Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes lēmums Nr. 1/4

Rīgā 2023. gada 9. martā (prot. Nr. 10, 6. p.)
Dabasgāzes pārvades sistēmas pieslēguma noteikumi dabasgāzes sadales sistēmas operatoriem, biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes termināļa operatoriem un dabasgāzes lietotājiem
Izdoti saskaņā ar Enerģētikas likuma
84.1panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka dabasgāzes pārvades sistēmas (turpmāk – sistēma) pieslēguma noteikumus dabasgāzes sadales sistēmas operatoriem, biometāna ražotājiem, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas (termināļa) operatoriem un dabasgāzes lietotājiem.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. atļautā maksimālā slodze – atļautais maksimālais dabasgāzes daudzums stundā (kWh), ko sistēmas lietotājs ir tiesīgs saņemt no pārvades sistēmas vai ievadīt pārvades sistēmā;

2.2. sistēmas lietotāja dabasgāzes apgādes sistēma – šo noteikumu izpratnē sašķidrinātās dabasgāzes iekārta, dabasgāzes sadales sistēma, piederības robežas sistēmas lietotāja pusē ierīkoto gāzesvadu, noslēgierīču, dabasgāzes iekārtu un citu tehnisko ietaišu kopums, kas paredzēts biometāna ražošanai vai gāzveida stāvoklī pārvērstas sašķidrinātās dabasgāzes piegādei uz pārvades sistēmu vai sistēmas lietotāja apgādei ar dabasgāzi;

2.3. sistēmas lietotājs – šo noteikumu izpratnē biometāna ražotājs, sašķidrinātās dabasgāzes sistēmas operators, dabasgāzes sadales sistēmas operators un dabasgāzes lietotājs;

2.4. piederības robeža – piederības un atbildības dalījuma vieta starp dabasgāzes pārvades sistēmas operatora (turpmāk – sistēmas operators) un sistēmas lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmām;

2.5. pieslēgums – sistēmas operatora sistēmas daļa (gāzesvadi, noslēgierīces, gāzes regulēšanas iekārtas, cauruļvadi, ievadāmā gāzes ķīmiskā sastāva, apjoma un kvalitātes noteikšanas un kontroles mezgls, kā arī citas iekārtas un aparatūra), kuru ierīko dabasgāzes vai biometāna piegādei no pieslēguma vietas pārvades sistēmā līdz piederības robežai vai dabasgāzes un biometāna piegādei no piederības robežas līdz pieslēguma vietai pārvades sistēmā;

2.6. pieslēguma vieta – sistēmas operatora noteikts pieslēguma punkts pārvades sistēmā, no kura atbilstoši pamatotām tehniskām prasībām iespējams atbilstošā kvalitātē piegādāt dabasgāzi vai biometānu līdz piederības robežai vai uz kuru atbilstoši pamatotām tehniskām prasībām iespējams atbilstošā kvalitātē piegādāt dabasgāzi vai biometānu no piederības robežas;

2.7. tehniskās prasības – sistēmas operatora izsniegts dokuments, kurā noteiktas tehniskās prasības un noteikumi, kas jāievēro, lai pārvades sistēmai pieslēgtu lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmu vai mainītu esoša pieslēguma atļauto maksimālo slodzi.

3. Sistēmas operators pēc lietotāja pieprasījuma konsultē lietotāju par pieslēguma ierīkošanas iespējām, iespējamo pieslēguma vietu, pieslēguma ierīkošanas kārtību un citiem sistēmas operatora kompetencē esošiem jautājumiem, kas saistīti ar pieslēguma ierīkošanu.

II. Noteikumi pieslēguma ierīkošanai un tehnisko parametru maiņai

4. Lai sistēmai pieslēgtu jaunu sistēmas lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmu vai mainītu esošā pieslēguma tehniskos parametrus, sistēmas lietotājs iesniedz sistēmas operatoram pieteikumu pieslēguma ierīkošanai (turpmāk – pieteikums). Sistēmas operators nosaka un savā tīmekļvietnē publicē informāciju, kas atkarībā no sistēmas lietotājam nepieciešamā pieslēguma jāsniedz pieteikumā.

5. Ja pieteikumā sniegtā informācija nav pietiekama, sistēmas operatoram ir tiesības pieprasīt papildu informāciju, kas nepieciešama, lai sistēmai pieslēgtu jaunu sistēmas lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmu vai mainītu esošā pieslēguma tehniskos parametrus.

6. Sistēmas operators 60 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas izsniedz sistēmas lietotājam tehniskās prasības. Vienlaikus ar tehniskajām prasībām sistēmas operators rakstveidā sniedz sistēmas lietotājam informāciju par aptuvenajām pieslēguma ierīkošanas izmaksām un informē sistēmas lietotāju par turpmākajām pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamajām darbībām.

7. Ja tehnisko prasību izstrāde ir komplicēta un to sagatavošanai nepieciešams ilgāks laika periods vai lietotājs pieteikumā nav iesniedzis visu nepieciešamo informāciju, par tehnisko prasību izsniegšanas termiņu sistēmas operators rakstveidā informē sistēmas lietotāju 20 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas.

8. Pēc tehnisko prasību izsniegšanas sistēmas operators un sistēmas lietotājs rakstveidā vienojas par pieslēguma procesa īstenošanas nosacījumiem atkarībā no pieprasītā pieslēguma īpatnībām, noslēdzot vienu vai vairākas vienošanās par:

8.1. pieslēguma nodrošināšanai nepieciešamās būvniecības ieceres dokumentācijas (būvprojekta) izstrādes organizēšanu;

8.2. pieslēguma ierīkošanai nepieciešamā energoapgādes objekta būvdarbu veicēja (turpmāk – būvkomersants) izvēli;

8.3. citām sistēmas operatora un sistēmas lietotāja saistībām un tiesībām līdz pieslēguma līguma noslēgšanai.

