Aptauja ilgs līdz 23. oktobrim.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 512 Rīgā 2022. gada 16. augustā (prot. Nr. 40 11. §) Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 24. jūlija noteikumos Nr. 518 "Augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas noteikumi"Izdoti saskaņā ar Sēklu un šķirņu aprites
likuma Izdarīt Ministru kabineta 2012. gada 24. jūlija noteikumos Nr. 518 "Augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2012, 120. nr.; 2013, 246. nr.; 2014, 174. nr.; 2016, 161. nr.; 2018, 157., 212. nr.; 2019, 119. nr.) šādus grozījumus: 1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā: "Izdoti saskaņā ar Sēklu un šķirņu aprites likuma 11.1 panta pirmās daļas 3. punktu". 2. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā: "8. Šķirnes novērtēšanas ilgums šķirnes iekļaušanai katalogā: 8.1. labībai, eļļas augiem un šķiedraugiem: 8.1.1. šķirnēm, kurām vērtē ziemcietību, - trīs gadi; 8.1.2. šķirnēm, kurām nevērtē ziemcietību, - divi gadi; 8.2. lopbarības augiem: 8.2.1. viengadīgo lopbarības augu šķirnēm, kurām vērtē ziemcietību (piemēram, smilts vīķu, lauka pupu un sējas zirņu ziemāju formām), - trīs gadi; 8.2.2. viengadīgo lopbarības augu šķirnēm, kurām nevērtē ziemcietību, - divi gadi; 8.2.3. daudzgadīgo lopbarības augu šķirnēm - četri gadi divos izmēģinājuma ciklos. Daudzgadīgos lopbarības augus šķirņu izmēģinājumiem sēj divas reizes - pirmajā un otrajā izmēģinājuma ciklā. Uzskaiti un novērojumus veic: 8.2.3.1. pirmajā izmēģinājuma ciklā sējas gadā, kā arī pirmajā un otrajā izmantošanas gadā; 8.2.3.2. otrajā izmēģinājuma ciklā sējas gadā, kā arī pirmajā un otrajā izmantošanas gadā; 8.3. kartupeļiem - divi gadi." 3. Izteikt 27.2.7. apakšpunktu šādā redakcijā: "27.2.7. ja nepieciešams, lieto mēslošanas līdzekļus, kuri atļauti Komisijas 2021. gada 15. jūlija Īstenošanas regulas (ES) 2021/1165, ar ko atļauj bioloģiskajā ražošanā izmantot noteiktus produktus un vielas un izveido to sarakstus, II pielikumā." 4. Izteikt 33. punktu šādā redakcijā: "33. Lauka izmēģinājumos šķirni novērtē atbilstoši šo noteikumu 1. pielikumā minētajiem rādītājiem, kā arī veic uzskaiti un mērījumus (izņemot kvalitātes analīzes) saskaņā ar šo noteikumu 7., 7.1, 7.2, 7.3, 7.4 un 7.5 pielikumā minētajām metodēm. Mērījumiem un svērumiem izmanto iekārtas, kas vismaz vienu reizi kalendāra gadā ir verificētas." 5. Izteikt 1. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums). 6. Izteikt 3. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums). 7. Izteikt 4. pielikumu jaunā redakcijā (3. pielikums). 8. Izteikt 4.1 pielikumu jaunā redakcijā (4. pielikums). 9. Izteikt 5. pielikumu jaunā redakcijā (5. pielikums). 10. Izteikt 7. pielikumu jaunā redakcijā (6. pielikums). 11. Izteikt 7.6 pielikumu jaunā redakcijā (7. pielikums). 12. Izteikt 8. pielikumu jaunā redakcijā (8. pielikums). Ministru prezidents A. K. Kariņš Zemkopības ministrs K. Gerhards
1. pielikums "1. pielikums Šķirņu novērtēšanas rādītāji konvencionālajā un bioloģiskajā lauksaimniecībā1. Labības šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāji 1.1. Mīksto kviešu (Triticum aestivum L. subsp. aestivum), cieto kviešu (Triticum turgidum L. subsp. durum (Desf.) van Slageren, speltas kviešu (Triticum aestivum L. subsp. spelta (L.) Thell) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.1.1. ziemcietība (ziemāju forma), balles; 1.1.2. augu garums, cm*; 1.1.3. izturība pret veldri, balles**; 1.1.4. graudu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 1.1.5. graudu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.1.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.1.7. 1000 graudu masa, g; Kvalitātes rādītāji: 1.1.8. tilpummasa, g l-1; 1.1.9. proteīna saturs, %; 1.1.10. lipekļa saturs, %; 1.1.11. sedimentācija (Zeleny indekss), cm3*; 1.1.12. krišanas skaitlis, s*; 1.1.13. cietes saturs, %; 1.1.14. krāsa, vienība (cietajiem kviešiem); 1.1.15. stiklainība, % (cietajiem kviešiem). 1.2. Rudzu (Secale cereale L.) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.2.1. ziemcietība, balles; 1.2.2. izturība pret veldri, balles**; 1.2.3. graudu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 1.2.4. graudu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.2.5. augu garums, cm*; 1.2.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.2.7. 1000 graudu masa, g; Kvalitātes rādītāji: 1.2.8. tilpummasa, g l-1; 1.2.9. proteīna saturs, %; 1.2.10. krišanas skaitlis, s*; 1.2.11. cietes saturs, %. 1.3. Tritikāles (x Triticosecale Wittm. ex A. Camus) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.3.1. ziemcietība (ziemas tritikālei), balles; 1.3.2. izturība pret veldri, balles**; 1.3.3. graudu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 1.3.4. graudu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.3.5. augu garums, cm*; 1.3.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.3.7. 1000 graudu masa, g; Kvalitātes rādītāji: 1.3.8. tilpummasa, g l-1; 1.3.9. proteīna saturs, %; 1.3.10. krišanas skaitlis, s*; 1.3.11. cietes saturs, %. 1.4. Miežu (Hordeum vulgare L.) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.4.1. ziemcietība (ziemas miežiem), balles; 1.4.2. izturība pret veldri, balles**; 1.4.3. graudu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 1.4.4. graudu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.4.5. augu garums, cm*; 1.4.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.4.7. 1000 graudu masa, g; 1.4.8. kuļamība, % (kailgraudu miežiem); Kvalitātes rādītāji: 1.4.9. proteīna saturs, %; 1.4.10. tilpummasa, g l-1; 1.4.11. cietes saturs, %; 1.4.12. ekstraktivitāte (ekstrakta saturs miežiem sausnā, %, iesala grupai); 1.4.13. graudu frakcijas, %, virs 2,5 mm (iesala grupai). 1.5. Auzu (Avena sativa L.) un kailgraudu auzu (Avena nuda L.) (turpmāk visas kopā - auzas) šķirņu novērtēšana 1.5.1. Graudu grupai: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.5.1.1. graudu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 1.5.1.2. graudu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.5.1.3. izturība pret veldri, balles**; 1.5.1.4. augu garums, cm*; 1.5.1.5. veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.5.1.6. 