Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 1/2023

Saulkrastos 2023. gada 22. februārī
Saistošie noteikumi par kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība sniedz atbalstu energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās
Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2023. gada 22. februāra sēdē (prot. Nr. 3/2023 § 14)


Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta pirmo un otro daļu,
likuma Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā
27.2 panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) atbalsta Saulkrastu novada daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumus, līdzfinansējuma apmērus un piešķiršanas nosacījumus.

2. Noteikumos lietoti termini:

2.1. energoefektivitātes pasākumi – pasākumu kopums daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanai, viedas energovadības un atjaunojamo resursu izmantošanai, kuru ietvaros veic būvniecību, iekārtu iegādi, būvuzraudzību, autoruzraudzību un šo pasākumu vadību;

2.2. Pašvaldības atbalsts – Pašvaldības līdzfinansējums energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās Saulkrastu novadā;

2.3. Pretendents – daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas īpašnieks (īpašnieki) vai dzīvokļu īpašnieki, vai normatīvajos aktos noteiktā kārtībā pilnvarotas personas.

2.4. ES fondu programma – atbalsta programma atbilstoši 14.07.2022. Ministru kabineta noteikumiem Nr. 460 "Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 1.2. reformu un investīciju virziena "Energoefektivitātes uzlabošana" 1.2.1.1.i. investīcijas "Daudzdzīvokļu māju energoefektivitātes uzlabošana un pāreja uz atjaunojamo energoresursu tehnoloģiju izmantošanu" īstenošanas noteikumi".

3. Pašvaldības atbalsts atbilstoši Pašvaldības budžetā šim nolūkam paredzēto finanšu līdzekļu apmēram tiek piešķirts Pretendentiem namu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu veikšanai.

II. Pašvaldības atbalsta nosacījumi

4. Pašvaldības atbalsts tiek piešķirts EUR 5000,00 (pieci tūkstoši euro) apmērā vienai daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai.

5. Uz Pašvaldības atbalstu var pretendēt Pretendents, ja:

5.1. dzīvojamā māja atrodas Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā un ir nodota ekspluatācijā līdz 2000. gadam;

5.2. dzīvojamā māja ir reģistrēta Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā, tajā ir vismaz piecas dzīvojamo telpu grupas, vienam dzīvokļa īpašniekam pieder ne vairāk kā 20 % no kopējā dzīvokļu īpašumu skaita, un nedzīvojamo telpu grupas (izņemot neapkurināmas bēniņu un pagraba telpu platības) neaizņem vairāk par 25 % no ēkas kopējās platības;

5.3. dzīvokļu īpašnieki, kuri pārstāv vairāk nekā pusi no visiem dzīvokļu īpašumiem, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā pieņēmuši dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu veikt energoefektivitātes pasākumus dzīvojamā mājā, piedaloties "Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" administrētajā programmā, izstrādāt tehnisko dokumentāciju, apmaksāt ar to saistītos izdevumus, kā arī vienojušies par šim mērķim nepieciešamo līdzekļu ieguves veidu.

6. Par vienu dzīvojamo māju var iesniegt tikai vienu pieteikumu Pašvaldības atbalsta saņemšanai.

III. Pieteikuma iesniegšanas un izskatīšanas kārtība

7. Lai pretendētu uz Pašvaldības atbalstu, Pretendents Pašvaldībā iesniedz pieteikumu (turpmāk – Pieteikums), kam pievienoti šādi dokumenti:

7.1. Noteikumu 5.3. apakšpunktā noteikto dzīvokļu īpašnieku kopības lēmuma kopija;

7.2. dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līguma kopija;

7.3. atzinums no ALTUM par energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu tehnisko dokumentāciju;

7.4. būvdarbu veikšanas līguma kopija;

7.5. būvuzraudzības līguma kopija;

7.6. autoruzraudzības līguma kopija;

7.7. projekta vadības līguma kopija.

8. Pašvaldība ir tiesīga pieprasīt papildus informāciju saistībā ar Pašvaldības atbalsta piešķiršanu.

9. Pieteikumus izskata to reģistrācijas secībā.

10. Ja attiecīgā kalendārā gada laikā Pašvaldības atbalsta saņemšanai iesniegts vairāk Pieteikumu nekā Pašvaldības budžetā šim mērķim paredzēti budžeta līdzekļi, par Pieteikumiem, kuri atbilst Noteikumu prasībām, Pašvaldība pieņem lēmumu par atteikumu piešķirt Pašvaldības atbalstu un Pieteikumu iekļaušanu izskatīšanai rindas kārtībā uz nākošo gadu.

