Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 72/2022

Ādažos 2022. gada 28. septembrī
Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu kārtība Ādažu novadā
APSTIPRINĀTI
Ādažu novada pašvaldības domes sēdē
2022. gada 28. septembrī (prot. Nr. 37 § 10)

PRECIZĒTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 26. oktobra sēdes lēmumu (prot. Nr. 40 § 52)

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta ceturto un piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi nosaka:

1.1. kārtību, kādā ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai, tai skaitā prasības komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvei;

1.2. centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības prasības;

1.3. sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojuma līgumā ietveramos noteikumus;

1.4. administratīvo atbildību par šo noteikumu pārkāpšanu.

2. Šo noteikumu termini lietoti Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma un ar to saistīto normatīvo aktu izpratnē.

3. Noteikumos lietoto terminu skaidrojums:

3.1. notekūdeņu attīrīšanas jaudas maksa – saimnieciskās darbības veicēja vienreizējs līdzdalības maksājums sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzējam SIA "Ādažu ūdens" par nodrošinātu noteikta apjoma notekūdeņu novadīšanas iespēju jaunam objektam, vai jaudas palielināšanu esošam objektam Ādažu pilsētā un Ādažu pagastā;

3.2. Pakalpojums – sabiedriskais ūdenssaimniecības pakalpojums;

3.3. Pakalpojuma lietotājs – nekustamā īpašuma īpašnieks (dzīvokļu īpašumu mājā – visi dzīvokļu īpašnieki) vai valdītājs, kurš saņem noteikta veida sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus saskaņā ar Pakalpojuma līgumu;

3.4. Pakalpojuma līgums – sabiedriskā ūdenssaimniecības pakalpojuma līgums starp Pakalpojumu lietotāju un Pakalpojumu sniedzēju par noteikta veida sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas, lietošanas, uzskaites un norēķinu kārtību, kā arī pušu tiesībām, pienākumiem un atbildības robežām;

3.5. Pakalpojuma sniedzējs – sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniedzēji Ādažu novada administratīvajā teritorijā;

3.6. saimnieciskās darbības veicējs – fiziska vai juridiska persona, kas veic jebkuru darbību preču ražošanai, darba izpildei, tirdzniecībai, nekustamā īpašuma attīstīšanai un pakalpojumu sniegšanai par atlīdzību, kam nepieciešama pieslēgšanās centralizētai kanalizācijas sistēmai Ādažu pilsētas un Ādažu pagasta teritorijā;

3.7. tīklu apkalpošanas robežu akts – akts, kurā norādītas robežas, kādās ūdensvada un kanalizācijas tīklus apkalpos katra Pakalpojuma līguma puse;

3.8. ūdens patēriņa norma komercuzskaitei – ūdens patēriņa norma vienam patērētājam (litri diennaktī).

4. Šo noteikumu mērķis ir noteikt Pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtību, lai veicinātu kvalitatīvu pakalpojumu pieejamību un nodrošinātu Pakalpojumu lietotājus ar pastāvīgu pakalpojumu, uzlabotu vidi un racionāli izmantotu dabas resursus.

5. Šie noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām (turpmāk – personas) Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

6. Pakalpojuma lietotāja tiesības un pienākumus Ādažu novada administratīvās teritorijas daļā, kur sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus (ūdensapgādi) sniedz SIA "Rīgas ūdens", nosaka starp Pakalpojuma lietotāju un Pakalpojuma sniedzēju noslēgts privāttiesisks līgums.

7. Šie noteikumi neattiecas uz lietus notekūdeņu novadīšanu kanalizācijas šķirtā sistēmā un uz decentralizētajiem kanalizācijas pakalpojumiem.

II. Kārtība, kādā ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkli vai būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai

8. Kārtību, kādā ūdensapgādes un kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētajai ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmai (turpmāk – Ūdenssaimniecības sistēma), nosaka Ūdenssaimniecības pakalpojumu likums, saistītie Ministru kabineta noteikumi un šie noteikumi.

9. Nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs, iesniedzot Pakalpojumu sniedzējam aizpildītu tehnisko noteikumu saņemšanas pieprasījumu, papildu normatīvajos aktos noteiktajam, pievieno piekrišanu tehnisko noteikumu pieprasījumā ietverto personas datu apstrādei un pastāvīgai uzglabāšanai.

10. Ja nekustamā īpašuma īpašniekam vai valdītājam, pieprasot tehniskos noteikumus, ir parādsaistības par Pakalpojumu sniedzēja sniegtajiem Pakalpojumiem, Pakalpojumu sniedzējs var atteikt izsniegt tehniskos noteikumus līdz parādsaistību dzēšanai.

11. Personas, kas vēlas tikt pievienotas Ūdenssaimniecības sistēmai, par saviem līdzekļiem izbūvē pieslēgumu īpašumam, t.sk., ierīko komercuzskaites mēraparāta mezglu un slēdz Pakalpojuma lietošanas līgumu ar Pakalpojumu sniedzēju. Pieslēgumu veic licencēts komersants Pakalpojuma sniedzēja uzraudzībā.

12. Tehnisko noteikumu pieprasījuma iesniegumā persona norāda informāciju par būvēm, ko plāno pievienot Ūdenssaimniecības sistēmai, to atrašanās vietu, adresi, kadastra apzīmējumu, prognozējamos datus par plānoto ūdens patēriņu un novadāmo notekūdeņu daudzumu vai informāciju par personu skaitu, kuras plāno lietot Pakalpojumu, kā arī informāciju par ražošanas notekūdeņus raksturojošajiem parametriem, ja pieejami.

13. Pakalpojuma sniedzējs 20 darba dienu laikā bez maksas izsniedz tehniskos noteikumus, norādot to derīguma termiņu ne mazāk par vienu gadu.

14. Jaunbūves būvniecības gadījumā nekustamā īpašuma pieslēgšana Ūdenssaimniecības sistēmai ir obligāta tādam zemes gabalam, kuram pieguļošajā ielā atrodas Ūdenssaimniecības sistēma un, pašvaldības teritorijas plānojumā attiecīgā teritorija noteikta kā apbūves teritorija, kurā ierīkojamas centralizētās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas.

