Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Pašvaldības domes vēlēšanu likumā

Izdarīt Pašvaldības domes vēlēšanu likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 3., 5. nr.; 1996, 23., 24. nr.; 2000, 10. nr.; 2001, 1. nr.; 2002, 12. nr.; 2004, 24. nr.; 2007, 11. nr.; 2008, 8., 22. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2012, 203. nr.; 2013, 40., 188. nr.; 2020, 37., 119.C, 123., 250. nr.) šādus grozījumus:

1. Izslēgt 6. panta 2. punktu. 

2. Aizstāt 9. panta pirmās daļas 4. punktā vārdus "vai arī lieta izbeigta bez šāda piespiedu līdzekļa piemērošanas" ar vārdiem "kas nav atcelts".

3. 32. pantā:

papildināt pirmo daļu pēc vārda "vēlētāji" ar vārdiem "kuri atrodas tā vēlēšanu apgabala teritorijā, kura vēlētāju sarakstā viņi ir reģistrēti";

izslēgt ceturto daļu;

izteikt astoto daļu šādā redakcijā:

"(8) Vēlētājiem, kuriem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, kuri izcieš ar brīvības atņemšanu saistītu sodu vai kuri atrodas īslaicīgās aizturēšanas vietā, balsošana tiek organizēta šo personu atrašanās vietā šā panta pirmajā daļā noteiktajā kārtībā."

4. Papildināt likumu ar 32.1 pantu šādā redakcijā:

"32.1 pants. (1) Šā likuma 32. pantā minētajiem vēlētājiem, kuri atrodas Latvijas Republikā ārpus tā vēlēšanu apgabala teritorijas, kura vēlētāju sarakstā viņi ir reģistrēti, organizē balsošanu šajā pantā noteiktajā kārtībā.

(2) Rakstveida iesniegumu par balsošanu vēlētāja atrašanās vietā iesniedz šādā kārtībā:

1) vēlētājs, kuram kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums vai kurš izcieš ar brīvības atņemšanu saistītu sodu, - attiecīgās ieslodzījuma vietas administrācijai ne vēlāk kā astoņas dienas pirms vēlēšanām;

2) vēlētājs, kurš veselības stāvokļa dēļ atrodas stacionārā ārstniecības iestādē, sociālās aprūpes centrā vai citā iestādē, - attiecīgās iestādes administrācijai ne vēlāk kā astoņas dienas pirms vēlēšanām. Saņemto iesniegumu attiecīgās iestādes administrācija nodod vēlētāja atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisijai;

3) vēlētājs, kurš veselības stāvokļa dēļ nevar ierasties vēlēšanu telpās un neatrodas šīs daļas 2. punktā minētajā iestādē, kā arī šā vēlētāja kopējs - atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisijai ne vēlāk kā piecas dienas pirms vēlēšanām.

(3) Ja vēlētājs fizisku trūkumu dēļ pats nespēj iesniegt iesniegumu par balsošanu vēlētāja atrašanās vietā, iesniegumu drīkst iesniegt viņa ģimenes loceklis vai cita persona, kurai vēlētājs uzticas.

(4) Pēc tam kad ir saņemts iesniegums par balsošanu atrašanās vietā, ieslodzījuma vietas administrācija vēlētāju reģistrā pārbauda, vai personai ir tiesības piedalīties attiecīgajās domes vēlēšanās. Ja vēlētāju reģistrā nav iekļautas ziņas, kas apliecina, ka personai ir tiesības piedalīties attiecīgajās domes vēlēšanās, ieslodzījuma vietas administrācija personas iesniegumu nepieņem. Pieņemto iesniegumu sarakstu, kurā norādīts vēlētāju vārds, uzvārds un personas kods, ieslodzījuma vietas administrācija nodod atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisijai ne vēlāk kā piektajā dienā pirms vēlēšanām. Pārējo iestāžu administrācijas saņemtos iesniegumus nodod atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisijai ne vēlāk kā piektajā dienā pirms vēlēšanām.

(5) Atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisija organizē balsošanu ne vēlāk kā trīs dienas pirms vēlēšanām. Vēlētāji balso, izmantojot reģistrācijas aploksnes, uz kurām papildus 36.1 panta otrajā daļā minētajām ziņām norādāma pašvaldība, kuras domes vēlēšanās vēlētājs balso. Vēlētājus ieraksta atsevišķos balsotāju sarakstos atbilstīgi viņu vēlēšanu apgabalam. Reģistrācijas aploksnes met kopīgā aizzīmogotā vēlēšanu kastē.

