Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 48/2022

Mārupē 2022. gada 26. oktobrī
Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošana un noformēšana Mārupes novadā
APSTIPRINĀTI
ar Mārupes novada pašvaldības domes
2022. gada 26. oktobra lēmumu Nr. 30 (sēdes prot. Nr. 21)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. un 7. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Mārupes novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Mārupes novads) noformējamas un izvietojamas ielu un laukumu nosaukumu, nekustamo īpašumu adrešu plāksnes, kā arī administratīvo atbildību par šo Noteikumu pārkāpumiem.

2. Noteikumu mērķis ir nodrošināt adresācijas objekta atrašanās vietas ātru noteikšanu un veidot vienotu vizuālo tēlu ar ielu nosaukumu plāksnēm.

3. Adrešu un nosaukumu plāksnes jāizvieto pie visiem adresācijas objektiem, kuriem ir piešķirta adrese, uz visiem zemesgabaliem uz kuriem atrodas ēkas vai būves, t.sk. arī žogs un pagaidu būves, neatkarīgi no tā, vai šīs ēkas ir vai nav nodotas ekspluatācijā.

4. Ielu nosaukumu plāksnes jāizvieto visās ielās.

5. Par adresācijas objekta plāksnes izgatavošanu un izvietošanu, kā arī to uzturēšanu labā tehniskā un vizuālā stāvoklī (zīmēm jābūt tīrām, bez redzamiem bojājumiem, ar skaidri salasāmiem uzrakstiem), kā arī teksta informācijas aktualizāciju un atbilstību Valsts valodas likuma prasībām, atbild:

5.1. neapbūvētiem zemesgabaliem – nekustamā īpašuma īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.2. apbūvētiem zemesgabaliem, uz kuriem atrodas daudzdzīvokļu mājas – nama apsaimniekotājs (par ēkas adreses vai nosaukuma plāksnes un par dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē), bet tā neesamības gadījumā – ēku īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.3. dzīvojamo telpu grupām un nedzīvojamo telpu grupām – īpašnieki vai tiesiskie valdītāji;

5.4. apbūvētiem zemesgabaliem, uz kuriem atrodas nedzīvojama ēka vai viendzīvokļa, dvīņu vai rindu dzīvojamā māja – ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

6. Pašvaldības ielām, ceļiem un laukumiem plāksnes izgatavo par pašvaldības budžeta līdzekļiem, un uzstādīšanu veic pašvaldības Īpašumu pārvalde.

7. Adresācijas objekta adreses vai nosaukuma maiņas gadījumā 5. punktā noteiktajai personai adresācijas objekta plāksne jānomaina trīs mēnešu laikā no pašvaldības vai citas institūcijas lēmuma pieņemšanas brīža.

II. Ielas nosaukuma plākšņu noformējums un izvietošana

8. Ielas nosaukuma plāksnes izgatavo saskaņā ar Noteikumu pielikumu Nr. 1.

9. Plāksnes izvieto ielu krustojumos 1,7–2 m augstumā virs zemes tā, lai neatkarīgi no braukšanas virziena būtu iespējams izlasīt šķērsojamās ielas nosaukumu.

10. Vietās, kur pret ielu vērstas ēkas siena vai žogs ir piemēroti ielas nosaukuma plāksnes uzstādīšanai, plāksnes piestiprina, saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ne mazāk, kā 30 cm attālumā no ēkas vai žoga stūra.

11. Citos gadījumos ielu nosaukuma plāksnes piestiprina speciāli izgatavotiem stabiem, kas izvietoti ceļu aizsargjoslā vai arī privātīpašuma robežās, saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku.

III. Ēku un zemes vienību adrešu un nosaukumu plākšņu noformējums un izvietošana

12. Ēku un zemes vienību adrešu un nosaukumu plāksnes tiek izgatavotas saskaņā ar Noteikumu pielikumu Nr. 2.

13. Uz adrešu plāksnes norāda tikai ielas nosaukumu un ēkas numuru, savukārt uz nosaukuma plāksnes norāda tikai ēkas vai zemesgabala nosaukumu kā adreses elementu.

14. Zemesgabaliem, kā arī visām ēkām, kam piešķirta adrese, uzstāda standarta izmēra adrešu plāksni saskaņā ar Noteikumu pielikumu Nr. 2.

15. Zemesgabaliem un ēkām, kam piešķirts nosaukums kā adreses elements, uzstādāma nosaukuma plāksne saskaņā ar Noteikumu pielikumu Nr. 2.

16. Ēku un zemes vienību adrešu vai nosaukumu plāksnes izvieto:

16.1. uzņēmumu un rūpnieciskās apbūves slēgtajās (norobežotās) teritorijās adreses plāksni izvieto, ņemot vērā ielu, no kuras nodrošināta galvenā piekļuve teritorijai, neatkarīgi no tā, vai ēkas atrodas pie vienas vai pie vairākām ielām;

16.2. uz ēkām, kas atrodas ne tālāk kā 30 m no brauktuves malas – uz pret ielu vērstas fasādes, kurai piesaistīts ēkas numurs 2–2,5 m augstumā (skaitot līdz plāksnes augšējai malai) vai uz žoga vai staba 1,5–2 m augstumā (skaitot līdz plāksnes augšējai malai), no piegulošā ceļa redzamā vietā;

16.3. ēkām, kas atrodas tālāk par 30 m no brauktuves malas, kā arī neapbūvētiem zemesgabaliem uz žogiem vai stabiem 1,5–2 m augstumā – no tās ielas puses, kurai piesaistīts ēkas vai zemesgabala numurs.