1000 graudu masa, g; Kvalitātes rādītāji: 1.5.1.7. tilpummasa, g l-1; 1.5.1.8. plēkšņainība, %; 1.5.1.9. kuļamība, % (kailgraudu auzām); 1.5.1.10. proteīna saturs, %; 1.5.1.11. tauku saturs, %; 1.5.2. Zaļmasas grupai: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.5.2.1. zaļās masas raža, t ha-1*; 1.5.2.2. augu garums, cm*; 1.5.2.3. izturība pret veldri, balles**; 1.5.2.4. sausnas raža, t ha-1*; 1.5.2.5. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.5.2.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; Kvalitātes rādītāji: 1.5.2.7. sausnas saturs, %*; 1.5.2.8. kopproteīna saturs sausnā, %. 1.6. Griķu (Fagopyrum esculentum Moench) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.6.1. graudu (riekstiņu) raža pie standartmitruma, t ha-1*; 1.6.2. graudu (riekstiņu) raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 1.6.3. izturība pret veldri, balles; 1.6.4. augu garums, cm*; 1.6.5. veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.6.6. 1000 graudu (riekstiņu) masa, g; Kvalitātes rādītāji: 1.6.7. tilpummasa, g l-1; 1.6.8. plēkšņainība, %; 1.6.9. proteīna saturs, %; 1.6.10. cietes saturs, %. 1.7. Kukurūzas (Zea mays L.) šķirņu novērtēšana (zaļmasas ieguvei) Lauka izmēģinājumu rādītāji: 1.7.1. zaļās masas raža, t ha-1*; 1.7.2. augu garums, cm*; 1.7.3.veģetācijas perioda garums, dienas*; 1.7.4. izturība pret veldri, balles**; 1.7.5. vālīšu skaits, gab.*; 1.7.6. sausnas raža, t ha-1*; 1.7.7. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); Kvalitātes rādītāji: 1.7.8. sausnas saturs, %; 1.7.9. kopproteīna saturs sausnā, %; 1.7.10. neitrāli skalotā kokšķiedras frakcija (NDF), %, sausnā; 1.7.11. skābi skalotā kokšķiedras frakcija (ADF), %, sausnā. 2. Lopbarības augu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāji 2.1. Sējas zirņu (arī ziemas formu) (Pisum sativum L. (partim)) un lauka pupu (arī ziemas formu) (Vicia faba L. (partim)) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 2.1.1. sēklu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 2.1.2. sēklu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 2.1.3. izturība pret veldri, balles; 2.1.4. augu garums, cm*; 2.1.5. veģetācijas perioda garums, dienas*; 2.1.6. ziemcietība (ziemas formām), balles; 2.1.7. 1000 sēklu masa, g*; Kvalitātes rādītāji: 2.1.8. proteīna saturs, %. 2.2. Baltās lupīnas (Lupinus albus L.), šaurlapu lupīnas (Lupinus angustifolius L.) un dzeltenās lupīnas (Lupinus luteus L.) šķirņu novērtēšana 2.2.1. Sēklu ieguvei: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 2.2.1.1. sēklu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 2.2.1.2. sēklu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 2.2.1.3. izturība pret veldri, balles; 2.2.1.4. augu garums, cm*; 2.2.1.5. veģetācijas perioda garums, dienas*; 2.2.1.6. 1000 sēklu masa, g*; Kvalitātes rādītāji: 2.2.1.7. proteīna saturs, %; 2.2.2. Zaļmasas ieguvei: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 2.2.2.1. zaļās masas raža, t ha-1*; 2.2.2.2. augu garums, cm*; 2.2.2.3. izturība pret veldri, balles**; 2.2.2.4. sausnas raža, t ha-1*; 2.2.2.5. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 2.2.2.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; Kvalitātes rādītāji: 2.2.2.7. sausnas saturs, %*; 2.2.2.8. kopproteīna saturs sausnā, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju). 2.3. Stiebrzāļu (Poaceae (Gramineae)) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 2.3.1. ziemcietība (izņemot viengadīgo daudzziedu aireni), balles; 2.3.2. zaļās masas raža, t ha-1*; 2.3.3. dienu skaits līdz pirmajam pļāvumam (līdz plaukšanai), dienas*; 2.3.4. augu garums, cm*; 2.3.5. izturība pret veldri, balles; 2.3.6. sausnas raža, t ha-1*; 2.3.7. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); Kvalitātes rādītāji: 2.3.8. sausnas saturs, %*; 2.3.9. kopproteīna saturs sausnā, %; 2.3.10. neitrāli skalotā kokšķiedras frakcija (NDF), %, sausnā*; 2.3.11. skābi skalotā kokšķiedras frakcija (ADF), %, sausnā*. 2.4. Sējas vīķu (Vicia sativa L.), smilts vīķu (Vicia villosa Roth), eļļas rutku (Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.) un facēlijas (Phacelia tanacetifolia Benth.) šķirņu novērtēšana zaļmasas ieguvei Lauka izmēģinājumu rādītāji: 2.4.1. zaļās masas raža, t ha-1*; 2.4.2. augu garums, cm*; 2.4.3. izturība pret veldri, balles**; 2.4.4. sausnas raža, t ha-1*; 2.4.5. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 2.4.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; 2.4.7. ziemcietība (smilts vīķiem), balles; Kvalitātes rādītāji: 2.4.8. sausnas saturs, %*; 2.4.9. kopproteīna saturs sausnā, % (eļļas rutkam, facēlijai); 2.4.10. kopproteīna saturs sausnā, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju), vīķiem bioloģiskajā un konvencionālajā lauksaimniecībā. 2.5. Iepriekš neminētu tauriņziežu (Fabaceae (Leguminosae)) sugu šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 2.5.1. ziemcietība, balles; 2.5.2. zaļās masas raža, t ha-1*; 2.5.3. dienu skaits līdz pirmajam pļāvumam (ziedēšanas sākumā), dienas*; 2.5.4. augu garums, cm*; 2.5.5. izturība pret veldri, balles; 2.5.6. sausnas raža, t ha-1*; 2.5.7. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); Kvalitātes rādītāji: 2.5.8. sausnas saturs, %*; 2.5.9. kopproteīna saturs sausnā, %; 2.5.10. neitrāli skalotā kokšķiedras frakcija (NDF), %, sausnā*; 2.5.11. skābi skalotā kokšķiedras frakcija (ADF), %, sausnā*. 3. Eļļas augu un šķiedraugu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāji 3.1. Rapša (Brassica napus L. (partim)) un ripša (Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.1.1. sēklu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 3.1.2. sēklu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.1.3. ziemcietība (ziemas rapsim un ziemas ripsim), balles; 3.1.4. izturība pret veldri, balles*; 3.1.5. augu garums, cm*; 3.1.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; 3.1.7. eļļas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.1.8. 