Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta noteikumi Nr. 636

Rīgā 2022. gada 11. oktobrī (prot. Nr. 52 11. §)
Psiholoģiskā atbalsta kursa noteikumi
I. Vispārīgie jautājumi

1.  Noteikumi nosaka:

1.1. apmaksāta psiholoģiskā atbalsta kursa (turpmāk – psiholoģiskā atbalsta kurss) saņemšanas nosacījumus un tā organizēšanas kārtību;

1.2. ēdināšanas un naktsmītnes nodrošināšanas kārtību;

1.3. ar ēdināšanu saistīto izdevumu apmēru;

1.4. dienesta (darba) pienākumu izpildes laika uzskaites kārtību psiholoģiskā atbalsta kursa laikā;

1.5. ceļa izdevumu segšanas kārtību un apmēru.

2. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes un Ieslodzījuma vietu pārvaldes (turpmāk – iestāde) amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi (turpmāk – amatpersona), kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieks, kurš ir iesaistīts neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanā (turpmāk – darbinieks), var saņemt līdz 12 kalendāra dienām ilgu psiholoģiskā atbalsta kursu Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrā.

3. Šajos noteikumos minētās amatpersonas vai darbinieka nosūtīšana uz psiholoģiskā atbalsta kursu nav uzskatāma par komandējumu to normatīvo aktu izpratnē, kas nosaka kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi.

4. Iekšlietu ministrija no tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem sedz:

4.1. izdevumus psiholoģiskā atbalsta kursa nodrošināšanai amatpersonām, tai skaitā ēdināšanas un naktsmītnes nodrošināšanas izdevumus;

4.2. ceļa izdevumus Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietu un atpakaļ no tās šo noteikumu V nodaļā noteiktajā kārtībā.

5. Tieslietu  ministrija no tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem sedz ceļa izdevumus Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietu un atpakaļ no tās šo noteikumu V nodaļā noteiktajā kārtībā.

6. Veselības ministrija no tai piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem sedz:

6.1. izdevumus psiholoģiskā atbalsta kursa nodrošināšanai darbiniekiem, tai skaitā ēdināšanas nodrošināšanas izdevumus, saskaņā ar Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra sagatavoto faktisko izdevumu aprēķinu;

6.2. naktsmītnes nodrošināšanas izdevumus saskaņā ar Nodrošinājuma valsts aģentūras sagatavoto faktisko izdevumu aprēķinu;

6.3. ceļa izdevumus darbiniekiem nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietu un atpakaļ no tās šo noteikumu V nodaļā noteiktajā kārtībā.

II.  Psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas nosacījumi un tā organizēšanas kārtība

7. Amatpersona psiholoģiskā atbalsta kursu var saņemt, pamatojoties uz Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra psihologa veikto amatpersonas psiholoģiskā stāvokļa novērtējumu, darbinieks –, pamatojoties uz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologa veikto novērtējumu.

8. Psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai:

8.1. amatpersona aizpilda aptaujas anketu amatpersonas psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai (1. pielikums) un iesniedz Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra psihologam;

8.2. darbinieks aizpilda aptaujas anketu darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai (2. pielikums) un iesniedz Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologam.

9. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologs novērtē attiecīgi amatpersonas vai darbinieka psiholoģisko stāvokli un saskaņā ar Psihologu likuma prasībām sagatavo sadarbības pārskatu. Ja, novērtējot psiholoģisko stāvokli, konstatē šo noteikumu 11. punktā  minētās pazīmes, psihologs rekomendē psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanu.

10. Amatpersona vai darbinieks atbild par psiholoģiskā stāvokļa novērtējumā sniegtās informācijas patiesumu.

11. Amatpersonai vai darbiniekam ir tiesības saņemt psiholoģiskā atbalsta kursu, ja konstatētas:

11.1. izdegšanas pazīmes, kas ietekmē fizisko un psihoemocionālo veselību;

11.2. izteiktas psihoemocionālas vai fizioloģiskas reakcijas pēc traumatiskiem notikumiem dienestā (darbā) vai ārpus dienesta (darba);

11.3. pazīmes, kas apliecina, ka dienesta (darba) apstākļi (piemēram, dienesta (darba) apstākļi, kas saistīti ar vardarbību, noziedzību, nelabvēlīgu vidi, dzīvības apdraudētību, nakts darbu, cilvēku nāvi, darbu paaugstinātas spriedzes apstākļos) var ietekmēt amatpersonas vai darbinieka fizisko un psihoemocionālo veselību, samazināt amatpersonas profesionālās spējas, veicināt fizisku un garīgu izsīkumu.

