Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 47/22

Ulbrokā 2022. gada 26. oktobrī
Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu Ropažu novadā
Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
26.10.2022. sēdes lēmumu Nr. 1691 (prot. Nr. 51/2022)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ropažu novada administratīvajā teritorijā (turpmāk – Ropažu novads) noformējamas un izvietojamas ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, vienģimeņu, divģimeņu māju, rindu māju, daudzdzīvokļu dzīvojamo namu, dārza māju, publisko, ražošanas, noliktavu un tamlīdzīgu ēku (turpmāk – ēkas) numuru vai nosaukumu plāksnes.

2. Nekustamo īpašumu nosaukumu vai numuru plāksnes izvieto pie visiem nekustamajiem īpašumiem, uz kuriem atrodas ēkas.

3. Pašvaldībai piederošo ielu nosaukumu plāksnes izvieto un uztur kārtībā Ropažu novada pašvaldība.

4. Noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā vai valdījumā Ropažu novadā atrodas īpašumā ēkas.

5. Noteikumu mērķis ir:

5.1. veidot un uzturēt Ropažu novada vizuālo tēlu;

5.2. izveidot un uzturēt ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plāksnes Ropažu novadā, saskaņā ar noteikumu pielikumos paredzēto noformējumu;

5.3. nodrošināt nekustamā īpašuma atrašanās vietas noteikšanu Ropažu novadā.

6. Ēku numerācijas/nosaukumu un ielu nosaukumu norādēm ir jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā un labi saskatāmiem no ielas (ceļa).

II. Ielu nosaukumu plāksnes

7. Ielu nosaukumu plāksnes parametri un krāsas Ropažu novadā (1. pielikums):

7.1. plāksnes izmēri: platums 420 līdz 1100 mm, augstums 160 mm. Apmale – 5 mm plata, 10 mm attālumā no plāksnes malas. Fonts: Helvetica Narrow, burtu augstums 70 mm.

7.2. krāsas:

7.2.1. Ropažu un Garkalnes pagastā: fons – zaļš, kods – RAL 6005, burti – balti, gaismu atstarojoši burti;

7.2.2. Stopiņu pagastā: fons – zils, krāsu kods – RAL 5013, burti – balti, gaismu atstarojoši burti;

7.2.3. Vangažu pilsētā: fons – gaiši pelēks, krāsu kods – RAL 7047, burti – melni.

8. Plāksnes izvieto ielu krustojumos, lai, neatkarīgi no braukšanas virziena, būtu iespējams izlasīt šķērsojamās ielas nosaukumu. Plāksnes izvieto ne zemāk kā 2,5 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 3,0 m no zemes.

9. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žogs ir piemēroti ielu nosaukuma plāksnes uzstādīšanai, plāksnes piestiprina, iepriekš saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku (apsaimniekotāju), ēkas sienai vai žogam 0,1 līdz 1,0 m attālumā no ēkas vai žoga stūra. Pie ēkas fasādes plāksnīti piestiprina 2,5 līdz 3,0 m augstumā no zemes līmeņa. Uz žoga stūra plāksni var izvietot ne zemāk par 1,0 m.

10. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žogs nav piemēroti ielu nosaukuma plāksnes uzstādīšanai, plāksnes piestiprina uz speciāli izgatavotiem stabiem, ko izvieto ielu sarkanajās līnijās vai ceļu aizsargjoslā.

11. Ielu nosaukumu plāksnes izvieto visās ielās Ropažu novada teritorijā.

12. Pašvaldības ielām ielu nosaukumu plāksnes izgatavo, izvieto un uztur Ropažu novada pašvaldība par saviem budžeta līdzekļiem, bet privātajām ielām – ielu īpašnieks.

