Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Latvijas Bankas noteikumi Nr. 230

Rīgā 2022. gada 21. novembrī
Statistisko datu par naudas tirgus darījumiem sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi
Izdoti saskaņā ar Latvijas Bankas likuma 63. panta otro daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka:

1.1. prasības un kārtību, saskaņā ar kuru Latvijā reģistrēta kredītiestāde un citā valstī reģistrētas kredītiestādes filiāle Latvijā (turpmāk – kredītiestāde) sagatavo un iesniedz Latvijas Bankai statistiskos datus par naudas tirgus darījumiem (turpmāk – statistiskie dati);

1.2. statistisko datu iesniegšanas termiņus;

1.3. statistisko datu glabāšanas ilgumu.

2. Noteikumos lietoti šādi termini:

2.1. ārvalstu valūta – jebkura valūta, izņemot euro;

2.2. beigu norēķinu diena – darbdiena, kad maksājuma veicējam darījumā noteiktā summa jāpārskaita atpakaļ maksājuma saņēmēja norādītajā kontā (izņemot kredītlīnijas);

2.3. darījuma partneris – monetārā finanšu iestāde, izņemot Latvijas Banku, un cita finanšu iestāde, t. sk. apdrošināšanas sabiedrība, pensiju fonds, ieguldījumu fonds, finanšu instrumentsabiedrība, finanšu pārvaldītājsabiedrība, riska kapitāla sabiedrība vai lombards;

2.4. darījums – kredītiestādes naudas tirgū veikts darījums, t. i., īstermiņa aizņēmums, īstermiņa aizdevums, repo darījums, reversais repo darījums vai valūtas mijmaiņas darījums ar noteikto atmaksas termiņu, kas nepārsniedz 1 gadu;

2.5. naudas tirgus – tirgus, kurā kredītiestādes un citas finanšu iestādes, kas nav centrālās bankas, aizņemas un aizdod naudu cita citai īstermiņā (visbiežāk uz nakti);

2.6. sākuma norēķinu diena – darbdiena, kad maksājuma veicējam darījumā noteiktā summa jāieskaita maksājuma saņēmēja norādītajā kontā (izņemot kredītlīnijas);

2.7. valūtas mijmaiņas darījums – darījums, kurā pērk vai pārdod euro par ārvalstu valūtu pēc darījuma sākumkursa (tagadnes daļa – spot) ar nosacījumu atpārdot vai atpirkt euro pēc darījuma beigu kursa (nākotnes daļa – forward) darījuma termiņa beigās.

3. Citu terminu lietojums atbilst Latvijas Bankas noteikumos, kas regulē statistisko datu par kredītiestāžu un citu monetāro finanšu iestāžu finansiālo stāvokli (MBP) sagatavošanas un iesniegšanas prasības un kārtību, sniegtajam šo terminu skaidrojumam.

4. Statistiskie dati nepieciešami Latvijas Bankas uzdevumu veikšanai, t. sk. lai sagatavotu Latvijas naudas tirgu raksturojošu statistiku, analizētu naudas tirgus darījumus un struktūru, novērotu kredītiestāžu naudas plūsmu pārmaiņas naudas tirgū, veiktu noregulējuma iestādes uzdevumus, finanšu tirgus un tā dalībnieku uzraudzību un finanšu stabilitātes analīzi un informētu citas institūcijas un sabiedrību par naudas tirgus attīstību Latvijā.

5. Statistiskos datus Latvijas Banka var nodot Latvijas Bankas likuma 71. panta otrajā un trešajā daļā minētajām iestādēm, ievērojot minētajā likumā noteiktās prasības.

6. Statistiskos datus Latvijas Banka glabā pastāvīgi.

II. Statistisko datu sagatavošanas un iesniegšanas vispārējās prasības un kārtība un iesniegšanas termiņi

7. Kredītiestāde sagatavo statistiskos datus atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumam "Naudas tirgus darījumu pārskats" (turpmāk – Naudas tirgus darījumu pārskats) par šādiem periodiem:

7.1. no kalendārā mēneša 1. datuma līdz 7. datumam (ieskaitot);

7.2. no kalendārā mēneša 8. datuma līdz 15. datumam (ieskaitot);

7.3. no kalendārā mēneša 16. datuma līdz 23. datumam (ieskaitot);

7.4. no kalendārā mēneša 24. datuma līdz kalendārā mēneša pēdējam datumam (ieskaitot).

8. Sagatavotos statistiskos datus kredītiestāde iesniedz Latvijas Bankai nākamajā darbdienā pēc kalendārā mēneša 7., 15., 23. un pēdējā datuma elektroniskā veidā saskaņā ar Latvijas Bankas noteikumiem, kuri regulē elektronisko informācijas apmaiņu ar Latvijas Banku, izmantojot paaugstinātās drošības sistēmu.