15. Pēc Pakalpojuma sniedzēja jaunu maģistrālo centralizēto ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu izbūves personas īpašumam pieguļošas ielas vai ceļa robežās un zaļajā zonā, personas pienākums ir gada laikā pievienot savu īpašumu Ūdenssaimniecības sistēmai no brīža, kad minētie tīkli nodoti ekspluatācijā. Informāciju par tīklu nodošanu ekspluatācijā publicē pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazi.lv un Pakalpojuma sniedzējs to nosūta pieguļošo zemju īpašniekiem ne vēlāk kā mēneša laikā no tīklu pieņemšanas ekspluatācijā. Šis pienākums attiecas tikai uz teritorijām, kas ir noteiktas kā tādas apbūves teritorijas Ādažu novada teritorijas plānojumā, kurās ierīkojamas Ūdenssaimniecības sistēmas, ja apbūve tika veikta pēc šo noteikumu spēkā stāšanās.

16. Pakalpojuma lietotājs izveido komercuzskaites mērītāja mezglu, un Pakalpojuma sniedzējs uzstāda komercuzskaites mēraparātu pirms pakalpojuma sniegšanas uzsākšanas īpašumā, kurā ir izbūvēti vietējie ūdens apgādes avoti un no kura paredzēts novadīt notekūdeņus ūdenssaimniecības kanalizācijas tīklā.

17. Sanitāri tehniskās ierīces, kas novietotas zemāk par tuvākās skatakas vāka līmeni, pievieno atsevišķai kanalizācijas sistēmai, izolēti no augstāk izvietotas telpu kanalizācijas, izbūvējot atsevišķu izlaidi un ierīkojot elektrificētu aizbīdni, ko automātiski vada kanalizācijas caurulē ievietots signāldevējs vai speciāls vienvirziena vārsts. Aiz aizbīdņa vai vārsta ūdens tecēšanas virzienā var pievienot augstāk izvietotas kanalizācijas sistēmas.

18. Pēc ūdens ievada vai kanalizācijas izvada izbūves pabeigšanas persona iesniedz Pakalpojuma sniedzējam:

18.1. izbūvēto inženiertīklu izpildmērījuma plānu grafiskā vai digitālā formā;

18.2. aktu par komercuzskaites mēraparāta mezgla pieņemšanu;

18.3. aktu par pievienošanos pie Ūdenssaimniecības sistēmai;

18.4. TV inspekcijas rezultātus pēc Pakalpojuma sniedzēja pieprasījuma tiem kanalizācijas pašteces tīkla cauruļvadiem, kuru diametrs ir 200 mm un vairāk.

19. Pēc kanalizācijas izvada izbūves līdz Ūdenssaimniecības sistēmai persona likvidē īpašumā esošās kanalizācijas būves, kas tika izmantotas notekūdeņu uzkrāšanai, ja tas var radīt kaitējumu videi.

20. Ja ūdens ievadu vai kanalizācijas izvadu Ūdenssaimniecības sistēmai nav iespējams pievienot esošo tīklu izvietojuma dēļ, tad Pakalpojuma sniedzējs var atļaut personai, kā blakuslietotājam, pievienot ievadu pie cita Pakalpojuma lietotāja ūdensapgādes un kanalizācijas tīkla (aiz komercuzskaites mēraparāta mezgla), t.sk., šķērsot cita Pakalpojuma lietotāja īpašumu, ja pievienošana ir rakstveidā saskaņota ar īpašnieku un Pakalpojuma lietotāju un pievienošana nepasliktina Pakalpojuma saņemšanu citiem Pakalpojuma lietotājiem.

21. Saimnieciskās darbības veicējs maksā SIA "Ādažu ūdens" vienreizēju notekūdeņu attīrīšanas jaudas maksu jauna objekta pieslēgšanai kanalizācijas tīklam notekūdeņu jaudas palielināšanas pakalpojuma saņemšanai esošam vai jaunam objektam saskaņā ar 3. pielikumu.

22. SIA "Ādažu ūdens" un saimnieciskās darbības veicējs pirms attiecīgu tehnisko noteikumu izsniegšanas slēdz līgumu par notekūdeņu attīrīšanas jaudas palielināšanu. Līgumā, cita starpā, iekļauj vismaz šādus nosacījumus:

22.1. jaudas apjoms;

22.2. jaudas maksas apmērs un samaksas kārtība;

22.3. jaudas maksas pārrēķina un apmaksas kārtība saimnieciskās darbības veicējam paredzamajam jaudas samazinājumam vai palielinājumam līdz objekta nodošanai ekspluatācijā gadījumā;

22.4. jaudas palielinājuma objekta adrese;

22.5. pieslēguma nosacījumi atbilstoši ārējiem normatīvajiem aktiem ūdenssaimniecības jomā.

23. Notekūdeņu attīrīšanas jaudas maksu administrē SIA "Ādažu ūdens", nodrošinot naudas līdzekļu nodalītu uzskaiti un izlietošanu tikai ieguldījumiem Ūdenssaimniecības sistēmas jaudu attīstībai un atmaksai saimnieciskās darbības veicējam notekūdeņu attīrīšanas jaudas samazināšanas gadījumā.

24. Ja komercuzskaites mēraparāta mezglu nav iespējams izbūvēt normatīvajos aktos noteiktā vietā, Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs atļaut personai izbūvēt komercuzskaites mēraparāta mezglu uz ūdensapgādes tīklu ievadiem telpās, kurās gaisa temperatūra nav zemāka par 5°C, brīvi pieejamā un apgaismotā vietā, ne tālāk kā 2 (divus) metrus no ēkas ārsienas.

