Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Bauskas novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Bauskā 2022. gada 22. decembrī (prot. Nr. 18, 6. p.)
Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka Bauskas novada pašvaldības pabalsta apmēru aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem (turpmāk – pabalsts), kā arī tā piešķiršanas un izmaksas kārtību.

2. Tiesības saņemt pabalstu ir personai, kuru bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni (turpmāk – aizgādnis) pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju, nodibinājusi aizgādnību vai pagaidu aizgādnību (turpmāk arī – aizgādnībā esoša persona), ja:

2.1. aizgādnībā esošā persona ir deklarējusi dzīvesvietu Bauskas novada administratīvajā teritorijā;

2.2. aizgādnis nesaņem pabalstu citā pašvaldībā.

3. Bauskas novada bāriņtiesa (turpmāk – Bāriņtiesa), ieceļot aizgādni pilngadīgai personai, kurai tiesa ierobežojusi rīcībspēju un nodibinājusi aizgādnību vai pagaidu aizgādnību, informē aizgādni par tiesībām saņemt pabalstu.

4. Pabalsta apmērs par vienu aizgādnībā esošu personu ir 50,00 euro mēnesī.

5. Pabalstu piešķir un izmaksā pašvaldības iestāde "Bauskas novada Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests).

II. Pabalsta piešķiršanas un izmaksāšanas kārtība

6. Lai saņemtu pabalstu, aizgādnis Sociālajam dienestam iesniedz rakstveida iesniegumu.

7. Sociālais dienests lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem ne vēlāk kā viena mēneša laikā no iesnieguma saņemšanas dienas.

8. Ja Sociālais dienests pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu, pabalstu piešķir no dienas, kad aizgādnis iesniedzis iesniegumu par pabalsta piešķiršanu.

9. Pabalstu izmaksā aizgādnim reizi mēnesī, pārskaitot to uz aizgādņa iesniegumā norādīto kredītiestādes norēķinu kontu vai izmaksā skaidrā naudā. Pabalstu par iepriekšējo mēnesi izmaksā līdz nākamā mēneša 20. datumam.

10. Pabalstu par nepilnu mēnesi izmaksā proporcionāli dienu skaitam mēnesī un noteikumu 4. punktā noteiktā pabalsta apmēram.

11. Aizgādnim, kuram piešķirts pabalsts, ir pienākums triju darba dienu laikā rakstveidā informēt Sociālo dienestu, ja:

11.1. aizgādnībā esošā persona ir deklarējusi dzīvesvietu ārpus Bauskas novada administratīvās teritorijas;

11.2. aizgādnībā esošā persona mirusi.

12. Ja aizgādnis nav informējis Sociālo dienestu par noteikumu 11. punktā minētajiem apstākļiem un saņēmis pabalstu, aizgādnim ir pienākums nepamatoti saņemto pabalstu atmaksāt Sociālajam dienestam. Ja aizgādnis nepamatoti saņemto pabalstu Sociālā dienesta norādītajā termiņā neatmaksā labprātīgi, to piedzen tiesas ceļā normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

13. Bāriņtiesa triju darba dienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu, ja aizgādnis līdz kārtējā gada 1. februārim nav iesniedzis Bāriņtiesā norēķinu par iepriekšējā gada aizgādnības pārvaldību. Sociālais dienests aiztur pabalsta izmaksu līdz brīdim, kad saņemta informācija no Bāriņtiesas par norēķina par aizgādnības pārvaldību saņemšanu. Ja aizgādnis norēķina par aizgādnības pārvaldību iesniegšanas termiņu kavējis trīs mēnešus, pabalsta izmaksu atsāk no dienas, kad iesniegts norēķins par aizgādnības pārvaldību, anulējot aizturēto pabalsta summu.

14. Pabalsta izmaksu pārtrauc vai izbeidz, ja:

14.1. aizgādnībā esošā persona mainījusi deklarēto dzīvesvietu un tā ir ārpus Bauskas novada administratīvās teritorijas;

14.2. aizgādnis vai aizgādnībā esoša persona ir mirusi;

14.3. Bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par aizgādņa atcelšanu, atstādināšanu vai atlaišanu no aizgādņa pienākumu pildīšanas;

14.4. tiesa aizgādnībā esošajai personai atcēlusi rīcībspējas ierobežojumu, izbeigusi pagaidu aizgādnību vai beidzies tiesas nolēmuma darbības termiņš par pagaidu aizgādnības nodibināšanu.

15. Bāriņtiesa triju darba dienu laikā rakstveidā informē Sociālo dienestu par noteikumu 14.3. apakšpunktā minētā lēmumu pieņemšanu.

III. Noslēguma jautājumi

16. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu viena mēneša laikā no tā spēkā stāšanās dienas var apstrīdēt Bauskas novada domē (Uzvaras ielā 1, Bauskā, Bauskas nov., LV-3901) Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis
Bauskas novada domes 2022. gada 22. decembra saistošo noteikumu Nr. 31 "Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgo personu aizgādņiem"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsCivillikuma 355. pantā noteikts, ka bāriņtiesa par aizgādni var iecelt personas izraudzīto aizgādni, aizgādnībā nododamā laulāto vai kādu no tuvākajiem radiniekiem.

Diemžēl ne visām personām, kurām ar tiesas lēmumu nodibināta pagaidu aizgādnība vai kurām tiesa ierobežojusi rīcībspēju garīga rakstura vai citu veselības traucējumu vai izšķērdīgas dzīves, kā arī alkohola vai citu apreibinošu vielu pārmērīgas lietošanas dēļ, ir laulātais vai tuvs radinieks vai arī iepriekš minētās personas nevar uzņemties aizgādņa pienākumus savas veselības vai citu iemeslu dēļ.

Izdevumi, kas rodas pildot aizgādņa pienākumus, netiek kompensēti, tādēļ Bauskas novada bāriņtiesai ir grūtības atrast personas, kuras uzņemtos pildīt aizgādņa pienākumus. Aizgādnis arī no valsts nesaņem atlīdzību par aizgādņa pienākumu pildīšanu.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka pabalsta apmēru, tā pieprasīšanas un piešķiršanas kārtību personai, kuru Bauskas novada Bāriņtiesa ir iecēlusi par aizgādni vai pagaidu aizgādni pilngadīgai personai, kurai tiesa ir ierobežojusi rīcībspēju, nodibinājusi aizgādnību vai pagaidu aizgādnību.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuŠobrīd Bauskas novada bāriņtiesas lietvedībā atrodas 130 aizgādnības lietas.

Finansējums izvērtēts, plānojot Bauskas novada Sociālā dienesta 2023. gada budžetu. Plānotais kopējais izmaksājamais pabalsta apmērs 2023. gadā 78 000,00 euro.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāIetekmes nav.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošie noteikumi tiks nosūtīti izskatīšanai un atzinuma sniegšanai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai. Pēc pozitīva atzinuma saņemšanas, saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis" un Bauskas novada pašvaldības mājaslapā www.bauska.lv.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmGatavojot saistošos noteikumus, veiktas konsultācijas ar Bauskas novada Sociālā dienesta un Bauskas novada bāriņtiesas darbiniekiem.
Bauskas novada domes priekšsēdētājs A. Okmanis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par pabalstu aizgādnībā esošo pilngadīgu personu aizgādņiem Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Bauskas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 22.12.2022.Stājas spēkā: 31.12.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 253, 30.12.2022. OP numurs: 2022/253.6
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338529
31.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"