Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Mārupes novada domes 2023. gada 29. novembra saistošos noteikumus "Par Mārupes novada simboliku".
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 47/2022

Mārupē 2022. gada 26. oktobrī
Noteikumi par Mārupes novada simbolikas izmantošanu
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2022. gada 26. oktobra lēmumu Nr. 29 (sēdes prot. Nr. 21)


Precizēti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2022. gada 30. novembra lēmumu Nr. 14 (sēdes prot. Nr. 24)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 21. panta pirmās daļas
7. punktu, 43. panta trešo daļu, Ģerboņu likuma 8. panta 2.1 daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Mārupes novada ģerboņa, Mārupes novada karoga un Mārupes novada vimpeļa (turpmāk visi kopā – Simbolika) aprakstu, Simbolikas lietošanas, izgatavošanas un izmantošanas kārtību, kā arī administratīvo atbildību par šo noteikumu pārkāpumiem.

2. Izmantojot Mārupes novada ģerboni, tam jāatbilst apstiprinātajam heraldiskajam aprakstam.

II. Ģerboņa apraksts

3. Mārupes novada ģerboņa forma: spāņu vairogs (klasiskā, taisnstūra vairoga forma ar pusapļa (noapaļotu) pēdas daļu), skatīt Noteikumu 1. pielikumā.

4. Mārupes novada ģerboņa heraldiskais apraksts: Zaļā laukā zelta pupuķis ar atpakaļpagrieztu galvu, melniem ar sudrabu cekula spalvu galiem, tādiem pašiem spārniem un asti, kas knābī tur kreisās spāres virzienā augšupvērstu sudraba pundurbērza lapu. Krāsas pēc PANTONE kataloga: Zelts – PANTONE 873C (PANTONE 124C); sudrabs – PANTONE 877C (PANTONE Cool Gray 4); zaļā – PANTONE 341C; melnā – PANTONE black.

5. Mārupes novada ģerboņa melnbaltajā versijā ir kontūrzīmējums.

III. Karoga apraksts

6. Mārupes novada karoga apraksts: Karogam ir horizontāls krāsu dalījums – zaļš/balts attiecībā 1:1. Krāsas pēc PANTONE kataloga: Zaļš – PANTONE 7731C; baltā – PANTONE white. Uz krāsu dalījuma, proporcijā 2/3 no karoga augstuma, vidū novietots Mārupes novada ģerbonis.

7. Mārupes novada karogam ir taisnstūra forma ar platuma un augstuma attiecību 2:1.

IV. Vimpeļa apraksts

8. Mārupes novada vimpeļa forma: vertikāls krāsu dalījums – zaļš/balts. Uz dalījuma augšdaļā novietots Mārupes novada ģerbonis.

9. Mārupes novada vimpeļa apraksts: vertikāls krāsu dalījums – zaļš/balts attiecībā 1:1. Uz krāsu dalījuma vimpeļa augšdaļā novietots Mārupes novada ģerbonis. Krāsas vimpelim pēc PANTONE kataloga: Zaļš – PANTONE 7731C; baltā – PANTONE white.

V. Simbolikas lietošana

10. Mārupes novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) ir Simbolikas lietošanas ekskluzīvās tiesības Pašvaldības veidlapās, zīmogos, spiedogos, deputāta krūšu nozīmē, apliecībās, vizītkartēs, iespieddarbos, izdevumu vākiem un titullapām, atzinības un goda rakstos, diplomos, laikrakstā "Mārupes Vēstis" un citos Pašvaldības dokumentos un reprezentācijas materiālos, Pašvaldības tīmekļa vietnē, Pašvaldības iestāžu un struktūrvienību dokumentos (arī veidlapās), kā arī izvietot Simboliku pie ēkām un dienesta telpām, kurās atrodas Pašvaldības iestādes un uz Pašvaldībai piederošajiem transporta līdzekļiem.