25. Pakalpojuma lietotājs sedz visus izdevumus komercuzskaites mēraparāta zādzības vai bojāšanas gadījumā, pēc to faktiskiem apmēriem, kas saistīti ar jauna komercuzskaites mēraparāta iegādi un uzstādīšanu, izņemot, ja komercuzskaites mēraparāta mezgla atrašanās vieta atrodas ārpus Pakalpojuma lietotāja atbildības robežas.

26. Ja jaunizbūvētais vai rekonstruētais objekts pēc nodošanas ekspluatācijā var tikt sadalīts dzīvokļu īpašumos vai atsevišķās nedzīvojamās telpās, persona par to rakstiski brīdina Pakalpojuma sniedzēju pirms Pakalpojuma līguma slēgšanas.

27. Īpašumos, kuros veic būves rekonstrukciju, kā arī īpašnieka maiņas gadījumā, ja nav izstrādāta kanalizācijas izvada izpilddokumentācija, persona par saviem līdzekļiem veic izvada izpildmērījumus, ko reģistrē pašvaldības saistošajos noteikumos noteiktajā kārtībā un televīzijas inspekciju (caurskate), ja to pieprasa Pakalpojuma sniedzējs.

28. Pakalpojuma sniedzēja apkalpošanā var būt ūdensvada un kanalizācijas infrastruktūras objekti, kas nodoti tam Pakalpojuma sniegšanai un atrunāti līgumā ar pašvaldību par pakalpojuma sniegšanu teritorijā, kur apkalpošanas izmaksas nav piesaistītas pakalpojuma sniedzējam noteiktajam tarifam. Pakalpojumu sniegšanas kārtību, apjomu un apmaksu par infrastruktūras objektu apkalpošanu nosaka līgumā, kas noslēgts ar Pakalpojuma sniedzēju.

29. Ja ūdensapgādes vai kanalizācijas tīklu un būvju īpašnieks, valdītājs vai turētājs nespēj vai nevēlas nodrošināt savas Ūdenssaimniecības sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības prasības, viņš var lūgt pašvaldību vai Pakalpojuma sniedzēju pārņemt to bilancē izbūvētos un ekspluatācijai atbilstošā tehniskā stāvoklī esošus ūdensapgādes vai kanalizācijas tīklus un būves bez atlīdzības, iesniedzot:

29.1. Ādažu novada būvvaldē reģistrētu aktu par objekta pieņemšanu ekspluatācijā, kurā norādītas objekta kopējās izmaksas;

29.2. zemes īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta kopiju, ja zemes īpašumā atrodas ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkli un būves;

29.3. kanalizācijas tīklu televīzijas inspekcijas (caurskates) protokolus, pēc Pakalpojuma sniedzēja pieprasījuma;

29.4. izpildmērijumu plānu;

29.5. iebūvēto inženierkomunikāciju tehniskos rādītājus (trases garums pa diametriem, materiāls, iebūves dziļums, u.c.);

29.6. līgumu kopijas ar Pakalpojuma lietotājiem.

III. Ūdenssaimniecības sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības prasības

30. Ūdenssaimniecības sistēmu drīkst ekspluatēt tikai ar Pakalpojuma sniedzēja atļauju un saskaņā ar Pakalpojuma līgumu.

31. Pakalpojuma sniedzējs avārijas gadījumā jebkurā laikā tiesīgs netraucēti piekļūt saviem ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkliem un būvēm, kas atrodas Pakalpojuma lietotāja teritorijā. Pēc avārijas novēršanas Pakalpojuma sniedzējam jāsakārto avārijas skartā teritorija.

32. Pakalpojuma sniedzējs tiesīgs veikt Pakalpojuma lietotāja nekustamajā īpašumā esošu savu ūdensapgādes vai kanalizācijas tīklu un būvju tehnisko apkalpošanu vai remontu, brīdinot Pakalpojuma lietotāja vismaz 2 (divas) nedēļas iepriekš par to rakstveidā.

33. Pakalpojuma sniedzējs, saskaņojot ar Pakalpojuma lietotāju, tiesīgs jebkurā laikā apsekot Pakalpojuma lietotāja nekustamo īpašumu savu sistēmu uzturēšanai, lai pārliecinātos par ūdensapgādes un kanalizācijas būvju drošību un atbilstību ekspluatācijas noteikumiem.

34. Pakalpojuma lietotājs atbild par savā īpašumā, valdījumā vai turējumā esošo ūdensapgādes vai kanalizācijas tīklu un būvju tehnisko apkopi un darbību līdz piederības robežai un nekavējoties likvidē jebkuru noplūdi.

35. Ja Pakalpojuma lietotājs savām vajadzībām izmanto vietējo ūdens avotu (artēzisko urbumu), šo ūdensvada tīklu aizliegts savienot ar centralizēto ūdensapgādes tīklu. Starp abām sistēmām jābūt atdalījumam ar gaisa šķirkārtu.

36. Pakalpojuma lietotājam jāsaglabā visa tehniskā dokumentācija par viņa īpašumā, valdījumā vai turējumā esošajiem ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkliem un būvēm.

37. Nekustamajos īpašumos, kuros tiek veikta pārbūve, kā arī nekustamā īpašuma īpašnieka, valdītāja vai turētāja maiņas gadījumā, ja nav kanalizācijas izvada izpilddokumentācijas, Pakalpojuma lietotājs veic cauruļvadu televīzijas inspekciju (caurskati), ja to pieprasa Pakalpojuma sniedzējs.

38. Ūdenssaimniecības kanalizācijas sistēmā atļauts novadīt tādus notekūdeņus:

38.1. kas nekaitē sistēmas būvēm un neietekmē to darbību un ekspluatācijas ilgumu;

38.2. kas nav bīstami sistēmas un attīrīšanas būvju apkalpojošā personāla veselībai;

38.3. ko var attīrīt Pakalpojuma sniedzēja notekūdeņu attīrīšanas iekārtās kopā ar sadzīves notekūdeņiem, ievērojot Pakalpojuma sniedzējam izsniegtās piesārņojošās darbības atļaujas prasības un izsniegtos tehniskos noteikumus, kā arī attīrīšanas iekārtu tehnoloģiskos parametrus;

38.4. kuru temperatūra nepārsniedz +40°C un vides pH ir robežās no 6,5 līdz 8,5;

38.5. kas nesatur kanalizācijas cauruļvadus piesārņojošas vielas un neveido nogulsnes uz kanalizācijas skataku sienām;

38.6. kuru sastāvā esošo piesārņojošo vielu koncentrācija nepārsniedz 1. pielikumā noteiktos nosacījumus.

