai nepieciešamās ziņas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā neatrodas pašvaldības rīcībā.

42. Iesniegumu pabalsta pieprasītājs iesniedz, pabalstu pieprasot pirmo reizi. Sociālais dienests pieņem lēmumu un turpmāk katru kalendāra gadu pirms jauna lēmuma pieņemšanas pārbauda pabalsta pieprasītāja atbilstību Saistošo noteikumu 39. punktam. Pabalsts tiek piešķirts reizi kalendāra gadā un izmaksāts pabalsta pieprasītājam līdz kalendāra gada 16. martam, kamēr ir spēkā personai noteiktais represētās personas statuss.

43. Pabalsts netiek piešķirts par iepriekšējo kalendāra gadu/gadiem.

VIII. Pabalsts personām pēc atbrīvošanās no soda izciešanas vietas

44. Tiesības saņemt vienreizēju pabalstu personām pēc atbrīvošanās no soda izciešanas vietas (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – pabalsts) ir personām, kuras atbrīvojušās no soda izciešanas vietas, ja personas dzīvesvieta deklarēta vai pēdējā deklarētā dzīvesvieta pirms apcietinājuma ir Mārupes novada administratīvajā teritorijā.

45. Pabalsts noteikts 50,00 euro apmērā.

46. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs Sociālajā dienestā uzrāda izziņu par atbrīvošanos no soda izciešanas vietas, kas izdota ne vēlāk kā vienu mēnesi pirms pabalsta pieprasīšanas.

IX. Pabalsts apbedīšanai

47. Pabalstu apbedīšanai (turpmāk šīs nodaļas ietvaros – pabalsts) piešķir personai, kura uzņēmusies veikt mirušā, kura pēdējā deklarētā dzīvesvieta ir bijusi Mārupes novada administratīvajā teritorijā, apbedīšanu. Par šī punkta prasībām atbilstošu mirušo personu ir atzīstama arī tāda persona, kuras pēdējā faktiskā dzīvesvieta bija ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, ja pirms tam persona bija deklarēta Mārupes novada administratīvajā teritorijā.

48. Pabalsts noteikts 300,00 euro apmērā.

49. Lai saņemtu pabalstu, pabalsta pieprasītājs Sociālajā dienestā uzrāda mirušās personas miršanas apliecību, ja pabalsta pieprasīšanai nepieciešamās ziņas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā neatrodas pašvaldības rīcībā.

50. Pabalstu var pieprasīt sešu mēnešu laikā no miršanas apliecības izsniegšanas dienas.

X. Lēmumu apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

51. Sociālā dienesta pieņemtos lēmumus un faktisko rīcību Administratīvā procesa likuma kārtībā var apstrīdēt Mārupes novada pašvaldības domē.

52. Mārupes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

XI. Noslēguma jautājumi

53. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

54. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 36/2021 "Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
Saistošo noteikumu Nr. 10/2023 "Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi "Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas" nosaka kārtību, kādā Mārupes novada pašvaldība nosaka pašvaldības pabalstu veidus, to apmēru, piešķiršanas un izmaksas kārtību personām, kuras deklarējušas dzīvesvietu un faktiski dzīvo Mārupes novada administratīvajā teritorijā, ja vien Saistošajos noteikumos nav noteikts citādi.

Mārupes novada pašvaldība ir spēkā esoši Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 22. decembra saistošie noteikumi Nr. 36/2021 "Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas", kuri izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva.

Likums "Par pašvaldībām" zaudējis spēku ar 2023. gada 1. janvāri.

Saskaņā ar Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6.punktu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa noteic, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi. Brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Mārupes novada pašvaldības dome ir izvērtējusi Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 22. decembra saistošo noteikumu Nr. 36/2021 "Par pašvaldības pabalstu daudzbērnu ģimenēm Mārupes novadā" atbilstību normatīvajiem aktiem un sagatavojusi tos jaunā redakcijā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetuSaistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus.

Saistošajiem noteikumiem ir tieša ietekme uz pašvaldības budžetu. Pašvaldības budžetā 2023. gadā Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai paredzēti 600 900,00 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenciMērķgrupa, uz kuru attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir sociāli neaizsargātas personu grupas, kuru dzīvesvieta deklarēta Mārupes novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums sekmēs Saistošo noteikumu mērķgrupu veselības uzlabošanu un aprūpi.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs uzņēmējdarbības vidi un konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Sociālais dienests, kura lēmumus var apstrīdēt Mārupes novada pašvaldības domē. Mārupes novada pašvaldības domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Galvenie procedūras posmi un bērna likumiskajam pārstāvim veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemSaistošie noteikumi izstrādāti kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanuSaistošo noteikumu izpildi nodrošina Mārupes novada Sociālais dienests.

Pabalstu izmaksu veic Mārupes novada pašvaldības Centrālās pārvaldes Finanšu un grāmatvedības nodaļa.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaSaistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmSaistošo noteikumu projekts no 2023. gada 2. marta līdz 16. martam publicēts pašvaldības mājas lapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Iepriekš minētajā termiņā saņemts viens viedoklis, ar lūgumu papildināt Saistošo noteikumu 28. punktu ar 4. apakšpunktu, nosakot, ka pabalstu transporta pakalpojumiem piešķir arī personām ar otrās grupas invaliditāti. Priekšlikums izvērtēts Mārupes novada pašvaldības domes Sociālo, izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejas 2023. gada 21. marta sēdē un nolemts to noraidīt, jo, saskaņā ar normatīvajiem aktiem, personām ar pirmās un otrās grupas invaliditāti ir tiesības izmantot sabiedrisko transportu bez maksas. Turklāt, iepriekš minētām personām no 70 gadu vecuma tiek piešķirts pabalsts 100,00 euro apmērā transporta pakalpojumiem neskatoties uz valstī noteiktajiem atvieglojumiem.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Mārupes novada pašvaldības pabalstiem iedzīvotājiem bez materiālā stāvokļa izvērtēšanas Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 10/2023Pieņemts: 29.03.2023.Stājas spēkā: 29.04.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 83, 28.04.2023. OP numurs: 2023/83.17
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
341486
29.04.2023
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"