Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Cēsu novada domes saistošie noteikumi Nr. 31

Cēsīs 2022. gada 11. augustā
Ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas ierobežojumi Cēsu novadā
APSTIPRINĀTI
ar Cēsu novada domes
11.08.2022. lēmumu Nr. 478

Izdoti saskaņā ar
Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma
22. panta otro daļu

1. Šie noteikumi nosaka aizliegumu Cēsu novada administratīvajā teritorijā audzēt ģenētiski modificētu kultūraugus.

2. Ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizlieguma termiņš ir desmit gadi no šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

3. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē:

3.1. Līgatnes novada domes 2018. gada 25. janvāra saistošie noteikumi Nr. 18/1 "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Līgatnes novadā";

3.2. Pārgaujas novada domes 2015. gada 15. oktobra saistošie noteikumi Nr. 13 "Par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai Pārgaujas novada administratīvajā teritorijā".

Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
Cēsu novada domes saistošo noteikumu Nr. 31 "Ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas ierobežojumi Cēsu novadā"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Īss projekta satura izklāstsSaskaņā ar Ģenētiski modificēto organismu aprites likuma 22. panta otro un trešo daļu pašvaldība, ievērojot sociālekonomiskos, klimatiskos vai vides apstākļus vai izvērtējot lauksaimnieciskās darbības metodes, pēc savas iniciatīvas vai uz personas priekšlikuma pamata ar pašvaldības saistošajiem noteikumiem var noteikt aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai attiecīgajā administratīvajā teritorijā vai tās daļā, aizliegumu nosakot uz laiku, kas nav īsāks par pieciem gadiem.

Saskaņā ar administratīvi teritoriālo reformu, atbilstoši Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumam, ar 2021. gada 1. jūliju ir izveidots jauns Cēsu novads. Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktā ir noteikts, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Lai noteiktu vienotu pieeju aizliegumam audzēt ģenētiski modificētos kultūraugus visā jaunizveidotā Cēsu novada teritorijā, ir jāizstrādā un jāapstiprina jauni saistošie noteikumi par aizliegumu ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai.

2. Projekta nepieciešamības pamatojumsNoteikt aizliegumu Cēsu novada teritorijā ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai, ar mērķi panākt, lai ģenētiski modificētie organismi neradītu negatīvu ietekmi uz cilvēku un dzīvnieku veselību, un vidi, saglabātu bioloģisko daudzveidību, veicinātu ilgtspējīgas lauksaimniecības un biotehnoloģijas attīstību.

Ar Saistošajiem noteikumiem aizliegums ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanai ir noteikts uz 10 gadiem no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuSaistošo noteikumu īstenošana neietekmē pašvaldības budžetu.

Lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi, nav nepieciešams veidot jaunas institūcijas vai radīt jaunas darba vietas.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāSaistošie noteikumi var ietekmēt uzņēmējdarbības vidi Cēsu novadā, tiešie ieguvēji būs lauksaimnieciskās produkcijas ražotāji, iedzīvotāji, kā arī dzīvnieki un daba, ko var negatīvi ietekmēt ģenētiski modificēto organismu audzēšana un aprite.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmProjekts nerada ietekmi uz administratīvajām procedūrām.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmAtbilstoši Cēsu novada domes 2022. gada 21. aprīļa sēdes lēmumam "Par Cēsu novada teritorijas veidošanu kā brīvu teritoriju no ģenētiski modificētiem kultūraugiem " (prot. Nr. , 53. punkts), Cēsu novada pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.cesis.lv 2022. gada 21. aprīlī un 29.06.2022, kā arī Cēsu novada Centrālās administrācijas izdevumā "Cēsu novada vēstis" (izdots 2022. gada 28. aprīlī, Nr. 3) un laikrakstā "Druva" tika publicēts paziņojums, kurā sabiedrība tika aicināta izteikt viedokļus, priekšlikumus, iebildumus par ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas aizlieguma noteikšanu visā Cēsu novada administratīvajā. Sabiedrības priekšlikumi un iebildumi nav saņemti.
Cēsu novada domes priekšsēdētājs J. Rozenbergs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Ģenētiski modificēto kultūraugu audzēšanas ierobežojumi Cēsu novadā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Cēsu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 11.08.2022.Stājas spēkā: 26.08.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 164, 25.08.2022. OP numurs: 2022/164.22
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
334982
26.08.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"