Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Ministru kabineta noteikumi Nr. 789

Rīgā 2022. gada 13. decembrī (prot. Nr. 64 70. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumos Nr. 345 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Elektroenerģijas tirgus likuma
33.1 panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumos Nr. 345 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojuma noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2021, 107., 205. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu ir pienākums sniegt elektroenerģijas tirgotājam, kurš sniedz elektroenerģijas tirdzniecības pakalpojumu vairāk nekā desmit tūkstošiem mājsaimniecības lietotāju. Elektroenerģijas tirgotājs, kura mājsaimniecības lietotāju skaits ir mazāks nekā desmit tūkstoši, pakalpojumu sniedz brīvprātīgi."

2. Izteikt 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Pakalpojumu nesniedz aizsargātajam lietotājam, kas reģistrēts Uzturlīdzekļu garantiju fonda iesniedzēju un parādnieku reģistrā kā parādnieks, izņemot personas ar I invaliditātes grupu."

3. Papildināt ar 4.1 punktu šādā redakcijā:

"4.1 Elektroenerģijas tirgotājs, ar kuru aizsargātais lietotājs noslēdzis elektroenerģijas tirdzniecības līgumu, pēc tam, kad saņēmis pēdējās garantētās piegādes pakalpojumu, piemēro aizsargātajam lietotājam šo noteikumu 3. punktā minēto maksājuma samazinājumu par periodu, kurā aizsargātais lietotājs saņēma elektroenerģiju pēdējās garantētās piegādes ietvaros, ja aizsargātais lietotājs to pieprasījis elektroenerģijas tirgotājam."

4. Papildināt ar 4.2 punktu šādā redakcijā:

"4.2 Aizsargātais lietotājs, kura elektroenerģijas tirgotājs nenodrošina aizsargātā lietotāja tirdzniecības pakalpojumu, drīkst vienpusēji izbeigt elektroenerģijas tirdzniecības līgumu bez līguma pirmstermiņa izbeigšanas maksas, iesniedzot elektroenerģijas tirgotājam apliecinājumu par atbilstību aizsargātā lietotāja statusam, kas noteikts saskaņā ar šo noteikumu 23. punktu."

5. Papildināt ar 7.1 punktu šādā redakcijā:

"7.1 Ja vienam vai vairākiem daudzbērnu ģimenes bērniem izglītības ieguves procesā rodas pārtraukums, kas nav ilgāks par trim mēnešiem, pēc aizsargātā lietotāja statusa atjaunošanas (datu savietošanas rezultātā) birojs informācijas sistēmā veic pārrēķinu un daudzbērnu ģimenei piešķir maksājuma samazinājumu par mēnešiem, kad maksājuma samazinājums netika izmaksāts, saglabājot pakalpojuma saņemšanas nosacījumus, kādi tie bija pirms pārtraukuma iestāšanās."

6. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Pēc šo noteikumu 34.2. apakšpunktā minētās datu apmaiņas birojs no kalendāra mēneša septītā datuma līdz divdesmit piektajam datumam izmaksā pakalpojuma sniedzējam kompensāciju par aizsargātajiem lietotājiem piemēroto maksājuma samazinājumu (turpmāk - kompensācija) attiecīgajā norēķinu periodā šo noteikumu 3. ​​​​​​​un 10. punktā ​​​​​​​minētajā apmērā. Pakalpojumu finansē no valsts budžetā šim mērķim paredzētajiem līdzekļiem."

7. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Birojs nodrošina pakalpojuma sniegšanas procesa uzraudzību. Birojam ir tiesības pieprasīt informāciju par pakalpojumu no pakalpojuma sniedzēja un veikt pakalpojuma sniegšanas procesa pārbaudes klātienē pie pakalpojuma sniedzēja."

8. Papildināt ar 16.1 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Pakalpojumu nodrošināšanai piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanas uzraudzību veic birojs līdz nākamā gada 31. janvārim par iepriekšējo gadu, izmantojot šo noteikumu 14. un 15. punktā minēto kompensācijas pārmaksas aprēķinu."

9. Izteikt 21. punktu šādā redakcijā:

"21. Ja ģimenē vairāki vienas kategorijas aizsargātie lietotāji piesakās vai atbilst pakalpojuma saņemšanai atbilstoši katrs savam līgumam, pakalpojumu saņem viens informācijas sistēmas nejauši izvēlēts aizsargātais lietotājs, līdz šajā punktā minētie aizsargātie lietotāji vienojas un birojam norāda vienu līgumu pakalpojuma saņemšanai vai viens no minētajiem aizsargātajiem lietotājiem vēršas birojā ar rakstveida iesniegumu par labu pakalpojuma saņemšanai."

10. Izteikt 22. punktu šādā redakcijā:

"22. Ja pēc aizsargātā lietotāja pieprasījuma vai šo noteikumu 27. punktā minēto datu reģistru pārziņu sniegtās informācijas birojs konstatē, ka informācijas sistēmā šo noteikumu 26. punktā minēto reģistru kļūdas dēļ aizsargātajam lietotājam nav piemērots maksājuma samazinājums, birojs attiecina un pakalpojuma sniedzējs piemēro nesaņemto maksājuma samazinājumu tuvākajā norēķinu perioda elektroenerģijas rēķinā par periodu, kurā konstatēta kļūda un nav ticis attiecināts maksājuma samazinājums."

11. Papildināt ar 22.1 punktu šādā redakcijā:

"22.1 Ja birojs konstatē, ka informācijas sistēmas kļūdas dēļ aizsargātajam lietotājam papildus aprēķināts maksājuma samazinājums, birojs informē attiecīgā aizsargātā lietotāja pakalpojuma sniedzēju, kuram ir pienākums veikt tuvākajā norēķinu periodā piemērojamā maksājuma samazinājuma pārrēķinu un ņemt to vērā, izrakstot nākamo rēķinu par aizsargātajam lietotājam piegādāto elektroenerģiju."

12. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Aizsargātais lietotājs atbilstību aizsargātā lietotāja statusam par periodu, kas nav ilgāks par 12 mēnešiem, kā arī tam piešķirto maksājuma samazinājumu var pārbaudīt e-pakalpojumā www.latvija.lv vai ar iesniegumu vēršoties birojā."

13. Papildināt ar 38.1 punktu šādā redakcijā:

"38.1 Laikposmā no 2021. gada 1. novembra līdz 2023. gada 30. aprīlim aizsargātajam lietotājam piemēro maksājuma samazinājumu šādā apmērā:

38.11. trūcīgai vai maznodrošinātai mājsaimniecībai (personai) - 15 euro;

38.12. ģimenei (personai), kuras aprūpē ir bērns ar invaliditāti, - 15 euro;

38.13. personai ar I invaliditātes grupu vai viņas aizgādnim - 15 euro;

38.14. daudzbērnu ģimenei - 20 euro."

14. Svītrot 40. punktu.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ekonomikas ministre I. Indriksone

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2021. gada 1. jūnija noteikumos Nr. 345 "Aizsargātā lietotāja tirdzniecības .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 789Pieņemts: 13.12.2022.Stājas spēkā: 16.12.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 243, 15.12.2022. OP numurs: 2022/243.21
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
338017
16.12.2022
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"