Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Siguldas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 37

Siguldā 2022. gada 18. augustā
Par ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plākšņu izvietošanas kārtību Siguldas novadā
Apstiprināti ar Siguldas novada pašvaldības domes
2022. gada 18. augusta lēmumu (prot. Nr. 16, 66. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 5. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā izvieto ēku un ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā.

2. Šie noteikumi ir saistoši visām fiziskām un juridiskām personām, kuru īpašumā vai valdījumā Siguldas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā atrodas nekustamais īpašums.

3. Pašvaldībai piederošo ielu norādes izvieto un uztur kārtībā Siguldas novada pašvaldība.

4. Ēku numerācijas/nosaukumu un ielu nosaukumu norādēm ir jābūt labā tehniskā un vizuālā stāvoklī ar skaidri salasāmiem uzrakstiem valsts valodā un labi saskatāmiem no ielas (ceļa).

II. Ielu un ēku nosaukuma un numerācijas plākšņu izvietošana

5. Siguldas novada pašvaldības teritorijā ielu nosaukumu plāksnes izgatavo un uzstāda Siguldas novada pašvaldība.

6. Ēku nosaukumu un numerācijas plākšņu izgatavošanu un uzstādīšanu nodrošina šo noteikumu 2. punktā minētās fiziskās un juridiskās personas.

7. Ēku numerācijas plāksnes tiek izgatavotas ievērojot sekojošus noteikumus:

7.1. Siguldā, Siguldas pagastā, Mores pagastā, Allažu pagastā:

7.1.1. Ēkas numerācijas plāksnes izmēri ir: platums 300 mm, augstums 400 mm.

7.1.2. Plāksnītes fona krāsa ir balta, informācija uz plāksnītes veidota ar zaļiem burtiem valsts valodā, atbilstošu tonim PANTONE 3425 C.

7.1.3. Uz ēkas numerācijas plāksnes tiek rakstīts ielas nosaukums, mājas numurs (pielikums Nr. 1);

7.1.4. Ielas nosaukums rakstāms ar lieliem burtiem. Šrifts: Helvetica Condensed Bold, piederības nosaukums ar lielo sākuma burtu. Šrifts: Helvetica Condensed Plain (pielikums Nr. 1);

7.1.5. Ēkas nosaukuma plāksnes izmēri – platums 600 mm, augstums 200 mm. Izmērs var tikt mainīts, ja ēkas nosaukums ir garš un to nevar ietilpināt standarta plāksnītē, saskaņojot ar Būvniecības kontroles pārvaldes galveno arhitektu, būvvaldes vadītāja vietnieku.

7.1.6. Ēkas nosaukuma plāksnes fona krāsa ir balta, informācija uz plāksnītes veidota ar zaļiem burtiem valsts valodā, atbilstoši tonim PANTONE 3425 C.

7.1.7. Uz ēkas nosaukuma plāksnes tiek rakstīts tās nosaukums. Šrifts: Helvetica Condensed Bold (pielikums Nr. 2);

7.1.8. Ēku numerācijas un nosaukuma plāksnes piestiprināmas pie ēkas fasādes daļas no ēkas ārpuses, kura ir vērsta pret ielu vai ceļu, vai piestiprināmas pie žoga tā, lai ēkas nosaukums vai numurs būtu labi saskatāms no ielas. Ēku numerācijas un nosaukuma plāksnes uzstādamas ne zemāk kā 2,0 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes.

7.1.9. Vietās, kur ēkas siena vai žogs nav piemēroti ēku numerācijas vai nosaukuma plāksnes uzstādīšanai atbilstoši šiem noteikumiem vai ēka atrodas tālāk no ceļa, plāksne piestiprināma speciāli izgatavotam stabam, ievērojot šo noteikumu 7.1.8. punktā norādītos plāksnes uzstādīšanas augstumus.

7.1.10. Viensētu nosaukuma plāksnes var uzstādīt arī pie piebraucamā ceļa. Gadījumā, ja vairākām viensētām ir kopējs piebraucamais ceļš, uz viena staba ir atļauts izvietot vairākas nosaukuma plāksnes. Par šādu nosaukumu plākšņu izvietošanas veidu un uzstādīšanu vienojas attiecīgie viensētu īpašnieki vai valdītāji, ievērojot ceļu apsaimniekošanas un uzturēšanas normatīvo aktu prasības.

7.1.11. Ja viensētai ir vairāki piebraucamie ceļi, īpašnieks vai valdītājs pēc izvēles pie vismaz viena no ceļiem uzstāda vienu nosaukuma plāksni.

