Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2

Siguldā 2023. gada 16. martā

Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā"

Apstiprināti
ar Siguldas novada pašvaldības domes
2023. gada 16. marta lēmumu
(prot. Nr. 4, 13. §)

Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās
palīdzības likuma 33. panta trešo daļu, 36. panta piekto
un sesto daļu un likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu
risināšanā" 14. panta sesto daļu

Izdarīt Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā" (turpmāk - saistošie noteikumi) šādus grozījumus:

1. izteikt saistošo noteikumu 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Par maznodrošinātu mājsaimniecību atzīstama/-s ģimene (persona), kuru ienākumu slieksnis pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz 426 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 298 euro pārējām personām mājsaimniecībā mēnesī." ;

2. aizstāt saistošo noteikumu 16. punktā noteikto Koeficientu "1,5" ar "3";

3. izteikt saistošo noteikumu 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Pabalstu mācību līdzekļu iegādei piešķir trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodā par katru bērnu, kurš mācās pamatizglītības, vidējās izglītības, profesionālās vidējās izglītības, kā arī arodizglītības iestādē - 50 euro apmērā.";

4. izteikt saistošo noteikumu 23.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"23.4. bērniem līdz 18 gadu vecumam speciālo medicīniski optisko redzes korekcijas līdzekļu (briļļu vai lēcu) iegādei, medicīnisko palīglīdzekļu iegādei kalendārajā gadā - līdz 150 euro".

5. izteikt saistošo noteikumu 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Maksājuma dokumentiem pabalsta saņemšanai ir jābūt ne vecākiem kā 6 (seši) mēneši no to izsniegšanas dienas, kas radušies trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusa periodā."

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 

Paskaidrojuma raksts
Siguldas novada pašvaldības domes 2023. gada 16. marta saistošajiem noteikumiem "Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pamatojoties uz Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma (turpmāk - Likums) 33. panta trešo daļu un 36. panta piekto un sesto daļu 2021. gada 14. oktobrī Siguldas novada pašvaldības dome izdevusi saistošos noteikumus Nr. 22 "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā" (turpmāk - Saistošie noteikumi Nr. 22), ar kuriem regulēta sociālās palīdzības pabalstu piešķiršanas kārtība, sociālās palīdzības pabalstu veidi un apmērs, personu grupas, kuras ir tiesīgas saņemt šos pabalstus, kā arī maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis.

Atbilstoši Likuma 33. panta trešajai daļai, kas nosaka, ka maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni katra pašvaldība ir tiesīga noteikt ne augstāku par 436 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 305 euro pārējām personām mājsaimniecībā, bet ne zemāku par šā panta otrajā daļā noteikto trūcīgas mājsaimniecības ienākumu slieksni, saistošajos noteikumosNr. 22 maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis tika noteikts nepārsniedzot 340 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 238 euro pārējām personām mājsaimniecībā mēnesī.

Lai mazinātu patēriņa preču un energoresursu cenu straujā pieauguma ietekmi uz mazaizsargāto iedzīvotāju dzīves līmeni un sniegtu sociālo palīdzību plašākam Siguldas novada iedzīvotāju lokam, ir jāpaaugstina Saistošajos noteikumos Nr. 22 paredzētais maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis, kā arī pašvaldības noteiktais "Koeficientu" garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai.

Šobrīd Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā noteikts: "Aprēķinot Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 35. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktā mājokļa pabalsta apmēru, par laikposmu no 2022. gada 1. oktobra līdz 2023. gada 31. maijam mājsaimniecībai garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai piemēro koeficientu 3. Lai turpinātu atbalsta sniegšanu Siguldas novada iedzīvotājiem, nepieciešams noteikto "Koeficientu" garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai palielināt no 1,5 uz 3.

Vienlaikus nepieciešams palielināt pabalstu trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām mācību līdzekļu iegādei līdz 50 euro gadā, lai tas būtu vienlīdzīgs ar Siguldas novadā sniegto atbalstu ģimenēm, kurām piešķirts statuss "Siguldas novada pašvaldības ģimene, kuras aprūpē ir trīs un vairāk bērni", kā arī pabalstu veselības aprūpei bērniem speciālo medicīniski optisko redzes korekcijas līdzekļu (briļļu vai lēcu) iegādei līdz 150 euro gadā.

Ar noteikumu "Par maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksni un sociālās palīdzības pabalstiem Siguldas novadā" grozījumiem:

- palielināts maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu slieksnis nepārsniedzot 426 euro pirmajai vai vienīgajai personai mājsaimniecībā un 298 euro pārējām personām mājsaimniecībā mēnesī;

- paaugstināts "Koeficientu" garantētā minimālā ienākuma sliekšņu summai mājsaimniecībai no 1,5 uz 3;

- palielināts pabalsts mācību līdzekļu iegādei trūcīgām vai maznodrošinātām mājsaimniecībām līdz 50 euro gadā;

- palielināts pabalsta veselības aprūpei bērniem līdz 18 gadu vecumam speciālo medicīniski optisko redzes korekcijas līdzekļu (briļļu vai lēcu) iegādei, medicīnisko palīglīdzekļu iegādei apmērs līdz 150 euro gadā un precizēti pabalsta veselības aprūpei saņemšanas nosacījumi.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Saistošo noteikumu projektam nav ietekmes uz pašvaldības budžetu. Sociālo pabalstu palielinājums paredzēts, plānojot Siguldas novada pašvaldības budžetu 2023. gadam. Noteikumu grozījumu projekta izpilde tiks īstenota esošo cilvēkresursu ietvaros, papildus resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešama.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Sociālā ietekme - maznodrošinātas mājsaimniecības ienākumu sliekšņu paaugstināšana sniegs tiešu atbalstu sociālās atstumtības riskam pakļautajām sabiedrības grupām (personas ar invaliditāti, pensionāri, zemu ienākumu mājsaimniecības, ģimenes ar bērniem), iespēju vērsties Sociālajā dienestā un saņemt sociālo palīdzību, palielinot iedzīvotāju sociālo aizsardzību, mazinot nabadzības risku.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību - maznodrošinātas mājsaimniecības statuss nodrošinās plašākam iedzīvotāju lokam tiesības saņemt lielāku atbalstu veselības aprūpei, kā rezultātā tas veicinās iedzīvotājus vērsties medicīnas iestādēs, uzlabot savu veselību, nepasliktinot mājsaimniecības materiālo situāciju.

Ietekme uz vidi, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci - saistošie noteikumi neietekmē šī jomas.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties Siguldas novada pašvaldības Sociālajā dienestā.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošo noteikumu grozījumi paredzēti Siguldas novada pašvaldības autonomo funkciju izpildei, kā arī citu normatīvo aktu ietvertā pilnvarojuma izpildei.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus, un tie tiks īstenoti esošo funkciju un resursu ietvaros.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu grozījumu izpildes nodrošināšanā netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās esošās pašvaldības institūcijas: Siguldas novada pašvaldības Sociālais dienests.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai, paredzot to, kas vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības rīcība ir atbilstoša šā brīža ekonomiskai un sociālai situācijai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumi un paskaidrojuma raksts pirms apstiprināšanas ievietots Siguldas novada pašvaldības interneta vietnē www.sigulda.lv.

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja L. Sausiņa

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Siguldas novada pašvaldības domes 2021. gada 14. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22 .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2Pieņemts: 16.03.2023.Stājas spēkā: 28.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 61, 27.03.2023. OP numurs: 2023/61.23
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
340515
28.03.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"