Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Jēkabpils novada domes 2023. gada 22. jūnija saistošos noteikumus Nr. 17 "Par Jēkabpils novada pašvaldības simboliku".
Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 53

Jēkabpils novadā 2022. gada 21. decembrī
Par Jēkabpils novada pašvaldības simboliku
APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes 21.12.2022. lēmumu Nr. 1160
(prot. Nr. 27, 5. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
21. panta pirmās daļas 7. punktu, 43. panta trešo daļu,
Ģerboņu likuma 8. panta 2.1 daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Jēkabpils novada pašvaldības simboliku, tās izmantošanas un lietošanas kārtību.

2. Standartus un kvalitātes prasības produkcijai, uz kuras drīkst atveidot Jēkabpils novada pašvaldības simboliku, nosaka Jēkabpils novada domes Heraldikas komisija (turpmāk – Heraldikas komisija), kas izveidota uz Jēkabpils novada domes lēmuma pamata.

3. Juridiskām un fiziskām personām, pieņemot realizēšanai jebkura veida izstrādājumus ar Jēkabpils novada pašvaldības simboliku, jāpieprasa no ražotāja simbolikas izmantošanas atļaujas kopija, kurai jāatrodas šo izstrādājumu realizēšanas vietā.

4. Par Jēkabpils novada pašvaldības simbolikas izmantošanu pašvaldības nodeva netiek noteikta.

II. Simbolikas veidi un tās izmantošana

5. Jēkabpils novada pašvaldības simbolika ir (pielikumā Jēkabpils novada pašvaldības simbolikas krāsainais attēls un apraksts):

5.1. Jēkabpils novada ģerbonis;

5.2. Jēkabpils pilsētas ģerbonis;

5.3. Aknīstes pilsētas ģerbonis;

5.4. Viesītes pilsētas ģerbonis;

5.5. Jēkabpils pilsētas karogs;

5.6. Aknīstes pilsētas karogs;

5.7. Viesītes pilsētas karogs;

5.8. Jēkabpils pilsētas logotips.

6. Jēkabpils novada pašvaldības simboliku drīkst izmantot:

6.1. komerciāliem mērķiem juridiskas un fiziskas personas suvenīru un priekšmetu noformēšanā un ražošanā, reklāmā, preču zīmēs, nosaukumos vai noformējumos tikai ar Heraldikas komisijas atļauju;

6.2. karogus vai galda karodziņus fiziskas un juridiskas personas var izmantot oficiālās pieņemšanās, ģimenes svētkos, kā arī citos gadījumos, garantējot pienācīgu cieņu pret karogu un galda karodziņu, bez saskaņošanas ar Heraldikas komisiju;

6.3. gadījumos, kad simboliku atveido ierobežotā apjomā bezpeļņas nolūkos, t.i., personiskām vajadzībām, mācību nolūkos, bibliotēkās, muzejos un arhīvos, kā arī informatīviem mērķiem, piemēram, veidojot tādu aktuālo notikumu apskatu, kurā izmantota simbolika, bez saskaņošanas ar Heraldikas komisiju.

III. Ģerboņu lietošana

7. Jēkabpils novada pašvaldības simboliku bez saskaņošanas lieto Jēkabpils novada pašvaldība un tās iestādes, aģentūras un kapitālsabiedrības.

8. Jēkabpils novada ģerboni attēlo dokumenta veidlapas rekvizītu zonā, zīmogos, spiedogos, iespieddarbos, informatīvajā izdevumā "Jēkabpils Novada Vēstis", pašvaldības apbalvojumos, diplomos, apliecībās, vizītkartēs, reprezentācijas materiālos, suvenīros, izkārtnēs, mājaslapā internetā, izmanto formastērpos, institūciju rīkotajos pasākumos, kā arī izvieto telpās, uz institūciju piederošajiem transportlīdzekļiem.

9. Jēkabpils novada pašvaldībai un tās iestādēm ir tiesības lietot šo noteikumu 5.2.–5.4. apakšpunktā minētos ģerboņus (ciktāl tas nav pretrunā spēkā esošo normatīvo aktu prasībām), tostarp, reprezentācijas materiālos, pilsētas svētkos un citos rīkotajos pasākumos.