(6) Aizzīmogotās vēlēšanu kastes ar reģistrācijas aploksnēm pašvaldības vēlēšanu komisija nogādā Centrālajai vēlēšanu komisijai, kas atver šīs kastes, sašķiro reģistrācijas aploksnes, iemet tās aizzīmogotās vēlēšanu kastēs atbilstīgi norādītai pašvaldībai un nodod šīs kastes attiecīgajai pašvaldības vēlēšanu komisijai. Šo procesu ir tiesīgi uzraudzīt tam pilnvaroti novērotāji atbilstoši šā likuma 35. panta otrajā daļā noteiktajam.

(7) Pašvaldības vēlēšanu komisija no Centrālās vēlēšanu komisijas saņemto vēlēšanu kasti nodod komisijai, kas skaitīs no citiem vēlēšanu apgabaliem un balsošanā pa pastu saņemtās balsis.

(8) Ja vēlēšanu dienā vai kādā no iepriekšējās balsošanas dienām šā panta pirmajā daļā minētais vēlētājs ierodas vēlēšanu iecirknī, viņš var nobalsot šā likuma 25., 26., 27., 28., 29., 33., 35. un 36. pantā noteiktajā kārtībā. Centrālā vēlēšanu komisija nosaka kārtību, kādā vēlēšanu iecirkņa komisija informē vēlēšanu komisiju vai pasta balsošanas iecirkņa komisiju par to, ka minētais vēlētājs nobalsojis, ierodoties vēlēšanu iecirknī.

(9) Domes ārkārtas vēlēšanās šā likuma 32. pantā minētajiem vēlētājiem, kuri atrodas Latvijas Republikā ārpus tā vēlēšanu apgabala teritorijas, kura vēlētāju sarakstā viņi ir reģistrēti, organizē balsošanu pa pastu atsevišķā likumā noteiktajā kārtībā."

5. Izteikt 38. panta sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Par nederīgām uzskatāmas saplēstas vēlēšanu aploksnes un tās vēlēšanu aploksnes, kuras nav apzīmogotas ar attiecīgās vēlēšanu komisijas zīmogu, izņemot šā likuma 33.2 pantā noteiktajā kārtībā atsūtītās pasta vēlēšanu aploksnes."

6. 38.1 pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

"(1) No citiem vēlēšanu apgabaliem un balsošanā pa pastu saņemtās balsis skaita pašvaldības vēlēšanu komisija vai tās izveidota pasta balsošanas iecirkņa komisija atklātā sēdē.";

papildināt otro daļu pēc vārda "pastu" ar vārdiem "un no citiem vēlēšanu apgabaliem";

papildināt ceturtās daļas ievaddaļu pēc vārda "uzskatāmas" ar vārdiem "balsošanā pa pastu saņemtās";

papildināt pantu ar 4.1 daļu šādā redakcijā:

"(4¹) Par nederīgām uzskatāmas no citiem vēlēšanu apgabaliem saņemtās reģistrācijas aploksnes:

1) pēc kurām nevar identificēt vēlētāju;

2) kuras nav apzīmogotas ar atrašanās vietas pašvaldības vēlēšanu komisijas zīmogu;

3) ja attiecīgā persona nav reģistrēta vēlētāju sarakstā attiecīgajā vēlēšanu apgabalā;

4) ja, pēc vēlētāju reģistra ziņām, attiecīgā persona jau ir balsojusi.";

izteikt sesto daļu šādā redakcijā:

"(6) Atverot derīgu reģistrācijas aploksni, pārbauda, vai tajā ir tikai viena vēlēšanu (pa pastu saņemtām balsīm - pasta vēlēšanu) aploksne. Ja reģistrācijas aploksnē ir vairākas šādas aploksnes, tās visas uzskatāmas par nederīgām. Pasta vēlēšanu aploksne uzskatāma par nederīgu, ja reģistrācijas aploksnē nav parakstīta apliecinājuma, ka vēlētājs balsojis personiski.";

izslēgt septīto daļu;

papildināt devīto daļu pēc vārda "pastu" ar vārdiem "un no citiem vēlēšanu apgabaliem".

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 20. oktobrī.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 31. oktobrī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Pašvaldības domes vēlēšanu likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 20.10.2022.Stājas spēkā: 14.11.2022.Tēma: Vēlēšanas; Pašvaldības; Konstitucionālās tiesībasPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 211A, 31.10.2022. OP numurs: 2022/211A.6
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
336843
14.11.2022
84
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"