39. Ja saimnieciskās darbības veicēja novadāmo ražošanas notekūdeņu piesārņojums pārsniedz 1. pielikumā noteiktos nosacījumus, tad saimnieciskās darbības veicēja ražošanas notekūdeņiem jābūt attīrītiem vietējās attīrīšanas iekārtās tādā pakāpē, kas nepārsniedz piesārņojošo vielu maksimāli pieļaujamo koncentrāciju.

40. Pakalpojuma lietotājam nekavējoties jāziņo Pakalpojuma sniedzējam par paaugstināta piesārņojuma rašanos novadāmajos notekūdeņos tehnoloģisku avāriju gadījumā, kā arī par atklātiem bojājumiem Ūdenssaimniecības sistēmā.

41. Pakalpojuma sniedzējam ir tiesības pārtraukt no saimnieciskās darbības veicēja ražošanas notekūdeņu pieņemšanu bez brīdinājuma, ja piesārņojums konstatēts Ūdenssaimniecības kanalizācijas sistēmā iepludinātajos notekūdeņos un to pieņemšanas nosacījumi nav noteikti Pakalpojuma līgumā, un tas var izraisīt avāriju Ūdenssaimniecības kanalizācijas sistēmā vai notekūdeņu attīrīšanas iekārtas darbības traucējumus.

42. Pakalpojuma sniedzējam ir tiesības veikt paraugu ņemšanu un ūdensapgādes un kanalizācijas tīklu apsekošanu Pakalpojuma lietotāja nekustamajā īpašumā, ja Pakalpojuma sniedzēja notekūdeņu attīrīšanas iekārtu ieplūdē vai kanalizācijas tīklos konstatēts paaugstināts notekūdeņu piesārņojums.

43. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs uzstādīt kontrolskaitītājus sniegto un saņemto Pakalpojumu apjoma kontrolei Ūdenssaimniecības sistēmā, iepriekš rakstiski informējot Pakalpojuma lietotāju.

44. Ūdenssaimniecības kanalizācijas sistēmā aizliegts novadīt notekūdeņus, kas satur:

44.1. ārējos normatīvajos aktos noteiktās ūdens videi īpaši bīstamās un prioritārās vielas;

44.2. degošus piemaisījumus un izšķīdinātas gāzveida vielas, kas var veicināt uzliesmojošu maisījumu rašanos centralizētajā kanalizācijas sistēmā;

44.3. bioloģiski nedegradējamas sintētiskās virsmas aktīvās vielas (SVAV);

44.4. skābes un citas vielas, kas var izraisīt cilvēka veselībai bīstamu gāzu izdalīšanos (sērūdeņradis, oglekļa oksīds, zilskābe, sērogleklis, u.c.);

44.5. radioaktīvas vielas;

44.6. vielas, kas var veicināt tīklu aizsērēšanu vai nogulsnes;

44.7. nesasmalcinātus pārtikas un ražošanas atkritumus, koncentrētus šķīdumus, atslāņa un krāsvielu šķīdumus, kas radušies skalojot cisternas, kublus, u.tml.;

44.8. ūdenī peldošus nešķīstošus piemaisījumus, kuru diametrs ir mazāks par 4 mm.

45. Ūdenssaimniecības kanalizācijas sistēmā aizliegts novadīt notekūdeņus no asenizācijas cisternām, izmest atkritumus, novadīt virszemes noteces ūdeņus (lietusūdens) un gruntsūdeņus bez saskaņošanas ar Pakalpojuma sniedzēju un Ūdenssaimniecības sistēmas īpašnieku.

46. Ja normatīvos noteiktais ūdens spiediens pie Pakalpojuma lietotāja tiek nodrošināts, bet nav pietiekams, Pakalpojuma lietotājs par saviem līdzekļiem var uzstādīt lokālu ūdens spiediena paaugstināšanas iekārtu, ja to pieļauj Ūdenssaimniecības infrastruktūras kapacitāte, rakstiski saskaņojot ar Pakalpojuma sniedzēju.

47. Jebkādu saimniecisku darbību vai būvdarbus Ūdenssaimniecības sistēmu aizsargjoslās var veikt tikai ar Pakalpojuma sniedzēja un Ūdenssaimniecības sistēmas īpašnieka rakstisku atļauju, atbilstoši tehniskajiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem par aizsargjoslām un to noteikšanas metodiku.

48. Pakalpojuma lietotāja pienākums ir ziņot Pakalpojuma sniedzējam par atklātajiem Ūdenssaimniecības sistēmas bojājumiem, neatkarīgi no atbildības robežas, norādot konkrētu bojājuma vietu.

49. Personām aizliegts:

49.1. novietot automašīnas un cita veida transporta tehniku vai citus smagus priekšmetus uz atbilstoši apzīmētām hidrantu akām;

49.2. celt jebkādas būves virs citiem Ūdenssaimniecības sistēmas elementiem;

49.3. izliet skataku lūkās neuzskaitītus notekūdeņus, iztukšot asenizācijas cisternas, izmest cietos atkritumus, novadīt nokrišņu ūdeņus;

49.4. pieļaut ūdensvada tīkla aizsalšanu;

49.5. atstāt atvērtas skataku un kontrolaku lūkas, izņemot remontdarbus vai avārijas, kuru laikā jāveic nepieciešamie darba aizsardzības pasākumi, uzstādot apzīmējumus un norobežojot teritoriju;

49.6. patvaļīgi pieslēgt īpašumu Ūdenssaimniecības sistēmai un nesankcionēti saņemt pakalpojumu;

49.7. lietot ūdeni no hidranta bez Pakalpojuma sniedzēja rakstiskas atļaujas.