7.1.12. Daudzdzīvokļu dzīvojamo namu dzīvokļu numuru plāksnes izvieto ēkas ārpusē virs ieejas kāpņu telpā – plāksne, uz kuras norādīti dzīvokļu numuri attiecīgajā kāpņu telpā. Plāksnes izmēri ir: platums 200 mm, augstums 100 mm; uz katra dzīvokļa ārdurvīm – individuālais dzīvokļa numurs.

7.2. Mālpils pagastā:

7.2.1. Ēkas numerācijas plāksnes izmēri ir: platums 320 mm, augstums 220 mm.

7.2.2. Plāksnītes fona krāsa ir tumši zila atbilstoši tonim RAL 5011 un informācija uz plāksnītes veidota ar baltiem burtiem valsts valodā. Šrifts: Helvetica Condensed Bold.

7.2.3. Uz ēkas numerācijas plāksnes tiek rakstīts ielas nosaukums, mājas numurs (pielikums Nr. 6).

7.2.4. Uz ēkas numerācijas plāksnes var norādīt ēkas piederību (valsts īpašums, pašvaldības īpašums, privātīpašums).

7.2.5. Ēkas nosaukuma plāksnes izmēri – platums 600 mm, augstums 200 mm. Izmērs var tikt mainīts, ja ēkas nosaukums ir garš un to nevar ietilpināt standarta plāksnītē, saskaņojot ar Būvniecības kontroles pārvaldes galveno arhitektu, būvvaldes vadītāja vietnieku.

7.2.6. Ēkas nosaukuma plāksnes fona krāsa ir tumši zila atbilstoši tonim RAL 5011 un informācija uz plāksnītes veidota ar baltiem burtiem valsts valodā. Helvetica Condensed Bold.

7.2.7. Uz ēkas nosaukuma plāksnes tiek rakstīts tās nosaukums. Šrifts: Helvetica Condensed Bold (pielikums Nr. 6);

7.2.8. Ēku numerācijas un nosaukuma plāksnes piestiprināmas pie ēkas fasādes daļas no ēkas ārpuses, kura ir vērsta pret ielu vai ceļu, vai piestiprināmas pie žoga tā, lai ēkas nosaukums vai numurs būtu labi saskatāms no ielas. Ēku numerācijas un nosaukuma plāksnes uzstādamas ne zemāk kā 2,0 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes. Ja mājas nosaukuma vai numura zīme nav skaidri saskatāma no ceļa, zīmei jābūt arī pie žoga vārtiņiem zemesgabalā vai piebraucamā ceļa, ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes

7.2.9. Vietās, kur ēkas siena vai žogs nav piemēroti ēku numerācijas vai nosaukuma plāksnes uzstādīšanai atbilstoši šiem noteikumiem vai ēka atrodas tālāk no ceļa, plāksne piestiprināma speciāli izgatavotam stabam, ievērojot šo noteikumu 7.2.8. punktā norādītos plāksnes uzstādīšanas augstumus.

7.2.10. Viensētu nosaukuma plāksnes var uzstādīt arī pie piebraucamā ceļa. Gadījumā, ja vairākām viensētām ir kopējs piebraucamais ceļš, uz viena staba ir atļauts izvietot vairākas nosaukuma plāksnes. Par šādu nosaukumu plākšņu izvietošanas veidu un uzstādīšanu vienojas attiecīgie viensētu īpašnieki vai valdītāji, ievērojot ceļu apsaimniekošanas un uzturēšanas normatīvo aktu prasības.

7.2.11. Ja viensētai ir vairāki piebraucamie ceļi, īpašnieks vai valdītājs pēc izvēles pie vismaz viena no ceļiem uzstāda vienu nosaukuma plāksni.

7.3. Lēdurgas pagastā, Krimuldas pagastā:

7.3.1. Ēkas numerācijas plāksnes plākšņu iespējamie izmēri ir 300 x 400 mm un 220 x 320 mm.

7.3.2. Ēkas numerācijas plāksnes ir profilētas, zaļā krāsā ar baltu apmali (noapaļotiem stūriem) un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā. Šrifts: Arial Black (pielikums Nr. 3).

7.3.3. Uz ēkas numura zīmēm ir jānorāda ielas nosaukums (rakstāms pilns ielas nosaukums ar lielajiem burtiem, vārds "iela" – ar mazajiem burtiem, piemēram EMIĻA MELNGAIĻA iela), ēkas numurs (ja ēkas numurs satur gan ciparu, gan alfabēts burtu, tad ēkas numurzīmē lietojams cipars un lielais burts, piemēram 5B) un ēkas piederība (valsts īpašums, pašvaldības īpašums, kopīpašums) (pielikums Nr. 3).

