Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 640

Rīgā 2022. gada 18. oktobrī (prot. Nr. 53 6. §)
Noteikumi par apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, to saņemšanas nosacījumiem un samaksas kārtību Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas izglītojamiem
Izdoti saskaņā ar Militārā dienesta likuma 17.1 panta desmito daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas (turpmāk – skola) izglītojamiem (turpmāk – izglītojamais) apmaksājamos veselības aprūpes pakalpojumu veidus un apjomu, to saņemšanas nosacījumus un kārtību, kādā sedz izdevumus par apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem.

2. Samaksu par veselības aprūpes pakalpojumiem veic izglītojamais vai viņa likumiskais pārstāvis no saviem līdzekļiem, bet skola atlīdzina viņam šajos noteikumos minētos veselības aprūpes pakalpojumu izdevumus. Samaksu par šo noteikumu 4.1. un 5.1. apakšpunktā minēto veselības aprūpes pakalpojumu var veikt pašvaldība, un skola atlīdzina tai šos izdevumus. Samaksu par šo noteikumu 4.3. un 5.5. apakšpunktā minēto veselības aprūpes pakalpojumu var veikt skola.

3. Izdevumus par šajos noteikumos minētajiem veselības aprūpes pakalpojumiem skola sedz no šim mērķim piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem.

II. Apmaksājamo veselības aprūpes pakalpojumu veidi un apjoms

4. Izglītojamam, kurš nav sasniedzis 18 gadu vecumu, atlīdzina izdevumus par šādiem veselības aprūpes pakalpojumiem:

4.1. vakcinācija pret ērču encefalītu, ja izglītojamais nesaņem valsts apmaksātu vakcīnu atbilstoši normatīvajiem aktiem par vakcināciju;

4.2. D vitamīna preparāta iegāde, ja tā lietošanu nozīmējusi ārstniecības persona;

4.3. padziļināta profilaktiskā medicīniskā pārbaude pie sporta ārsta;

4.4. veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar traumu, ko izglītojamais guvis skolas organizētā un īstenotā mācību nodarbībā vai pasākumā, ja izdevumi par šiem pakalpojumiem ir pilnībā vai daļēji apmaksāti no izglītojamā vai viņa likumiskā pārstāvja līdzekļiem:

4.4.1. medikamenti, kas iekļauti Latvijas Republikas Zāļu reģistrā kā recepšu medikamenti;

4.4.2. laboratoriskie un diagnostiskie izmeklējumi atbilstoši medicīniskajām indikācijām un ar ārstējošā ārsta nosūtījumu;

4.4.3. medicīniskās ierīces;

4.4.4. pacienta kopšanai nepieciešamās preces;

4.4.5. medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi reizi gadā, nepārsniedzot 569,15 euro;

4.4.6. zobu protezēšana un zobārstniecība.

5. Izglītojamam, kurš sasniedzis 18 gadu vecumu, atlīdzina izdevumus par šādiem veselības aprūpes pakalpojumiem:

5.1. vakcinācija pret ērču encefalītu;

5.2. D vitamīna preparāta iegāde, ja tā lietošanu nozīmējusi ārstniecības persona;

5.3. pacienta līdzmaksājums par veselības aprūpes pakalpojumu, kas saistīts ar izziņas saņemšanu par vispārējo veselības stāvokli;

5.4. pacienta līdzmaksājums par veselības pārbaudēm, kuras noteicis skolas direktors, izglītojamam uzsākot skolas mācību programmas apguvi;

5.5. padziļināta profilaktiskā medicīniskā pārbaude pie sporta ārsta;

5.6. veselības aprūpes pakalpojumi, kas saistīti ar traumu, ko izglītojamais guvis skolas organizētā un īstenotā mācību nodarbībā vai pasākumā, ja izdevumi par šiem pakalpojumiem ir pilnībā vai daļēji apmaksāti no izglītojamā līdzekļiem:

5.6.1. ambulatori un stacionāri sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi;

5.6.2. pacienta līdzmaksājums;

5.6.3. medikamenti, kas iekļauti Latvijas Republikas Zāļu reģistrā kā recepšu medikamenti;

5.6.4. laboratoriskie un diagnostiskie izmeklējumi atbilstoši medicīniskajām indikācijām un ar ārstējošā ārsta nosūtījumu;

5.6.5. medicīniskās ierīces;

5.6.6. pacienta kopšanai nepieciešamās preces;

5.6.7. medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumi reizi gadā, nepārsniedzot 569,15 euro;

5.6.8. zobu protezēšana un zobārstniecība.

III. Veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas nosacījumi

6. Izglītojamam atlīdzina izdevumus par šajos noteikumos minētajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, ja izglītojamais vai viņa likumiskais pārstāvis ar skolu ir noslēdzis līgumu par mācībām skolā un tas ir stājies spēkā.

7. Izdevumus par šo noteikumu 4.4. un 5.6. apakšpunktā minētajiem veselības aprūpes pakalpojumiem atlīdzina, ja skolas nelaimes gadījuma izmeklēšanas atzinumā ir pierādīta cēloņsakarība starp gūto traumu un izglītojamā dalību skolas organizētajā un īstenotajā nodarbībā vai pasākumā un traumu izglītojamais nav guvis, pārkāpjot drošības un iekšējās kārtības noteikumus vai esot alkohola, narkotisko vai citu apreibinošu vielu iespaidā.

8. Izdevumus par medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumiem atlīdzina, pamatojoties uz normatīvajos aktos par veselības pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību noteikto speciālista nosūtījumu.

9. Skola ir tiesīga pieprasīt veselības aprūpes pakalpojuma sniedzējam papildu informāciju, kas nepieciešama lēmuma pieņemšanai par šo noteikumu 4.3. un 5.5. apakšpunktā minēto pakalpojumu izdevumu atlīdzināšanu.

IV. Izdevumu atlīdzināšanas kārtība

10. Lai skola varētu pieņemt lēmumu par šajos noteikumos minēto veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu atlīdzināšanu, izglītojamais vai viņa likumiskais pārstāvis iesniedz skolā šādus dokumentus:

10.1. iesniegumu par izdevumu atlīdzināšanu. Tajā norāda saņemto veselības aprūpes pakalpojumu un kontu kredītiestādē, kā arī apliecina, ka neiebilst, ja skola par nodarbībā vai pasākumā gūtās traumas radītajām sekām un saņemtajiem šo noteikumu 4.4. un 5.6. apakšpunktā minētajiem veselības aprūpes pakalpojumiem pieprasīs veselības aprūpes pakalpojuma sniedzējam papildu informāciju;

10.2. veselības aprūpes pakalpojuma saņemšanu un tā samaksu apliecinošos ārstniecības iestādes vai ārstniecības personas izsniegtos dokumentus (piemēram, rēķinus, kvītis, kases čekus, ģimenes ārsta vai citas ārstniecības personas izsniegta nosūtījuma kopiju pakalpojumu saņemšanai), kuros norādīts pakalpojumu saņēmēja vārds, uzvārds, personas kods, datums, veselības aprūpes pakalpojuma sniedzējs un sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi.

11. Skola izvērtē šo noteikumu 10. punktā minētos dokumentus un, ja veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu atlīdzināšanas nosacījumi un iesniegtie dokumenti atbilst šajos noteikumos minētajām prasībām, atlīdzina izdevumus par saņemtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, mēneša laikā pēc dokumentu saņemšanas pārskaitot attiecīgos finanšu līdzekļus uz iesniegumā norādīto kontu.

12. Ja veselības aprūpes pakalpojumu izdevumu atlīdzināšanas nosacījumi vai iesniegtie dokumenti neatbilst šajos noteikumos minētajām prasībām, skola pieņem lēmumu par atteikumu atlīdzināt izdevumus par šajos noteikumos minētajiem veselības aprūpes pakalpojumiem un atdod iesniedzējam šo noteikumu 10.2. apakšpunktā minētos dokumentus.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Ministru prezidenta biedra, aizsardzības ministra pienākumu izpildītājs ‒ vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs A. T. Plešs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Noteikumi par apmaksājamiem veselības aprūpes pakalpojumiem, to saņemšanas nosacījumiem un samaksas .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 640Pieņemts: 18.10.2022.Stājas spēkā: 22.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 205, 21.10.2022. OP numurs: 2022/205.6
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Citi saistītie dokumenti
336599
22.10.2022
87
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"