Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Saulkrastu novada domes saistošie noteikumi Nr. SN 49/2022

Saulkrastos 2022. gada 28. decembrī
Saistošie noteikumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu
Apstiprināti Saulkrastu novada domes
2022. gada 28. decembra sēdē (prot. Nr. 29/2022 § 27)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju
privatizāciju
" 85. panta trešo daļu un 86. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Saulkrastu novada administratīvajā teritorijā:

1.1. ierosina dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu;

1.2. informē zemes īpašniekus un privatizēto objektu īpašniekus (dzīvokļu īpašniekus), noskaidro viņu viedokļus un pieņem lēmumu attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu;

1.3. izvērtē iesaistīto personu viedokļus, pārskata dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platību un robežas, ņemot vērā arī situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņem lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu;

1.4. tiek aprēķināta maksa par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu (izdevumi par organizatoriskajām un tehniskajām darbībām, kuras veicamas, lai pārskatītu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu);

1.5. tiek veikti maksājumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

2. Saulkrastu novada dome (turpmāk – Dome):

2.1. pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu;

2.2. pieņem lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu.

II. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšana

3. Ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu un grafisko pielikumu, kurā norādītas vēlamās dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežas, iesniedz Saulkrastu novada pašvaldībā (turpmāk – pašvaldība). Ja ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu iesniedz privatizēto objektu īpašnieki (dzīvokļu īpašnieki), papildus šajā punktā minētajiem dokumentiem, iesniedz dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopsapulces lēmumu par:

3.1. funkcionāli nepieciešamo zemes gabala pārskatīšanas ierosināšanu;

3.2. pilnvarojumu personai, kura pārstāvēs dzīvokļu īpašnieku kā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabala pārskatīšanas ierosinātāju intereses pārskatīšanas procesā (turpmāk – pilnvarotais pārstāvis).

4. Pēc dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas ierosinājuma saņemšanas Dome, pamatojoties uz Attīstības nodaļas speciālista atzinumu, pieņem lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu vai par atteikumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu. Lēmums publicējams Saulkrastu novada pašvaldības interneta vietnē www.saulkrasti.lv.

5. Pēc pozitīva šo noteikumu 4. punktā norādītā lēmuma pieņemšanas Attīstības nodaļa:

5.1. sadarbojoties ar Saulkrastu novada būvvaldi izvērtē dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala, kā arī citām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu pārskatīšanas nepieciešamību attiecīgā kvartāla robežās;

5.2. nodrošina, ka informāciju par saņemto ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu un par nepieciešamību pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošos dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemesgabalus publicē pašvaldības interneta vietnē www.saulkrasti.lv;

5.3. nodrošina privatizēto objektu īpašnieku (dzīvokļu īpašnieku) un zemes īpašnieku informēšanu par viņu tiesībām divu mēnešu laikā no publikācijas datuma izteikt apsvērumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu, iesniedzot tos pašvaldībā;

5.4. organizē dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala virszemes topogrāfiskā plāna uzmērīšanu, pirms tam informējot dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas ierosinātāju;

5.5. sadarbojoties ar Saulkrastu novada būvvaldi aprēķina apbūves blīvuma/ intensitātes un brīvās teritorijas rādītājus atbilstoši teritorijas plānojumam, izvērtē pieejamības transporta infrastruktūrai nodrošināšanu un nepieciešamo inženierkomunikāciju tīklu izvietojumu;

5.6. pieprasa viedokli no:

5.6.1. inženierkomunikāciju turētājiem un citām institūcijām, ja tas nepieciešams situācijas izvērtēšanai;

5.6.2. dzīvojamās mājas pārvaldnieka;

5.7. ja tiek konstatēts, ka ir nepieciešams pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošajām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemesgabalus, informē:

5.7.1. kvartāla robežās esošo dzīvojamo māju privatizēto objektu īpašniekus (dzīvokļu īpašniekus), izvietojot informāciju labi redzamā vietā pie attiecīgās dzīvojamās mājas un ievietojot paziņojumu pašvaldības interneta vietnē www.saulkrasti.lv;

5.7.2. zemes īpašniekus, uz kuru īpašumā esošām zemēm atrodas attiecīgā kvartāla robežās esošās dzīvojamās mājas;

5.7.3. attiecīgā kvartāla robežās esošo citu dzīvojamo māju pārvaldniekus.

5.8. izvērtē saņemtos apsvērumus, sagatavo atzinumu, pievienojot noteikumu 5.1.–5.7. apakšpunktā paredzētos dokumentus, iesniedz Domē lēmuma pieņemšanai.

6. Pēc šo noteikumu 5. punkta izpildes Dome pieņem lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu.

7. Pārskatot dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu, Attīstības nodaļa, sadarbojoties ar Saulkrastu novada būvvaldi, uz kartogrāfiskās pamatnes, kas attēlo virszemes topogrāfisko situāciju (gājēju celiņi, palīgēkas, rotaļu laukumi, autostāvvietas utt.), izstrādā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platības un robežu pārskatīšanas priekšlikumu vai organizē tā izstrādi.

8. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platības un robežu pārskatīšanas priekšlikumu Attīstības nodaļa nosūta izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai:

8.1. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas procesā iesaistītajām valsts un pašvaldības iestādēm;

8.2. dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas ierosinātājam;

8.3. dzīvojamās mājas pārvaldniekam.

9. Saulkrastu novada dome ar lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu apstiprina dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platības un robežu plānu.

10. Saulkrastu novada domes lēmums par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu un apstiprinātais dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platības un robežu plāns publicējams pašvaldības tīmekļvietnē www.saulkrasti.lv.

11. Izdevumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas organizatoriski tehnisko (zemes ierīcība, kartogrāfiskā materiāla sagatavošana, u.c.) izpildi sedz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinātājs, triju gadu laikā no maksājuma saņemšanas dienas, izdarot periodiskus maksājumus pašvaldībai. Ja ierosinātājs ir privatizēto objektu īpašnieki (dzīvokļu īpašnieki), tad izdevumus sedz ar pilnvarotā pārstāvja starpniecību. Ierosinātājs (zemes gabala īpašnieks) vai pilnvarotais pārstāvis slēdz līgumu ar pašvaldību par maksājumu veikšanas kārtību.

12. Administratīvos izdevumus, kas nepieciešami, lai pieņemtu lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un noskaidrotu privatizēto objektu īpašnieku un zemes gabala īpašnieku viedokļus, sedz pašvaldība.

13. Lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu, pārskatīšanas uzsākšanu vai atteikumu pārskatīt vai atteikumu uzsākt pārskatīšanu var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

III. Noslēguma jautājums

14. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē Saulkrastu novada domes 2017. gada 30. augusta saistošie noteikumi Nr. SN 13/2017 "Saistošie noteikumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu".

Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
Saistošo noteikumu "Saistošie noteikumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

Projekta mērķi un nepieciešamības pamatojumsAr Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma spēkā stāšanos Saulkrastu novada pašvaldības teritorijā ietilpst Saulkrastu pagasts, Saulkrastu pilsēta un Sējas pagasts.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts cita starpā noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Saistošie noteikumi ir izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. panta trešo daļu un 86. panta piekto daļu.

Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošanai netiek prognozēta būtiska finansiāla ietekme uz pašvaldības budžetu.
Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)Noteikumu projekts sniedz iespēju situācijās, kad dalīta īpašuma gadījumā dzīvojamās mājas un zemes īpašnieks nevar vienoties par zemes nomas nosacījumiem.

Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platības un robežu pārskatīšanas priekšlikums tiek nosūtīts izvērtēšanai un viedokļa sniegšanai: dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas procesā iesaistītajām valsts un pašvaldības iestādēm; dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas ierosinātājam, dzīvojamās mājas pārvaldniekam.

Informācija par administratīvajām procedūrāmIerosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu iesniedz Saulkrastu novada pašvaldībā. Atbilstoši likumam "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" Pašvaldība lēmumu attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu pieņem ne vēlāk kā sešu mēnešu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par pārskatīšanas ierosināšanu un dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana pabeidzama ne vēlāk kā divu gadu un sešu mēnešu laikā no dienas, kad lēmums par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu kļuvis neapstrīdams.
Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiemPašvaldības Attīstības nodaļas darbinieki un Saulkrastu novada būvvaldes darbinieki pienākumus, kas saistīti ar funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu, veic savas kompetences ietvaros, atbilstoši sasitošajos noteiktajam apmēram un termiņiem.
Izpildes nodrošināšanaSaistošo noteikumi izpildei nepieciešamās darbības galvenokārt nodrošina Attīstības nodaļas nekustamo īpašumus speciālisti, sadarbojoties ar Būvvaldes un Administratīvās nodaļas darbiniekiem.
Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšanaIzdevumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu sedz:

1) privatizētā objekta īpašnieks (dzīvokļa īpašnieks) – par tā lietošanā esošā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu proporcionāli privatizētajā objektā ietilpstošajai kopīpašuma domājamai daļai;

2) zemes gabala īpašnieks, kurš ierosinājis dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu.

Izdevumus privatizētā objekta īpašnieks vai zemes gabala īpašnieks ir tiesīgs segt triju gadu laikā no maksājuma uzdevuma saņemšanas dienas, izdarot periodiskus maksājumus.

Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijāmNoteikumu un tā paskaidrojuma raksts normatīvajos aktos noteiktā kārtībā pēc Tautsaimniecības, attīstības un vides komitejas atzinuma tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē sabiedrības pārstāvju priekšlikumu iesniegšanai. Noteiktajā termiņā ir saņemts vienas fiziskas personas (turpmāk – iesniedzēja) komentārs (neietverot konkretizētu priekšlikumu). Iesniedzēja piedalījās domes sēdē, kurā tika apstiprināti saistošie noteikumi. Izvērtējot komentārā ietverto konstatēts, ka nav novērojama neatbilstība normatīvajiem aktiem, precizējumi saistošajos noteikumos nav veikti.
Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs N. Līcis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanu Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saulkrastu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: SN 49/2022Pieņemts: 28.12.2022.Stājas spēkā: 10.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 6, 09.01.2023. OP numurs: 2023/6.6
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338683
10.01.2023
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"