50. Ūdensapgādes avārijas laikā Pakalpojuma sniedzējam jādara viss iespējamais, lai ūdens piegādes piespiedu pārtraukums būtu iespējami īss.

51. Pakalpojuma sniedzējs nav atbildīgs par pārtraukumiem ūdens piegādē un notekūdeņu novadīšanā, ja ir bojāti Pakalpojuma lietotāja īpašumā vai valdījumā esošie ūdensvada un kanalizācijas tīkli.

52. Par nepieciešamību pārtraukt ūdens piegādi plānotā remonta laikā Pakalpojuma sniedzējs informē Pakalpojuma lietotāju ne vēlāk kā 3 (trīs) diennaktis iepriekš.

IV. Ugunsdzēsības ierīču (hidrantu) un brīvkrānu izmantošanas kārtība

53. Ūdeni no ugunsdzēsības hidrantiem atļauts lietot tikai ugunsgrēka gadījumā un Pakalpojumu sniedzēja vajadzībām.

54. Ja Pakalpojuma lietotāja komercuzskaites mēraparāta mezglā ir apvadlīnija, kas nodrošina ugunsdzēsības ūdensapgādi un stacionārās ugunsdzēsības sistēmas darbību:

54.1. Pakalpojuma sniedzējs noplombē apvadlīnijas aizbīdni noslēgtā stāvoklī un sastāda plombēšanas aktu;

54.2. Pakalpojuma lietotājs atbild par plombas tehnisko stāvokli un saglabāšanu;

54.3. automātiskās ugunsdzēsības sistēmas aizbīdņiem jāatrodas stāvoklī "Ciet";

54.4. tikai dzēšot ugunsgrēku, vai veicot ugunsdzēsības sistēmas pārbaudi drīkst noņemt plombu no aizbīdņa;

54.5. Pakalpojuma lietotājam 24 (divdesmit četru) stundu laikā jāpaziņo Pakalpojuma sniedzējam par notikušu ugunsgrēku vai ugunsdzēsības sistēmas pārbaudi un jāizsauc Pakalpojuma sniedzēja pārstāvis aizbīdņa noplombēšanai.

55. Pakalpojuma sniedzējs var atļaut lietot ūdeni no ugunsdzēsības hidrantiem, ja par izlietoto ūdeni tiek samaksāts atbilstoši komercuzskaites mēraparāta rādījumiem, ja tāds ir uzstādīts, vai pamatojoties uz Pakalpojuma sniedzēja aprēķinu.

56. Jaunu ūdens brīvkrānu izbūve ir aizliegta, izņemot, ja veikts rakstveida saskaņojums ar Pakalpojuma sniedzēju un brīvkrānam ir ierīkots komercuzskaites mēraparāta mezgls.

57. Brīvkrānam aizliegts pievienot šļūtenes un caurules.

58. Pie brīvkrāna aizliegts mazgāt veļu, transportlīdzekļus, kā arī veikt citas apkārtējo vidi piesārņojošas darbības.

59. Ja tiek konstatēts brīvkrāna bojājums, par to nekavējoties jāziņo Pakalpojuma sniedzējam un būvvaldei.

60. Pakalpojuma sniedzējs atbild par tā īpašumā esošiem hidrantiem un brīvkrāniem, to tehnisko stāvokli, apkopi un atbilstības prasībām kontroli.

V. Pakalpojuma līgumā ietveramie noteikumi, tā slēgšanas, grozīšanas un izbeigšanas nosacījumi.

61. Līgumu ar Pakalpojumu sniedzēju slēdz:

61.1. nekustamā īpašuma īpašnieks vai valdītājs;

61.2. dzīvojamās mājās, kas ir sadalītas dzīvokļu īpašumos – dzīvojamās mājas pārvaldnieks vai dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotā persona, attiecīgās dzīvojamās mājas īpašnieka vārdā, ja tas paredzēts dzīvojamās mājas pārvaldīšanas uzdevumā vai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumā, vai pašvaldības pilnvarots pārvaldnieks, ja mājas pārvaldīšanas tiesības nav pārņemtas no pašvaldības;

61.3. dzīvojamās mājās, kas nav sadalītas dzīvokļu īpašumos – dzīvojamās mājas īpašnieks (kopīpašnieki) vai kāds no nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, kas pilnvarots citu kopīpašnieku vārdā slēgt līgumu vai neuzdotās lietvedības ietvaros;

61.4. nedzīvojamo ēku gadījumos – visi kopīpašnieki vai kāds no nekustamā īpašuma kopīpašniekiem, kas pilnvarots citu kopīpašnieku vārdā slēgt līgumu;

61.5. persona, kura veic būvdarbus nekustamajā īpašumā un izmanto sabiedriskos ūdenssaimniecības pakalpojumus būvniecības laikā;

61.6. persona, kura Ūdenssaimniecības kanalizācijas sistēmā novada gruntsūdeņus vai lietus notekūdeņus, ja tas atļauts saskaņojot ar Pakalpojuma sniedzēju.

62. Līguma sagatavošanai Pakalpojuma lietotājs iesniedz Pakalpojuma sniedzējam (abi kopā turpmāk – Puses) iesniegumu, norādot Pakalpojuma sniedzēja noteiktās ziņas, un pievieno:

62.1. dokumentu, kas apliecina nekustamā īpašuma piederību, ja tas attiecināms uz Pakalpojuma lietotāju (zemesgrāmatas akts, pirkšanas un pārdošanas līgums, maiņas līgums, dāvinājuma līgums vai cits dokuments, kas apliecina, ka īpašuma tiesības no atsavinātāja pāriet ieguvējam, vai spēkā stājies tiesas spriedums, mantojuma apliecība, u.c.);

62.2. informāciju par nekustamā īpašuma lietošanas veidu;

62.3. dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu vai dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par Pakalpojuma līguma slēgšanu;

62.4. ja līgumu paraksta pilnvarota fiziska persona un pilnvarojums neizriet no likuma – dokumentu, kas apliecina personas tiesības parakstīt līgumu;

62.5. tehnisko informāciju (izpildmērījumu vai shēmu) par vietējo ūdens ieguves vietu vai notekūdeņu decentralizēto savākšanas sistēmu, ja Pakalpojuma lietotājam tādas ir.