7.3.4. Ēku numuru plāksnes novietojamas uz fasādes, kas vērsta pret ielu 2500–3000 mm augstumā un 500–1000 mm attālumā no ēkas stūra, kas tuvāks blakus ēkai ar mazāku kārtas numuru.

7.3.5. Ja piekļūšanai zemes vienībai noteikts ceļa servitūts, tad mājas numura zīmi uzstāda tā, lai tā būtu redzama no ielas.

7.3.6. Daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām virs katras kāpņu telpas ārdurvīm uzstāda informācijas zīmi ar dzīvokļa numuriem, kas izgatavota pēc vienota parauga. Dzīvokļu informācijas zīme tiek veidota zaļā krāsā ar baltu apmali (noapaļotiem stūriem) un uzrakstiem baltā krāsā (plāksnes izmēri 100 x 200 mm). Šrifts: Arial Black (pielikums Nr. 3).

7.3.7. Ja daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai tiek izstrādāta ēkas fasādes apliecinājuma karte vai ēkas atjaunošanas, vai pārbūves tehniskais projekts, tehniskās dokumentācijas ietvaros var izstrādāt individuālu, ēkas fasādes risinājumam stilistiski atbilstošu dzīvokļu numuru informācijas zīmi.

7.3.8. Ja no valsts vai pašvaldības ceļa atzarojas piebraucamais ceļš uz vairākām dzīvojamajām mājām, pie šī atzara ir uzstādāmas māju nosaukumu norādes plāksnes.

7.3.9. Norādes plāksnes izvietojamas uz brīvi stāvošiem, vienota stila (metāla caurules) stabiņiem
2500–3000 mm augstumā, plāksnes ir zaļā krāsā baltu apmali un uzrakstiem baltā krāsā, latviešu valodā. Šrifts: Arial Black. Plākšņu iespējamie izmēri ir 160 x 430 mm, 160 x 530 mm vai. 160 x 630 mm.

7.4. Inčukalna pagastā:

7.4.1. Ēku un ielu nosaukumu plāksnes izmēri ir: platums 560 mm, augstums 1650 mm;

7.4.2. Plāksnes fona krāsa Inčukalna pagasta teritorijā ir sarkanbrūna (krāsas tonis Latvijas sarkanais), bet teksts uz plāksnes rakstīts baltiem, gaismu atstarojošiem burtiem. Šrifts: Helvetica Condensed Bold. (pielikums Nr. 4).

7.4.3. Inčukalna pagasta dārzkopības sabiedrībām ielu nosaukumu plāksnītes tiek izgatavotas ar plāksnītes izmēriem, kas ir: platums 160 mm, augstums 420 mm; plāksnītes fona krāsa ir zaļa, bet nosaukums uz plāksnītes veidots ar baltiem burtiem Šrifts: Helvetica Condensed Bold. (pielikums Nr. 5).

7.4.4. Plāksnes izvietojamas ielu krustojumos, lai neatkarīgi no braukšanas virziena būtu iespējams izlasīt šķērsojamās ielas nosaukumu. Plāksnes izvietojamas ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes.

7.4.5. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žogs ir piemēroti ielu nosaukuma plāksnes uzstādīšanai, plāksnes piestiprināmas, iepriekš saskaņojot ar nekustamā īpašuma īpašnieku, ēkas sienai vai žogam 30 cm attālumā no ēkas vai žoga stūra.

7.4.6. Vietās, kur pret ielu vērstās ēkas siena vai žogs nav piemēroti ielu nosaukuma plāksnes uzstādīšanai, plāksnes piestiprināmas speciāli izgatavotiem stabiem, kas tiek izvietoti ceļu aizsargjoslā. Stabs ir metāla caurule ar diametru 50–80 mm, un garumu 3,2 m. Staba pamatne iebetonējama 0,7 m dziļumā. (Pieļaujams arī cits nostiprināšanas veids, ja tas nodrošina pret nejaušu staba izkustināšanu). Ielu nosaukuma plāksnīte piestiprināma pie staba uz atbilstoša izmēra metāla vai mitrumizturīga koka pamatnes. Staba krāsa ir pelēka.

7.4.7. Ielu nosaukumu plāksnes izvietojamas visās ielās Inčukalna pagasta teritorijā.

7.4.8. Nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukumu plāksnes tiek izgatavotas ar ēkas numura plāksnes izmēriem: platumu 280 mm, augstumu 320 mm (pielikums Nr. 4).