11. Pašvaldības domes lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likuma kārtībā.

IV. Pašvaldības atbalsta piešķiršanas un pārskaitīšanas kārtība

12. Lēmumu par Pašvaldības atbalsta piešķiršanu pieņem Pašvaldības dome.

13. Pretendents mēneša laikā pēc Pašvaldības domes lēmuma par Pašvaldības atbalsta piešķiršanu spēkā stāšanās, slēdz līgumu ar Pašvaldību. Ja minētajā termiņā Pašvaldības atbalsta saņēmējs nav parakstījis līgumu, uzskatāms, ka tas ir atteicies no piešķirtā atbalsta.

14. Pašvaldības atbalsts tiek pārskaitīts uz Pretendenta kontu kredītiestādē desmit darba dienu laikā no dienas, kad Pašvaldības atbalsta saņēmējs noslēdz 13. punktā minēto līgumu.

15. Pašvaldības atbalstu drīkst izlietot tikai līgumā norādītajiem mērķiem.

16. Pašvaldības atbalsta saņēmējs 30 dienu laikā pēc energoefektivitātes pasākumu pabeigšanas un atzīmes izdarīšanas paskaidrojuma rakstā par būvdarbu pabeigšanu, iesniedz Pašvaldībā atskaiti par Pašvaldības atbalsta izlietojumu, pievienojot izdevumus apliecinošus dokumentus.

17. Ja energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus veic īpašumā, kurā kāds no dzīvokļu īpašniekiem ir saimnieciskās darbības veicējs un konkrētais dzīvokļa īpašums tiek izmantots saimnieciskajā darbībā, un ja dzīvokļa īpašnieks pretendē uz atbalstu, kas kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, tad atbalstu energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumu ietvaros sniedz saskaņā ar regulu Nr. 1407/2013 un normatīvajiem aktiem par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību.

18. Saimnieciskās darbības veicēji, de minimis atbalsta uzskaites sistēmā aizpilda un apstiprina veidlapu par sniedzamo informāciju de minimis atbalsta uzskaitei un piešķiršanai kā noteikts Ministru kabineta 2018. gada 21. novembra noteikumu Nr. 715 "Noteikumi par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem" 21. punktā. Pretendents iesniedz Pašvaldībai minētajā tiesību normā noteiktās veidlapas izdruku vai norāda sistēmā izveidotās un apstiprinātās pretendenta veidlapas identifikācijas numuru.

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
Saistošo noteikumu "Saistošie noteikumi par kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība sniedz atbalstu energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

MērķisSaistošo noteikumu mērķis ir sniegt palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem) vai dzīvokļu īpašniekiem, piešķirot finansējumu energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā, tādejādi nodrošinot energoresursu izmantošanas ekonomisko, sociālo un vides ilgtspējību.
Nepieciešamības pamatojumu, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādiAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka "2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.". Ņemot vērā, ka Saulkrastu novada domes 2020. gada 26. augusta saistošie noteikumi Nr. SN 21/2020 "Saistošie noteikumi par kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība sniedz atbalstu energoefektivitātes pasākumu veikšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās" Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā noteiktā kārtībā un termiņā netika pārskatīti, tie zaudēja spēku ar 2022. gada 31. decembri.

Likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" (turpmāk – likums) 27.2 panta otrās daļas 4. punkts nosaka, ka pašvaldība var sniegt palīdzību dzīvojamās mājas īpašniekam (īpašniekiem) vai dzīvokļu īpašniekiem, piešķirot finansējumu energoefektivitātes pasākumu veikšanai dzīvojamā mājā.

Likuma 27.2 panta piektā daļa nosaka, ka kārtību, kādā tiek sniegta šā panta otrajā daļā minētā palīdzība, un palīdzības apmēru nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība atbalsta Saulkrastu novada daudzdzīvokļu dzīvojamo māju energoefektivitātes pasākumus, līdzfinansējuma apmērus un piešķiršanas nosacījumus.