12. Amatpersonai vai darbiniekam ir tiesības saņemt psiholoģiskā atbalsta kursu ārpus kārtas, ja psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšana rekomendēta saskaņā ar šo noteikumu 11.1. un  11.2. apakšpunktu.

13. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologa sagatavotais sadarbības pārskats psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai ir derīgs 12 mēnešus.

14. Amatpersonas vai darbinieka psiholoģisko stāvokli novērtē atkārtoti, nesasniedzot 12 mēnešus pēc iepriekšējā novērtējuma, ja psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšana ir rekomendēta saskaņā ar šo noteikumu 11.3. apakšpunktu, bet radušies priekšnosacījumi psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai ārpus kārtas.

15. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs organizē psiholoģiskā atbalsta kursu grupās, plānojot grupu lielumu un skaitu kalendāra gadam.

16. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests katru gadu līdz 31. oktobrim vienojas par nākamajā gadā plānoto darbinieku dalību psiholoģiskā atbalsta kursā.

17. Amatpersonas un darbinieki psiholoģiskā atbalsta kursu saņem rindas kārtībā. Rindu veido, ievērojot amatpersonas un darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanā ieteiktās rekomendācijas psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai.

18. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs informē attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu par iespējamo psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas laiku.

19. Iestāde 20 darbdienu laikā pēc šo noteikumu 18. punktā minētās informācijas saņemšanas informē Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru par iespēju plānotajā laikā nosūtīt amatpersonu psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai vai vienojas ar Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru par citu kursa saņemšanas laiku.

20. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests 20 darbdienas pirms plānotā psiholoģiskā atbalsta kursa sākuma informē Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru par darbinieku nosūtīšanu un nodod Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta psihologa sagatavotos sadarbības pārskatus, lai nodrošinātu darbiniekiem individuālas psihologa  konsultācijas psiholoģiskā atbalsta kursa laikā, ja nepieciešams.

21. Iestāde un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests laikus informē Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centru, ja, mainoties apstākļiem, amatpersona vai darbinieks plānotajā laikā nevar piedalīties psiholoģiskā atbalsta kursā.

22. Amatpersonu  un darbinieku psiholoģiskā atbalsta kursā uzņem, ievērojot plānoto un Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrā rezervēto psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanas laiku, atbilstoši iestādes vai  Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sniegtajai informācijai par amatpersonas vai darbinieka nosūtīšanu uz kursu.

23. Amatpersonu  un  darbinieku psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai nesūta darbnespējas laikā vai ja ir informācija par ierobežojumiem, kuru dēļ amatpersona vai darbinieks nevar piedalīties psiholoģiskā atbalsta kursa ietvaros īstenotajās psiholoģiskā atbalsta un fiziskās sagatavotības nodarbībās (turpmāk – nodarbības).

24. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs informē attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, ja amatpersona vai darbinieks plānotajā laikā nav ieradies saņemt psiholoģiskā atbalsta kursu.

25. Psiholoģiskā atbalsta kursa ietvaros Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs īsteno psiholoģiskā atbalsta programmu. Programmā ietilpst:

25.1. psiholoģiskā atbalsta nodarbības (lekcijas psiholoģijā, psiholoģiskā atbalsta grupu nodarbības, psihoregulācijas grupu nodarbības);

25.2. individuālas psihologa konsultācijas pēc amatpersonas vai darbinieka izvēles un atbilstoši amatpersonas vai darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtējumā sagatavotajam sadarbības pārskatam;

25.3. fiziskās sagatavotības nodarbības (sporta nodarbības trenažieru un vingrošanas zālē sporta instruktora vadībā, fiziskās aktivitātes ārpus telpām atbilstoši sezonai un laikapstākļiem (piemēram, vingrošanas nodarbības brīvā dabā, nūjošana, veloizbraucieni, peldes jūrā vai baseina apmeklējums)).

26. Ierodoties psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai, amatpersona un darbinieks rakstiski apliecina, ka viņam nav veselības ierobežojumu pilnvērtīgai dalībai nodarbībās,  un nekavējoties informē kursa vai nodarbību vadītāju, ja šādi ierobežojumi rodas.

27. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs var pārtraukt amatpersonas un darbinieka dalību psiholoģiskā atbalsta kursā, informējot par to attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu, šādos gadījumos:

27.1. amatpersonai vai darbiniekam iestājusies darbnespēja vai persona psiholoģiskā atbalsta kursā nevar piedalīties citu neparedzētu apstākļu dēļ (piemēram, prombūtne sakarā ar ģimenes locekļa nāvi, ierašanās izziņas iestādē, prokuratūrā vai tiesā);

27.2. amatpersona vai darbinieks ir pārkāpis psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietas vai naktsmītnes iekšējās kārtības noteikumus;

27.3. amatpersona vai darbinieks nepiedalās nodarbībās.

28. Amatpersona vai darbinieks par šo noteikumu 27.1. apakšpunktā minētajiem apstākļiem nekavējoties informē psiholoģiskā atbalsta kursa vai nodarbību vadītāju un attiecīgi iestādi vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu.

29. Šo noteikumu 27.1. apakšpunktā minētajā gadījumā amatpersonai vai darbiniekam saglabājas iespēja turpināt dalību psiholoģiskā atbalsta kursā (tajā pašā grupā), ja viņa kavējums ir ne vairāk kā divas dienas un atlikusī (neizmantotā) kursa daļa ir vismaz četras dienas.

30. Amatpersonas vai darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanā aizpildītās aptaujas anketas un psihologa sagatavotos sadarbības pārskatus psiholoģiskā atbalsta kursa saņemšanai Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs glabā līdz psiholoģiskā atbalsta kursa beigām vai tā pārtraukšanai, bet ne ilgāk kā 12 mēnešus no minēto dokumentu saņemšanas vai sagatavošanas, ja psiholoģiskā atbalsta kurss nav uzsākts.

III. Ēdināšanas un naktsmītnes nodrošināšanas kārtība psiholoģiskā atbalsta kursa laikā un ar ēdināšanu saistīto izdevumu apmērs

31. Psiholoģiskā atbalsta kursa laikā Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs nodrošina amatpersonām un darbiniekiem ēdināšanu trīs reizes dienā. 

32. Ar ēdināšanu saistīto izdevumu apmērs vienai personai diennaktī atbilst faktiskajām ēdināšanas pakalpojuma izmaksām, kuras nosaka saskaņā ar publiskā iepirkuma rezultātiem.

33. Psiholoģiskā atbalsta kursa laikā Nodrošinājuma valsts aģentūra nodrošina amatpersonām un darbiniekiem naktsmītni.

IV. Dienesta (darba) pienākumu izpildes laika uzskaites kārtība psiholoģiskā atbalsta kursa laikā

34. Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs veic uzskaiti par amatpersonu un darbinieku dalību psiholoģiskā atbalsta kursā un pēc psiholoģiskā atbalsta kursa beigām vai tā pārtraukšanas nosūta attiecīgi iestādei vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam izziņu, kas apliecina amatpersonas vai darbinieka dalību psiholoģiskā atbalsta kursā. Ja psiholoģiskā atbalsta kurss ir pārtraukts un amatpersona vai darbinieks nav pabeidzis psiholoģiskā atbalsta kursa programmu, izziņā norāda informāciju par kursa pārtraukšanu un kursa pārtraukšanas iemeslu. 

35. Iestāde un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests attiecīgi amatpersonas un darbinieka dienesta (darba) pienākumu izpildes laiku uzskaita atbilstoši Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra izsniegtajai izziņai par amatpersonas vai darbinieka dalību psiholoģiskā atbalsta kursā.

36. Psiholoģiskā atbalsta kursa laikā sestdiena, svētdiena un valstī noteiktā svētku diena ir amatpersonas un darbinieka atpūtas laiks, ko amatpersona un darbinieks izmanto pēc saviem ieskatiem, un šis laiks nav ieskaitāms dienesta (darba) pienākumu izpildes laikā.

V. Ceļa izdevumu segšanas kārtība un apmērs nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietu

37. Amatpersonai un darbiniekam attiecīgi iestāde vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ceļa izdevumus nokļūšanai uz psiholoģiskā atbalsta kursa norises vietu un atpakaļ uz dzīvesvietu, izmantojot sabiedrisko transportu (izņemot taksometru), kompensē pilnā apmērā, ņemot vērā sabiedriskā transporta biļešu cenu attiecīgajā maršrutā. Ja amatpersona vai darbinieks izmanto savā īpašumā vai valdījumā esošu transportlīdzekli, ceļa izdevumus kompensē atbilstoši minimālajai braukšanas cenai (tarifam) sabiedriskajā transportā attiecīgajā maršrutā.

