Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 3/2023

Ādažos 2023. gada 22. februārī
Kārtība bērnu reģistrēšanai un uzņemšanai 1. klasē Ādažu novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs
APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2023. gada 22. februāra lēmumu (prot. Nr. 3 § 3)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
4. panta pirmās daļas 4. punktu un 44. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka bērnu reģistrācijas un uzņemšanas kārtību mācību uzsākšanai 1. klasē Ādažu novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs (turpmāk – iestādes).

2. Šie noteikumi attiecas uz bērna likumiskajiem pārstāvjiem – vecākiem vai personām, kuras īsteno bērna aizgādību (turpmāk visi kopā saukti "vecāki") un vēlas reģistrēt bērnu 1. klasē.

3. Vecāki piesaka bērnu pamatizglītības ieguves uzsākšanai tajā kalendāra gadā, kad bērnam aprit septiņi gadi.

4. Bērns var sākt pamatizglītības ieguvi vienu gadu vēlāk, pamatojoties uz ģimenes ārsta atzinumu par bērna veselības stāvokli un psiholoģisko sagatavotību, kā arī vienu gadu agrāk, saskaņā ar vecāku vēlmi.

5. Šajos noteikumos noteiktie mēneši un datumi attiecas uz kārtējo gadu.

6. Pašvaldības dome līdz 1. martam nosaka uzturamo 1. klašu skaitu un izglītojamo maksimālo skaitu klasē, balstoties uz iestādes ieteikumu.

7. Iestāde nodrošina vecākiem iespēju saņemt informāciju par tās īstenotajām izglītības programmām, klašu skaitu un skolēnu maksimālo pieļaujamo skaitu klasē.

II. Bērnu uzņemšanas kārtība

8. Bērnu uzņemšana iestādēs notiek šādā prioritārā secībā:

8.1. bērni, kuru deklarētā dzīvesvieta kopā ar vismaz vienu no vecākiem ir tajā Ādažu novada administratīvās teritorijas daļā, kurā atrodas vecāka izvēlētā prioritārā iestāde:

8.1.1. Ādažu vidusskolā, ja dzīvesvieta ir Ādažu pilsētā vai Ādažu pagastā;

8.1.2. Carnikavas pamatskolā, ja dzīvesvieta ir Carnikavas pagastā;

8.2. Ādažu novada administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru brāļi un māsas apgūst pamatizglītības programmu konkrētā iestādē (izņemot, ja brālis vai māsa ir kārtējā gada absolvents), un kuru vismaz viena vecāka deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novada administratīvajā teritorijā;

8.3. Ādažu novada administratīvajā teritorijā deklarētie bērni, kuru vismaz viena vecāka deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novada administratīvajā teritorijā;

8.4. cita novada administratīvajā teritorijā deklarētie bērni iesniegumu reģistrācijas secībā, kuru brāļi un māsas apgūst pamatizglītības programmu konkrētā iestādē (izņemot kārtējā gada absolventus) pēc tam, kad bērni ir uzņemti 8.1., 8.2. un 8.3. punkta gadījumā;

8.5. cita novada administratīvajā teritorijā deklarētie bērni iesniegumu reģistrācijas secībā pēc tam, kad ir uzņemti 8.1., 8.2., 8.3. un 8.4. punktā noteiktie bērni.

9. Iesniegumu iesniegšana un reģistrācija bērnu uzņemšanai 1. klasē jaunajam mācību gadam notiek no 1. līdz 30. aprīlim.

10. Piesakot bērnu mācību uzsākšanai izvēlētās iestādes 1. klasē klātienē, vecāki iesniedz iestādes direktoram adresētu iesniegumu (pielikumā), uzrādot vecāka personu apliecinošu dokumentu. Ar drošu elektronisko parakstu parakstītu iesniegumu var nosūtīt elektroniski uz iestādes oficiālo e-pasta adresi.

11. Bērnus uz vietu 1. klasē reģistrē iesniegumu iesniegšanas secībā katras iestādes reģistrā (turpmāk – reģistrs). Iesniegumus, kas iesniegti 8.4. un 8.5. punkta gadījumā, reģistrē atsevišķi.

