Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 44

Jēkabpilī 2022. gada 22. septembrī
Saistošie noteikumi par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā
APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes 22.09.2022.
lēmumu Nr. 825 (prot. Nr. 21, 23. §)

Izdoti saskaņā ar Ģenētiski modificēto organismu
aprites likuma
22. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka aizliegumu Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus.

2. Aizliegumus ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā ir spēkā 5 gadus no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

3. Atzīt par spēku zaudējušiem:

3.1. Aknīstes novada domes 16.12.2009. saistošos noteikumus Nr. 22 (protokols Nr. 11, 24. #) "Aizliegums ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Aknīstes novada administratīvajā teritorijā";

3.2. Jēkabpils novada domes 26.02.2015. saistošos noteikumus Nr. 3 "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novadā";

3.3. Salas novada domes 26.03.2015. saistošos noteikumus Nr. 3 (protokols Nr. 4, 25. p.) "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Salas novadā";

3.4. Viesītes novada domes 20.01.2010. saistošos noteikumus Nr. 1 (protokols Nr. 1, 3. #) "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Viesītes novadā".

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
Paskaidrojuma raksts
Jēkabpils novada 22.09.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 44 "Saistošie noteikumi par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsAdministratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā ir noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz novada saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2022. gada 31. decembrim ir spēkā novadu veidojošo bijušo pašvaldību saistošie noteikumi, izņemot saistošos noteikumus par teritorijas plānojumu, kurus izstrādā līdz 2025. gada 31. decembrim.

Saskaņā ar Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma 22. panta otro un trešo daļu, pašvaldība, ievērojot sociālekonomiskos, klimatiskos vai vides apstākļus vai izvērtējot lauksaimnieciskās darbības metodes, pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā. Aizliegumu nosaka uz laiku, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Lai noteiktu vienotu pieeju aizliegumam audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus visā jaunizveidotajā Jēkabpils novada teritorijā, nepieciešams apstiprināt jaunus saistošos noteikumus attiecībā uz ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanas aizliegumu novada teritorijā.

Saistošie noteikumi tiek pieņemti, lai saglabātu bioloģisko daudzveidību, veicinātu ilgtspējīgas lauksaimniecības un biotehnoloģijas attīstību, novērstu negatīvu ietekmi cilvēku un dzīvnieku veselībai vai videi.

Jēkabpils novada dome 30.06.2022. pieņēma domes lēmumu Nr. 567 "Par nodomu noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā", ar kuru nolēma informēt sabiedrību par nodomu noteikt aizliegumu ģenētiski modificētu kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā uz 5 gadiem no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas. Paziņojums publicēts Jēkabpils novada laikrakstā "Brīvā Daugava" (08.07.2022. Nr. 53) un pašvaldības mājaslapā www.jekabpils.lv (06.07.2022). Informācija par publicēto paziņojumu nosūtīta arī Zemkopības ministrijai un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, kuras paziņojumu publicējušas ministriju tīmekļa vietnēs.

Iedzīvotāji tika aicināta izteikt viedokļus, priekšlikumus vai iebildumus Jēkabpils novada pašvaldībai līdz 2022. gada 15. augustam. Pašvaldības mājaslapā www.jekabpils.lv saņemtas 19 atbildes, no kurām 15 personas atbalsta ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizliegumu, bet 4 personas neatbalsta ģenētiski modificēto augu audzēšanas aizliegumu.

2. Projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi paredz aizliegumu audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā 5 gadus no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav ietekmes uz pašvaldības budžetu.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmPersonas var griezties saistošo noteikumu piemērošanā Jēkabpils novada pašvaldībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmPriekšlikumu un iebildumu sniegšanai informācija par nodomu noteikt aizliegumu audzēt ģenētiski modificētus kultūraugus Jēkabpils novadā publicēts laikrakstā "Brīvā Daugava" un mājaslapā internetā www.jekabpils.lv.
Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Saistošie noteikumi par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Jēkabpils novada .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Jēkabpils novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 44Pieņemts: 22.09.2022.Stājas spēkā: 18.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 201, 17.10.2022. OP numurs: 2022/201.28
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
336394
18.10.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"