Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Dobeles novada domes saistošie noteikumi Nr. 2

2023. gada 26. janvārī
Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu Dobeles novadā
APSTIPRINĀTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 26. janvāra lēmumu Nr. 6/1 (prot. Nr. 1)


PRECIZĒTI
ar Dobeles novada domes
2023. gada 30. marta lēmumu Nr. 119/5 (prot. Nr. 5)


Izdoti saskaņā ar likuma Pašvaldību likuma
45. panta pirmās daļas 3. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Dobeles novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Dobeles novads) noformējamas, izvietojamas un uzturamas ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu vai numerāciju plāksnes pie nekustamiem īpašumiem.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu.

3. Nekustamo īpašumu nosaukumu vai numerācijas plāksnes jāizvieto pie visiem nekustamajiem īpašumiem, kuriem piešķirtas adreses (neatkarīgi no tā, vai uz tiem atrodas ēkas vai nē, un vai šīs ēkas ir vai nav nodotas ekspluatācijā).

4. Ēku numurzīmju, māju nosaukumu norādes izvieto un uztur kārtībā ēku īpašnieki, valdītāji vai to pilnvarotas personas – apsaimniekotāji.

II. Nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plāksnes un to izvietošana

5. Dobeles pilsētā, Annenieku, Auru, Bērzes, Bikstu, Dobeles, Jaunbērzes, Krimūnu, Naudītes, Penkules, Zebrenes pagastos:

5.1. ēkas numura plāksnes izmēri ir: platums 25 cm, augstums 30 cm;

5.2. lauku mājas nosaukuma plāksnes izmēri ir ne mazāk kā: platums 56 cm, augstums 16 cm;

5.3. plāksnes fona krāsa ir zila (RAL 5005), balta apmale, bet teksts uz plāksnes rakstīts baltiem, gaismu atstarojošiem burtiem. Fonts Helvetica Condended Bold (horizontalscale 85 %), lielo burtu augstums 32 mm, ciparu augstums 154 mm.

6. Auces pilsētā,  Bēnes, Īles, Lielauces, Ukru, Vecauces, Vītiņu pagastos:

6.1. ēkas numura plāksnes izmēri ir: platums 20 cm, augstums 30 cm;

6.2. lauku mājas nosaukuma plāksnes izmēri ir ne mazāk kā: platums 56 cm, augstums 16 cm;

6.3. plāksnes fona krāsa Auces pilsētas Raiņa ielas, Jelgavas ielas, Vītiņu ielas norādēm ir tumši sarkana (RAL 3004), pārējā Auces pilsētas teritorijā ir tumši zaļa (RAL 6005), bet teksts uz plāksnes rakstīts baltiem, gaismu atstarojošiem burtiem;

6.4. plāksnes fona krāsa Bēnes ciema Jelgavas ielas norādēm ir tumši sarkana (RAL 3004), pārējā Bēnes ciema teritorijā ir tumši zila (RAL 5011), bet pārējā Bēnes pagasta teritorijā ir tumši zaļa (RAL 6005), teksts uz plāksnes rakstīts baltiem, gaismu atstarojošiem burtiem;

6.5. plāksnes fona krāsa Īles, Lielauces, Ukru, Vecauces, Vītiņu pagastos ir tumši zaļa (RAL 6005), bet teksts uz plāksnes rakstīts baltiem, gaismu atstarojošiem burtiem;

6.6. uz ēkas numura plāksnes norāda ielas nosaukumu un mājas numuru. Uz ēkas numura plāksnes ir pieļaujams norādīt nekustamā īpašuma īpašnieka vārda iniciāli un uzvārdu, juridiskās personas nosaukumu vai aizvietot ar uzrakstu "Privātīpašums".

7. Augstkalnes, Bukaišu, Tērvetes pagastos:

7.1. ēkas numura plāksnes izmēri ir: platums 22 cm, augstums 32 cm;

7.2. lauku mājas nosaukuma plāksnes izmēri ir ne mazāk kā: platums 56 cm, augstums 16 cm;

7.3. Plāksnes fona krāsa ir tumši sarkana (RAL 3004), teksts uz plāksnes rakstīts baltiem, gaismu atstarojošiem burtiem. Fonts Balt helvetica bold.

8. Ēku numurzīmju, māju nosaukumu, ielu un laukumu norādēm un norādzīmēm uz ēkām jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā un labi saskatāmiem no ielas (ceļa), tās nedrīkst būt deformētas, sarūsējušas vai citādi bojātas, jāatbilst paraugiem, kas norādīti šo noteikumu pielikumā.

9. Ēku numurzīmju, māju nosaukumu, ielu un laukumu norādes nedrīkst izvietot uz ieejas portāliem, kolonnām, apmalēm un citām arhitektoniskām detaļām.

10. Pie katras ēkas jābūt vismaz vienai numerācijas norādei, kas izvietojama uz ēkas fasādes ielas pusē.

11. Ja ēka atrodas iekškvartālā, numerācijas norāde izvietojama uz fasādes, kura redzama no galvenās piebrauktuves.

12. Ēkas numerācijas norāde izvietojama uz adresē norādītās fasādes.

13. Ja ēkas izvietojuma dēļ numura norāde no ielas nav salasāma, tā izvietojama uz atsevišķa staba vai nožogojuma, ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes.

14. Ēkas numerācijas norāde izvietojama 2,5 m augstumā no zemes pie ēkas ielas fasādes labajā pusē (skatoties uz ēkas fasādi) 30 cm attālumā no ēkas stūra.