1000 sēklu masa, g*; Kvalitātes rādītāji: 3.1.9. tilpummasa, g l-1*; 3.1.10. eļļas saturs, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju)*. 3.2. Sējas linu (Linum usitatissimum L.) šķirņu novērtēšana 3.2.1. Šķiedras linu: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.2.1.1. stiebru raža, t ha-1*; 3.2.1.2. stiebru raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.2.1.3. izturība pret veldri, balles; 3.2.1.4. veģetācijas perioda garums (līdz dzeltengatavībai), dienas*; 3.2.1.5. augu garums, cm; Kvalitātes rādītāji: 3.2.1.6. vidējais lūksnes garums, cm; 3.2.1.7. netilinātas šķiedras saturs, %; 3.2.2. Eļļas linu: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.2.2.1. sēklu raža, t ha-1*; 3.2.2.2. sēklu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.2.2.3. izturība pret veldri, balles; 3.2.2.4. veģetācijas perioda garums (līdz sēklu gatavības sasniegšanai), dienas*; 3.2.2.5. augu garums, cm*; 3.2.2.6. eļļas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); Kvalitātes rādītāji: 3.2.2.7. eļļas saturs, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju)*. 3.3. Sējas kaņepju (Cannabis sativa L.) šķirņu novērtēšana 3.3.1. Šķiedras kaņepju: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.3.1.1. stiebru raža, t ha-1*; 3.3.1.2. stiebru raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.3.1.3. veģetācijas perioda garums (līdz pilnai ziedēšanas fāzei), dienas*; 3.3.1.4. augu garums, cm; Kvalitātes rādītāji: 3.3.1.5. netilinātas šķiedras saturs, %; 3.3.2. Eļļas kaņepju: Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.3.2.1. sēklu raža, t ha-1*; 3.3.2.2. sēklu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.3.2.3. veģetācijas perioda garums (līdz sēklu gatavības sasniegšanai), dienas*; 3.3.2.4. augu garums, cm*; 3.3.2.5. eļļas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.3.2.6. 1000 sēklu masa, g*; Kvalitātes rādītāji: 3.3.2.7. eļļas saturs, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju)*. 3.4. Balto sinepju (Sinapis alba L.) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.4.1. zaļās masas raža, t ha-1*; 3.4.2. augu garums, cm*; 3.4.3. izturība pret veldri, balles**; 3.4.4. sausnas raža, t ha-1*; 3.4.5. sausnas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.4.6. veģetācijas perioda garums, dienas*; Kvalitātes rādītāji: 3.4.7. sausnas saturs, %*; 3.4.8. kopproteīna saturs sausnā, %. 3.5. Sojas (Glycine max) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 3.5.1. sēklu raža pie standartmitruma, t ha-1*; 3.5.2. sēklu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.5.3. izturība pret veldri, balles; 3.5.4. augu garums, cm*; 3.5.5. veģetācijas perioda garums, dienas*; 3.5.6. 1000 sēklu masa, g*; 3.5.7. eļļas raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); Kvalitātes rādītāji: 3.5.8. proteīna saturs, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 3.5.9. eļļas saturs, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju)*. 4. Kartupeļu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāji 4.1. Agrīno kartupeļu (Solanum tuberosum L.) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 4.1.1. bumbuļu raža 45 dienas pēc sadīgšanas, t ha-1*; 4.1.2. vidējo un lielo bumbuļu (turpmāk - preču bumbuļi) raža 45 dienas pēc sadīgšanas, t ha-1*; 4.1.3. preču bumbuļu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju 45 dienas pēc sadīgšanas); 4.1.4. bumbuļu raža 55 dienas pēc sadīgšanas, t ha-1*; 4.1.5. preču bumbuļu raža 55 dienas pēc sadīgšanas, t ha-1*; 4.1.6. preču bumbuļu raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju 55 dienas pēc sadīgšanas); 4.1.7. raža veģetācijas perioda beigās, t ha-1*; 4.1.8. raža veģetācijas perioda beigās, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 4.1.9. preču bumbuļu raža veģetācijas perioda beigās, t ha-1*; 4.1.10. preču bumbuļu raža veģetācijas perioda beigās, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 4.1.11. veģetācijas perioda garums (no sadīgšanas (pilnas sadīgšanas fāzes) līdz lakstu atmiršanai), dienas*; 4.1.12. preču bumbuļa vidējā masa, g*; 4.1.13. garšas īpašības, balles*; 4.1.14. cietes saturs bumbuļos, %*; 4.1.15. izturība pret slimībām: 4.1.15.1. lakstu infekcija ar lakstu puvi (Phytophtora infestans), %; 4.1.15.2. lakstu infekcija ar lapu sausplankumainību (Alternaria solani), %; 4.1.15.3. bumbuļu infekcija ar lakstu puvi (Phytophtora infestans), %; 4.1.15.4. bumbuļu infekcija ar slapjo puvi (Pseudomonas fluorescens, Xanthomonas spp., Clostridium spp.), %; 4.1.15.5. bumbuļu infekcija ar sauso puvi (Fusarium spp. un Phoma foveata), %. 4.2. Vidēji agrīno, vidēji vēlīno un vēlīno kartupeļu (Solanum tuberosum L.) šķirņu novērtēšana Lauka izmēģinājumu rādītāji: 4.2.1. raža veģetācijas perioda beigās, t ha-1*; 4.2.2. raža veģetācijas perioda beigās, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 4.2.3. preču bumbuļu raža veģetācijas perioda beigās, t ha-1*; 4.2.4. preču bumbuļu raža veģetācijas perioda beigās, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju); 4.2.5. veģetācijas perioda garums (no sadīgšanas (pilnas sadīgšanas fāzes) līdz lakstu atmiršanai vai iznīcināšanai), dienas*; 4.2.6. garšas īpašības, balles*; 4.2.7. preču bumbuļu vidējā masa, g*; 4.2.8. cietes saturs bumbuļos, %; 4.2.9. cietes raža, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju)*; 4.2.10. sausnas saturs bumbuļos, %*; 4.2.11. izturība pret slimībām: 4.2.11.1. lakstu infekcija ar lakstu puvi (Phytophtora infestans), %; 4.2.11.2. lakstu infekcija ar lapu sausplankumainību (Alternaria solani), %; 4.2.11.3. bumbuļu infekcija ar lakstu puvi (Phytophtora infestans), %; 4.2.11.4. bumbuļu infekcija ar slapjo puvi (Pseudomonas fluorescens, Xanthomonas spp., Clostridium spp.), %; 4.2.11.5. bumbuļu infekcija ar sauso puvi (Fusarium spp. un Phoma foveata), %. Piezīmes. 1. * Rādītāju nosaka informatīvos nolūkos, bet neņem vērā, novērtējot šķirņu saimnieciskās īpašības saskaņā ar Ministru kabineta 2012. gada 24. jūlija noteikumu Nr. 518 "Augu šķirnes saimniecisko īpašību novērtēšanas noteikumi" 8. pielikumu. 2. ** Rādītāju ņem vērā, tikai novērtējot šķirnes piemērotību bioloģiskajā lauksaimniecībā."
