Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 51/2022

Ādažos 2022. gada 10. jūnijā
Par koku ciršanu ārpus meža Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā
APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2022. gada 10. jūnija sēdes lēmumu
(prot. Nr. 23 § 10)


Izdoti saskaņā ar Meža likuma 8. panta otro daļu un
Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumu Nr. 309
"Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" 22. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka koku ciršanas izvērtēšanas un zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu, publiskās apspriešanas procedūras kārtību sabiedrībai nozīmīgos gadījumos, kā arī papildu nosacījumus koku ciršanai ciemu teritorijā.

II. Koku ciršanas izvērtēšanas kārtība

2. Zemes īpašnieks (vai visi kopīpašnieki) vai tiesiskais valdītājs, vai to pilnvarota persona (turpmāk visi kopā saukti "Iesniedzējs"), kas vēlas veikt koku ciršanu tiem piederošā īpašumā, Ministru kabineta 2012. gada 2. maija noteikumos Nr. 309 "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža" minētajos gadījumos, kad tam nepieciešama pašvaldība atļauja, iesniedz Valsts un pašvaldības vienotajā klientu apkalpošanas centrā klātienē Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu pagasts, Ādažu novads, vai Stacijas iela 5, Carnikava, Carnikavas pagasts, Ādažu novads iesniegumu (pielikumā), vai nosūta to uz kādu no iepriekšminētajām adresēm pa pastu vai elektroniski valsts pārvaldes pakalpojumu portālā www.latvija.lv, izmantojot pašvaldības oficiālo e-adresi, vai nosūtot ar drošu e-parakstu parakstītu iesniegumu uz elektronisko pasta adresi dome@adazi.lv.

3. Iesniegumā norāda:

3.1. datus par koku ciršanas ierosinātāju: vārds, uzvārds, personas kods, deklarētā adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese (fiziskai personai), nosaukums, reģistrācijas numurs, juridiskā adrese, tālruņa numurs, elektroniskā pasta adrese (juridiskai personai);

3.2. adresi un kadastra numuru zemes vienībai, kurā plāno cirst kokus;

3.3. nocērtamo koku skaitu, sugu un koka stumbra diametru;

3.4. koku ciršanas pamatojumu.

4. Iesniegumam pievieno:

4.1. zemes gabala robežu plāna kopiju vai aktuālu topogrāfisku uzmērījumu, kurā atzīmēti nocērtamie koki;

4.2. daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas dzīvokļu īpašnieku kopības lēmumu par piekrišanu koku ciršanai, ja koki atrodas mājai piesaistītā zemesgabala teritorijā;

4.3. koku fotofiksācijas dokumentus, ja koki apdraud cilvēku veselību vai dzīvību, infrastruktūras darbību vai īpašumu.

5. Iesniegumus izskata un lēmumus pieņem Ādažu novada pašvaldības domes izveidota un apstiprināta Koku izvērtēšanas komisija (turpmāk – komisija).

6. Informāciju par iesniegumā norādīto zemes lietojuma veidu komisija iegūst Meža valsts reģistrā.

7. Pirms lēmumu pieņemšanas par koku ciršanu vai atteikumu izsniegt atļauju komisija izvērtē īpašuma piederību apliecinošus dokumentus, veic koku apsekošanu dabā, izvērtē iesnieguma pamatotību, koku ainavisko, dendroloģisko un ekoloģisko nozīmīgumu, koku nozīmi dabas daudzveidības saglabāšanā un antropogēnās negatīvās ietekmes samazināšanā uz virszemes ūdensobjektiem, koku atbilstību ēku ekspluatācijas un cilvēku dzīves vietas un drošības apstākļiem, kā arī koka ciršanas atbilstību normatīvajiem aktiem par sugu un biotopu aizsardzību un īpaši aizsargājamām dabas teritorijām, kā arī pašvaldības teritorijas plānošanas dokumentiem.

8. Komisijai ir tiesības pieprasīt iesniedzējam iesniegt būveksperta slēdzienu, ja koki bojā ēkas, inženierkomunikācijas vai traucē to darbību, kā arī citus koku ciršanas nepieciešamību pamatojošus dokumentus.

9. Komisija izsniedz lēmumu iesniedzējam ārējos normatīvajos aktos noteiktajā termiņā.

10. Ja jaunas būvniecības būvprojekta izstrāde paredz koku ciršanu, kuriem atbilstoši ārējo normatīvo aktu nosacījumiem nav nepieciešama komisijas izsniegta koku ciršanas atļauja, tad lēmumu par koka ciršanu un zaudējumu par dabas daudzveidības samazinājumu saistībā ar koku ciršanu aprēķina un samaksu kontrolē Ādažu novada būvvalde.