15. Ja ēkas sarežģītā arhitektoniskā veidojuma dēļ nav iespējams izpildīt prasības par ēkas numerācijas norādes izvietošanu, tās izvietojums atsevišķi jāsaskaņo Dobeles novada pašvaldības būvvaldē (turpmāk – Būvvalde).

16. Ielu un laukumu nosaukumu norādes un norādzīmes uz publiskām ēkām uzstāda un uztur kārtībā pašvaldība.

17. Viensētu īpašnieki var izvietot norādzīmes uz viensētām. Pirms norādzīmes uzstādīšanas jāsaskaņo tās izvietošanas vieta ar VSIA "Latvijas Valsts ceļi", ja uzstādīšana paredzēta ceļa aizsargjoslā.

18. Uz nekustamā īpašuma un mājas nosaukuma plāksnes tiek rakstīts nekustamā īpašuma vai mājas nosaukums.

III. Administratīvie pārkāpumi un kompetence administratīvā pārkāpuma procesā

19. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu prasību pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Dobeles novada pašvaldības būvvalde. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Dobeles novada pašvaldības Administratīvā komisija.

20. Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu neizvietošanu vai nenoformēšanu atbilstoši šo noteikumu prasībām – fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no divām līdz divdesmit naudas soda vienībām, juridiskām personām piemēro naudas sodu no divām līdz divdesmit naudas soda vienībām.

21. Administratīvais sods neatbrīvo noteikumu pārkāpēju no pārkāpuma novēršanas kā arī nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis
Dobeles novada domes saistošo noteikumu Nr. 2 "Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu Dobeles novadā"
paskaidrojuma raksts

Sadaļas nosaukums

Sadaļas paskaidrojums

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums.1.1. Saistošo noteikumu mērķis ir ar ārējo normatīvo aktu noteikt tiesisko regulējumu, kas nodrošinātu adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu. Lai regulējums būtu saistošs visām fiziskām un juridiskām personām Dobeles novada teritorijā – tas nosakāms tikai ar ārēju normatīvu aktu.

Saistošajos noteikumos paredzēts saglabāt esošās vizuālās atšķirības ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu noformējumā.

Saistošie noteikumi norāda ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu dizainu un izvietošanas kārtību, kā arī nosaka personas, kas ir tiesīgas kontrolēt noteikumu ievērošanu.

1.2. Saskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu un veikto administratīvi teritoriālo reformu ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidota jauna administratīvi teritoriālā vienība – Dobeles novads, kurā apvienoti Auces, Dobeles un Tērvetes novadi un izveidota jauna publiskā persona – Dobeles novada pašvaldība.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Līdz ar to Dobeles novada administratīvajā teritorijā vairs nav spēkā regulējuma, kas ar ārēju normatīvo aktu noteiktu ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu, un ir nepieciešams apstiprināt jaunus saistošos noteikumus Dobeles novadā Nr. 2 "Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu Dobeles novadā " (turpmāk – Noteikumi).

No 2023. gada 1. janvāra spēkā stājās Pašvaldību likums. Noteikumi izstrādāti un izdoti atbilstoši spēkā esošajam regulējumam.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu.2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – noteikumu izpilde notiks pašvaldības kārtējā gada budžeta ietvaros:

2.1.1. ieņēmumu daļa nav precīzi aprēķināma, jo atkarīga no iekasētajiem naudas sodiem;

2.1.2. nav attiecināms uz izdevumu daļu;

2.1.3. nav paredzēta ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

2.2. Nav nepieciešami papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekmi uz konkurenci.3.1. Sociālā ietekme – nav attiecināms.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu pieņemšana nodrošinās vides sakārtošanas nodrošināšanu.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināms. Noteikumi neatstās tiešu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

3.5. Ietekme uz konkurenci – nav attiecināms.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām.4.1. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu prasību pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Dobeles novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Dobeles novada pašvaldības Administratīvā komisija.

4.2. Nav paredzētas papildus administratīvo procedūru izmaksas.

4.3. Papildus izmaksas attieksies tikai uz tām fiziskām un juridiskām personām, kuras būs pārkāpušas noteikumu prasības un kurām būs piemērots administratīvais sods – naudas sods.

4.4. Izsludinātie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Noteikumi tiks publicēti pašvaldības informatīvajā izdevumā un oficiālajā pašvaldības tīmekļvietnē, vienlaikus nodrošinot atbilstību oficiālajai publikācijai norādot atsauci uz oficiālo publikāciju atbilstoši Pašvaldību likuma 47. panta astotajai daļai.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem.5.1. Noteikumi ir izstrādāti pašvaldības autonomo funkciju nodrošināšanai.

5.2. Saistošo noteikumu izpilde notiks iesaistot esošos cilvēkresursus. Pašvaldībā papildus institūcijas un štata vietas netiks radītas.

6. Izpildes nodrošināšana.Noteikumu izpildi nodrošināšana – Būvvaldes un Dobeles novada pašvaldības policija.
7. Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana.Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai un tās rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām.8.1. Noteikumu izstrādes procesā notikušas konsultācijas ar to izpildes nodrošināšanā iesaistītajām institūcijām.

8.2. Sabiedrības līdzdalības veids – informācijas publicēšana pašvaldības tīmekļvietnē un iesniegto priekšlikumu izvērtēšana.

8.3. Noteikumu projekts bija publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.dobele.lv no 2023. gada 9. janvāra līdz 2022. gada 23. janvārim (ieskaitot).

8.4. Publicēšanas laikā par noteikumu projektu netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Dobeles novada domes priekšsēdētājs I. Gorskis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dobeles novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 26.01.2023.Stājas spēkā: 14.04.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 72, 13.04.2023. OP numurs: 2023/72.41
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
341053
14.04.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"