63. Līgumu slēdz ar personu, kura ir tiesīga būt par ūdenssaimniecības pakalpojumu lietotāju saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma normatīvo regulējumu. Ja pakalpojuma lietotājs ir daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašnieks, līgumu slēdz ar dzīvokļu īpašnieku kopības pilnvarotu personu.

64. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs apsekot Pakalpojuma lietotāja īpašuma iekšējos un ārējos ūdensapgādes un kanalizācijas tīklus, ja tas nepieciešams līguma noslēgšanai, lai pārliecinātos, ka iesniegtā informācija ir patiesa, atbilstoša faktiskai situācijai un ir pietiekama līguma noslēgšanai.

65. Pirms līguma noslēgšanas Pakalpojuma lietotājs informē Pakalpojuma sniedzēju par tehnoloģiskajos procesos izmantotajām vai ja ražošanas tehnoloģiskajā procesā radītajām normatīvajos aktos definētām prioritārajām vai bīstamajām vielām vai to grupām, sniedzot detalizētu informāciju iesniegumā, lai saņemtu atļauju piesārņojošās darbības veikšanai, un kuras var tikt novadītas centralizētajā kanalizācijas sistēmā.

66. Ja Pakalpojuma lietotājs, pārņemot nekustamo īpašumu, nav pieaicinājis Pakalpojuma sniedzēju komercuzskaites mēraparāta rādījumu fiksēšanai vai nevar uzrādīt komercuzskaites mēraparāta rādījumu fiksēšanas dokumentu, Pakalpojuma lietotājam norēķini par ūdenssaimniecības pakalpojumiem jāsāk ar Pakalpojuma sniedzēja pēdējo konkrētajā īpašumā uzskaitīto komercuzskaites mēraparāta rādījumu.

67. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs uzsākt ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanu Pakalpojuma lietotājam pirms līguma noslēgšanas procedūras pabeigšanas, bet ne ilgāk kā vienu mēnesi, skaitot no brīža, kad starp Pusēm ir panākta vienošanās par saņemto pakalpojumu samaksas nosacījumiem.

68. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pārtraukt līguma noslēgšanas procedūru, nosūtot Pakalpojuma lietotājam rakstveida paziņojumu, ja tas:

68.1. viena mēneša laikā no Pakalpojuma sniedzēja pieprasījuma nav iesniedzis pieprasītos dokumentus un informāciju atbilstoši prasībām;

68.2. nav veicis vai nav vienojies ar Pakalpojuma sniedzēju par komercuzskaites mēraparāta mezgla izbūvi;

68.3. nav nodrošinājis, ka ūdensapgādes ievada un/vai kanalizācijas izvada tehniskais stāvoklis atbilst ekspluatācijas prasībām.

69. Līguma noslēgšanas procedūras pārtraukšanas gadījumā Pakalpojuma sniedzējs rakstveida paziņojumā Pakalpojuma lietotājam norāda datumu un laiku, kādā tiks pārtraukta ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšana Pakalpojuma lietotāja nekustamajam īpašumam un pievieno aprēķinu par līguma noslēgšanas procedūras laikā sniegtajiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem, kas viena mēneša laikā jāapmaksā Pakalpojuma lietotājam uz Pakalpojuma sniedzēja rakstveida paziņojumā norādīto bankas kontu.

70. Līgums tiek sagatavots viena mēneša laikā no visu dokumentu iesniegšanas. Termiņš tiek skaitīts no dienas, kad Pakalpojuma sniedzējs saņēmis no Pakalpojuma lietotāja visus nepieciešamos dokumentus līguma noslēgšanas procedūras pabeigšanai.

71. Līgumā, cita starpā, iekļaujamas vismaz šādas ziņas un nosacījumi:

71.1. informācija par līdzējiem;

71.2. pakalpojuma veids;

71.3. pakalpojuma sniegšanas adrese;

71.4. līguma un pakalpojuma sniegšanas sākuma datums (ja nesakrīt);

71.5. maksa par pakalpojumu;

71.6. pakalpojuma uzskaites kārtība;

71.7. līgumsods vai samaksas nokavējuma procenti.

72. Līgumam pievienojams Pakalpojuma sniedzēja sagatavots tīklu apkalpošanas robežu akts, kurā, ja nepieciešams, tiek norādītas arī notekūdeņu paraugu ņemšanas vietas (kontrolakas). Pusēm vienojoties, robežas var būt arī ārpus Pakalpojuma sniegšanas piederības robežas. Akts ir līguma neatņemama sastāvdaļa.

73. Pakalpojuma lietotājs, saskaņojot ar Pakalpojuma sniedzēju, no savas teritorijas drīkst novadīt lietus notekūdeņus kopējā novadīto notekūdeņu daudzumā, kas nonāk centralizētajā kanalizācijas sistēmā un tā apjomu (kubikmetri gadā) aprēķina saskaņā ar būvniecību regulējošiem normatīvajiem aktiem pēc Pakalpojuma lietotāja sniegtajiem datiem par teritorijas platību un segumu.

74. Iebildumi par Pakalpojuma sniedzēja izrakstīto rēķinu Pakalpojuma lietotājam jāiesniedz rakstiskā veidā 15 (piecpadsmit) dienu laikā no rēķina izrakstīšanas brīža. Iebildumi neatbrīvo Pakalpojuma lietotāju no rēķina samaksas pilnā apmērā līgumā noteiktajā termiņā. Pamatotu iebildumu gadījumā Pakalpojuma sniedzējs veic korekcijas, izrakstot rēķinu par nākamo norēķinu periodu.