11. Komisija aprēķina un nosūta iesniedzējam rēķinu par zaudējuma atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu. Komisijas lēmumu par koku ciršanu un koku ciršanas atļauju izsniedz pēc zaudējumu atlīdzības samaksas.

12. Lēmums, ar kuru saskaņota koka ciršana, vienlaikus ir koku ciršanas atļauja, kas ir derīga vienu gadu no paziņošanas brīža.

13. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā, iesniedzot tai adresētu iesniegumu Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu pagasts, Ādažu novads, LV-2164, e-pasts dome@adazi.lv.

III. Publiskās apspriešanas procedūra

14. Publiskās apspriešanas procedūru rīko, ja koku ciršana paredzēta publiski pieejamos objektos – parkos, skvēros, alejās, u.c. (izņemot ielu, ceļu un meliorācijas objektu nodalījuma joslas, kur koki apdraud ēkas un infrastruktūras objektus). Apspriešanu nerīko, ja spēkā esošā detālplānojumā paredzēta koku ciršana pirms būvniecības, vai publisko apspriešanu rīko citos normatīvajos aktos noteiktajos gadījumos.

15. Ja tiek rīkota publiskā apspriešana par koku ciršanu ārpus meža, tad dome pieņem lēmumu par ciršanas atļaujas izsniegšanu vai atteikumu to izsniegt.

16. Publiskā apspriešana nav nepieciešama, ja nokaltušus vai bīstamus kokus cērt sabiedriskajos apstādījumos.

17. Komisija izvērtē un ierosina domei rīkot publisko apspriešanu, ja tāda ir nepieciešama. Lēmumu par publiskās apspriešanas rīkošanu pieņem dome. Publiskās apspriešanas procedūru nodrošina pašvaldības administrācija.

18. Publiskajai apspriešanai nepieciešamos aprakstus, plānus un foto fiksācijas sagatavo ciršanas ierosinātājs. Pašvaldība nodrošina informācijas par publisko apspriešanu izvietošanu pašvaldības tīmekļa vietnē, redzamā vietā pašvaldības ēkās Gaujas ielā 33A, Ādažos, Ādažu pagastā, Ādažu novadā, un Stacijas ielā 5, Carnikavā, Carnikavas pagastā, Ādažu novadā un, ja iespējams, publicē pašvaldības informatīvajā izdevumā "Ādažu Vēstis".

19. Publiskās apspriešanas procedūra un ilgums atbilst būvniecības ieceres publiskās apspriešanas kārtībai.

IV. Zaudējumu aprēķināšanas un atlīdzināšanas kārtība

20. Iesniedzējam jāatlīdzina zaudējumi par dabas daudzveidības samazinājumu saistībā ar koku ciršanu ciemu teritorijās (turpmāk – Zaudējumu atlīdzība), izņemot, ja cērt nokaltušu koku vai koku, ko pašvaldība atzinusi par bīstamu.

21. Zaudējumu atlīdzību aprēķina pēc formulas:

Z = KD x Ks x KI x KA x KV x PK, kur

Z – zaudējumu atlīdzības vērtība (euro),

KD – koka diametra koeficents, kas vienāds ar attiecīgā koka caurmēru centimetros 1,3 m augstumā no sakņu kakla (cm),

Ks – koka sugas koeficients, ko nosaka atkarībā no koka sugas.

KI - koka ciršanas iemesla koeficients.

KA - apdzīvotas vietas koeficients.

KV - koka atrašanās vietas koeficients.

PK - pašvaldības koeficients – 1

22. Ja konstatēta koka patvaļīga ciršana ārpus meža bez pašvaldības atļaujas, zaudējumus par dabas daudzveidības samazināšanu atlīdzina personas, kuras to veikušas. Kompensācijas apmēru aprēķina un nosaka komisija, piemērojot ārējos normatīvajos aktos noteiktos lielākos koku ciršanas koeficientus.

23. Zaudējumu atlīdzību iemaksā pašvaldības budžetā, saskaņā ar pašvaldības rēķinu.

24. Komisijas lēmumu par zaudējumu atlīdzību par dabas daudzveidības samazināšanu var apstrīdēt šajos noteikumos noteiktajā kārtībā.