38. Lai amatpersona vai darbinieks saņemtu ceļa izdevumu kompensāciju, viņš mēneša laikā pēc atgriešanās no psiholoģiskā atbalsta kursa iesniedz attiecīgi iestādes vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta vadītājam vai viņa pilnvarotai amatpersonai šādus dokumentus:

38.1. iesniegumu par ceļa izdevumu kompensācijas piešķiršanu;

38.2. faktiskos ceļa izdevumus apliecinošos attaisnojuma dokumentus (sabiedriskā transporta biļetes), ja izmantots sabiedriskais transports.

39. Ceļa izdevumu kompensāciju izmaksā mēneša laikā pēc šo noteikumu 38. punktā  minēto dokumentu saņemšanas, to pārskaitot attiecīgi uz amatpersonas vai darbinieka norādīto kontu kredītiestādē.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Iekšlietu ministrs K. Eklons
1. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 11. oktobra
noteikumiem Nr. 636
Aptaujas anketa amatpersonas psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai
Dienesta vieta (iestāde)  
Amats  
Vārds, uzvārds  
   
E-pasts, tālrunis  
 

(norādīt dienesta e-pastu, ja tāds ir)

 
 
Iespējamais laiks (datums) psiholoģiskā atbalsta kursa uzsākšanai:
vēlamais datums  
cits datums  
 
 
1. Izdiena Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādēs vai Ieslodzījuma vietu pārvaldē (norādīt pilnu gadu skaitu): _______________________________

Psihologa piezīmes

2. Atzīmējiet notikumus Jūsu dzīvē pēdējā gada laikā 
Dienestā:  
Pildot dienesta pienākumus, man bija/ir:  
     
  saspringts darbs vairākas dienas vai nedēļas (ļoti intensīvs darbs)  
     
  izmaiņas dienesta pienākumu veikšanā, pārmaiņas dienestā, darba vietas maiņa  
     
  augsta atbildības pakāpe (par cilvēkiem un/vai ierīcēm, un/vai pieņemtajiem lēmumiem u. c.)  
     
  darbs naktī, brīvdienās un svētku dienās  
     
Pildot dienesta pienākumus, esmu saskāries(-usies) ar:  
     
  biežu fizisku risku  
     
  konfliktiem vai nesaskaņām ar kolēģiem  
     
  nesaskaņām un/vai spiedienu no vadības puses (bosings)  
     
  cilvēkiem ar psihiskām novirzēm, neadekvātiem cilvēkiem  
     
  bojāgājušā cilvēka ģimeni (jāpaziņo klātienē par nāvi; bija jāsniedz emocionāls atbalsts u. c.)  
     
  cits faktors, kas izraisa stresu, pildot dienesta pienākumus  
     
     
     
     
Pildot dienesta pienākumus, ir bijis notikums, kurā: 
     
  bija cietuši vai bojā gājuši bērni  
     
  bija cietusi vai bojā gājusi sieviete grūtniece  
     
  cietušo vai bojāgājušo skaits pārsniedza piecas personas vienā notikumā  
     
  bija ievainots(-i) manas struktūrvienības/maiņas kolēģis(-ģi)  
     
  biju ievainots(-a) pats(-i)  
     
  bija reāls apdraudējums manai dzīvībai  
     
  ievainoju vai nogalināju cilvēku(-us)  
     
Citi notikumi:  
     
  piedalījos starptautiskajā misijā vai operācijā vai biju komandējumā uz bīstamu zonu, kur notiek karadarbība vai nemieri  
     
  kolēģis izdarīja pašnāvību/kolēģa pēkšņa nāve  
     
  bija notikums, kas izraisīja spēcīgas emocijas  
     
     
     
     
Notikumi ģimenē:  
     
  tuva cilvēka zaudējums (nāve, šķiršanās)  
     
  sarežģījumi ģimenē vai citās nozīmīgās attiecībās  
     
  bērna piedzimšana vai citas izmaiņas ģimenes sastāvā  
     
  sava vai ģimenes locekļa veselības stāvokļa pasliktināšanās/invaliditāte  
     
  dzīvesvietas maiņa  
     
  citas nozīmīgas pārmaiņas  
     
     
     
