Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/41

2022. gada 24. novembrī
Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas kārtību
APSTIPRINĀTI
ar Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes
24.11.2022. sēdes lēmumu Nr. 1139 (prot. Nr. 15 58. §)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju
privatizāciju
" 85. panta trešo daļu un 86. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā:

1.1. tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšana;

1.2. tiek informēti zemes īpašnieki un privatizēto objektu īpašnieki (dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu īpašnieki), noskaidroti viņu viedokļi un pieņemts lēmums attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu;

1.3. tiek izvērtēti iesaistīto personu viedokļi, pārskatīta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platība un robežas, ņemot vērā situāciju attiecīgajā kvartālā, kā arī spēkā esošajiem teritorijas attīstības plānošanas dokumentiem, un pieņemts lēmums attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu;

1.4. noteikta maksa par dzīvojamajai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas izmaksām.

2. Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā esošai dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu nodrošina Nekustamo īpašumu daļa (turpmāk – Daļa) un pēc Daļas atzinuma lēmumu par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un pabeigšanu pieņem Dienvidkurzemes novada dome.

II. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosināšana un uzsākšana

3. Ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu, kuram pievienots grafiskais pielikums ar iezīmētu vēlamo dzīvojamai mājai piesaistāmo platību un zemes gabala robežas, iesniedz Dienvidkurzemes novada pašvaldībai. Ierosinājumam papildus pievieno dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu, kas pieņemts Dzīvokļa īpašuma likumā noteiktajā kārtībā.

4. Pēc dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinājuma saņemšanas Daļa:

4.1. Paziņošanas likuma noteiktajā kārtībā informē privatizēto objektu īpašniekus (dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu īpašniekus) un zemes īpašniekus par saņemto ierosinājumu pārskatīt dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu;

4.2. nosaka privatizēto objektu īpašniekiem (dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu īpašniekiem) un zemes īpašniekiem tiesības divu mēnešu laikā no publikācijas datuma izteikt apsvērumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu, iesniedzot tos Dienvidkurzemes novada pašvaldībā;

4.3. publicē Dienvidkurzemes novada pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv informāciju par saņemto iesniegumu;

4.4. jautājuma izskatīšanai pieprasa viedokli no valsts un pašvaldības iestādēm, dzīvojamās mājas pārvaldnieka.

5. Pēc dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas ierosinājuma saņemšanas Dienvidkurzemes novada pašvaldības iestāde "Dienvidkurzemes novada Būvvalde" (turpmāk – Būvvalde):

5.1. izstrādā dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežu priekšlikumu uz augstas detalizācijas kartogrāfiskās pamatnes mērogā 1:500, kurā attēlota funkcionāli nepieciešamā zemes gabala platība un robežu pārskatīšanas priekšlikums;

5.2. aprēķina un izvērtē apbūves blīvumu, intensitāti, brīvās zaļumu teritorijas (bērnu rotaļu laukumu platības, pieaugušo atpūtas vietas, nepieciešamās autostāvvietas un velosipēdu novietnes, atkritumu konteineru novietnes, inženiertehniskās apgādes objektus, piekļuves iespējas, aizsargjoslas, būvlaides, apbūves līnijas, sarkanās līnijas), kā arī citus rādītājus atbilstoši teritorijas plānojumam un citiem normatīvajiem aktiem;

5.3. izvērtē attiecīgā kvartāla robežās citām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu pārskatīšanas nepieciešamību;

5.4. sniedz atzinumu par ierosinājuma noraidīšanu vai pilnveidošanu.

6. Ja tiek konstatēts, ka nepieciešams pārskatīt arī citus attiecīgā kvartāla robežās esošajām dzīvojamām mājām funkcionāli nepieciešamos zemes gabalus, Daļa, Paziņošanas likuma noteiktajā kārtībā informē kvartāla robežās esošo dzīvojamo māju īpašniekus (dzīvokļu, neapdzīvojamo telpu un mākslinieku darbnīcu īpašniekus) un zemes īpašniekus, uz kuru īpašumā esošām zemēm atrodas attiecīgā kvartāla robežās esošās dzīvojamās mājas.

7. Pēc šo saistošo noteikumu 4.2. punktā noteiktā termiņa beigām Daļa, izvērtējot saņemtos apsvērumus un Būvvaldes sniegtos atzinumus, sagatavo lēmuma projektu apstiprināšanai Dienvidkurzemes novada pašvaldības domē par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu.