9. Ja saskaņā ar šo noteikumu 8. punktā noteikto vienošanos pieslēguma ierīkošanai nepieciešamo būvkomersantu un iekārtu piegādātājus izvēlas sistēmas operators, būvkomersantu un iekārtu piegādātājus sistēmas operators izvēlas saskaņā ar atklātiem, vienlīdzīgiem un objektīviem kritērijiem, ņemot vērā būvkomersanta kvalifikāciju un pieredzi, piedāvātās būvdarbu izmaksas, iekārtu un materiālu izmaksas, būvdarbu termiņus un citus kritērijus, nodrošinot saimnieciski visizdevīgākā pieslēguma ierīkošanu.

10. Ja saskaņā ar šo noteikumu 8. punktā noteikto vienošanos būvkomersantu un iekārtu piegādātājus izvēlas sistēmas lietotājs, sistēmas lietotājs ievēro sistēmas operatora noteiktās būvkomersantu un iekārtu piegādātāju atbilstības prasības. Vispārējās prasības būvkomersantu un iekārtu piegādātāju atbilstībai sistēmas operators publicē savā tīmekļvietnē. Atkarībā no pieprasītā pieslēguma īpatnībām par īpašajām prasībām būvkomersantu un iekārtu piegādātāju atbilstībai sistēmas operators informē sistēmas lietotāju, slēdzot šo noteikumu 8. punktā noteikto vienošanos.

11. Sistēmas operators 40 dienu laikā no dienas, kad izpildīti šo noteikumu 8. punktā noteiktās vienošanās nosacījumi, nosūta sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu.

12. Sistēmas lietotājam ir tiesības 30 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu, iesniegt sistēmas operatoram pamatotus iebildumus par pieslēguma līgumu. Sistēmas operators izvērtē sistēmas lietotāja iebildumus un 10 dienu laikā rakstveidā sniedz sistēmas lietotājam atbildi vai nosūta sistēmas lietotājam precizētu pieslēguma līgumu, ja sistēmas lietotāja iebildumi atzīti par pamatotiem.

13. Ja 30 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam pieslēguma līgumu vai precizētu pieslēguma līgumu, sistēmas lietotājs nav parakstījis pieslēguma līgumu vai nav sniedzis pamatotus iebildumus par pieslēguma līgumu, sistēmas operatoram ir tiesības anulēt pieteikumu un tehniskās prasības pieslēguma ierīkošanai. Par pieteikuma anulēšanu sistēmas operators rakstveidā brīdina sistēmas lietotāju vismaz 10 dienas iepriekš.

14. Sistēmas operators vai sistēmas lietotājs saskaņā ar noslēgto pieslēguma līgumu organizē pieslēguma ierīkošanu līdz piederības robežai. Sistēmas lietotājs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodrošina lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmas ierīkošanu un sagatavošanu pieslēgšanai pārvades sistēmai līdz pieslēguma līgumā noteiktajam termiņam. Dokumentu sarakstu, kas sistēmas lietotājam jāiesniedz, lai apliecinātu lietotāja dabasgāzes apgādes sistēmas sagatavošanu pieslēgšanai pārvades sistēmai, sistēmas operators norāda pieslēguma līgumā.

15. Pēc pieslēguma līguma noteikumu izpildes sistēmas operators un sistēmas lietotājs noslēdz sistēmas pakalpojuma līgumu.

16. Sistēmas operatoram ir tiesības anulēt sistēmas lietotājam izsniegtās tehniskās prasības, vienlaikus izbeidzot uzsāktos pieslēguma ierīkošanas darbus, par to sistēmas lietotājam nosūtot rakstveida paziņojumu, šādos gadījumos:

16.1. sistēmas lietotājs 60 dienu laikā no dienas, kad sistēmas operators nosūtījis sistēmas lietotājam tehniskās prasības, ar sistēmas operatoru nav noslēdzis šo noteikumu 8.punktā paredzēto vienošanos, izņemot, ja sakarā ar to, ka pieslēguma tehniskais risinājums ir komplicēts, sistēmas operators un sistēmas lietotājs vienojušies par citu termiņu vienošanās noslēgšanai;

16.2. sistēmas operators vai sistēmas lietotājs paziņojis par šo noteikumu 8. punktā paredzētās vienošanās vai pieslēguma līguma vienpusēju izbeigšanu.

17. Ja saskaņā ar pieteikumu sistēmas lietotājs pieprasa pieslēguma tehnisko parametru maiņu, pieslēgumu nodrošina šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

18. Visas pieslēguma ierīkošanas un pieslēguma tehnisko parametru maiņas pamatotās izmaksas sedz sistēmas lietotājs.

III. Noslēguma jautājumi

19. Sistēmas operators šo noteikumu 4. punktā noteikto iesniedzamo dokumentu sarakstu publicē savā tīmekļvietnē 30 dienu laikā no šo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

20. Pieslēgumus, par kuru ierīkošanu tehniskie noteikumi ir izsniegti pirms šo noteikumu stāšanās spēkā, ierīko, ievērojot iepriekš izsniegto tehnisko noteikumu un noslēgto pieslēguma līgumu nosacījumus.

21. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas
padomes priekšsēdētāja A. Ozola
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Dabasgāzes pārvades sistēmas pieslēguma noteikumi dabasgāzes sadales sistēmas operatoriem, biometāna .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija Veids: lēmums Numurs: 1/4Pieņemts: 09.03.2023.Stājas spēkā: 15.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 52, 14.03.2023. OP numurs: 2023/52.27
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Konsultāciju dokuments
340173
15.03.2023
136
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"