9. Iesniedzot statistiskos datus, ievēro šādus vispārējos principus:

9.1. darījumus sakārto hronoloģiskā secībā atbilstoši šo darījumu sākuma norēķinu dienas datumam;

9.2. darījumu summas, neiekļaujot procentu maksājumus par šiem darījumiem, uzrāda veselos euro;

9.3. darījumiem noteiktās gada procentu likmes uzrāda ar divām zīmēm aiz komata;

9.4. darījumus ārvalstu valūtās, izņemot valūtas mijmaiņas darījumus, uzrāda euro saskaņā ar grāmatvedībā izmantojamo attiecīgās valūtas kursu attiecīgā perioda, par kuru tiek sagatavoti statistiskie dati, pēdējā darbdienā;

9.5. valūtas mijmaiņas darījumu summas uzrāda atbilstoši kredītiestādes pērkamajam vai pārdodamajam euro apjomam;

9.6. kredītlīnijai uzrāda līgumā noteikto summu;

9.7. darījuma partnera, darījuma veida, nodrošinājuma un procentu likmes veida uzrādīšanai izmanto kodus, kas ietverti šo noteikumu 2. pielikumā "Naudas tirgus darījumu pārskatā izmantotie kodi".

III. Naudas tirgus darījumu pārskata sagatavošanas prasības un kārtība

10. Naudas tirgus darījumu pārskatā uzrāda šādus kredītiestādes noslēgtos darījumus ar darījuma partneriem:

10.1. nenodrošināti aizdevumi (naudas resursu aizdošana bez nodrošinājuma);

10.2. nenodrošināti aizņēmumi (naudas resursu aizņemšanās bez nodrošinājuma);

10.3. aizdevumi pret ķīlu (naudas resursu aizdošanas darījumi, kam par nodrošinājumu kalpo vērtspapīru vai citu aktīvu ķīla);

10.4. aizņēmumi pret ķīlu (naudas resursu aizņemšanās darījumi, kam par nodrošinājumu kalpo vērtspapīru vai citu aktīvu ķīla);

10.5. repo darījumi;

10.6. reversie repo darījumi;

10.7. valūtas mijmaiņas darījumi.

11. Naudas tirgus darījumu pārskatā uzrāda visus attiecīgajā periodā noslēgtos šo noteikumu 10. punktā minētos darījumus (t. sk. noslēgtos darījumus, kuriem sākuma norēķinu diena ir nākamajos periodos).

12. Naudas tirgus darījumu pārskatā neuzrāda kredītiestādes noslēgtos darījumus, kuri saskaņā ar līgumu, kas noslēgts ar darījuma partneri, paredz norēķinu konta dienas beigu atlikuma vai tā daļas automātisku izvietošanu noguldījumā uz nakti.

13. Kredītiestādes noslēgto darījumu, kas paredz iepriekš noslēgtā darījuma termiņa pagarinājumu, Naudas tirgus darījumu pārskatā uzrāda kā no jauna noslēgtu darījumu, kuram kā darījuma sākuma norēķinu dienas datumu uzrāda datumu, kurā tiek pagarināts naudas resursu izvietošanas termiņš.

14. Ailēs "Darījuma sākuma norēķinu dienas datums" un "Darījuma beigu norēķinu dienas datums" uzrāda attiecīgi darījuma sākuma norēķinu dienas datumu un beigu norēķinu dienas datumu. Valūtas mijmaiņas darījumam beigu norēķinu diena un sākuma norēķinu diena attiecas uz darījumā iesaistītajiem euro resursiem. Kredītlīnijai Naudas tirgus darījumu pārskatā uzrāda līgumā noteikto darījuma sākuma norēķinu dienas datumu un beigu norēķinu dienas datumu.

15. Ailē "Monetārās finanšu iestādes kods" uzrāda darījumā iesaistītā rezidenta monetārās finanšu iestādes trīsciparu lokālās klasifikācijas kodu saskaņā ar Latvijas Bankas tīmekļvietnē publicēto monetāro finanšu iestāžu sarakstu. Aili "Monetārās finanšu iestādes kods" neaizpilda, ja darījuma partneris ir finanšu iestāde, kas nav monetārā finanšu iestāde.

16. Ailē "Valsts kods" uzrāda darījuma partnera reģistrācijas valsts kodu saskaņā ar starptautisko standartu ISO 3166 "Valstu un to teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumu kodi". Ja darījuma partneris ir starptautiska organizācija, uzrāda skaitli "66".

17. Ailēs "Valūtas kods", "Pirktās valūtas kods" un "Pārdotās valūtas kods" uzrāda valūtas kodu saskaņā ar starptautisko standartu ISO 4217 ''Valūtu un resursu kodi''.

18. Ailē "Gada procentu likme" uzrāda atbilstošā darījuma gada procentu likmi. Darījuma gada procentu likmi aprēķina, pieņemot, ka gadā ir 360 dienu.