     
3. Atzīmējiet pārslodzes reakcijas, kuras esat pamanījis(-usi) sevī 
     
Fiziskās pārslodzes reakcijas:  
     
  galvassāpes, reiboņi  
     
  ātra nogurdināmība  
     
  gremošanas traucējumi  
     
  ēstgribas trūkums  
     
  miega traucējumi un/vai bezmiegs  
     
  svara izmaiņas  
     
  biežas saaukstēšanās slimības, uzņēmība pret infekcijām  
     
  muskuļu saspringums (kaklā, plecos, mugurā u. c.)  
     
  muskuļu trīcēšana  
     
  sāpes ķermenī  
     
  nespēja atslābināties  
     
  paaugstināts asinsspiediens  
     
  elpošanas problēmas  
     
  sūdzības par sirdsdarbību  
     
  auksti sviedri  
     
  menstruālā cikla traucējumi  
     
  grūtības seksuālajā dzīvē  
     
Kognitīvās pārslodzes reakcijas:  
     
  jūtos pārslogots(-a), veicot ikdienas pienākumus  
     
  palēnināts darba temps  
     
  atmiņas pasliktināšanās  
     
  grūtības koncentrēties (aizmāršība un sapņainība, tendence kļūdīties)  
     
  izvairīšanās no sarežģītu jautājumu un situāciju risināšanas  
     
  domu un atmiņu uzplūdi par notikumiem  
     
  smagas un nospiedošas domas  
     
Emocionālās pārslodzes reakcijas:  
     
  neiecietīgāks nekā parasti, ātra aizkaitināmība  
     
  mainīgs noskaņojums, nervozitāte, viegla aizvainojamība  
     
  kritiskums, skepses izjūta, melnais humors  
     
  samazinās vēlēšanās un intereses, vienaldzība  
     
  nespēja izjust prieku  
     
  bieži vai ātri dusmojos  
     
  trauksme vai vainas izjūta  
     
  nedrošības sajūta vai paļāvības trūkums  
     
  neticība saviem spēkiem, reizēm bezpalīdzība  
     
  vientulības vai pamestības izjūta  
     
  pārņem tukšuma izjūta, bezcerība, zūd jēga  
     
Uzvedības pārslodzes reakcijas:  
     
  konflikti ar apkārtējiem  
     
  nevēlēšanās atrasties darbā, bieža darba grafika maiņa  
     
  reizēm ir vēlme uzrakstīt atlūgumu  
     
  senu attiecību pārtraukšana  
     
  izvairīšanās no jaunām attiecībām  
     
  attālināšanās no tuviem cilvēkiem  
     
  vēlme noslēgties (negribas nevienam zvanīt, ne ar vienu runāt)  
     
  izmaiņas seksuālajā dzīvē (vajadzības palielinās vai izzūd)  
     
  pieaug smēķēšana un alkohola lietošana ikdienā  
     
  reizēm rīkojos nepārdomāti  
     
  neprotu vai nevaru relaksēties un atpūsties  
     
  atpūšos, darot kaut ko bez noteikta mērķa (staigāju pa veikaliem vai spēlēju spēles telefonā vai datorā u. c.)  
     
4. Vai esat apmeklējis(-usi) psihologa konsultācijas? Vai piedalījāties grupas nodarbībās psihologa vadībā?  
     
      
     
     
     
     
5. Vai esat jau piedalījies(-usies) Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra psiholoģiskā atbalsta kursā? 
     
      
     
Ja atbilde ir "Jā", norādiet, cik reizes piedalījāties psiholoģiskā atbalsta kursā un kad bijāt tajā pēdējo reizi: 
     
  biju reizes  
  pēdējo reizi biju   
 
Anketas aizpildīšanas datums  
 
Anketu aizpildīja  
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

 
 
Psihologs    
 

(paraksts)

 

(vārds, uzvārds)

 
Piezīmes.

1. Anketā norādītajai informācijai ir ierobežotas pieejamības statuss.

2. Informācija par personas datu apstrādi:
Datu apstrādes pārzinis: Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centrs, Čiekurkalna 1. līnija 1, k-1, Rīga, LV-1026, e-pasts: ______________________.
Datu apstrādes mērķis: psiholoģiskā atbalsta nodrošināšana Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm.
Papildu informācija par fizisko personu datu apstrādi tīmekļvietnē ______________________.