11. Pašvaldības iestādes un struktūrvienības, kuras suvenīru, nozīmju, vimpeļu, dāvanu un apbalvojumu noformēšanā un citu reprezentācijas materiālu dizainā vēlas izmantot Simboliku, par to savlaicīgi rakstiski informē Pašvaldības izpilddirektoru (turpmāk – Izpilddirektors). Izpilddirektora informēšana nav nepieciešama gadījumos, kad Simboliku un tās elementus atveido ierobežotā apjomā mācību nolūkos, bibliotēkās, arhīvos, kā arī informatīviem mērķiem, piemēram, veidojot kādu aktuālo notikumu apskatu.

12. Lietojamie Simbolikas elementi, neatkarīgi no izmēriem, precīzi, proporcionāli un tonāli atbilst apstiprinātajā Simbolikā iekļautajiem elementiem.

13. Mārupes novada ģerbonis tiek lietots Pašvaldības veidlapās, zīmogos, spiedogos, deputāta krūšu nozīmē, apliecībās, vizītkartēs, iespieddarbos, izdevumu vākiem un titullapām, atzinības un goda rakstos, diplomos, laikrakstā "Mārupes Vēstis" un citos Pašvaldības dokumentos un reprezentācijas materiālos, Pašvaldības tīmekļa vietnē, Pašvaldības iestāžu un struktūrvienību dokumentos (arī veidlapās), kā arī izvietot Simboliku pie ēkām un dienesta telpām, kurās atrodas Pašvaldības iestādes un uz Pašvaldībai piederošajiem transporta līdzekļiem.

14. Mārupes novada karogs tiek lietots pie Pašvaldības iestādēm, suvenīru, nozīmju, dāvanu un apbalvojumu noformēšanā un citu Pašvaldības reprezentācijas materiālu dizainā.

15. Mārupes novada vimpelis tiek lietots suvenīru, nozīmju, dāvanu un apbalvojumu noformēšanā un citu Pašvaldības reprezentācijas materiālu dizainā.

VI. Simbolikas izmantošana

16. Simboliku, tās attēlu vai elementus fiziskas un juridiskas personas drīkst izmantot:

16.1. tikai ar Izpilddirektora atļauju:

16.1.1. komerciāliem mērķiem – atribūtikas, suvenīru, nozīmju, vimpeļu un citu atribūtiku, prezentācijas, rūpniecības, pārtikas, sadzīves, u.tml. priekšmetu noformēšanā un ražošanā, preču zīmēs, nosaukumos vai noformējumos, iepakojuma dizaina izgatavošanā, reklāmās;

16.1.2. ja Simbolika tiek lietota svinīgu pasākumu, sarīkojumu, ielu gājienu noformēšanai, ēku fasāžu, kā arī iekštelpu noformēšanai sabiedrisko pasākumu norises vietās;

16.2. bez saskaņošanas ar Izpilddirektoru:

16.2.1. Mārupes novada karogu vai vimpeli – Pašvaldības administratīvajā teritorijā organizētajās oficiālajās pieņemšanās, ģimenes svētkos, kā arī citos gadījumos, garantējot pienācīgu cieņu pret tiem;

16.2.2. ja Simboliku atveido ierobežotā apjomā bezpeļņas nolūkos, t.i., personiskām vajadzībām, mācību nolūkos, bibliotēkās, muzejos un arhīvos, kā arī informatīviem mērķiem, piemēram, veidojot Pašvaldības aktuālo notikumu apskatu;

16.2.3. ja Simboliku lieto tādu pasākumu plakātos, izdevumos, reklāmās un norisēs, kurus atbalsta Pašvaldība.

17. Mārupes novada karogu aizliegts lietot:

17.1. pie vidi degradējošām, cilvēku drošību apdraudošām vai sagruvušām ēkām, vai pie ēkām, kurām tiek veikti fasādes atjaunošanas būvdarbi, un citās nepiemērotās vietās (piemēram, kokos, pie saimniecības ēkām, nesakoptās vietās u.c.);

17.2. ja tas ir bojāts vai izbalējis, kā arī tādu, kurš neatbilst Mārupes novada karoga heraldiskajam aprakstam.