10. Izmantojot 5.1.–5.4. apakšpunktā minētos ģerboņus, tiem jāatbilst ģerboņa heraldiskajam aprakstam, kā arī pamatā jāsakrīt ar attēlu pielikumā.

11. Ģerboņi var tikt attēloti kontūrzīmējumā.

IV. Karogu lietošana

12. Jēkabpils pilsētas karogu, Aknīstes pilsētas karogu un Viesītes pilsētas karogu (turpmāk katrs atsevišķi – pilsētas karogs) var pacelt:

12.1. Jēkabpils novada pašvaldība un tās iestādes pie Jēkabpils novada pašvaldības ēkām;

12.2. Jēkabpils pilsētas transporta kustības apļos karoga mastā saskaņā ar Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja, priekšsēdētāja vietnieka vai izpilddirektora rīkojumu;

12.3. fiziskas un juridiskas personas pēc brīvas gribas svētkos vai citos gadījumos ikdienā, garantējot pienācīgu cieņu pret pilsētas karogu;

12.4. kopā ar Latvijas valsts karogu, novietojot to valsts karoga labajā pusē, skatoties virzienā uz ēkas fasādi, normatīvajos aktos noteiktajās svētku vai atceres dienās.

13. Aizliegts pacelt pilsētas karogu:

13.1. virs un pie ēkām, kurās tiek veikts kapitālais remonts, būvniecība vai kuras ir avārijas stāvoklī, vai kurām tiek remontēta fasāde;

13.2. citās nepiemērotās vietās un apstākļos (piemēram, kokos, virs un pie saimniecības ēkām, nesakoptās vietās, ražošanas objektos);

13.3. ja tas ir bojāts vai izbalējis.

14. Ja tiek pacelts pilsētas karogs valsts sēru dienās, tas paceļams sēru noformējumā, kārtībā, kāda noteikta valsts karogam.

15. Aizliegts lietot bojātu vai izbalējušu pilsētas karogu, kā arī izmantot pilsētas karoga krāsu salikumu ar citu atribūtiku.

16. Izmantotā karoga kāta garuma un diametra izmēriem jāatbilst izmēriem, kādi noteikti noteikumos par valsts karoga izmantošanu.

17. Pilsētas karogam un tā attēlam neatkarīgi no izmēriem precīzi proporcionāli jāatbilst apstiprinātajam etalonparaugam.

18. Vietās, kur pilsētas karogs nav pacelts pastāvīgi, to paceļ, saulei austot, un nolaiž, saulei rietot, vai paceļ tad, kad sākušies svētki, svinības vai sēru ceremonija, un nolaiž, kad minētie pasākumi beigušies.

V. Logotipa lietošana

19. Jēkabpils pilsētas logotips ietver saukli – Jēkabpils labo pārmaiņu pilsēta.

20. Jēkabpils pilsētas logotipu ir tiesības lietot bez saskaņošanas ar Heraldikas komisiju reklāmu materiālos, uz kancelejas precēm, suvenīriem, dāvanām, iesaiņojumiem un citos gadījumos.

21. Izmantojot Jēkabpils pilsētas logotipu, tam jāatbilst attiecīgajam aprakstam.

VI. Atļaujas saņemšana

22. Atļaujas saņemšanai par Jēkabpils novada pašvaldības simbolikas, tās attēlu vai elementu izmantošanu komerciālajiem mērķiem, fiziskām un juridiskām personām Jēkabpils novada pašvaldībā jāiesniedz:

22.1. iesniegums, kurā jānorāda ziņas par iesniedzēju, simbolikas izmantošanas veids, mērķis, izmantošanas laiks, ziņas par plānotajiem ražošanas (izgatavošanas) apjomiem;

22.2. izstrādājuma skice vai etalona paraugs.

23. Iesniegumus par Jēkabpils novada pašvaldības simbolikas izmantošanu izskata un lēmumu izsniegt atļauju vai atteikt izsniegt atļauju Jēkabpils novada pašvaldības simbolikas izmantošanai pieņem Heraldikas komisija.