3. Ja pēc psiholoģiskā stāvokļa izvērtējuma tiks rekomendēts psiholoģiskā atbalsta kurss, Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra nodaļa "Dzintari" informēs par to dienesta vietu.

4. Iesniegumā norādītā kontaktinformācija tiks izmantota saziņai ar iesnieguma iesniedzēju par psiholoģiskā atbalsta kursu nodaļā "Dzintari".

2. pielikums
Ministru kabineta
2022. gada 11. oktobra
noteikumiem Nr. 636
Aptaujas anketa darbinieka psiholoģiskā stāvokļa novērtēšanai
Vārds, uzvārds  
Dienesta apliecības numurs  
 
Iespējamais laiks (datums) psiholoģiskā atbalsta kursa uzsākšanai:
vēlamais datums   
cits datums   
 
1. Nodarbinātības ilgums Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (turpmāk – dienests) (norādīt pilnu gadu skaitu) / Mans vecums (norādīt pilnu gadu skaitu): _______________________________ 

Psihologa piezīmes

     
2. Norādiet amatu _________________________________________________  
     
3. Norādiet Jūsu slodzi: _______________________________  
     
  pilna slodze  
     
  nepilna slodze, lūdzu, norādiet slodzes lielumu _______________________________  
     
4. Atzīmējiet notikumus Jūsu dzīvē pēdējā gada laikā  
Darbā:  
Pildot amata pienākumus, man bija/ir:  
     
  saspringts darbs vairākas dienas vai nedēļas (ļoti intensīvs darbs)  
     
  izmaiņas amata pienākumu veikšanā, pārmaiņas dienestā, amata vietas vai struktūrvienības maiņa  
     
  augsta atbildības pakāpe (par cilvēkiem un/vai ierīcēm, un/vai pieņemtajiem lēmumiem u. c.)  
     
  maiņu darbs (darbs naktī, brīvdienās un svētku dienās)  
     
Pildot dienesta pienākumus, esmu saskāries(-usies) ar:  
     
  biežu emocionālu vai fizisku risku  
     
  konfliktiem vai nesaskaņām ar kolēģiem  
     
  nesaskaņām un/vai spiedienu no vadības puses (bosings)  
     
  cilvēkiem ar psihiskām novirzēm, neadekvātiem cilvēkiem  
     
  pacienta nāves gadījumiem (bija jāpaziņo pacienta ģimenes locekļiem klātienē; bija jāsniedz emocionāls atbalsts u. c.)  
     
  cits faktors, kas izraisa stresu, pildot amata pienākumus  
     
     
     
     
Pildot amata pienākumus, ir bijis notikums, kurā:  
     
  bija cietuši vai gāja bojā bērni  
     
  bija cietusi vai gāja bojā sieviete grūtniece  
     
  cietušo vai bojāgājušo skaits pārsniedza piecas personas vienā notikumā  
     
  saskāros ar fizisku uzbrukumu vai tā draudiem  
     
  ar fizisku uzbrukumu vai tā draudiem saskārās manas struktūrvienības kolēģis(-ģi)  
     
  bija reāls apdraudējums dzīvībai  
     
  neizdevās izglābt pacienta dzīvību  
     
Citi notikumi:  
     
  piedalījos starptautiskajā misijā vai operācijā vai biju komandējumā uz bīstamu zonu, kur notiek karadarbība vai nemieri  
     
  kolēģis izdarīja pašnāvību/kolēģa pēkšņa nāve  
     
  bija notikums, kas, veicot amata pienākumus, izraisīja spēcīgas emocijas  
     
     
     
     
Notikumi ģimenē:  
     
  tuva cilvēka zaudējums (nāve, šķiršanās)  
     
  sarežģījumi ģimenē vai citās nozīmīgās attiecībās  
     
  bērna piedzimšana vai citas izmaiņas ģimenes sastāvā  
     
  sava vai ģimenes locekļa veselības stāvokļa pasliktināšanās/invaliditāte  
     
  dzīvesvietas maiņa  
     
  citas nozīmīgas pārmaiņas  
     
     
     
     
5. Atzīmējiet pārslodzes reakcijas, kuras esat pamanījis(-usi) sevī  
     
Fiziskās pārslodzes reakcijas:  
     
  galvassāpes, reiboņi  
     
  ātra nogurdināmība  
     
  gremošanas traucējumi  
     
  ēstgribas trūkums  
     
  miega traucējumi un/vai bezmiegs  
     
  svara izmaiņas  
     
  biežas saaukstēšanās slimības, uzņēmība pret infekcijām  
     
  muskuļu saspringums (kaklā, plecos, mugurā u. c.)  
     