III. Ēku numuru, nekustamo īpašumu un ēkas nosaukumu plāksnes

13. Ēkas numuru (ar izveidotām ielām), nekustamā īpašuma un ēkas nosaukuma plāksnes (turpmāk – plāksne) parametri un krāsas Ropažu novadā (2. pielikums):

13.1. parametri ēkas numuru plāksnēm: platums 220 mm, augstums 320 mm. Apmale – 5 mm plata, 10 mm attālumā no plāksnes malas. Fonts: Helvetica Narrow;

13.2. parametri nekustamo īpašumu un ēkas nosaukumu plāksnēm: platums 600 mm, augstums 170 mm. Apmale – 5 mm plata, 10 mm attālumā no plāksnes malas. Fonts: Helvetica Narrow, burtu augstums 70 mm;

13.3. krāsas plāksnēm:

13.3.1. Ropažu un Garkalnes pagastā: fons – zaļš, atstarojošs pārklājums vai atstarojoša plēve, kods – RAL 6005, burti – balti, gaismu atstarojoši burti;

13.3.2. Stopiņu pagastā: fons – zils, atstarojošs pārklājums vai atstarojoša plēve, krāsu kods – RAL 5013, burti – balti, gaismu atstarojoši burti;

13.3.3. Vangažu pilsētā: fons – gaiši pelēks, krāsu kods – RAL 7047, burti – melni.

14. Uz ēkas numuru plāksnes norāda ielas nosaukumu un mājas numuru. Uz ēkas numura – plāksnes ir pieļaujams norādīt nekustamā īpašnieka vārda iniciāli, uzvārdu un juridiskās personas nosaukumu, ko var aizvietot arī ar uzrakstu "Privātīpašums".

15. Izmērs plāksnēm var tikt mainīts saskaņojot ar Ropažu novada Būvvaldi, ja nosaukums ir garš un to nevar ietilpināt noteikto izmēru plāksnē.

16. Plāksnei jābūt izvietotai, nododot ēku ekspluatācijā.

17. Uz nekustamā īpašuma un ēkas nosaukuma plāksnes raksta nekustamā īpašuma nosaukumu.

18. Plāksni novieto pie ēkas fasādes vai žoga ielas pusē tā, lai uzraksts uz tās būtu labi saskatāms no ielas. Uz ēkas fasādes plāksni izvieto ne zemāk kā 2,5 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 3,0 m no zemes. Ja ēka no ielas nav skaidri saskatāma, plāksne novietojama uz žoga pie ieejas vārtiņiem zemesgabalā ne zemāk kā 1,0 m augstumā no zemes.

19. Vietās, kur ēkas fasāde vai žogs nav piemēroti (piemēram, redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka vai žogs atrodas tālāk par 15 m no braucamās daļas) plāksnes izvietošanai, plāksni piestiprina šim nolūkam piemērotam stabam, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa. Ja plāksne izvietojama uz citai personai piederoša īpašuma, tās izvietošanu saskaņo ar zemes gabala īpašnieku un trešajām personām, kuru tiesības tiek skartas.

20. Plāksnes un staba izgatavošanu un izvietošanu apmaksā nekustamā īpašuma īpašnieks.

21. Papildus ir atļauts izvietot mākslinieciski noformētas māju nosaukumu zīmes.

22. Aizliegts stiprināt plāksnes pie žoga kustīgajām daļām – vērtnēm.

23. Par ēkas numura vai nosaukuma plāksnes izvietošanu, atbilstoši noteikumiem, ir atbildīgs – attiecīgā nekustamā īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

24. Ēkām, kurām uz noteikumu spēkā stāšanos brīdi ir jau uzstādīta nosaukuma plāksne, bet tā neatbilst noteiktai krāsai vai izmēram, plāksnes maiņu veic, ja ēka tiek pārbūvēta vai citā gadījumā, kas saistīts ar nosaukuma vai īpašnieka maiņu.

25. Gadījumā, ja ēkas sarežģītā arhitektoniskā veidojuma vai citu apstākļu dēļ nav iespējams izpildīt prasības par ēkas numerācijas plāksnes izvietošanu, tad tās izvietojums jāsaskaņo ar Ropažu novada pašvaldības Būvvaldi.

