Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 11/23

Ulbrokā 2023. gada 5. aprīlī
Par pašvaldības pabalstu ģimenei Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu
Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
05.04.2023. sēdes lēmumu Nr. 2220
(prot. Nr. 64/2023)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka Ropažu novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) vienreizēja pabalsta apmēru sakarā ar jaundzimušā bērna vai bērnu (turpmāk – bērns) piedzimšanu (turpmāk – pabalsts), personu loku, kurām ir tiesības šo pabalstu saņemt, kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Pabalsts tiek piešķirts, lai sniegtu materiālu atbalstu bērna vajadzību nodrošināšanai.

3. Tiesības saņemt pabalstu ir Latvijas Republikas pilsoņiem, nepilsoņiem un ārvalstniekiem, kuriem piešķirts personas kods un, ja vismaz viena bērna vecāka vai likumiskā pārstāvja pamata dzīvesvieta Ropažu novada administratīvajā teritorijā ir deklarēta ne mazāk kā pēdējos 6 mēnešus pirms bērna piedzimšanas, kā arī bērna pamata dzīvesvieta no dzimšanas reģistrācijas brīža ir deklarēta Ropažu novada administratīvajā teritorijā kopā ar bērna vecāku.

4. Pabalstu piešķir vienam no bērna vecākiem vai to likumiskajam pārstāvim.

5. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu pieņem Pašvaldības Sociālais dienests (turpmāk – Sociālais dienests) 1 (viena) mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

6. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs ir:

6.1. 300,00 euro (trīs simti euro un 00 centi) par bērnu, ja Ropažu novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu ir deklarējis vismaz viens no vecākiem;

6.2. 1000 euro (viens tūkstotis euro un 00 centi) par vienās dzemdībās dzimušiem diviem bērniem;

6.3. 5000 euro (pieci tūkstoši euro un 00 centi) par vienās dzemdībās dzimušiem trim un vairāk bērniem.

7. Pabalsts tiek izmaksāts no Pašvaldības pamatbudžeta.

8. Lai saņemtu pabalstu, vienam no bērna likumiskajiem pārstāvjiem Sociālajā dienestā jāiesniedz iesniegums pabalsta saņemšanai (pielikumā).

9. Pabalsts tiek izmaksāts pārskaitot uz iesniegumā norādīto kredītiestādes kontu 10 darba dienu laikā no lēmuma pieņemšanas dienas.

10. Pabalsts jāpieprasa ne vēlāk kā 6 mēnešu laikā no bērna piedzimšanas dienas.

11. Ja pabalsta saņēmējs ir norādījis nepatiesas ziņas un pabalsts tika izmaksāts nepamatoti, tad pabalsta saņēmējam ir pienākums atmaksāt Pašvaldībai saņemto pabalsta summu. Ja pabalsta saņēmējs pabalstu labprātīgi neatmaksā, Pašvaldībai ir tiesības vērsties ar prasību tiesā.

12. Sociālā dienesta lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pabalsta pieprasītājs var apstrīdēt Pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā, iesniedzot iesniegumu Pašvaldības domes priekšsēdētājam.

13. Administratīvo aktu strīdu komisijas pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā likumā noteiktajā kārtībā.

14. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanos atzīt par spēku zaudējušiem Ropažu novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošos noteikumus Nr. 17/21 "Par pašvaldības pabalstu ģimenei Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu".

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens
Pielikums
Ropažu novada pašvaldības domes
05.04.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 11/23
"Par pašvaldības pabalstu ģimenei
Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu"
ROPAŽU NOVADA SOCIĀLAJAM DIENESTAM

Iesniedzējs:

 

Personas kods:

 
  

Deklarētā adrese: Ropažu novads,

 
  

Tālruņa Nr.

 

e-pasts:

 

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt pabalstu sakarā ar bērna piedzimšanu

Bērna mātes deklarētā dzīves vieta

 

, LV –

 

Bērna tēva deklarētā dzīves vieta

 

, LV –

 

Informācija par dzimušo/-iem bērnu/-iem:

vārds, uzvārds

 

personas kods

 
  

vārds, uzvārds

 

personas kods

 
  

vārds, uzvārds

 

personas kods

 

Piešķirto pabalstu:

pārskaitīt uz kredītiestādes/pasta kontu

 
 

Pielikumā dokumenti:

 
 

Parakstot šo iesniegumu, dodu piekrišanu manu un manu bērnu datu apstrādei, izmantojot valsts un pašvaldības datu bāzes, lai saņemtu sociālo palīdzību, un/vai sociālos pakalpojumus.