  muskuļu trīcēšana  
     
  sāpes ķermenī  
     
  nespēja atslābināties  
     
  paaugstināts asinsspiediens  
     
  elpošanas problēmas  
     
  sūdzības par sirdsdarbību (t. sk. paātrināta sirdsdarbība)  
     
  auksti sviedri  
     
  menstruālā cikla traucējumi  
     
  grūtības seksuālajā dzīvē  
     
Kognitīvās pārslodzes reakcijas:  
     
  jūtos pārslogots(-a), veicot ikdienas pienākumus  
     
  palēnināts darba temps  
     
  atmiņas pasliktināšanās  
     
  grūtības koncentrēties (aizmāršība un sapņainība, tendence kļūdīties)  
     
  izvairīšanās no sarežģītu jautājumu un situāciju risināšanas  
     
  domu un atmiņu uzplūdi par notikumiem  
     
  smagas un nospiedošas domas  
     
Emocionālās pārslodzes reakcijas:  
     
  neiecietīgāks nekā parasti, ātra aizkaitināmība  
     
  mainīgs noskaņojums, nervozitāte, viegla aizvainojamība  
     
  kritiskums, skepses izjūta, melnais humors  
     
  samazinās vēlēšanās un intereses, vienaldzība  
     
  nespēja izjust prieku  
     
  bieži vai ātri dusmojos  
     
  trauksme vai vainas izjūta  
     
  nedrošības sajūta vai paļāvības trūkums  
     
  neticība saviem spēkiem, reizēm bezpalīdzība  
     
  vientulības vai pamestības izjūta  
     
  pārņem tukšuma izjūta, bezcerība, zūd jēga  
     
Uzvedības pārslodzes reakcijas:  
     
  konflikti ar apkārtējiem  
     
  nevēlēšanās atrasties darbā, bieža darba grafika maiņa  
     
  reizēm ir vēlme uzrakstīt atlūgumu  
     
  senu attiecību pārtraukšana  
     
  izvairīšanās no jaunām attiecībām  
     
  attālināšanās no tuviem cilvēkiem  
     
  vēlme noslēgties (negribas nevienam zvanīt, ne ar vienu runāt)  
     
  izmaiņas seksuālajā dzīvē (vajadzības palielinās vai izzūd)  
     
  pieaug smēķēšana un alkohola lietošana ikdienā  
     
  reizēm rīkojos nepārdomāti  
     
  neprotu vai nevaru relaksēties un atpūsties  
     
  atpūšos, darot kaut ko bez noteikta mērķa (staigāju pa veikaliem vai spēlēju spēles telefonā vai datorā u. c.)  
     
6. Vai esat apmeklējis(-usi) psihologa konsultācijas? Vai piedalījāties grupas nodarbībās psihologa vadībā?  
     
      
     
     
     
     
7. Vai esat jau piedalījies(-usies) Iekšlietu ministrijas veselības un sporta centra psiholoģiskā atbalsta kursā?  
     
      
     
Ja atbilde ir "Jā", norādiet, cik reizes piedalījāties psiholoģiskā atbalsta kursā un kad bijāt tajā pēdējo reizi:  
     
 biju reizes  
 pēdējo reizi biju   
 
Anketas aizpildīšanas datums  
 
Anketu aizpildīja  
 

(vārds, uzvārds, paraksts)

 
 
Psihologs    
 

(paraksts)

 

(vārds, uzvārds)

 
Piezīmes.

1. Anketā norādītajai informācijai ir ierobežotas pieejamības statuss.

2. Informācija par personas datu apstrādi:
Datu apstrādes pārzinis: Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, Laktas iela 8, Rīga, LV-1013,
e-pasts:
Datu apstrādes mērķis: psiholoģiskā atbalsta kursa nodrošināšana.
Papildu informācija par fizisko personu datu apstrādi tīmekļvietnē _________________________________________________

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Psiholoģiskā atbalsta kursa noteikumi Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ministru kabinets Veids: noteikumi Numurs: 636Pieņemts: 11.10.2022.Stājas spēkā: 14.10.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 199, 13.10.2022. OP numurs: 2022/199.1
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Citi saistītie dokumenti
336289
14.10.2022
87
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"