26. Par ēku numerācijas un nosaukumu plākšņu (tai skaitā stabu) izgatavošanu, izvietošanu un uzstādīšanu atbilstoši šiem noteikumiem ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

27. Par dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē ir atbildīgs nama apsaimniekotājs.

28. Ja adresācijas objekta nosaukums mainīts vai mainījies ēkas īpašnieks vai īpašuma forma, precizētās ēkas numerācijas un nosaukumu plāksnes nomaina viena mēneša laikā no jauno tiesisko apstākļu iestāšanās dienas. Ēkas īpašnieka maiņas gadījumā, plāksnes nomaiņa veicama gadījumā, ja uz esošās plāksnes norādīti iepriekšējā īpašnieka iniciāļi, uzvārds vai juridiskās personas nosaukums.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu

29. Noteikumu izpildi kontrolē Ropažu novada pašvaldības policija.

30. Par noteikumu prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu no 2 līdz 5 naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz 10 naudas soda vienībām.

31. Administratīvo pārkāpumu procesu par noteikumos minētajiem pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ropažu novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata Ropažu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

32. Administratīvais sods noteikumu pārkāpēju neatbrīvo no noteikumu pildīšanas un ar savu darbību nodarīto zaudējumu atlīdzināšanas saskaņā ar normatīvajiem aktiem.

V. Noslēguma jautājumi

33. Ar noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

33.1. Inčukalna novada pašvaldības domes 2010. gada 21. jūlija saistošie noteikumi Nr. 10/2010 "Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plākšņu, dzīvokļu numuru plākšņu pie nekustamiem īpašumiem izvietošanu un noformēšanu Inčukalna novadā";

33.2. Stopiņu novada pašvaldības domes 2012. gada 30. maija saistošie noteikumi Nr. 13/12 "Ielu un laukumu nosaukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norāžu izvietošanas kārtība Stopiņu novadā";

33.3. Ropažu novada pašvaldības domes 2013. gada 12. decembra saistošie noteikumi Nr. 19 "Ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu, dzīvokļa numuru plākšņu Ropažu novadā izvietošanas un noformēšanas saistošie noteikumi";

33.4. Garkalnes novada pašvaldības domes 2017. gada 26. septembra saistošo noteikumu Nr. 4 "PAR TERITORIJAS UN BŪVJU UZTURĒŠANU UN KOPŠANU Garkalnes novadā" 2.2. apakšpunkts un 34. līdz 49. punkts.

34. Noteikumi ir piemērojami no to spēkā stāšanas brīža attiecībā uz jaunu ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plākšņu izvietošanu.

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne
1. pielikums
Ropažu novada pašvaldības domes
26.10.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 47/22
"Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu,
ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu
izvietošanu un noformēšanu Ropažu novadā"

2. pielikums
Ropažu novada pašvaldības domes
26.10.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 47/22
"Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu,
ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu
izvietošanu un noformēšanu Ropažu novadā"

Paskaidrojuma raksts
Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 26. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. 47/22 "Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu un noformēšanu Ropažu novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punkts noteic, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim. Ņemot vērā minēto, ir izstrādāti saistošie noteikumi jaunā redakcijā.
2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā izvieto ēku un ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes Ropažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

Saistošajos noteikumos paredzēts saglabāt esošās vizuālās (krāsas) atšķirības ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu noformējumā Vangažu pilsētā, Ropažu pagastā, Stopiņu pagastā un Garkalnes pagastā, taču plākšņu izmēri tiek noteikti visām Ropažu novada teritorijām vienādi.

Saistošie noteikumi būs attiecināmi uz jaunu ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plākšņu izvietošanu un nebūs jāmaina ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes, kas jau ir izvietotas pirms šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuPrecīzu noteikumu projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu noteikt nevar. Izdevumi var rasties, ja nepieciešams izgatavot un uzstādīt ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošo noteikumu projekts neradīs ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmSaistošo noteikumu izpildi nodrošinās Ropažu novada pašvaldības policija un būvvalde.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.
Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku un būvju numuru vai nosaukumu plākšņu izvietošanu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ropažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 47/22Pieņemts: 26.10.2022.Stājas spēkā: 16.11.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 222, 15.11.2022. OP numurs: 2022/222.12
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
337180
16.11.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"