75. Līguma noteikumu izpildes kontrolei Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pārbaudīt Pakalpojuma lietotāja īpašumā esošās iekšējās un ārējās ūdensapgādes un kanalizācijas sistēmas un to darbību, informējot par to Pakalpojuma lietotāju, kas nav tiesīgs aizliegt šādu pārbaudi. Ja pārbaudes rezultātā tiek konstatēti pārkāpumi, Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pārtraukt Pakalpojuma sniegšanu līdz brīdim, kad Pakalpojuma lietotājs tos ir novērsis, vai Puses vienojas par pārkāpumu novēršanas kārtību un termiņiem.

76. Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs veikt Pakalpojuma lietotāja iesniegto datu atbilstības pārbaudi, nolasot faktiskos komercuzskaites mēraparāta rādījumus. Neatbilstības gadījumā Pakalpojuma sniedzējs veic pārrēķinu, un Pakalpojuma lietotājs veic samaksu atbilstoši faktiskajiem rādījumiem.

77. Ja Pakalpojuma lietotājam ir parādi par Pakalpojumiem un tas vēlas noslēgt līgumu par Pakalpojuma saņemšanu citā īpašumā, Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs pieprasīt Civillikumā paredzētu saistību izpildes nodrošinājumu (drošības naudas iemaksu, u.tml.) vai atteikties slēgt līgumu, kamēr parāds nav apmaksāts vai nav noslēgta vienošanās par parāda nokārtošanas kārtību.

78. Pakalpojumu apjoma kontrolei Pakalpojuma sniedzējs ir tiesīgs uzstādīt kontrolmēraparātus, rakstiski paziņojot par to Pakalpojuma lietotājam. Pakalpojuma lietotājs nav tiesīgs traucēt Pakalpojuma sniedzējam veikt kontrolmērījumus.

79. Pakalpojuma sniedzējs nosaka kontroles mērījumu periodu. Ja starpība starp patērētā ūdens daudzumu pēc komercuzskaites mēraparāta rādījumiem un kontroles mēraparāta rādījumiem ir lielāka par 20 %, turpmākos norēķinus, bet ne ilgāk kā 3 (trīs) mēnešus, veic pēc kontroles mēraparāta. Šajā laikā Puses vienojas par patērētā ūdens daudzuma uzskaites turpmāko kārtību un izdara grozījumus Pakalpojuma līgumā, ja tas nepieciešams.

80. Līgumu var grozīt Pusēm par to rakstiski vienojoties.

81. Normatīvo aktu izmaiņu gadījumā, kas būtiski groza līguma noteikumus, tie tiek piemēroti un izpildīti tiktāl, ciktāl tie nav pretrunā ar normatīvā akta regulējumu.

82. Ja ir veikti būvdarbi, kas izmaina līgumā iekļauto tīklu apkalpošanas robežu aktu, Pakalpojuma sniedzējs sagatavo aktuālo tīklu apkalpošanas robežu aktu un tā oriģināleksemplāru nosūta Pakalpojuma lietotājam. Aktuālais tīklu apkalpošanas robežu akts stājas spēkā mēneša laikā, skaitot no tā nosūtīšanas dienas Pakalpojuma lietotājam.

83. Līgums ir spēkā līdz brīdim, kad:

83.1. puses izbeidz līgumu, savstarpēji vienojoties;

83.2. līgums tiek izbeigts pēc Pakalpojuma lietotāja pieprasījuma 30 dienas iepriekš brīdinot Pakalpojuma sniedzēju rakstiski;

83.3. Pakalpojuma sniedzējs izbeidz līgumu tā noteikumos paredzētajā kārtībā;

83.4. beidzas līguma termiņš;

83.5. ir atsavināts nekustamais īpašums, un jaunais īpašnieks 3 (trīs) mēnešu laikā nav nodrošinājis jauna līguma noslēgšanu.

84. Pakalpojuma sniedzējs var vienpusēji izbeigt līgumu:

84.1. ja, mainoties nekustamā īpašuma īpašniekam vai valdītājam, jaunais īpašnieks vai valdītājs ir iesniedzis iesniegumu līguma noslēgšanai, bet Pakalpojuma lietotājs paziņojumu par Pakalpojuma līguma izbeigšanu nav iesniedzis;

84.2. Pakalpojuma lietotājam izbeidzas valdījuma tiesības;

84.3. pilnvarotās personas maiņas gadījumā;

84.4. ja Pakalpojuma lietotājs vairāk, kā 6 mēnešus Pakalpojuma sniedzējam nav iesniedzis informāciju par Pakalpojumu apjomu, nav informējis par ūdenssaimniecības pakalpojumu nelietošanu un nav atbildējis uz Pakalpojuma sniedzēja rakstisko brīdinājumu par līguma laušanu.

85. Izbeidzot līgumu, Pakalpojuma sniedzējs pārtrauc sniegt Pakalpojumu.

86. Līguma izbeigšanas gadījumā Pakalpojuma lietotājs līgumā norādītajā termiņā veic pilnu norēķinu par tiem ūdenssaimniecības pakalpojumiem, ko saņēma līdz līguma izbeigšanai.

VI. Atbildība par noteikumu neievērošanu

87. Par ūdenssaimniecības pakalpojuma lietošanu bez līguma ar Pakalpojuma sniedzēju personu sauc pie administratīvās atbildības, piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu, fiziskajām personām līdz 100 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai līdz 300 naudas soda vienībām.

88. Par noteikumu III. nodaļā ietverto prasību, kā arī 56. un 57. punkta neievērošanu personu sauc pie administratīvās atbildības, piemērojot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 80 naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai līdz 300 naudas soda vienībām.

89. Ādažu novada pašvaldības policija un Ādažu novada būvvalde veic noteikumu ievērošanas kontroli un administratīvā pārkāpuma procesu par pārkāpumu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai.

90. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata Ādažu novada pašvaldības Administratīvā komisija.

91. Administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo pārkāpējus no šo saistošo noteikumu ievērošanas un pienākuma atlīdzināt materiālos zaudējumus.