Esmu informēts par Ropažu novada pašvaldības veikto personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) nosacījumiem. Ar Ropažu novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē https://www.ropazi.lv/

Datums:

  

Iesniedzēja paraksts:

 

 

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2023. gada 5. aprīļa saistošajiem noteikumiem Nr. 11/23 "Par pašvaldības pabalstu ģimenei Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir sniegt materiālu atbalstu jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai, kā arī veidot ģimenēm draudzīgu pašvaldību.

1.2. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai noteiktu vienreizēja pabalsta apmēru sakarā ar bērna piedzimšanu, personu loku, kurām ir tiesības šo pabalstu saņemt, kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

1.3. Saskaņā ar Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. pantu dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam.

1.4. Ņemot vēra, ka Ropažu novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošie noteikumi Nr. 17/21 "Par pašvaldības pabalstu ģimenei Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu" ir izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" pamata, ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus un atzīt par spēku zaudējušiem Ropažu novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošos noteikumus Nr. 17/21 "Par pašvaldības pabalstu ģimenei Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā palielinās pašvaldības budžeta izdevumi gadā.

2.2. Šie saistošie noteikumi paredz sniegt atbalstu aptuveni 350 personām gadā par kopējo summu 115 850 euro.

2.3. Nav nepieciešami resursi jaunu institūciju vai darba vietu veidošanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme – ietekme uz jaundzimušā bērna labsajūtu, kā arī ietekme uz konkrētu sabiedrības grupu, proti, uz bērna vecākiem, kuriem piedzimis bērns.

3.2. Ietekme uz vidi – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmēs vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – saistošie noteikumi var pozitīvi ietekmēt jaundzimušā bērna veselību un labklājību.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – šo saistošo noteikumu izpilde neietekmē konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Saistošo noteikumu piemērošanā personas var vērsties Ropažu novada pašvaldības Sociālajā dienestā.

4.2. Saistošie noteikumi nosaka Ropažu novada pašvaldības vienreizēja pabalsta apmēru sakarā ar bērna piedzimšanu, personu loku, kurām ir tiesības šo pabalstu saņemt, kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

4.3. Ar šiem saistošajiem noteikumiem netiek paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas, nosakot izpildes kārtību un nodrošinot finansējumu.

5.2. Saistošo noteikumu īstenošana neparedz papildus cilvēkresursu iesaisti, saistošo noteikumu īstenošanā tiks iesaistīti darbinieki, kuri administrē sociālo palīdzību.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Saistošo noteikumu izpildi turpinās nodrošināt Ropažu novada pašvaldības Sociālais dienests, līdz ar to nav nepieciešama jaunu institūciju izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Ņemot vērā, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā un citi normatīvie akti neparedz šādu pabalstu piešķiršanu, šie saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai – sniegt materiālu atbalstu jaundzimušā bērna vajadzību nodrošināšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Sabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana un iekļaušana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.

8.2. Saistošo noteikumu projekts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai tika publicēts pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv no 2023. gada 10. marta līdz 2023. gada 24. martam, kā arī nosūtīts Ropažu novada pašvaldības Konsultatīvajām padomēm. Šajā laika periodā tika saņemti pieci iedzīvotāju priekšlikumi saistošo noteikumu precizēšanai.

8.3. Ropažu novada pašvaldības Veselības aizsardzības, sociālo lietu un dzīvokļu komiteja izskatīja saistošo noteikumu projektu un saņemtos priekšlikumus un nolēma atbalstīt divus no pieciem priekšlikumiem.

Ropažu novada pašvaldības domes
priekšsēdētājas 1. vietnieks A. Vaičulens
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pašvaldības pabalstu ģimenei Ropažu novadā sakarā ar bērna piedzimšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ropažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 11/23Pieņemts: 05.04.2023.Stājas spēkā: 21.04.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 77, 20.04.2023. OP numurs: 2023/77.35
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
341288
21.04.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"