Nav konstatējamas iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi, jo likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 27.2 panta piektā daļa noteic pienākumu palīdzību un palīdzības apmēru noteikt saistošajos noteikumos.

Fiskālo ietekmi uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus (izņemot saistošo noteikumu projektu par pašvaldības nodevām, kam nenorāda plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu)Līdzfinansējums tiks piešķirts atbilstoši pašvaldības kārtējā gada budžetā paredzēto līdzekļu apjomam, bet ne vairāk ka EUR 15000 (piecpadsmit tūkstoši euro) gadā.
Sociālā ietekmiŅemot vērā dzīvojamo māju nolietojumu un ar to saistītās apsaimniekošanas izmaksas, pašvaldība atbalstot energoefektivitātes pasākumu veikšanu, veicina un atbalsta energoresursu ietaupījumu.
Ietekme uz vidiAltum finansējums paredzēts māju energoefektivitātes uzlabošanai un pārejai uz atjaunojamiem energoresursiem, līdz ar to tas pozitīvi ietekmē vidi. Energoefektivitātes paaugstināšana ir viens no iedarbīgākajiem veidiem, kā maksimāli ierobežot industrializācijas nelabvēlīgo ietekmi uz vidi, samazinot energopatēriņu energosistēmas lietotāja pusē un enerģijas zudumus ražošanā, pārvaldē un sadalē. Tā dod iespēju mazināt siltumnīcas efekta radītās globālās klimata izmaiņas, limitējot emisijas, kas kaitīgas videi un cilvēku veselībai. Energoefektivitātes paaugstināšana uzlabo arī valsts ekonomiskos rādītājus, samazinot fosilo kurināmo importu un veicinot modernizāciju ražošanā un energoapgādē.
Ietekme uz iedzīvotāju veselībuNav tiešas ietekmes uz veselību.
Ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāLīdzfinansējot energoefektivitātes pasākumu veikšanu, tiks veicināts ēku atjaunošanas process novadā, kas labvēlīgi ietekmēs uzņēmējdarbības (projektēšanas, būvniecības, būvmateriālu ražošanas un tirdzniecības) vidi pašvaldības teritorijā.
Plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālo situāciju, prognozes tirgū un atbilstību brīvai un godīgai konkurencei)Saistošie noteikumi šo jomu neskar. Līdzfinansējuma saņēmēji tirgū izvēlās energoefetivitātes pasākuma veicēju. Pašvaldība nenosaka tirgus dalībnieku, kas veiks ergoefektivitātes pasākumu veikšanu.
Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām – gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijāmLēmumu par saistošajos noteikumos noteiktā līdzfinansējuma piešķiršanu pieņem dome. Domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.
Ietekmi uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPašvaldības speciālists sagatavo pretendenta atbilstības izvērtējumu par atbilstību saistošo noteikumu prasībām un sagatavo domes lēmuma projektu.
Izpildes nodrošināšanuPēc lēmuma par atbalsta piešķiršanu, starp Pašvaldību un Atbalsta saņēmēju tiek noslēgts līgums par atbalsta piešķiršanu un izlietošanu. Pašvaldības atbalsts tiek pārskaitīts uz Pretendenta kontu kredītiestādē desmit darba dienu laikā no dienas, kad Pašvaldības atbalsta saņēmējs noslēdz līgumu.
Prasību un izmaksu samērīgumu pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaPašvaldības atbalsts 5000 apmērā ir mazs, ņemot vērā, ka ēku energoefektivitātes paaugstināšanas rezultātā paaugstinās īpašuma vērtība, samazinās energoresursu patēriņš (ēkas apsildīšanai būs nepieciešams mazāk enerģijas), tiek uzlabots novada vizuālais tēls.
Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām (tostarp saistošo noteikumu projekta publiskās izvērtēšanas laikā saņemtos sabiedrības viedokļus)Saistošo noteikumu projekts 2023. gada 8. februārī ievietots Saulkrastu novada pašvaldības tīmekļa vietnē sadaļā Saistošo noteikumu projekti.
Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par kārtību, kādā Saulkrastu novada pašvaldība sniedz atbalstu energoefektivitātes .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saulkrastu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN 1/2023Pieņemts: 22.02.2023.Stājas spēkā: 04.03.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 45, 03.03.2023. OP numurs: 2023/45.25
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
339875
04.03.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"