17. Stabu ar plāksni izvieto sava nekustamā īpašuma robežās. Gadījumā, ja plāksni izvieto ārpus sava īpašuma robežām uz staba, tad staba novietošanu saskaņo ar Mārupes novada Būvvaldi.

18. Papildus ēkas nosaukuma plāksnei var izvietot mākslinieciski noformētu mājas nosaukuma zīmi.

19. Ēku un zemes vienību adrešu vai nosaukumu plāksni piestiprina drošā veidā un labi redzamā vietā, ko neaizsedz koki, stādījumi un priekšmeti.

20. Aizliegts stiprināt plāksnes uz ēku fasādes durvīm un logiem.

IV. Administratīvā atbildība par Noteikumu neievērošanu

21. Par Noteikumu 5, 7.–12., 14.–20. punktu prasību pārkāpšanu fiziskām un juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 4 līdz 20 naudas soda vienībām.

22. Par Noteikumu Pielikumā Nr. 1 un Nr. 2 noteikto prasību neievērošanu fiziskām un juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 6 naudas soda vienībām.

23. Administratīvā pārkāpuma procesu par šo Noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Mārupes novada pašvaldības policijas amatpersonas. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata un lēmumus pieņem Mārupes novada pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājumi

24. Noteikumi stājās spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
Pielikums Nr. 1
Mārupes novada pašvaldības
2022. gada 26. oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr. 48/2022
Ielu un laukumu nosaukuma plāksnes Mārupes novadā

1. Mārupes pilsētā un Mārupes pagastā:

1.1. ielu un laukumu nosaukuma plāksnes izgatavojamas tumši zaļā krāsā (numurs 5050-G NCS sistēmā);

1.2. uzrakstu šrifts balt helvetica bold CE baltā krāsā;

1.3. nosaukuma plāksnes izmērs (augstums x platums) 160 x 560 mm.

2. Babītes un Salas pagastā:

2.1. ielu un laukumu nosaukuma plāksnes izgatavojamas zilā krāsā (numurs RAL 5013 NCS sistēmā);

2.2. uzrakstu šrifts: Oswald, cipariem: Oswald BoldCE baltā krāsā;

2.3. nosaukuma plāksnes izmērs (augstums x platums) 160 x 640 mm.

Pielikums Nr. 2
Mārupes novada pašvaldības
2022. gada 26. oktobra
saistošajiem noteikumiem Nr. 48/2022
Ēku, zemes vienību un daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu adreses un nosaukuma plāksnītes Mārupes novadā

1. Mārupes pilsētā un Mārupes pagastā:

1.1. uzrakstu un māju numerācijas plāksnes izgatavojamas tumši zaļā krāsā (numurs 5050-G NCS sistēmā);

1.2. uzrakstu šrifts balt helvetica bold CE baltā krāsā;

1.3. ēku numerācijas plāksnes izmērs (augstums x platums) 320 x 220 mm, lauku mājas nosaukuma plāksnes izmērs (augstums x platums) 160 x 560 mm.

2. Babītes un Salas pagastā:

2.1. uzrakstu un māju numerācijas plāksnes izgatavojamas zilā krāsā (numurs RAL 5013 NCS sistēmā);

2.2. uzrakstu šrifts: Oswald, cipariem: Oswald BoldCE baltā krāsā;

2.3. ēku numerācijas plāksnes izmērs (augstums x platums) 320 x 220 mm, lauku mājas nosaukuma plāksnes izmērs (augstums x platums) 160 x 640 mm.

3. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju Mārupes novadā dzīvokļu numuru plāksnītes pie ieejas durvīm platums ir 200 līdz 500 mm un augstums 100 mm.

Mārupes novada pašvaldības domes 2022. gada 26. oktobra saistošo
noteikumu Nr. 48/2022 "Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošana un noformēšana Mārupes novadā" paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pielikuma "Administratīvās teritorijas, to administratīvie centri un teritoriālā iedalījuma vienības" 27. punktu, ar 2022. gada 1. jūliju Mārupes novadu veido Mārupes, Babītes, Salas pagasti un Mārupes pilsēta.

Adrešu un nosaukumu plākšņu izvietošanas kārtību uz adresācijas objektiem noteica Mārupes novada pašvaldības domes 2021. gada 24. novembra saistošo noteikumu Nr. 26/2021 "Par nekustamo īpašumu uzturēšanu un sabiedrisko kārtību Mārupes novada" 18. punkts, kuri zaudēja spēku ar 2022. gada 17. oktobri.

2. Īss projekta satura izklāstsAr saistošajiem noteikumiem "Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošana un noformēšana Mārupes novadā" tiek noteikta vienota kārtība, kādā turpmāk Mārupes novada administratīvajā teritorijā noformējamas un izvietojamas ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plāksnes, kā arī noteikta administratīvā atbildība par šo noteikumu neievērošanu.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuIetekmes uz budžetu nav.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNoteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām Mārupes novada administratīvajā teritorijā. Noteikumu projekts tiešā veidā neietekmēs sabiedrību un uzņēmējdarbību.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNav attiecināma.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav attiecināma.
Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošana un noformēšana .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 48/2022Pieņemts: 26.10.2022.Stājas spēkā: 18.11.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 224, 17.11.2022. OP numurs: 2022/224.41
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
337255
18.11.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"