12. Pašvaldības dzimtsarakstu nodaļa līdz 10. maijam pārbauda, vai iesniegumos norādītā bērna un vismaz viena no vecākiem deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novada administratīvajā teritorijā. Neatbilstības gadījumā iestāde veic izmaiņas reģistrā 11. punktā noteiktajā kārtībā.

13. Iestāde līdz 1. jūnijam informē vecākus par bērna uzņemšanu vai atteikumu, nosūtot informāciju uz iesniegumā norādīto e-pasta adresi. Atteikuma gadījumā norāda iemeslu.

14. Par atteikumu uzņemt iestādē Ādažu novada administratīvajā teritorijā deklarēto bērnu, iestādes direktors rakstiski informē pašvaldības Izglītības un jaunatnes nodaļu, kas konsultējas ar bērna vecāku un koordinē vietas piešķiršanu tajā iestādē, kur ir brīva vieta.

15. Saņemot informāciju par bērna uzņemšanu, vecāks iesniedz iestādei šādus dokumentus ne vēlāk, kā līdz augusta pēdējai darba dienai:

15.1. izziņu par pirmsskolas izglītības programmas apguvi un bērna sasniegumu aprakstu (ja ir). Ja bērnam ir ārvalstī izsniegts izglītību apliecinošs dokuments, pievieno lēmumu par izglītības dokumenta atzīšanu Latvijas Republikā, ja objektīvu iemeslu dēļ iestāde nevar to iegūt patstāvīgi. Izziņas neesamība nav iemesls atteikumam;

15.2. bērna medicīnisko karti (veidlapa Nr. 026/u) un profilaktiskās potēšanas kartes kopiju (veidlapa 063/u).

16. Vecāks iespējami ātri informē iestādi, ja viņš izvēlas citu iestādi pēc iesnieguma iesniegšanas par bērna uzņemšanu 1. klasē.

III. Klašu komplektēšana

17. Klases komplektē līdz 10. jūnijam.

18. Bērnu sadalīšanu paralēlklasēs veic šādā kārtībā pēc nejaušas atlases principa, izmantojot datorprogrammu:

18.1. bērnus sadala klasēs vienlīdzīgā skaitā, iespējami ievērojot zēnu un meiteņu vienādu proporciju;

18.2. ja kādā no klasēm paliek brīva vieta, to piešķir 8. punktā noteiktajā kārtībā, nepārsniedzot skolēnu maksimālo skaitu klasē;

18.3. izglītojamo sarakstus izdrukā vienā eksemplārā un ievieto katras klases aploksnē, norādot mācību gadu un klases kārtas numuru. Aploksnes aizlīmē, apzīmogo ar iestādes zīmogu, un paraksta iestādes direktors un Izglītības un jaunatnes nodaļas vadītājs. Aploksnes nodod glabāšanā iestādes lietvedības sekretāram un ievieto seifā. Aploksnes atver 1. klases skolēnu vecāku kopsapulcē.

19. Iestāde organizē 1. klašu vecāku sapulces līdz 15. jūnijam un iepazīstina ar skolēnu sadalījumu paralēlklasēs un mācību procesa organizāciju.

20. Iestādes direktors ar rīkojumu apstiprina uzņemto skolēnu sarakstus līdz 31. augustam.

21. Ja iestāde pēc uzņemšanas termiņa beigām saņem vecāku iesniegumus par uzņemšanu saskaņā ar 8. punktu, iestādes direktors ar rīkojumu uzņem izglītojamo tajā klasē, kur ir brīva vieta.

22. Iestādes direktora lēmumu par bērna iekļaušanu vai atteikumu iekļaut reģistrā, kā arī par uzņemšanu vai atteikumu uzņemt iestādē var apstrīdēt pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā, iesniedzot iesniegumu personīgi vai pa pastu Ādažu Valsts un pašvaldības vienotajā klientu centrā, Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu novads. LV-2164, vai Stacijas iela 5, Carnikava, Carnikavas pagasts, Ādažu novads, LV-2163, vai valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot pašvaldības oficiālo elektronisko adresi, vai parakstītu ar drošu elektronisko parakstu, nosūtot uz pašvaldības elektronisko pasta adresi dome@adazi.lv.