18. Tirdzniecības uzņēmumi, pieņemot realizēšanai jebkura veida izstrādājumus ar Simboliku, pieprasa no ražotāja Simbolikas, tās attēlu vai elementu izmantošanas atļauju (turpmāk – Atļauja), kuras kopijai jāatrodas tirdzniecības uzņēmumā šo izstrādājumu realizēšanas periodā.

19. Pēc Pašvaldības policijas pieprasījuma ražotājam vai tirgotājam ir pienākums uzrādīt Atļauju (vai tās kopiju), un ražojamo vai pārdodamo produkciju, kura satur Simboliku vai tās elementus.

VII. Atļaujas saņemšana

20. Lai saņemtu Atļauju, fiziskās un juridiskās personas iesniedz Pašvaldībā iesniegumu, norādot Simbolikas, tās attēlu vai elementu izmantošanas mērķi, formas aprakstu, izstrādājumu skaitu un pievienojot izstrādājuma skici vai etalona paraugu.

21. Atļauju sagatavo Mārupes novada pašvaldības Centrālās administrācijas Sabiedrības iesaistes un mārketinga nodaļa un paraksta Izpilddirektors.

22. Izpilddirektors ir tiesīgs atteikt izsniegt Atļauju personai, kura pēdējā gada laikā pirms iesnieguma par Atļaujas saņemšanu, iesniegšanas ir saukta pie administratīvās atbildības par Noteikumu neievērošanu.

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
1. pielikums

Ģerboņa attēls (krāsains un kontūrzīmējums):

Karoga un vimpeļa attēls:

ATĻAUJA Nr.

Mārupes novada ģerboņa izmantošanai

Izsniegts: 
  
Adrese: 
  
Izmantošanas veids: 
  
  

Atļauja ir izsniegta:

Atļaujas derīga līdz: beztermiņa.

Izpilddirektors

Saistošo noteikumu Nr. 47/2022 "Noteikumi par Mārupes novada simbolikas izmantošanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAtbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktam – 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus (..).

Ar Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 28. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 4/2021 par spēku zaudējušiem tika atzīti Babītes novada pašvaldības domes 2012. gada 24. oktobra saistošie noteikumi Nr. 21 "Par Babītes novada simboliku" un ar Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 11. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 8/2021 par spēku zaudējušiem tika atzīti Mārupes novada domes 2012. gada 29. augusta saistošie noteikumi Nr. 24/2012 "Noteikumi par Mārupes novada simbolikas izmantošanu".

Ņemot vērā iepriekš minēto, izstrādāti Mārupes novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 47/2022 "Noteikumi par Mārupes novada simbolikas izmantošanu".

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka Mārupes novada simbolikas aprakstu, tās lietošanas, izgatavošanas un izmantošanas kārtību, pašvaldības nodevu par simbolikas izmantošanu, tās samaksas kārtību un nosacījumus.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuAtbilstoši kārtējā budžeta gada apstiprinātajam finansējumam.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmLēmumu par atļauju izmantot simboliku, tās attēlus un elementus, pieņem pašvaldības izpilddirektors, kura lēmumus var apstrīdēt un pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā un termiņos.

Administratīvā pārkāpuma procesu par šo saistošo noteikumu pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Mārupes novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Mārupes novada administratīvā komisija, kuras lēmumus var pārsūdzēt Administratīvās atbildības likumā noteiktajā kartībā un termiņos.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav paredzētas.
Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par Mārupes novada simbolikas izmantošanu Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 47/2022Pieņemts: 26.10.2022.Stājas spēkā: 14.12.2022.Zaudē spēku: 09.12.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 241, 13.12.2022. OP numurs: 2022/241.10
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
337772
14.12.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"