Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Krāslavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/25

Krāslavā 2022. gada 29. septembrī
Par mājdzīvnieku turēšanu Krāslavas novadā
Apstiprināti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2022. gada 29. septembra sēdes lēmumu Nr. 1103
(prot. Nr. 15, 4. § 4.4. p.)

Precizēti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2022. gada 24. novembra sēdes lēmumu Nr. 1389
(prot. Nr. 18, 4. § 4.1. p.)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas
10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma 8. panta trešo un ceturto daļu
un 39. pantu, Ministru kabineta 2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266
"Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai,
pārvadāšanai un demonstrēšanai publiskās iestādēs, kā arī suņu
apmācībai" 13. punktu, Ministru kabineta 2022. gada 21. jūnija
noteikumu Nr. 359 "Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas kārtība"
3. punktu, 11. punktu, Ministru kabineta 2012. gada 2. oktobra
noteikumu Nr. 678 "Klaiņojošu suņu un kaķu izķeršanas
prasības
" 16. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka mājas dzīvnieku – suņu, kaķu – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus Krāslavas novada administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka Krāslavas novada pašvaldības (turpmāk arī – pašvaldība) institūciju, kas veic noteikumu par mājas dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē Krāslavas novada pašvaldības policija.

3. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Krāslavas novada administratīvajā teritorijā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, novērst dzīvnieku klaiņošanu.

II. Mājdzīvnieku turēšanas kārtība

4. Krāslavas novada administratīvajā teritorijā esošie mājas (istabas) dzīvnieki ir jāreģistrē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

5. Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

6. Pilsētā un lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā kaķim var ļaut uzturēties ārpus norobežotas teritorijas, ja tas ir sterilizēts un tam ir nodrošināta apzīmēšana.

7. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ir pienākums:

7.1. nodrošināt iespēju Krāslavas novada pašvaldības policijas amatpersonai veikt pārbaudi, vai mājas (istabas) dzīvniekam ir ievietota mikroshēma un tas ir reģistrēts atbilstoši normatīvajiem aktiem;

7.2. konstatējot mājas (istabas) dzīvnieka pazušanu, nekavējoties ziņot par to Krāslavas novada pašvaldības policijai;

7.3. nepieļaut, ka mājas (istabas) dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās un sabiedrisko ēku telpās, kā arī novada sabiedriskajās vietās, nekavējoties satīrīt mājdzīvnieku atstātos ekskrementus.

8. Pilsētā vai lauku apdzīvotā vietā dzīvojamo māju tuvumā var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieka kaķi ar nosacījumu, ja tiek nodrošināta to labturība un apzīmēšana.

9. Rodoties nelabvēlīgai epizootiskai situācijai vai epidēmijai, Pārtikas un veterinārais dienests atbilstoši kompetencei var ierobežot vai aizliegt turēt konkrētajā apdzīvotajā vietā mājas (istabas) dzīvniekus.

10. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās pilsētas un ciemu zaļo zonu teritorijās, izņemot gadījumus, ja šajās teritorijās notiek suņu izstāde vai suņu paraugdemonstrējumi:

10.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

10.2. izglītības iestāžu teritorijās;

10.3. kultūras iestāžu teritorijās;

10.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

10.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros;

10.6. publiskajās peldvietās.

III. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana

11. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Krāslavas novada pašvaldības policijai. Krāslavas novada pašvaldības policija, izvērtējot situāciju par saņemto informāciju, nodrošina Krāslavas novada teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu dzīvnieku patversmē ar kuru Krāslavas novada pašvaldībai ir noslēgts līgums, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.

12. Gadījumā, ja dzīvnieks tiek identificēts, tad informē īpašnieku par dzīvnieka atrašanās vietu. Īpašnieks sedz visus ar izķeršanu un transportēšanu saistītos izdevumus.

13. Par nepieciešamību sterilizēt klaiņojošus bezsaimnieku kaķus jāziņo Krāslavas novada pašvaldības policijai, kas organizē to noķeršanu, nogādāšanu veterinārajā klīnikā un pēc tam atgriež vidē vai kaķis paliek veterinārajā klīnika līdz jaunā saimnieka atrašanai.

14. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs izņem mājas (istabas) dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot mājas dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi, saskaņā ar dzīvnieku patversmes aktuālo cenrādi.

15. Par bojā gājušu dzīvnieku Krāslavas novada administratīvajā teritorijā jāziņo Krāslavas novada pašvaldības policijai, kas organizē bojā gājušā dzīvnieka savākšanu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā līdz nākamās darba dienas beigām no paziņošanas brīža.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

16. Administratīvā atbildība par Noteikumos minētajiem pārkāpumiem iestājas, ja pēc pārkāpuma rakstura nav paredzēta administratīvā atbildība attiecīgo nozaru regulējošos likumos.

17. Par Noteikumu II un III nodaļā noteikto prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai no 2 līdz 50 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no 2 līdz 150 naudas soda vienībām.

18. Šo Noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Krāslavas novada pašvaldības policija. Administratīvo pārkāpumu lietas izskata Krāslavas novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

19. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks
Krāslavas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2022/25 "Par mājdzīvnieku turēšanu Krāslavas novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsLikuma par "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 10. punkts nosaka, ka pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošus noteikumus jautājumos par mājdzīvnieku uzturēšanu.
2. Projekta satura izklāstsSaistošo noteikumu būtība ir noteikt mājas (istabas) dzīvnieku – suņu un kaķu īpašnieku (turētāju) tiesības un pienākumus, atbildību par noteikumu neievērošanu, suņu un kaķu reģistrācijas kārtību un klaiņojošo suņu un kaķu izķeršanas kārtību Krāslavas novada pašvaldībā.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu projekts neparedz ietekmi uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi ir saistoši personām, kuru īpašumā, turējumā vai valdījumā ir mājas (istabas) dzīvnieks – suns un kaķis, kas dzīvo vai uzturas Krāslavas novada administratīvajā teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmUzraudzību par saistošo noteikumu ievērošanu veic Krāslavas novada pašvaldības policija.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav paredzēta.
Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par mājdzīvnieku turēšanu Krāslavas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Krāslavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2022/25Pieņemts: 29.09.2022.Stājas spēkā: 20.12.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 245, 19.12.2022. OP numurs: 2022/245.31
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
338136
20.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"