IV. Noslēguma jautājums

23. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 8. marta saistošie noteikumi Nr. 20/2022 "Kārtība bērnu reģistrēšanai un uzņemšanai 1. klasē Ādažu novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs".

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone
Pielikums
Ādažu novada pašvaldības
22.02.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 3/2023
  
 (izglītības iestādes nosaukums)
  
 (vecāka vārds, uzvārds)
  
 (deklarētās dzīvesvietas adrese)
  
 (faktiskā adrese (ja atšķiras no deklarētās))
  
 (kontaktinformācija (e-pasts, tālruņa numurs))

IESNIEGUMS

Lūdzu reģistrēt pamatizglītības programmas apguvei manu bērnu 
 (vārds, uzvārds)
 1. klasē uz mācību gadu.
(izglītības iestādes nosaukums)   
              
Bērna personas kods      -      
Bērna deklarētās dzīvesvietas adrese 
Faktiskā adrese (ja atšķiras no deklarētās) 

Apliecinu, ka (atzīmēt atbilstošo):

  bērns deklarēts (kopā ar vienu no vecākiem) Ādažu pilsētā vai Ādažu pagastā
  bērns deklarēts (kopā ar vienu no vecākiem) Carnikavas pagastā
  bērna un vismaz viena vecāka deklarētā dzīvesvieta ir Ādažu novadā, brālis vai māsa mācās iesniegumā norādītajā iestādē
  bērns un vismaz viens no vecākiem deklarēts Ādažu novadā
  bērns deklarēts citā pašvaldībā, brālis vai māsa mācās iesniegumā norādītajā iestādē
  bērns deklarēts citā pašvaldībā

Parakstot šo iesniegumu, apņemos:

1) ievērot iestādes nolikumu un iekšējos normatīvos aktus;

2) iesniegumā norādītās informācijas izmaiņu gadījumā informēt par to iestādi;

3) autorizēties elektroniskajā žurnālā "E-klase" un izmantot to informācijas apmaiņai ar iestādi, mācību procesa un bērna mācību sasniegumu monitoringam;

4) savlaicīgi un pilnībā apmaksāt mana bērna apmeklēto pulciņu pakalpojumu rēķinus.

Piekrītu / Nepiekrītu (nevajadzīgo svītrot) bērna fotogrāfiju ievietošanai iestādes oficiālajā tīmekļvietnē un uz informācijas stendiem izglītības procesa norišu atspoguļošanai.

Piekrītu, ka iestāde apstrādā mana bērna un Likumisko pārstāvju personas datus tikai normatīvajos aktos noteiktām darbībām izglītības programmas īstenošanai.*

202___. gada ____._____________  
  (vecāka paraksts)

* Datu apstrādi veic, ievērojot tiesību aktos noteiktās prasības datu apstrādei un aizsardzībai. Datu pārzinis datu apstrādei ir Ādažu novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90000048472, juridiskā adrese Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu novads, LV-2164. Papildu informācija par personas datu apstrādi publicēta pašvaldības tīmekļvietnes www.adazi.lv sadaļā "Pašvaldība / Dokumenti / Privātuma politika".

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 22. februāra saistošajiem noteikumiem Nr. 3/2023 "Kārtība bērnu reģistrēšanai un uzņemšanai 1. klasē Ādažu novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs"
Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt bērnu vienotu reģistrēšanas kārtību Ādažu novada pašvaldības vispārējo izglītības iestāžu 1. klasēs, tai skaitā, rindas kārtību, kādā bērni tiek nodrošināti ar vietām 1. klasē, prioritāro secību vietas piešķiršanai, kā arī kārtību, kādā tiek komplektētas klases.

1.2. Noteikumi nepieciešami tādēļ, ka 25.10.2022. stājās spēkā Izglītības likuma grozījumi, nosakot, ka ar 2023. gada 1. septembri 1. klasē turpmāk netiks īstenota pamatizglītības mazākumtautību programma.