19. Ailē "Darījuma sākumkurss (spot)" uzrāda kredītiestādes pērkamās vai pārdodamās ārvalstu valūtas pirkšanas vai pārdošanas kursu, kas izteikts ārvalstu valūtas vienībās par vienu euro. Valūtas pirkšanas vai pārdošanas kursu uzrāda ar sešām zīmēm aiz komata.

20. Ailē "Darījuma beigu kurss (forward)" uzrāda kredītiestādes atpērkamās vai atpārdodamās ārvalstu valūtas atpirkšanas vai atpārdošanas kursu, kas izteikts ārvalstu valūtas vienībās par vienu euro. Valūtas atpirkšanas vai atpārdošanas kursu uzrāda ar sešām zīmēm aiz komata.

IV. Noslēguma jautājumi

21. Atzīt par spēku zaudējušiem Latvijas Bankas 2013. gada 16. maija noteikumus Nr. 102 ""Naudas tirgus darījumu pārskata" sagatavošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr. 103).

22. Statistiskos datus par periodu no 2022. gada 24. decembra līdz 31. decembrim sagatavo atbilstoši Latvijas Bankas 2013. gada 16. maija noteikumiem Nr. 102 ""Naudas tirgus darījumu pārskata" sagatavošanas noteikumi" un iesniedz Latvijas Bankai līdz 2023. gada 2. janvārim.

23. Noteikumi stājas spēkā 2023. gada 1. janvārī.

Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
1. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 21. novembra
noteikumiem Nr. 230
Naudas tirgus darījumu pārskats
par periodu no20__. gada ______________līdz20__. gada ______________ 
 (perioda sākuma datums) (perioda beigu datums) 
Kredītiestādes nosaukums  
Kredītiestādes kods  
Naudas tirgus darījumi (izņemot valūtas mijmaiņas darījumus)NTR
Nr.p.k.Darījuma sākuma norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Darījuma beigu norēķinu dienas datums
(gggg.mm.dd.)
Summa
(euro)
Gada procentu likme
(%)
Procentu likmes veidsValūtas kodsDarījuma partnera kodsMonetārās finanšu iestādes kodsDarījuma veidsNodrošinājums
A01020304050607080910
Rezidenti         
           
           
           
Kontrolsumma         

NTN

Nr.p.k.Darījuma sākuma norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Darījuma beigu norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Summa (euro)Gada procentu likme (%)Procentu likmes veidsValūtas kodsDarījuma partnera kodsValsts kodsDarījuma veidsNodrošinājums
A01020304050607080910
Nerezidenti         
           
           
           
Kontrolsumma         

Naudas tirgus darījumu pārskats (turpinājums)

Valūtas mijmaiņas darījumiVMR
Nr.p.k.Darījuma sākuma norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Darījuma beigu norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Summa (euro)Darījuma sākumkurss (spot)Darījuma beigu kurss (forward)Darījuma partnera kodsMonetārās finanšu iestādes kodsPirktās valūtas kodsPārdotās valūtas kods
A010203040506070809
Rezidenti        
          
          
          
Kontrolsumma        

VMN

Nr.p.k.Darījuma sākuma norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Darījuma beigu norēķinu dienas datums (gggg.mm.dd.)Summa (euro)Darījuma sākumkurss (spot)Darījuma beigu kurss (forward)Darījuma partnera kodsValsts kodsPirktās valūtas kodsPārdotās valūtas kods
A010203040506070809
Nerezidenti        
          
          
          
Kontrolsumma        
Izpildītājs  

Iesniegšanas datums

 
 (vārds, uzvārds; e-pasta adrese; tālruņa numurs)   
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
2. pielikums
Latvijas Bankas 2022. gada 21. novembra
noteikumiem Nr. 230
Naudas tirgus darījumu pārskatā izmantotie kodi
NosaukumsKodsSkaidrojums
Darījuma partnera kodsKRMonetārā finanšu iestāde
FICita finanšu iestāde
Darījuma veidsPNNaudas resursu piesaiste (izņemot repo darījumus)
INNaudas resursu izvietošana (izņemot reversos repo darījumus)
PRRepo darījums
IRReversais repo darījums
NodrošinājumsVPParāda vērtspapīri ar fiksētu ienākumu
AKAkcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu
CNCits nodrošinājums
BNBez nodrošinājuma
ProcentuFLFiksēta procentu likme
likmes veids€STR; EURIBOR1M; LIBORUSD3M
u. c.
Mainīgas procentu likmes gadījumā – attiecīgais naudas tirgus indekss, pie kura darījuma procentu likme piesaistīta
Latvijas Bankas prezidents M. Kazāks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Statistisko datu par naudas tirgus darījumiem sagatavošanas un iesniegšanas noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Latvijas Banka Veids: noteikumi Numurs: 230Pieņemts: 21.11.2022.Stājas spēkā: 01.01.2023.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 226, 22.11.2022. OP numurs: 2022/226.4
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
337315
01.01.2023
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"