VII. Noslēguma jautājumi

92. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

92.1. Ādažu novada domes 2017. gada 22. augusta saistošie noteikumi Nr. 30/2017 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu kārtība Ādažu novadā";

92.2. Carnikavas novada domes 2017. gada 22. marta saistošie noteikumi Nr. SN/2017/6 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas un lietošanas kārtība Carnikavas novadā".

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks
1. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2022. gada 28. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 72/2022
Maksimāli pieļaujamās koncentrācijas notekūdeņiem
Nr. p. k.Piesārņojošā viela*Maksimāli pieļaujamā koncentrācija (mg/l)
1.Kopējās suspendētās vielas **450
2.Ķīmiskais skābekļa patēriņš (ĶSP)740
3.Bioloģiskais skābekļa patēriņš (BSP5)350
4.Kopējais fosfors23
5.Kopējais slāpeklis80
6.Dzīvsudrabs0,05
7.Kadmijs0,2
8.Varš0,5
9.Niķelis1,0
10.Svins0,5
11.Hroms0,5
12.Cinks2,0
13.Naftas produkti **0
14.Tauki ***30

* Notekūdeņi, kas satur vielas, kas nav minētas tabulā, tiek novadīti Ūdenssaimniecības kanalizācijas tīklā saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem.

** vielu koncentrācijām jābūt zemākām par Ministru kabineta 2002. gada 12. marta noteikumu Nr. 118 "Noteikumi par virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti" 1. pielikumā noteiktajiem prioritāro un bīstamo vielu robežlielumiem.

*** vielu koncentrācijām jābūt zemākām par Ministru kabineta 2002. gada 12. marta noteikumu Nr. 118 "Noteikumi par virszemes un pazemes ūdeņu kvalitāti" 1. pielikumā noteiktajiem prioritāro un bīstamo vielu robežlielumiem.

2. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2022. gada 28. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 72/2022
Ūdens patēriņa normas iedzīvotājiem, komercuzskaitei, ja īpašumā nav uzlikts komercuzskaites mēraparāts

Gadījumā, ja īslaicīgi objektā nav iespējams uzstādīt ūdens patēriņa skaitītāju (vienojoties par termiņu Pakalpojumu līgumā), patēriņa aprēķins tiek veikts atbilstoši ūdensapgādes un kanalizācijas pakalpojumu normām.

Nr. p.k.Dzīvojamo telpu labiekārtotības pakāpeViena iedzīvotāja ūdens patēriņš diennaktī (litri diennaktī)Viena iedzīvotāja ūdens patēriņa norma, kas izmantojama norēķiniem (kubikmetri mēnesī)
1.Ar centralizētu ūdensapgādi, centralizētu kanalizāciju un centralizētu karstā ūdens apgādi2006.08
2.Ar centralizētu ūdensapgādi un centralizētu kanalizāciju, bez centralizētas karstā ūdens apgādes1504.56
3.Ar centralizētu ūdensapgādi, bez centralizētas kanalizācijas1003.04
4.Ar ūdensapgādi no vietējā ūdens ieguves avota331.00
3. pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2022. gada 28. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 72/2022
Aprēķins maksai par pieslēgšanu Ādažu pilsētas un Ādažu pagasta notekūdeņu centralizētai kanalizācijas sistēmai

Kopējo maksājumu (S) aprēķina, izmantojot formulu:

S = QNud*IK*PCI*BII, kur:

QNud – saimnieciskās darbības veicēja pieteiktais rūpniecisko notekūdeņu dienas apjoms (m3/dnn)

IK – NAI jaudu attīstības izmaksu koeficients 4200 EUR/m3/dnn

PCI – patēriņa cenu indekss

BII – būvniecības izmaksu indekss

Patēriņa cenu indeksu (noteiktā laika periodā, sākot no 2021. gada 1. janvāra (PCI)) nosaka Centrālā statistikas pārvalde, ņemot vērā preču un pakalpojumu cenu pārmaiņas noteiktā laika periodā.

Būvniecības izmaksu indeksu (noteiktā laika periodā sākot no 2021. gada 1. janvāra (BII)) nosaka Centrālā statistikas pārvalde, veicot aprēķinot galveno būvniecībā ieguldīto resursu izmaksu pārmaiņas pārskata periodā attiecībā pret bāzes periodu. Aprēķinot BII salīdzina izmantoto būvmateriālu cenas, būvniecībā nodarbināto darba samaksu un izmaksas celtniecības mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai.

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2022. gada 28. septembra saistošajiem noteikumiem Nr. 72/2022 "Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu kārtība Ādažu novadā"
Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums (turpmāk – Likums) nosaka, ka ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu pagasts un Carnikavas pagasts, kas nozīmē, ka tiek izveidota jauna publiska persona – Ādažu novada pašvaldība. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā pašvaldības dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus saistošos noteikumus.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanas kārtību; kārtību, kādā ūdensapgādes vai kanalizācijas tīkli un būves tiek pievienotas centralizētai ūdensapgādes vai kanalizācijas sistēmai, ūdenssaimniecības sistēmas ekspluatācijas, lietošanas un aizsardzības prasības, pakalpojuma līgumā ietveramos nosacījumus.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Noteikumu projekts neparedz ietekmi uz pašvaldības budžetu. Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Mērķgrupa, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, ir novada administratīvās teritorijā esošo nekustamo īpašumu īpašnieki un to tiesiskie valdītāji (lietotāji), kuri lieto ūdenssaimniecības pakalpojumus. Noteikumu regulējums labvēlīgi ietekmēs estētiskas, higiēniskas, ekoloģiski tīras un drošas vides veidošanu un uzturēšanu novada administratīvajā teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Pēc Noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas pašvaldības Tautsaimniecības komitejas sēdē, Noteikumu projekts tiks publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv publiskai apspriešanai.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojumu kārtība Ādažu novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ādažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 72/2022Pieņemts: 28.09.2022.Stājas spēkā: 02.11.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 212, 01.11.2022. OP numurs: 2022/212.5
Satura rādītājs
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
336837
02.11.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"