24. Heraldikas komisija ir tiesīga atteikt izsniegt simbolikas izmantošanas atļauju personai, kura pēdējā gada laikā ir saukta pie administratīvās atbildības vai, ja nav ievērotas šajos noteikumos noteiktās prasības.

25. Heraldikas komisijas lēmumus var apstrīdēt Jēkabpils novada domē.

VII. Noslēguma jautājumi

26. Saistošo noteikumu 8. punkts neattiecas uz gadījumiem, kad saskaņā ar likumu "Par Latvijas valsts ģerboni" 6., 7. un 8. pantu pašvaldības iestādēm jālieto Latvijas valsts ģerbonis.

27. Jēkabpils novada pašvaldības simboliku saturošus priekšmetus, kuri izgatavoti līdz saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai bez saskaņošanas ar Heraldikas komisiju, atļauts izmantot (realizēt) līdz 2023. gada 31. decembrim.

28. Atzīt par spēku zaudējušiem Jēkabpils pilsētas domes 2010. gada 19. augusta saistošos noteikumus Nr. 24 "Par Jēkabpils pilsētas pašvaldības simboliku".

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
Pielikums
21.12.2022. saistošajiem noteikumiem
"Par Jēkabpils novada pašvaldības simboliku"
Jēkabpils novada pašvaldības simbolikas krāsainais attēls un apraksts

Nr.
p.k.

Nosaukums

Attēls

Apraksts

1.Jēkabpils novada ģerbonisSudraba laukā zaļā egle uz tādas pašas pamatnes, priekšā ejošs lūsis dabiskās krāsās. Sarkana ar zelta krustu dalīta apmale.

Ģerboņa poligrāfiskai attēlošanai krāsu toņi:

melnā – PANTONE BlackC;

sarkanā – PANTONE 186C;

sudraba – PANTONE 877C (PANTONE Cool gray 3);

zaļā – PANTONE 341C;

zelta – PANTONE 873C (PANTONE 131c).

2.Jēkabpils pilsētas ģerbonisSudraba laukā zaļa egle uz tādas pašas pamatnes, priekšā ejošs lūsis dabiskās krāsās.

Ģerboņa poligrāfiskai attēlošanai krāsu toņi:

melnā – PANTONE BlackC;

sudraba – PANTONE 877C (PANTONE Cool gray 3);

zaļā – PANTONE 341C;

lūsim dabīgā – PANTONE 7508C.

3.Aknīstes pilsētas ģerbonisZaļā laukā zelta brieža galva, sudraba vairoga galva pārsegta un atbalstīta ar melnu.

Ģerboņa poligrāfiskai attēlošanai krāsu toņi:

melnā – PANTONE BlackC;

sudraba – PANTONE 877C (PANTONE Cool gray 3);

zaļā – PANTONE 341C;

zelta – PANTONE 873C (PANTONE 131c).

4.Viesītes pilsētas ģerbonisŠķelts no kreisās ar zeltu un sarkanu, kreisās spāres virzienā liktas piecas (3/2) ozolzīles – no viena uz otru.

Ģerboņa poligrāfiskai attēlošanai krāsu toņi:

melnā – PANTONE BlackC;

sarkanā – PANTONE 186C;

zelta – PANTONE 873C (PANTONE 131c).

7.Jēkabpils pilsētas karogsTaisnstūra audums ar divām vienāda platuma horizontālām joslām: augšējā josla ir melnā, apakšējā – sarkanā krāsā.

Karoga laukuma centrā attēlots krāsains Jēkabpils pilsētas ģerbonis, kura augstums ir 3/5 no karoga platuma.

Karoga platuma attiecības pret garumu ir 1:2. Karoga izmēri var būt 1 m (platumā) x 2 m (garumā) vai 1,5 m (platumā) x 3 m (garumā). Karoga standarta izmērs ir 14 cm (platumā) x 28 cm (garumā).

Krāsas: melnā – PANTONE BlackC;

sarkanā – PANTONE 485C.