7.4.9. Inčukalna pagasta dārzkopības sabiedrību ēku numerācijas plāksnītes izgatavo ievērojot ēkas numerācijas plāksnītes izmērus: platums 220 mm, augstums 320 mm; plāksnītes fona krāsa ir zaļa, bet numurs uz plāksnītes veidots ar baltiem cipariem Šrifts: Helvetica Condensed Bold (pielikums Nr. 5).

7.4.10. Plāksne novietojama pie ēkas fasādes vai žoga ielas pusē tā, lai uzraksts uz tās būtu labi saskatāms. Uz ēkas fasādes plāksne izvietojama ne zemāk kā 2,0 m augstumā no zemes un ne augstāk kā 2,5 m no zemes, uz žoga ne zemāk kā 1,7 m augstumā no zemes.

7.4.11. Vietās, kur ēkas fasāde vai žogs nav piemēroti (redzamību apgrūtina koki vai krūmi, ēka vai žogs atrodas tālāk par 15 m no braucamās daļas u.tml. gadījumi) plāksnes izvietošanai, plāksne piestiprināma šim nolūkam piemērotam stabam, kas izvietots nekustamā īpašuma robežās pie nobrauktuves no ielas vai no ceļa. Stabs ir metāla caurule ar diametru 50–80 mm, un garumu 3,2 m. Staba pamatne iebetonējama 0,7 m dziļumā. (Pieļaujams arī cits nostiprināšanas veids, ja tas nodrošina pret nejaušu staba izkustināšanu). Ielu nosaukuma plāksnīte piestiprināma pie staba uz atbilstoša izmēra metāla vai mitrumizturīga koka pamatnes. Staba krāsa ir pelēka. Staba novietošana jāsaskaņo ar Būvniecības kontroles pārvaldes galveno arhitektu, būvvaldes vadītāja vietnieku, ja plāksne izvietojama ārpus īpašuma robežām.

7.4.12. Aizliegts stiprināt plāksnes pie žoga kustīgajām daļām – vērtnēm.

7.4.13. Daudzdzīvokļu dzīvojamo namu dzīvokļu numuru plāksnes izvieto ēkas ārpusē virs ieejas kāpņu telpā – plāksne, uz kuras norādīti dzīvokļu numuri attiecīgajā kāpņu telpā. Plāksnes izmēri ir: platums 200 mm, augstums 100 mm; uz katra dzīvokļa ārdurvīm – individuālais dzīvokļa numurs.

7.4.14. Dzīvokļu numuru plāksnes ēkas ārpusē fona krāsa Inčukalna pagasta teritorijā ir sarkanbrūna (krāsas tonis Latvijas sarkanais), numuri rakstīti ar baltiem arābu cipariem.

7.4.15. Ja ēkai ir divas vai vairākas ieejas, dzīvokļu numuru plāksnes ārpusē tiek izvietotas pie visām ieejām kāpņu telpās.

8. Visā Siguldas novada pašvaldības teritorijā ir atļauts uzstādīt mākslinieciski noformētas ēku nosaukuma norādes, iepriekš saskaņojot tās dizainu un izvietošanas vietu ar Būvniecības kontroles pārvaldes galveno arhitektu, būvvaldes vadītāja vietnieku.

9. Gadījumā, ja ēkas sarežģītā arhitektoniskā veidojuma vai citu apstākļu dēļ nav iespējams izpildīt prasības par ēkas numerācijas plāksnes izvietošanu, tad tās izvietojums jāsaskaņo ar Būvniecības kontroles pārvaldes galveno arhitektu, būvvaldes vadītāja vietnieku.

10. Par ēku numerācijas un nosaukumu plākšņu (tai skaitā stabu) izgatavošanu, izvietošanu un uzstādīšanu atbilstoši šiem noteikumiem ir atbildīgs ēkas īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

11. Par dzīvokļu numuru plāksnes izvietošanu ēkas ārpusē ir atbildīgs nama apsaimniekotājs

12. Par individuālo dzīvokļa numura izvietošanu uz dzīvokļa ārdurvīm, atbilstoši noteikumiem, ir atbildīgs dzīvokļa īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

13. Ja adresācijas objekta nosaukums mainīts vai mainījies ēkas īpašnieks vai īpašuma forma, precizētās ēkas numerācijas un nosaukumu plāksnes nomaina viena mēneša laikā no jauno tiesisko apstākļu iestāšanās dienas.

