Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 755

Rīgā 2022. gada 6. decembrī (prot. Nr. 62 16. §)
Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo bezalkoholiskos dzērienus un kafiju
Izdoti saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" 19. panta piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, kādā no akcīzes nodokļa (turpmāk – nodoklis) atbrīvo bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, ko:

1.1.1. izmanto bezalkoholisko dzērienu un kafijas kvalitātes noteikšanai;

1.1.2. izmanto citu pārtikas preču (arī alkoholisko dzērienu) ražošanā;

1.1.3. iznīcina;

1.2. prasības bezalkoholisko dzērienu un kafijas iznīcināšanai.

2. Noteikumi neattiecas uz konfiscētiem bezalkoholiskajiem dzērieniem un kafiju.

II. Kārtība, kādā no nodokļa atbrīvo bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, ko izmanto bezalkoholisko dzērienu un kafijas kvalitātes noteikšanai vai iznīcina, un prasības minēto preču iznīcināšanai

3. Nodokļa maksātājs saskaņā ar likuma "Par akcīzes nodokli" (turpmāk – likums) 19. panta pirmo daļu un otrās daļas 1. punktu nemaksā nodokli par bezalkoholiskajiem dzērieniem un kafiju, ko izmanto bezalkoholisko dzērienu un kafijas kvalitātes noteikšanai (tai skaitā testēšanas rezultātu pareizības pārbaudei), ja viņš papildus nodokļa deklarācijai iesniedz Valsts ieņēmumu dienestā kādu no šādiem dokumentiem:

3.1. testēšanas pārskatu (ja minētais dokuments izsniegts citā Eiropas Savienības dalībvalstī, iesniedz tā tulkojumu valsts valodā), kuru izsniegusi testēšanas laboratorija vai citas Eiropas Savienības dalībvalsts paziņotā laboratorija, kas noteikusi minēto preču kvalitāti;

3.2. attiecīgās testēšanas laboratorijas apliecinājumu (ja minētais dokuments izsniegts citā Eiropas Savienības dalībvalstī, iesniedz tā tulkojumu valsts valodā), ka preces tiks izmantotas testēšanas rezultātu pareizības pārbaudei.

4. Šo noteikumu 3. punktā minētajā pārskatā vai apliecinājumā norāda bezalkoholisko dzērienu un kafijas kvalitātes noteikšanai izmantoto preču veidu un daudzumu (litros vai kilogramos) atbilstoši likuma 15. pantā noteiktajai nodokļa likmei.

5. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju drīkst ievest (importēt) Latvijas Republikā no ārvalsts, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, likuma 19. panta pirmajā daļā un otrās daļas 1. punktā minētajam mērķim (tai skaitā testēšanas rezultātu pareizības pārbaudei), ja minētās preces pārvieto uz akcīzes preču noliktavu, kurā atļauts veikt darbības ar bezalkoholiskajiem dzērieniem un kafiju.

6. Lai iznīcināmos bezalkoholiskos dzērienus un kafiju atbrīvotu no nodokļa saskaņā ar likuma 19. panta ceturto daļu, akcīzes preču noliktavas turētājs (turpmāk – noliktavas turētājs) bezalkoholiskos dzērienus un kafiju iznīcina iekārtās, kuru darbībai ir izsniegta atļauja piesārņojošās darbības veikšanai atbilstoši normatīvajiem aktiem piesārņojuma jomā.

7. Bezalkoholisko dzērienu un kafijas primāro (tirdzniecības) iepakojumu drīkst sadedzināt speciāli atkritumu sadedzināšanai aprīkotās iekārtās vai nodot atkritumu apsaimniekotājam, kura darbībai ir izsniegta atļauja piesārņojošas darbības veikšanai atbilstoši normatīvajiem aktiem piesārņojuma jomā.

8. Vismaz piecas darbdienas pirms bezalkoholisko dzērienu un kafijas iznīcināšanas noliktavas turētājs rakstveidā informē Valsts ieņēmumu dienestu par minēto preču iznīcināšanas laiku un vietu, kā arī norāda preču veidu, nosaukumu un daudzumu (litros vai kilogramos) atbilstoši likuma 15. pantā noteiktajai nodokļa likmei. Valsts ieņēmumu dienests izvērtē nepieciešamību piedalīties minēto preču iznīcināšanā.

9. Par bezalkoholisko dzērienu un kafijas iznīcināšanu sastāda iznīcināšanas aktu. Iznīcināšanas aktu paraksta noliktavas turētāja pārstāvis un Valsts ieņēmumu dienesta pilnvarotā amatpersona, ja tā ir piedalījusies preču iznīcināšanā.

10. Iznīcināšanas aktā norāda iznīcināto preču veidu, nosaukumu un kopējo daudzumu (litros vai kilogramos) atbilstoši likuma 15. pantā noteiktajai nodokļa likmei.

11. Iznīcināšanas akts apliecina noliktavas turētāja tiesības piemērot nodokļa atbrīvojumu.

III. Kārtība, kādā no nodokļa atbrīvo bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, ko izmanto citu pārtikas preču (arī alkoholisko dzērienu) ražošanā

12. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, ko paredzēts izmantot citu pārtikas preču (arī alkoholisko dzērienu ražošanā), saskaņā ar likuma 19. panta trešo daļu atbrīvo no nodokļa, ja minētās preces izved vai nosūta noliktavas turētājs.

13. Lai bezalkoholiskos dzērienus un kafiju varētu saņemt un izmantot likuma 19. panta trešajā daļā minētajam mērķim (izņemot alkoholisko dzērienu ražošanu), bezalkoholisko dzērienu un kafijas lietotājs (saņēmējs) iesniedz noliktavas turētājam (piegādātājam) rakstveida apliecinājumu, ka iegādātās preces tiks izmantotas tikai likuma 19. panta trešajā daļā minētajam mērķim.

14. Rakstveida apliecinājumā norāda vismaz šādas ziņas:

14.1. lietotāja (saņēmēja) pilns nosaukums;

14.2. lietotāja (saņēmēja) nodokļu maksātāja reģistrācijas kods;

14.3. lietotāja (saņēmēja) adrese, pasta indekss, tālruņa numurs;

14.4. bezalkoholisko dzērienu un kafijas izmantošanas mērķis un daudzums (litros vai kilogramos) atbilstoši likuma 15. pantā noteiktajai nodokļa likmei;

14.5. rakstveida apliecinājuma izrakstīšanas datums;

14.6. atbildīgās personas vārds, uzvārds un paraksts.

15. Bezalkoholiskos dzērienus un kafiju, ko paredzēts izmantot alkoholisko dzērienu ražošanā, saskaņā ar likuma 19. panta trešo daļu atbrīvo no nodokļa, ja minētās preces piegādā komersantam, kurš saņēmis Valsts ieņēmumu dienesta izsniegtu speciālo atļauju (licenci) noliktavas turētāja darbībai ar norādītu darbības veidu – alkoholisko dzērienu ražošana.

IV. Noslēguma jautājums

16. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Kārtība, kādā no akcīzes nodokļa atbrīvo bezalkoholiskos dzērienus un kafiju Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 755Pieņemts: 06.12.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 238, 08.12.2022. OP numurs: 2022/238.5
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
337747
01.01.2023
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"