1.3. Pastāvošais tiesiskais regulējums ir nepilnīgs, jo pašvaldības spēkā esošie saistošie noteikumi izdoti pamatojoties uz spēku zaudējušu likumu "Par pašvaldībām", kā arī Izglītības likumā veikti grozījumi attiecībā uz mazākumtautību programmu īstenošanas izbeigšanu ar 2023. gada 1. septembri.

1.4. Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 4. punkts noteic pašvaldības autonomo funkciju gādāt par iedzīvotāju izglītību, un likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

2.1.2. samazina vai palielina izdevumu daļu – nav attiecināms;

2.1.3. noteikumiem nebūs ietekme uz citām pozīcijām budžeta ieņēmumu vai izdevumu daļā.

2.2. Informācija par nepieciešamajiem resursiem sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu noteikumu izpildi (saistībā ar 5., 6. sadaļu) – paredzams, ka noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme – plānots, ka noteikumi pozitīvi ietekmēs cilvēku dzīvesveidu, labsajūtu, sabiedrību kopumā, jo nodrošinās vienotu un pārskatāmu kārtību bērnu uzņemšanai 1. klasē pašvaldības vispārējās izglītības visās iestādēs, kā arī nodrošinās uzņemšanu prioritārā secībā, vispirms uzņemot Ādažu novada administratīvajā teritorijā deklarētos bērnus tiem tuvākajā izglītības iestādē.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu īstenošana neradīs ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms. 

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināma.

3.5. Ietekme uz konkurenci – noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties šo noteikumu piemērošanā, ir Ādažu novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes – Ādažu vidusskola un Carnikavas pamatskola.

4.2. Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības, ko paredz šie noteikumi, ir šādi – lai pieteiktu bērnu mācībām 1. klasē, vecāki no 1. līdz 30. aprīlim iesniedz izglītības iestādes direktoram adresētu iesniegumu. Galvenās izmaiņas no iepriekšējiem noteikumiem attiecas uz pieteikšanās periodu – tas samazināts no trim uz vienu mēnesi.

4.3. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav paredzētas. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Pašvaldības funkcija, kuras izpildei tiek izstrādāti noteikumi, ir gādāt par iedzīvotāju izglītību, tostarp nodrošināt iespēju iegūt obligāto izglītību. 

5.2. Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti noteikumu īstenošanā – pašvaldības izglītības iestāžu un administrācijas Izglītības un jaunatnes nodaļas personālresursi. Netiks veidotas jaunas darba vietas un netiks uzlikti jauni pienākumi vai uzdevumi esošajiem darbiniekiem. 

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Noteikumu izpildē tiks iesaistītas šādas institūcijas – pašvaldības vispārējās izglītības iestādes un administrācijas Izglītības un jaunatnes nodaļa. Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.

6.2. Noteikumu izpildes nodrošināšanai nepieciešami resursi – tikai cilvēkresursi. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Noteikumu izstrādes procesā notika konsultācijas ar pašvaldības izglītības iestādēm. Atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.) nenotika.

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc noteikumu izskatīšanas domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālā komitejā, to projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazi.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīklā – pašvaldības Facebook kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā – līdz 16.02.2023. tika saņemts viens priekšlikums – noteikt regulējumu, kas nodrošinātu, ka bērni mācās savai dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē. Izskatot priekšlikumu domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālajā komitejā 22.02.2023., tika veiktas izmaiņas noteikumu 8. punktā, piešķirot prioritāti bērna uzņemšanai izglītības iestādē atkarībā no tā pagasta (pilsētas), kurā deklarēta bērna dzīvesvieta kopā ar vienu no vecākiem. Minētā prioritāte ļautu sabalansēt izglītojamo skaitu starp abām pašvaldības izglītības iestādēm novadā.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi un atzinumi par noteikumu projektu.

8.5. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība bērnu reģistrēšanai un uzņemšanai 1. klasē Ādažu novada pašvaldības vispārējās .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ādažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 3/2023Pieņemts: 22.02.2023.Stājas spēkā: 10.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 49, 09.03.2023. OP numurs: 2023/49.25
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
340016
10.03.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"