2. pielikums "3. pielikums Vietas šķirnes novērtēšanas lauka izmēģinājumu veikšanai
"
3. pielikums "4. pielikums Šķirņu novērtēšanas izcenojums
Piezīme. * Pievienotās vērtības nodokli nepiemēro saskaņā ar Pievienotās vērtības nodokļa likuma 3. panta astoto daļu. "
4. pielikums "4.1 pielikums Šķirnes novērtēšanas grupasI. Labība 1. Rudzi (Secale cereale L.): 1.1. ziemas forma, šķirnes; 1.2. ziemas forma, hibrīdās šķirnes. 2. Mīkstie kvieši (Triticum aestivum L. subsp. aestivum): 2.1. ziemas forma, šķirnes; 2.2. ziemas forma, hibrīdās šķirnes; 2.3. vasaras forma, šķirnes; 2.4. vasaras forma, hibrīdās šķirnes. 3. Cietie kvieši (Triticum turgidum L. subsp. durum (Desf.) van Slageren) - vasaras forma. 4. Speltas kvieši (Triticum aestivum L. subsp. spelta (L.) Thell). 5. Mieži (Hordeum vulgare L.): 5.1. ziemas forma, šķirnes; 5.2. ziemas forma, hibrīdās šķirnes; 5.3. vasaras mieži: 5.3.1. kailgraudu mieži; 5.3.2. graudu grupa; 5.3.3. iesala grupa. 6. Auzas (Avena sativa L.): 6.1. graudu grupa; 6.2. zaļmasas grupa. 7. Kailgraudu auzas (Avena nuda L.). 8. Hibrīdi, kas radušies, krustojot Triticum ģints sugu ar Secale ģints sugu (x Triticosecale Wittm. ex A. Camus) (turpmāk - tritikāle): 8.1. ziemas forma; 8.2. vasaras forma. 9. Griķi (Fagopyrum esculentum Moench). 10. Kukurūza (Zea mays L.) - zaļmasas grupa. II. Lopbarības augi* 11. Sējas zirņi (Pisum sativum L. (partim)) - sēklu ieguvei: 11.1. baltziedu zirņi: 11.1.1. vasaras forma; 11.1.2. ziemas forma. 11.2. sārtziedu zirņi: 11.2.1.vasaras forma; 11.2.2. ziemas forma. 12. Lauka pupas (Vicia faba L. (partim)): 12.1. vasaras forma; 12.2. ziemas forma. 13. Baltā lupīna (Lupinus albus L.): 13.1. sēklu ieguvei; 13.2. zaļmasas ieguvei. 14. Šaurlapu lupīna (Lupinus angustifolius L.): 14.1. sēklu ieguvei; 14.2. zaļmasas ieguvei. 15. Dzeltenā lupīna (Lupinus luteus L.): 15.1. sēklu ieguvei; 15.2. zaļmasas ieguvei. 16. Sarkanais āboliņš (Trifolium pratense L.): 16.1. agrīns un vidēji agrīns āboliņš; 16.2. vidēji vēlīns un vēlīns āboliņš. 17. Auzeņairene (hibrīdi, kas radušies, krustojot Festuca ģints sugu ar Lolium ģints sugu) (x Festulolium Asch. & Graebn.): 17.1. niedru auzenes krustojums ar ganību aireni (x Festulolium holmbergii (Dörfl.) P. Fourn. Festuca arundinacea x Lolium perenne L.); 17.2. pļavas auzenes krustojums ar ganību aireni (x Festulolium loliaceum (Huds.) P. Fourn. Festuca pratensis Huds x Lolium perenne L.). 18. Daudzziedu airene (Lolium multiflorum Lam.): 18.1. viengadīgā daudzziedu airene (Vestervaldes airene) (Lolium multiflorum Lam. ssp. alternativum); 18.2. daudzziedu airene (itāļu airene) (Lolium multiflorum Lam. ssp. non alternativum). III. Eļļas augi un šķiedraugi 19. Rapsis (Brassica napus L. (partim)): 19.1. ziemas forma: 19.1.1. līnijšķirnes; 19.1.2. hibrīdās šķirnes, izņemot šā pielikuma 19.1.3. apakšpunktā minētās šķirnes; 19.1.3. CL hibrīdās šķirnes; 19.2. vasaras forma: 19.2.1. līnijšķirnes; 19.2.2. hibrīdās šķirnes, izņemot šā pielikuma 19.2.3. apakšpunktā minētās šķirnes; 19.2.3. CL hibrīdās šķirnes. 20. Ripsis (Brassica rapa L. var. silvestris (Lam.) Briggs): 20.1. ziemas forma; 20.2. vasaras forma. 21. Lini (Linum usitatissimum L.): 21.1. šķiedras lini; 21.2. eļļas lini. 22. Sējas kaņepes (Cannabis sativa L.): 22.1. šķiedras kaņepes; 22.2. eļļas kaņepes. 23. Baltās sinepes (Sinapis alba L.) - zaļmasas ieguvei. 24. Soja (Glycine max L.) IV. Kartupeļi 25. Kartupeļi: 25.1. agrīnās šķirnes; 25.2. vidēji agrīnās šķirnes; 25.3. vidēji vēlīnās šķirnes; 25.4. vēlīnās šķirnes. Piezīmes. * Pārējās lopbarības augu sugas pārbauda katru sugu atsevišķi kā vienu grupu. "
5. pielikums "5. pielikums Ieteicamās izsējas normas
"
6. pielikums "7. pielikums Labības, lopbarības augu, eļļas augu un šķiedraugu šķirņu lauka izmēģinājumu rādītāju noteikšanas metodes1. Ziemcietības novērtēšana 1.1. Ziemcietības novērtēšana rapsim un ripsim 1. Ziemcietību rapsim un ripsim vērtē izmēģinājuma lauciņos, skaitot augu biezību divās iezīmētās vietās, kas izvietotas vienmērīgi pa lauciņa platību, lietojot 0,5 m2 lielu uzskaites rāmīti. Uzskaites rāmīša novietojums pavasarī un rudenī sakrīt. 2. Uzskaiti veic katrā atkārtojumā rudenī pirms ziemošanas un pavasarī pēc veģetācijas perioda atjaunošanās. 3. Katrā iezīmētajā vietā vērtē atsevišķi, vērtējumus saskaita un dala ar divi. 4. Ziemcietību pavasarī aprēķina procentos (pavasara augu biezības uzskaiti attiecinot pret rudens augu biezības uzskaiti) (1. tabula). 1. tabula Ripša un rapša ziemcietības novērtējums
1.2. Ziemcietības novērtēšana pārējām sugām 5. Ziemcietības novērtēšanai pārējām sugām vizuāli novērtē sējumu stāvokli sējas gada rudenī pirms ziemošanas un pavasarī pēc veģetācijas atjaunošanās atbilstoši šā pielikuma 2. tabulas rādītājiem. 2. tabula Sējuma stāvokļa novērtējums
6. Ziemcietības novērtēšanai ballēs izmanto šā pielikuma 3. tabulu, kur nolasa ziemcietības vērtējumu atbilstoši sējuma stāvoklim pavasarī un rudenī. 3. tabula Ziemcietības novērtējums
7. Ja sējuma stāvoklis nav vienmērīgs, lauciņu sadala vairākās vienādās daļās un katru daļu vērtē atsevišķi. Vērtējumus saskaita un summu dala ar lauciņa daļu skaitu, iegūstot vidējo lauciņa vērtējumu. 2. Izturības pret veldri novērtēšana 8. Izturību pret veldri nosaka, vizuāli vērtējot novirzi no stiebru vertikālā stāvokļa ballēs saskaņā ar šā pielikuma 4. tabulu. 4. tabula Izturības pret veldri novērtējums