8. Lēmums par zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu publicējams pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv un rakstiski paziņojams iesnieguma iesniedzējam.

III. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas pabeigšana

9. Pēc tam, kad lēmums par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšanas uzsākšanu ir kļuvis neapstrīdams, iesnieguma iesniedzējs un Būvvalde:

9.1. precizē 5.1. punktā norādīto dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežu priekšlikumu;

9.2. izstrādāto robežu priekšlikumu iesniedz Dienvidkurzemes novada pašvaldībai izvērtēšanai un apstiprināšanai.

10. Robežu priekšlikumu kopā ar paziņojumu par izvērtēšanas uzsākšanu Daļa ievieto pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv un nosūta iesaistītajām pusēm.

11. Divu mēnešu laikā no robežu priekšlikuma nosūtīšanas iesaistītajām pusēm ir tiesības sniegt savu viedokli un argumentus par priekšlikumu. Pēc šī termiņa beigām Daļa apkopo saņemtos viedokļus un mēneša laikā sagatavo lēmuma projektu apstiprināšanai Dienvidkurzemes novada pašvaldības domē par sagatavotā robežu priekšlikuma virzīšanu apstiprināšanai.

12. Lēmumu par funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu apstiprināšanu paziņo pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv un rakstiski paziņo iesnieguma iesniedzējam.

IV. Dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšanas izdevumu samaksas kārtība

13. Administratīvos izdevumus, kas nepieciešami, lai pieņemtu lēmumus par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas uzsākšanu un noskaidrotu privatizēto objektu īpašnieku un zemes gabala īpašnieku viedokļus, sedz Dienvidkurzemes novada pašvaldība.

14. Augstas detalizācijas kartogrāfiskās pamatnes mērogā 1:500 izgatavošanu pasūta ierosinātājs un sedz izdevumus. Citus izdevumus, kas var rasties robežu pārskatīšanas gaitā, sedz ierosinātājs 6 (sešu) mēnešu laikā no rēķina izrakstīšanas dienas.

Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Priedols
Dienvidkurzemes novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr. 2022/41 "Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā:

– tiek ierosināta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšana;

– tiek informēti zemes īpašnieki un privatizēto objektu īpašnieki (dzīvokļu īpašnieki), noskaidroti viņu viedokļi un argumenti, pieņemts lēmums attiecībā uz funkcionāli nepieciešamā zemesgabala pārskatīšanas uzsākšanu;

– tiek izvērtēti iesaistīto personu viedokļi, pārskatīta dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala platība un robežas, ņemot vērā arī situāciju attiecīgajā kvartālā, un pieņemts lēmums attiecībā uz dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala robežu pārskatīšanu.

Saistošie noteikumi paredz, ka dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala robežu pārskatīšanas procesu Dienvidkurzemes novada administratīvajā teritorijā nodrošina Nekustamo īpašumu daļa, Dienvidkurzemes novada Būvvalde un Dienvidkurzemes novada pašvaldības dome.

2. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi ir nepieciešami, lai izpildītu likuma "Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju" 85. pantā noteikto un sakārtotu piespiedu zemes nomas attiecības, kas tieši ietekmē daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļu īpašnieku izdevumus par zemes nomu, nosakot saprātīgu funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu konkrētai dzīvojamai mājai, kā arī lai tiktu samērotas zemes īpašnieka un attiecīgās dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašumu īpašnieku likumiskās intereses un tiesības.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta pašvaldības apstiprinātā budžeta ietvaros.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināma.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmDienvidkurzemes novada pašvaldības tīmekļvietnē www.dkn.lv tiks publicēta informācija par katru saņemto Iesniegumu, kā arī publicēti paziņojumi par Dienvidkurzemes novada pašvaldības domes pieņemtiem lēmumiem.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmKonsultācijas ar privātpersonām nav veiktas.
Dienvidkurzemes novada pašvaldības
domes priekšsēdētājs A. Priedols
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemes gabala pārskatīšanas kārtību Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Dienvidkurzemes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2022/41Pieņemts: 24.11.2022.Stājas spēkā: 17.12.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 244, 16.12.2022. OP numurs: 2022/244.53
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
338051
17.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"