V. Administratīvā atbildība

25. Administratīvā pārkāpuma procesu par augošu koku patvaļīgu ciršanu vai bojāšanu ārpus meža Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai veic Ādažu novada pašvaldības policija. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

VI. Noslēguma jautājumi

26. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē:

26.1. Ādažu novada domes 2012. gada 25. septembra saistošie noteikumi Nr. 31 "Saistošie noteikumi par koku ciršanu ārpus meža Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā";

26.2. Carnikavas novada domes 2012. gada 19. decembra saistošie noteikumi Nr. CND/SN/2012/23 "Saistošie noteikumi par koku ciršanu ārpus meža Carnikavas novada administratīvajā teritorijā".

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks
Pielikums
Ādažu novada pašvaldības
2022. gada 10. jūnija
saistošajiem noteikumiem Nr. 51/2022

Ādažu novada pašvaldībai

IESNIEGUMS KOKU CIRŠANAI ĀRPUS MEŽA

Zemes īpašuma īpašnieks vai tiesiskais valdītājs (Iesniedzējs):

Vārds, uzvārds (jur. personai – nosaukums) 
Personas kods (jur. personai – reģistrācijas Nr.) 
Kontakttālrunis, e-pasts 
Īpašuma adrese, kurā paredzēta koku ciršana: 
 

Koku ciršanas iemesls:

Koks bojā ēku, inženierkomunikācijas vai traucē to darbību.

Apstādījumu atjaunošana, teritorijas izgaismošana, apstādījumu kopšana.

Būvniecība

Cits iemesls___________________________________________________________

Zemes vienības kadastra apzīmējums

Koku suga

Koka stumbra diametrs (cm)

Skaits

    

Pievienoti dokumenti:

1. Zemes robežu plāna kopija/ topogrāfiskā uzmērījums.

2. Pilnvarotās personas pilnvaras kopija.

3. Shēma ar koku atrašanās vietas norādījumu.

Esmu informēts, ka personas datu apstrādes pārzinis ir Ādažu novada pašvaldība (reģ. Nr. 90000048472, Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu pagasts, Ādažu novads, LV-2164). Personas datu apstrādes mērķis ir šī iesnieguma izskatīšana.

20____.gada _____.______________ 

_________________

 

(________________)

  

(vārds, uzvārds)

 

(paraksts)

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības domes 2022. gada 10. jūnija saistošajiem noteikumiem Nr. 51/2022 "Par koku ciršanu ārpus meža Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā"

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojums

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums (turpmāk -–Likums) nosaka, ka ar 2021. gada 1. jūliju Ādažu novadu veido Ādažu pagasts un Carnikavas pagasts, kas nozīmē, ka tiek izveidota jauna publiska persona – Ādažu novada pašvaldība. Likuma pārejas noteikumu 17. punkts nosaka, ka 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā pašvaldības dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus saistošos noteikumus.

2. Īss projekta satura izklāsts

Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā tiek saskaņota koku ciršana ārpus meža Ādažu novada administratīvajā teritorijā un amatpersonas, kuras izsniedz atļaujas koku ciršanai, publiskās apspriešanas, kā arī zaudējumu atlīdzības aprēķināšanas kārtību par dabas daudzveidības samazināšanu.

3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu

Noteikumu projekts neparedz ietekmi uz pašvaldības budžetu.

Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Mērķgrupa, uz kuru attiecināms Noteikumu tiesiskais regulējums, ir novada administratīvās teritorijā esošo nekustamo īpašumu īpašnieki un to tiesiskie valdītāji (lietotāji).

Noteikumu regulējums labvēlīgi ietekmēs estētiskas, higiēniskas, ekoloģiski tīras un drošas vides veidošanu un uzturēšanu novada administratīvajā teritorijā.

5. Informācija par administratīvajām procedūrām

Pēc Noteikumu projekta un tam pievienotā paskaidrojuma raksta izskatīšanas pašvaldības Tautsaimniecības komitejas sēdē, tas tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.adazi.lv publiskai apspriešanai.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Sprindžuks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par koku ciršanu ārpus meža Ādažu novada pašvaldības administratīvajā teritorijā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ādažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 51/2022Pieņemts: 10.06.2022.Stājas spēkā: 16.06.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 115, 15.06.2022. OP numurs: 2022/115.19
Saistītie dokumenti
  • Tiesību akti, kuriem maina statusu
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
333229
16.06.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"