9. Izturību pret veldri vērtē divos posmos: 9.1. tiklīdz veldre parādās, atzīmē auga attīstības fāzi un sējuma stāvokli saskaņā ar šā pielikuma 4. tabulu; 9.2. galīgo vērtējumu veic pirms ražas novākšanas. 10. Ja veldrēšanās nav vienmērīga, to vērtē atsevišķi pa lauciņa daļām un aprēķina vidējo. 3. Augu garuma noteikšana 11. Augu garumu mēra divos atkārtojumos, kas neatrodas blakus. 12. Lauciņā divās vietās vienādos attālumos no lauciņa galiem izmēra augu garumu šā pielikuma 15. punktā minētajā kārtībā. 13. Mērījumus veic ar mērkoku, kurā atzīmētas iedaļas centimetros. 14. Augu garumu šķirnei aprēķina kā mērījumu vidējo rezultātu, noapaļojot līdz veselam skaitlim. 15. Augu garumu mēra šādā kārtībā: 15.1. labībai (izņemot griķus un kukurūzu) augu garumu mēra dzeltengatavības attīstības fāzes laikā, mērot augu garumu no augsnes līdz pēdējās vārpiņas/skaras augšai (neskaitot akotus); 15.2. griķiem augu garumu mēra, kad tie sasnieguši tehnisko gatavību (nogatavojušies 70−75 % riekstiņu), mērot augu garumu no augsnes līdz visaugstāk izvietotās ziedkopas galam; 15.3. kukurūzai augu garumu nosaka pilnas ziedēšanas fāzes laikā, mērot augu garumu no augsnes līdz stiebra galam; 15.4. sējas zirņiem, lauka pupām, baltajai lupīnai, šaurlapu lupīnai un dzeltenajai lupīnai augu garumu nosaka ziedēšanas fāzes beigās - pākšu attīstības stadijas sākumā, mērot augu garumu no augsnes līdz stublāju galam; 15.5. eļļas augiem un šķiedraugiem augu garumu nosaka pilnas ziedēšanas fāzes laikā, mērot augu garumu no augsnes līdz stiebra vai stublāju galam; 15.6. viengadīgajām sugām, kurām tiek novērtēta zaļmasas raža, augu garumu nosaka pirms novākšanas, mērot augu garumu no augsnes līdz stiebra vai stublāju galam; 15.7. stiebrzālēm un daudzgadīgajiem tauriņziežiem augu garumu nosaka pirms pirmā pļāvuma, mērot augu garumu no augsnes līdz stiebra vai stublāju galam. 4. Veģetācijas perioda garuma noteikšana 4.1. Veģetācijas perioda garuma noteikšana labībai 16. Griķiem veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnās dīgstu fāzes līdz 89. augu attīstības fāzei (pilngatavībai) pēc Federālā bioloģisko pētījumu centra, Federālā augu šķirņu biroja un ķīmiskās rūpniecības industrijas izstrādātās decimālās kodu skalas BBCH (turpmāk - BBCH decimālā kodu skala). 17. Kukurūzai (zaļmasai) veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz 79. augu attīstības fāzei (piengatavības) pēc BBCH decimālās kodu skalas. 18. Labības ziemāju formas šķirnēm veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no 1. janvāra līdz 89. augu attīstības fāzei (pilngatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas. Papildus konstatē un norāda: 18.1. veģetācijas perioda beigas rudenī. Par veģetācijas perioda beigām uzskata pēdējo no piecām dienām, kurā vidējā diennakts temperatūra nav augstāka par 5 °C, ziemas rudziem - par 4 °C, bet, temperatūrai strauji pazeminoties zem 0 °C, - pirmo temperatūras pazemināšanās dienu. Ja veģetācija ziemas periodā īslaicīgi atjaunojas, to atzīmē; 18.2. veģetācijas atjaunošanos pavasarī. 19. Pārējai labībai veģetācijas perioda garumu dienās nosaka šādi: 19.1. graudu grupai - no 11. līdz 89. augu attīstības fāzei (pilngatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas; 19.2. zaļmasas grupai - no 11. līdz 65. augu attīstības fāzei (ziedēšanas vidum) pēc BBCH decimālās kodu skalas. 4.2. Veģetācijas perioda garuma noteikšana lopbarības augiem 20. Veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnās dīgstu fāzes līdz: 20.1. 87.-88. augu attīstības fāzei (nogatavojušies) pēc BBCH decimālās kodu skalas - sējas zirņiem; 20.2. 85.-88. augu attīstības fāzei (nogatavojušies) pēc BBCH decimālās kodu skalas - lauka pupām, baltajai lupīnai, šaurlapu lupīnai un dzeltenajai lupīnai sēklu ieguvei. 21. Smilts vīķiem veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no 1. janvāra līdz ziedēšanas fāzes sākumam pēc BBCH decimālās kodu skalas. Papildus konstatē un norāda: 21.1. veģetācijas perioda beigas rudenī un veģetācijas atjaunošanos pavasarī. Par veģetācijas perioda beigām uzskata pēdējo no piecām dienām, kurā vidējā diennakts temperatūra nav augstāka par 5 °C, bet, temperatūrai strauji pazeminoties zem 0 °C, - pirmo temperatūras pazemināšanās dienu. Ja veģetācija ziemas periodā īslaicīgi atjaunojas, to atzīmē; 21.2. veģetācijas atjaunošanos pavasarī. 22. Stiebrzālēm un daudzgadīgajiem tauriņziežiem nosaka dienu skaitu no augšanas sākuma jeb no veģetācijas atjaunošanās pavasarī līdz pirmajam pļāvumam, t. i.: 22.1. līdz skarošanas/vārpošanas fāzes sākumam - stiebrzālēm; 22.2. līdz ziedēšanas fāzes sākumam - tauriņziežiem; 22.3. papildus atzīmē veģetācijas pārtraukumu rudenī un atjaunošanos pavasarī, kad vidējā diennakts temperatūra pārsniedz 0 °C. 23. Viengadīgajiem lopbarības augiem, kuriem novērtē zaļās masas ražu, veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz novākšanas gatavībai ziedēšanas sākumā. 