14. Ielu nosaukumu plāksnes izgatavo, izvieto un uztur Siguldas novada pašvaldība par budžeta līdzekļiem.

III. Saistošo noteikumu izpildes kontrole un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu pārkāpšanu

15. Kontroli par saistošo noteikumu izpildi nodrošina Siguldas novada pašvaldības policija.

16. Par noteikumu prasību neievērošanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajām personām līdz 14 naudas soda vienībām, juridiskajām personām līdz 28 naudas soda vienībām.

17. Administratīvā pārkāpuma procesu par noteikumu neievērošanu līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic:

17.1. pašvaldības Būvniecības kontroles pārvaldes amatpersonas;

17.2. Siguldas novada Pašvaldības policija.

18. Administratīvā pārkāpuma lietas izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

19. Administratīvā soda uzlikšana neatbrīvo personas no pienākuma novērst izdarīto pārkāpumu.

IV. Noslēguma jautājumi

20. Ar noteikumu spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem:

20.1.  Inčukalna novada domes 21.07.2010. saistošos noteikumus Nr. 10/2010 "Par ielu un nekustamo īpašumu nosaukumu, ēku numuru vai nosaukuma plākšņu pie nekustamiem īpašumiem izvietošanu un noformēšanu Inčukalna novadā";

20.2. Siguldas novada pašvaldības domes 23.10.2013. saistošos noteikumus Nr. 36 "Par ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plākšņu izvietošanas kārtību Siguldas novadā";

20.3. Krimuldas novada domes 25.09.2015. saistošos noteikumus Nr. 12 "Par ēku numerāciju, ielu un māju nosaukumu norāžu zīmju noformēšanas un izvietošanas kārtību Krimuldas novadā".

21. Noteikumi ir piemērojami no to spēkā stāšanas brīža attiecībā uz jaunu ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plākšņu izvietošanu.

22. Ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes, kuras ir uzstādītas pirms šo noteikumu spēkā stāšanās, nav jāmaina līdz brīdim, kad mainās objekta adrese vai plāksnes neatbilst šo noteikumu 4. punktam. Mainot ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes minētajos gadījumos, tās noformējamas atbilstoši šiem noteikumiem.

(Siguldas novada domes 17.11.2022. saistošo noteikumu Nr. 55 redakcijā)

23. Ja nav izvietotas ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plāksnes, to izvietošanai atbilstoši šiem noteikumiem tiek noteikts laiks līdz 2023. gada 31. decembrim. Pēc minētā perioda beigām pilnvarotās amatpersonas ir tiesīgas saukt vainīgās personas pie administratīvās atbildības par noteikumu neievērošanu.

(Siguldas novada domes 17.11.2022. saistošo noteikumu Nr. 55 redakcijā)

Siguldas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs U. Mitrevics
1. pielikums

2. pielikums

3. pielikums
Ielu un māju nosaukumu plāksnes paraugs

Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts

Specifikācija:

Pamatne: izmēri - 160 x 430 mm, 160 x 530 mm, 160 x 630 mm vai nosaukuma izvietošanai nepieciešamais garums, cinkots skārds, malas locītas

Fons: zaļa krāsa

Apmale, teksts: balts

Teksts: Arial Black

 

Ēkas numurzīmes paraugs

Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts

Specifikācija:

Pamatne: 300 x 400 mm un 220 x 320 mm cinkots skārds, malas locītas

Fons: zaļa krāsa

Apmale, teksts: balts

Teksts: Arial Black

 

Informācijas zīmes ar dzīvokļu numuriem paraugs

Krimuldas pagasts, Lēdurgas pagasts

Specifikācija:

Pamatne: izmēri - 100 x 200 mm, cinkots skārds, malas locītas

Fons: zaļa krāsa

Apmale, teksts: balts

Teksts: Arial Black

4. pielikums

5. pielikums

6. pielikums

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par ēku, ielu nosaukumu un numerācijas plākšņu izvietošanas kārtību Siguldas novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Siguldas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 37Pieņemts: 18.08.2022.Stājas spēkā: 02.09.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 169, 01.09.2022. OP numurs: 2022/169.26
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
335119
{"selected":{"value":"06.12.2022","content":"<font class='s-1'>06.12.2022.-30.06.2024.<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"06.12.2022","iso_value":"2022\/12\/06","content":"<font class='s-1'>06.12.2022.-30.06.2024.<\/font> <font class='s-3'>Sp\u0113k\u0101 eso\u0161\u0101<\/font>"},{"value":"02.09.2022","iso_value":"2022\/09\/02","content":"<font class='s-1'>02.09.2022.-05.12.2022.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
06.12.2022
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"