8.Aknīstes pilsētas karogsTaisnstūra audums ar divām dažāda platuma horizontālām joslām: augšējā josla ir karmīnsarkanā, apakšējā – baltā krāsā.

Karoga platuma attiecības pret garumu ir 1:2. Karoga izmērs 1 m (platumā) x 2 m (garumā). Karoga standarta izmērs ir 14 cm (platumā) x 28 cm (garumā).

Krāsas: karmīnsarkanā – Pantone Textile Colour System 19-1629 TPX;

baltā – Pantone White.

9.Viesītes pilsētas karogsTaisnstūra formas audums ar trim horizontālām joslām proporcijās 2:1:2.

Karoga platuma attiecības pret garumu ir 1:2. Karoga izmērs 1 m (platumā) x 2 m (garumā). Karoga standarta izmērs ir 14 cm (platumā) x 28 cm (garumā).

Krāsas: karmīnsarkanā – Pantone Textile Colour System 19-1629 TPX;

baltā – Pantone White.

zaļā – Pantone 7490C.

10.Jēkabpils pilsētas logotipsAtvērta vienojoša līnija ar krāsu pāreju, attēlojot trīs Jēkabpils galvenos simbolus – Jēkabpils un Krustpils atpazīstamus siluetus un vienojošo elementu – simbolisku viļņu attēlojumu.

Logotipa sauklis – Jēkabpils labo pārmaiņu pilsēta.

Pilsētas materiālu pamatfonts virsrakstiem ir Open Sans Bold.

Virsrakstos izmanto tikai lielos sākuma burtus, pamattekstos izmanto Libre Baskerville Regular burtveidolu.

Pilsētas logotipā izmantotās pamata krāsas ir silti zaļā (PMS 382 C) un Daugavas zilā (PMS 299 C), kas logotipa grafiskajā izpildījumā plūstoši pāriet no zaļās uz zilo.

Jēkabpils novada domes 21.12.2022. saistošo noteikumu Nr. 53 "Par Jēkabpils novada pašvaldības simboliku"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā ir noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas 7. punktam tikai dome var noteikt pašvaldības un tās teritoriālā iedalījuma vienību simboliku, saskaņojot to ar Latvijas Valsts heraldikas komisiju.

Ģerboņu likuma 8. panta 2.1 daļa nosaka, ka pašvaldības dome savos saistošajos noteikumos nosaka Ģerboņu reģistrā reģistrēta pašvaldības ģerboņa lietošanas noteikumus.

Kultūras ministrija ar 11.10.2022. lēmumu Nr. 2.4-21-33 "Par Jēkabpils novada ģerboņiem" nolēma reģistrēt ar Valsts heraldikas komisijas 2022. gada 26. septembra atzinumu Nr. 1389 "Par Jēkabpils novada ģerboni" apstiprināto Jēkabpils novada ģerboni Ģerboņu reģistrā.

Ģerboņa attāls un apraksts publicēts Ģerboņu katalogā un oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Jēkabpils novada pašvaldības teritorijā pēc administratīvi teritoriālās reformas, tostarp, ir šāda simbolika: Jēkabpils pilsētas ģerbonis, Aknīstes pilsētas ģerbonis, Viesītes pilsētas ģerbonis, Jēkabpils pilsētas karogs, Aknīstes pilsētas karogs, Viesītes pilsētas karogs un Jēkabpils pilsētas logotips.

Ir nepieciešams apstiprināt saistošos noteikumus par Jēkabpils novada pašvaldības simboliku.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošajos noteikumos noteikta Jēkabpils novada pašvaldības simbolika, tās lietošanas un izmantošanas kārtība.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNetiek prognozēta būtiska ietekme uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu piemērošanā var vērsties Jēkabpils novada pašvaldībā.
5. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav notikušas.
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Jēkabpils novada pašvaldības simboliku Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 53Pieņemts: 21.12.2022.Stājas spēkā: 31.12.2022.Zaudē spēku: 29.06.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 253, 30.12.2022. OP numurs: 2022/253.15
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338492
31.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"