23.1 Sējas zirņu un lauka pupu ziemas formas šķirnēm veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no 1. janvāra līdz pilngatavībai pēc BBCH decimālās kodu skalas. Papildus konstatē un norāda: 23.11.veģetācijas perioda beigas rudenī. Par veģetācijas perioda beigām uzskata pēdējo no piecām dienām, kurā vidējā diennakts temperatūra nav augstāka par 5 °C, bet, temperatūrai strauji pazeminoties zem 0 °C, - pirmo temperatūras pazemināšanās dienu. Ja veģetācija ziemas periodā īslaicīgi atjaunojas, to atzīmē; 23. 12. veģetācijas atjaunošanos pavasarī. 4.3. Veģetācijas perioda garuma noteikšana eļļas augiem un šķiedraugiem 24. Vasaras rapsim un vasaras ripsim veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz 85.-89. augu attīstības fāzei (pilngatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas. 25. Ziemas rapsim un ziemas ripsim veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no 1. janvāra līdz 89. augu attīstības fāzei (pilngatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas. Ziemas rapsim un ziemas ripsim papildus atzīmē: 25.1. veģetācijas perioda beigas rudenī. Par veģetācijas perioda beigām rudenī uzskata pēdējo no piecām dienām, kurās vidējā diennakts temperatūra nav augstāka par 3 °C rapsim un 2 oC ripsim, bet, temperatūrai strauji pazeminoties zem 0 °C, - pirmo temperatūras pazemināšanās dienu; 25.2. veģetācijas atjaunošanos - sākoties lapu ataugšanai. 26. Sojai veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz 81.-89. augu attīstības fāzei pēc BBCH decimālās kodu skalas. 27. Sējas liniem veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz: 27.1. 83. augu attīstības fāzei (agrajai dzeltengatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas - šķiedras liniem; 27.2. 89. augu attīstības fāzei (brūngatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas - eļļas liniem. 28. Sējas kaņepēm veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz: 28.1. 89. augu attīstības fāzei (novākšanas gatavībai) pēc BBCH decimālās kodu skalas - eļļas kaņepēm; 28.2. 65. augu attīstības fāzei (pilnai ziedēšanai) pēc BBCH decimālās kodu skalas - šķiedras kaņepēm. 29. Baltajām sinepēm veģetācijas perioda garumu dienās nosaka no pilnas dīgstu fāzes līdz 61. augu attīstības fāzei (ziedēšanas sākumam) pēc BBCH decimālās kodu skalas."
7. pielikums "7.6 pielikums Šķirņu novērtēšanas kvalitātes rādītāju noteikšanaI. Pamatnosacījumi 1. Ja kvalitātes analīzēm izmanto ekspresiekārtas, rezultāta ticamības palielināšanai tās veic vismaz divos atkārtojumos. 2. Ja starp abiem rezultātiem ir vērojama atšķirība, kas lielāka par 1 %, nepieciešams vēl trešais atkārtojums. Rezultātu nosaka no diviem vistuvāk esošajiem atkārtojuma rezultātiem. II. Labības šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana 3. Mīksto kviešu (Triticum aestivum L. subsp. aestivum ), cieto kviešu (Triticum turgidum L. subsp. durum (Desf.) van Slageren) un speltas kviešu (Triticum aestivum L. subsp. spelta (L.) Thell) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 3.1. proteīna satura, cietes satura, sedimentācijas (Zeleny indekss), lipekļa satura un tilpummasas noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu WH 280710 T4; 3.2. krišanas skaitli nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi; 3.3. graudu krāsu cietajiem kviešiem nosaka ar atbilstošu iekārtu; 3.4. stiklainību cietajiem kviešiem nosaka atkarībā no cietes graudiņu izmēra un izvietojuma endospermā. Graudus var iedalīt miltainos vai stiklainos. Atver diafanoskopu un sietu caurumos iepilda analizējamo paraugu. Graudus pārgriež uz pusēm. Atver vāciņu un saskaita miltainos graudus. Stiklainos graudus aprēķina, izmantojot šādu formulu: A = 100 - (b × 2), kur A - stiklainie graudi (%); b - miltainie graudi (gab.). 4. Rudzu (Secale cereale L.) un tritikāles (x Triticosecale Wittm. ex A. Camus) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 4.1. tilpummasas, proteīna satura un cietes satura noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu: 4.1.1. rudziem - RY 310705 T; 4.1.2. tritikālei - TR310705 T2; 4.2. krišanas skaitli nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. 5. Miežu (Hordeum vulgare L.) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 5.1. proteīna satura, cietes satura un tilpummasas noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu BA 040609 T3; 5.2. graudu frakcijas virs 2,5 mm procentuālo saturu nosaka šādi: 5.2.1. no vidējā parauga iedala ar dalītāju 100 g paraugu; 5.2.2. automātiskajā sēklu-graudu šķirotājā-frakcionētājā ievieto šādus sietus: 5.2.2.1. pirmais siets - 2,8 mm; 5.2.2.2. otrais siets - 2,5 mm; 5.2.2.3. trešais siets - 2,2 mm; 5.2.3. paraugu izvieto uz automātiskā sēklu-graudu šķirotāja-frakcionētāja pirmā sieta un frakcionē 3 minūtes; 5.2.4. no katra sieta izlasa piemaisījumus un bojātos graudus un nosver ar precizitāti līdz 0,01 g; 5.2.5. nosver atsevišķi katru frakciju ar precizitāti līdz 0,01 g; 5.2.6. summē pirmo un otro frakciju; 5.2.7. summu izsaka procentos ar precizitāti viens cipars aiz komata; 5.3. ekstraktivitāti var noteikt, ja proteīna saturs atbilst 5-9 ballēm (9-11,5 %). To nosaka šādi: 5.3.1. izmanto disku dzirnavas, svarus ar precizitāti 0,01 g, iejavošanas iekārtu, konisko kolbu 500 ml (ar iedaļām pa 100 ml), piltuvi ar diametru 200 mm, filtrpapīru, piknometru vai atbilstošu blīvuma