Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 12/2023

2023. gada 29. martā

Grozījums Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Mārupes novadā"

Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2023. gada 29. marta lēmumu Nr. 38 (sēdes prot. Nr. 6)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli"
3. panta (16) daļu

Izdarīt Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Mārupes novadā" (turpmāk - saistošie noteikumi) šādu grozījumu:

Izteikt 17.1. punktu šādā redakcijā:

"Saistošo noteikumu 15. punkts nav piemērojams, ja nekustamā īpašuma īpašnieks Centrālajā pārvaldē iesniedz iesniegumu, kuram pievienota Valsts zemes dienesta izsniegta informācija par pasūtījuma reģistrāciju, kas apliecina, ka būvatļaujas derīguma termiņa laikā ir uzsākta attiecīgās būves pieņemšanas ekspluatācijā procedūra."

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 

Saistošo noteikumu Nr. 12/2023 "Grozījums Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanas kārtību Mārupes novadā""
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Grozījumu izdošanas mērķis ir novērst situācijas, kad nekustamā īpašuma īpašniekam tiek piemērota paaugstinātā nekustamā īpašuma nodokļa likme, gadījumos, kad izdotās būvatļaujas derīguma termiņa laikā, īpašnieks ir vērsies Valsts zemes dienestā un uzsācis būves kadastrālās uzmērīšanas procesu, bet kapacitātes problēmu dēļ, Valsts zemes dienests nespēj nodrošināt savlaicīgu būvju kadastrālās uzmērīšanas procesu.

Saskaņā ar likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļu būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, apliek ar nekustamā īpašuma nodokļa likmi 3 procentu apmērā, ja to ir noteikusi pašvaldība savos saistošajos noteikumos, kurus tā publicē ne vēlāk kā līdz pirmstaksācijas gada 1. novembrim, no lielākās turpmāk minētās kadastrālās vērtības:

1) būvei piekritīgās zemes kadastrālās vērtības;

2) būves kadastrālās vērtības.

Pašvaldība 2021. gada 29. septembrī ir noteikusi tiesības aplikt būvi, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 "Par nekustamā īpašuma piemērošanas kārtību Mārupes novadā".

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu pieņemšana nebūtiski samazina budžeta ieņēmumu daļu un neietekmē budžetā plānoto ieņēmumu daļu, jo minētie gadījumi nav ietverti Nekustamā īpašuma nodokļa ieņēmumu prognozē.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sabiedrības mērķgrupas, uz kurām attiecināms Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums, ir fiziskas un juridiskas personas, kuras ir izņēmušas būvatļauju, lai Mārupes novada administratīvajā teritorijā uzbūvētu ēku (būvi) un būvatļaujas derīguma termiņa laikā ir iesniegušas Valsts zemes dienestā pieteikumu par ēkas (būves) kadastrālās uzmērīšanas lietas sagatavošanu, lai to nodotu ekspluatācijā.

Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums labvēlīgi ietekmēs nekustamā īpašuma īpašniekus, jo netiks piemērota nekustamā īpašuma nodokļa paaugstinātā likmi, ja būvatļaujas termiņa laikā īpašnieks būs vērsies Valsts zemes dienestā, lai pasūtītu būves kadastrālās uzmērīšanas lietu un varētu būvi nodot ekspluatācijā.

Noteikumu tiesiskais regulējums neradīs jaunas tiesības, bet nodrošinās taisnīgu noteikumu ievērošanu.

Ietekme uz vidi - nav paredzēta.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi - nav paredzēta.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina:

Pašvaldības Centrālā pārvalde izskata privātpersonu iesniegtos pieteikumus sniedz uz tiem atbildes, kā arī sniedz informāciju Pašvaldības nodokļu inspektoram par paaugstinātās likmes nepiemērošanu gadījumos, kuri atbilst Saistošajiem noteikumiem. Sagatavotais maksāšanas paziņojums - administratīvais akts pārsūdzams Centrālās pārvaldes vadītājai. Pieņemtais Centrālās pārvaldes vadītājas lēmums pārsūdzams Domes priekšsēdētājam. Savukārt Domes priekšsēdētāja lēmums pārsūdzams Administratīvajā rajona tiesā.

Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu grozījumi izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par nekustamā īpašuma nodokli" 3. panta 1.6 daļu. Saistošo noteikumu grozījumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas Pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Pašvaldības Centrālā pārvalde.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošie noteikumi laikā no 2023. gada 10. marta līdz 2023. gada 24. martam bija publicēti pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Saistošo noteikumu grozījumu projekta izstrādes gaitā nav saņemti privātpersonu viedokļi.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījums Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 29. septembra saistošajos noteikumos Nr. 15/2021 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 12/2023Pieņemts: 29.03.2023.Stājas spēkā: 20.04.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 76, 19.04.2023. OP numurs: 2023/76.23
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
341212
20.04.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"