mērītāju, analītiskos svarus ar precizitāti 0,01 g, elektrisko plītiņu un blīvuma mērītāju; 5.3.2. no vidējā parauga ar dalītāju iedala 50 g parauga un samaļ. Nosver 25 g samaltā miežu parauga. Nosver miežu iesalu 25 g (smalki samalts). Samalto miežu paraugu ievieto vārglāzē, pievieno 200 ml destilēta ūdens un samaisa. Vārglāzi novieto uz elektriskās plītiņas un maisījumu silda līdz 90 °C, to maisot. Temperatūru uztur, līdz ciete pilnībā saželējusi. Maisījumam pievieno tik daudz auksta destilēta ūdens, lai temperatūra samazinātos līdz 70-75 °C. Pievieno 1 g samaltā iesala un nogaida (apmēram 5 minūtes), līdz maisījums sašķidrinās. Vāra 5-10 minūtes. Vārglāzi ievieto iejavošanas iekārtā, ieslēdzot maisītāju un atdzesējot paraugu līdz 45 °C. Pievieno atlikušo samalto iesalu (apmēram 24 g) un 100 ml destilēta ūdens 45 °C temperatūrā. Kad maisījuma temperatūra ir sasniegusi 70 °C, pievieno 50 ml destilēta ūdens. Ekstraktivitāti aprēķina, izmantojot šādas formulas:
EA - ekstraktivitāte (ekstrakta saturs miežu paraugā, %); EA (%) - ekstraktivitāte (ekstrakta saturs miežiem (sausnā, %)); EM - ekstraktivitāte iesalam (ekstrakta saturs iesalā (sausnā, %)); MM - mitruma saturs iesalam, %; MA - mitruma saturs (miežu paraugam, %); P - ekstraktivitāte (ekstrakta saturs misai, %), w/w. Summu izsaka procentos ar precizitāti viens cipars aiz komata; 5.3.3. iesala ekstraktu nosaka šādi: 5.3.3.1. no vidējā parauga ņem 2 x 55 g parauga un samaļ diska dzirnavās (attālums starp diskiem 0,20 mm). Ekstrakcijas traukos iesver 50,0 g samalta iesala. Misas ieguve: 50,0 g samalta iesala aplej ar 200 ml silta (46 °C) destilēta ūdens, rūpīgi samaisa. Misas ūdens vannu iepriekš uzsilda līdz 45 °C temperatūrai. Ekstrakcijas traukus ievieto ūdens vannā un ieslēdz maisītājus. Maisījumā 30 minūtes nodrošina 45 °C temperatūru. Pēc tam 25 minūšu laikā temperatūru paceļ par 1 °C minūtē līdz 70 °C. Kad temperatūra misā sasniegusi 70 °C, ekstrakcijas traukā pievieno vēl 50 ml destilēta ūdens (70 °C). 70 °C temperatūru misā uztur 1 stundu, tad 10-15 minūšu laikā to atdzesē līdz istabas temperatūrai. Maisītājus noskalo nelielā ūdens daudzumā. Trauku saturu līdzsvaro ar destilētu ūdeni līdz 450,0 g. Filtrēšana: vārglāzes saturu samaisa ar stikla spieķīti un tūlīt filtrē. Pirmos 100 ml filtrāta atlej atpakaļ filtrā; 5.3.3.2. ekstrakta satura noteikšanai misā lieto mērīšanas aparātu Densito 30PX. Parauga ņemšanas caurulīti iemērc misā un, ar roku piespiežot pogu, iesūc to mērīšanas aparātā tā, lai nebūtu gaisa burbulīšu. Tad nospiež "OK" un pēc 3 sekundēm (signāla) nolasa rezultātu Plato grādos; 5.3.3.3. iesala ekstraktivitāti aprēķina, izmantojot šādas formulas:
E1 - ekstrakta saturs paraugā (%) (m/m); EM - ekstrakta saturs iesalā (sausnā, %) (m/m); P - ekstrakta saturs g/100 g misas (% Plato); M - iesala mitrums (%) (m/m); 800 - destilētā ūdens daudzums, kas pievienots 100 g iesala. Summu izsaka procentos ar precizitāti viens cipars aiz komata. 6. Auzu (Avena sativa L.) un kailgraudu auzu (Avena nuda L.) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 6.1. graudu grupa: 6.1.1. proteīna satura, tauku satura un tilpummasas noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu OA 070308 LV; 6.1.2. plēkšņainību nosaka šādi: 6.1.2.1. analīzei izmanto apvienotā parauga tīro graudu frakciju, iesverot divos atkārtojumos ~ 5 g iesvara. Graudiem plēksnes atdala ar preparējamo adatu; 6.1.2.2. nosver atplēkšņotos kailos graudus ar precizitāti līdz 0,01 g; 6.1.2.3. graudu plēkšņainību aprēķina, izmantojot šādu formulu:
a - graudu plēkšņainība (%); K - atplēkšņoto graudu masa iesvarā (g); P - iesvars (g); 6.1.2.4. plēkšņainību aprēķina kā vidējo aritmētisko no divu atkārtojumu rezultātiem. Pieļaujamā starpība starp abos atkārtojumos noteikto plēkšņu daudzumu auzu graudiem nedrīkst pārsniegt 1 %. Ja atšķirība ir lielāka, analīze jāatkārto. Galarezultātu nosaka no diviem tuvākajiem rezultātiem; 6.2. zaļmasas grupa: kopproteīna saturu sausnā un sausnas saturu nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. 7. Griķu (Fagopyrum esculentum Moench) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 7.1. tilpummasu, proteīna saturu un cietes saturu nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi; 7.2. plēkšņainību nosaka šādi: 7.2.1. analīzei izmanto apvienotā parauga tīro riekstiņu frakciju, iesverot divos atkārtojumos ~ 2,5 g iesvara. Riekstiņus piestā saspiež līdz pakāpei, kas kodolus ļauj atdalīt no apvalkiem; 7.2.2. atdalītās plēksnes nosver ar precizitāti līdz 0,01 g; 7.2.3. riekstiņu plēkšņainību aprēķina, izmantojot šādu formulu:
a - riekstiņu plēkšņainība (%); K - plēkšņu masa iesvarā (g); P - iesvars (g); 7.2.4. plēkšņainību aprēķina kā vidējo aritmētisko no divu atkārtojumu rezultātiem. Pieļaujamā starpība starp abos atkārtojumos noteikto plēkšņu daudzumu griķu riekstiņiem nedrīkst pārsniegt 1 %. Ja atšķirība ir lielāka, analīze jāatkārto. Galarezultātu nosaka no diviem tuvākajiem rezultātiem. 8. Kukurūzas (Zea mays L.) zaļmasas ieguves šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana Neitrāli skaloto kokšķiedras frakciju (NDF) un skābi skaloto kokšķiedras frakciju (ADF) nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. III. Lopbarības augu šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana 9. Sējas zirņu (Pisum sativum L. (partim)), lauka pupu (Vicia faba L. (partim)) šķirņu proteīna satura noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu FP 310804. 10. Baltās lupīnas (Lupinus albus L.), šaurlapu lupīnas (Lupinus angustifolius L.) un dzeltenās lupīnas (Lupinus luteus L.) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 10.1. sēklu ieguves šķirnēm proteīna saturu nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi; 10.2. zaļmasas ieguves šķirnēm sausnas saturu un kopproteīna saturu sausnā nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. 11. Stiebrzāļu (Poaceae (Gramineae)) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana Sausnas saturu, kopproteīna saturu sausnā (tikai paraugiem, kas sagatavoti no gada/cikla pirmā pļāvuma), neitrāli skaloto kokšķiedras frakciju (NDF) un skābi skaloto kokšķiedras frakciju (ADF) nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. 12. Sējas vīķu (Vicia sativa L.), smilts vīķu (Vicia villosa Roth), eļļas rutku (Raphanus sativus L. var. oleiformis Pers.) un facēlijas (Phacelia tanacetifolia Benth.) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana Sausnas saturu un kopproteīna saturu sausnā nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. 13. Iepriekš neminētu tauriņziežu (Fabaceae (Leguminosae)) sugu šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana Sausnas saturu, kopproteīna saturu sausnā (nosaka pirmajam pļāvumam), neitrāli skaloto kokšķiedras frakciju (NDF) un skābi skaloto kokšķiedras frakciju (ADF) nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. IV. Eļļas augu un šķiedraugu šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana 14. Rapša (Brassica napus L. (partim)) šķirņu kvalitātes rādītāju - eļļas satura un tilpummasas - noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu RA 050904 T3. 15. Sējas linu (Linum usitatissimum L.) un sējas kaņepju (Cannabis sativa L.) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana: 15.1. eļļas liniem un eļļas kaņepēm šķirņu kvalitātes rādītāju - eļļas saturu - nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi; 15.2. šķiedras liniem un šķiedras kaņepēm šķirņu kvalitātes rādītāju - netilinātas šķiedras saturu - nosaka šādi: 15.2.1. netilinātas šķiedras saturu nosaka paraugkūlim. Liniem no paraugkūļa atlasa 50 g salmiņu, kaņepēm - 500 g salmiņu; 15.2.2. paraugu pēc masas sadala divās daļās. No katra parauga uz svariem lūksnes satura noteikšanai iesver divus iesvarus - pa 10 g liniem, pa 100 g kaņepēm - ar precizitāti līdz 0,01 g. Tos samaļ ar tam paredzēto iekārtu, kas sastāv no diviem rievotiem metāla ruļļiem, kuri sasmalcina spaļus. Sukājot un purinot atdala spaļus. Ja nepieciešams, malšanu atkārto, līdz spaļu daudzums netilinātā šķiedrā nepārsniedz 10 %. Spaļu atlikumu izlasa ar rokām (uz galda, kas apklāts ar tumšu papīru); 15.2.3. tīro lūksni nosver ar precizitāti līdz 0,01 g. Netilinātas šķiedras saturu aprēķina, izmantojot šādu formulu:
C - netilinātas šķiedras saturs (%); S - linu (kaņepju) salmiņu masa (g); L - netilinātas šķiedras masa (g). Netilinātas šķiedras saturu katrai šķirnei aprēķina kā abu paraugu vidējo rezultātu. 16. Balto sinepju (Sinapis alba L.) šķirņu kvalitātes rādītāju noteikšana Sausnas saturu un kopproteīna saturu sausnā nosaka, izmantojot metodes, kas nodrošina, ka iegūtie dati ir ticami, reprezentatīvi un salīdzināmi. 17. Sojas (Glycine max) šķirņu kvalitātes rādītāju - eļļas satura un proteīna satura - noteikšanai izmanto graudu analizatoru Infratec un programmu SO 090711. 17.1 Rapsim, eļļas liniem, eļļas kaņepēm un sojai kvalitātes rādītāju - eļļas saturu, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju) - aprēķina, izmantojot šādu formulu:
X - eļļas saturs (%) salīdzinājumā ar standartšķirni; A - izmēģināmās šķirnes eļļas saturs (%); B - standartšķirnes eļļas saturs (%). 17.2 Sojai kvalitātes rādītāju - proteīna saturu, % (salīdzinājumā ar standartšķirni vai standartšķirņu vidējo rādītāju) - aprēķina, izmantojot šādu formulu:
X - proteīna saturs (%) salīdzinājumā ar standartšķirni; A - izmēģināmās šķirnes proteīna saturs (%); B - standartšķirnes proteīna saturs (%). 18. Ja kāda kvalitātes rādītāja noteikšanai Latvijā nav atbilstošas metodes, to nosaka, izmantojot vispāratzītas starptautiskās metodes."
8. pielikums "8. pielikums Šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāju vērtējums 9 ballu skalā1. Labības šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāju vērtējums 9 ballu skalā
2. Lopbarības augu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāju vērtējums 9 ballu skalā
3. Eļļas augu un šķiedraugu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāju vērtējums 9 ballu skalā
4. Kartupeļu šķirņu saimniecisko īpašību novērtēšanas rādītāju vērtējums 9 ballu skalā
1. * Rādītāju ņem vērā, tikai novērtējot šķirnes piemērotību bioloģiskajā lauksaimniecībā. 2. ** Novērtējot šķirni, ballu skaitu dubulto. Piezīmes. " |
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Ministru kabineta 2012. gada 24. jūlija noteikumos Nr. 518 "Augu šķirnes saimniecisko īpašību ..
Statuss:
Spēkā esošs
Saistītie dokumenti
|