Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Krāslavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 2022/4

Krāslavā 2022. gada 24. martā
Par dzīvokļa pabalstu bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības
Apstiprināti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2022. gada 24. marta sēdes lēmumu Nr. 437 (prot. Nr. 5, 25.2. §)


Precizēti ar Krāslavas novada pašvaldības domes
2022. gada 28. aprīļa sēdes lēmumu Nr. 569 (prot. Nr. 7, 14.6. §)


Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
25.2 panta pirmo un piekto daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka dzīvokļa pabalsta dzīvojamās telpas īres vai pārvaldīšanas maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, aprēķināšanu un izmaksas kārtību Krāslavas novada pašvaldībā bārenim vai bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, no dienas, kad sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai.

2. Noteikumos lietotie termini:

2.1. dzīvokļa kompensējamā platība – platība dzīvoklī, ko izmanto izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu aprēķināšanai, nosakot to vienistabas dzīvoklī – dzīvokļa kopējās platības apmērā, bet divu un vairāku istabu dzīvoklī – 30 m2, nepārsniedzot dzīvokļa kopējo platību.

2.2. dzīvokļa pabalsts – pabalsts dzīvojamās telpas īres maksas, maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu.

2.3. pilngadību sasniedzis bērns – šo Noteikumu izpratnē – bērns bārenis un bērns, kurš palicis bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, no dienas, kad sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja Krāslavas novada bāriņtiesa pieņēmusi lēmumu par bērna ārpusģimenes aprūpi.

II. Dzīvokļa pabalsta piešķiršanas un izmaksas kārtība

3. Dzīvokļa pabalstu pilngadību sasniegušam bērnam piešķir šādu ar vienas dzīvojamās telpas lietošanu saistītu izdevumu segšanai:

3.1. izdevumiem par dzīvojamās telpas lietošanu (īres maksa, nepieciešamie izdevumi par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām) ne vairāk kā 3,00 euro mēnesī par 1 m2, nepārsniedzot dzīvokļa kompensējamo platību;

3.2. izdevumiem par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, ja tie nav ietverti īres maksā vai nepieciešamajos izdevumos par obligāti veicamajām pārvaldīšanas darbībām, šādā apmērā:

3.2.1. siltumenerģija karstā ūdens nodrošināšanai ne vairāk kā 1 m3 mēnesī;

3.2.2. siltumenerģija apkures nodrošināšanai 2 euro par 1 m2 mēnesī par laika periodu no 1. oktobra līdz 30. aprīlim;

3.2.3. kurināmā iegādei (ja mājoklim ir individuālā apkure) – līdz 40 euro mēnesī vienam mājoklim laika periodā no 1. oktobra līdz 30. aprīlim, ja nesaņem kompensāciju par 3.2.2. apakšpunktā paredzētajiem pakalpojumiem;

3.2.4. ūdens un kanalizācijas vai asenizācijas pakalpojumiem ne vairāk kā 4 m3 mēnesī;

3.2.5. sadzīves atkritumu apsaimniekošanai – ne vairāk kā 3 euro mēnesī;

3.2.6. elektroenerģijai atbilstoši skaitītāja rādījumiem, bet ne vairāk kā 100 kWh mēnesī;

3.2.7. gāzei, atbilstoši skaitītāju rādījumiem, bet ne vairāk kā 2 euro mēnesī;

3.2.8. mājoklī ar gāzes balonu – ne vairāk kā 2 euro mēnesī;

3.2.9. izdevumiem par telekomunikāciju un interneta pakalpojumiem – ne vairāk kā 25 euro mēnesī;

3.2.10. izdevumiem par ūdens skaitītāja uzstādīšanu un verifikāciju – ne vairāk kā 50 euro gadā.

4. Lai pieņemtu lēmumu par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu vai atteikumu, Krāslavas novada pašvaldības iestādē "Sociālais dienests" (turpmāk – Sociālais dienests) pilngadību sasniegušam bērnam jāiesniedz:

4.1. iesniegums, kas adresēts Sociālajam dienestam;

4.2. īres līguma kopija (uzrādot oriģinālu), apsaimniekošanas līguma kopiju (ja tāds ir noslēgts) un komunālo pakalpojumu līguma kopijas (ja tādi ir noslēgti);

4.3. komunālo pakalpojumu rēķinu vai čeku kopijas atbilstoši 3.2. apakšpunktā norādīto pakalpojumu saņemšanai.

5. Pēc Noteikumu 4. punktā minēto dokumentu iesniegšanas un uzrādīšanas, ne vēlāk kā 10 darba dienu laikā, Sociālais dienests pieņem lēmumu par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt dzīvokļa pabalstu.

6. Dzīvokļa pabalstu piešķir ar tā mēneša 1. datumu, kurā ir pieņemts lēmums par dzīvokļa pabalsta piešķiršanu, un lēmums ir spēkā līdz pilngadīgais bērns sasniedz 24 gadu vecumu.

7. Dzīvokļa pabalstu izmaksā par periodu, kurā saskaņā ar lēmumu dzīvokļa pabalsts piešķirts, ja pilngadību sasniegušais bērns Sociālajā dienestā ir iesniedzis maksājumu apliecinošu dokumentu vai rēķinu par veicamajiem maksājumiem. Minētie dokumenti Sociālajā dienestā iesniedzami katru mēnesi, bet ne vēlāk kā viena mēneša laikā no maksājumu veikšanas vai rēķinu izsniegšanas dienas, izņemot gadījumus, kad objektīvu iemeslu dēļ tas nav bijis iespējams.

8. Dzīvokļu pabalstu Sociālais dienests pilngadību sasniegušajam bērnam uz viņa norādīto norēķinu kontu pārskaita 10 darba dienu laikā no rēķina vai maksājumu apliecinoša dokumenta saņemšanas dienas.

9. Dzīvokļa pabalsts netiek maksāts par personām, kuras mitinās vienā mājsaimniecībā ar pilngadību sasniegušu bērnu, izņemot gadījumus, ja vienā mājsaimniecībā mitinās vairāki pilngadību sasnieguši bērni.

10. Sociālais dienests neizmaksā dzīvokļa pabalstu, ja konstatē, ka:

10.1. par 3. punktā minētajiem pakalpojumiem un īres maksu netiek maksāts;

10.2. pakalpojumi, par kuru iesniegts Noteikumu 8. punktā minētais rēķins vai maksājumu apliecinošais dokuments, pilngadību sasniegušais bērns nav izmantojis vai to izmantojusi cita persona.

11. Sociālais dienests pieņem lēmumu atcelt piešķirto dzīvokļa pabalstu, ja konstatē, ka dzīvokļa pabalsta saņēmējs neatbilst Noteikumos noteiktajām prasībām dzīvokļa pabalsta saņemšanai.

12. Dzīvokļa pabalsta saņēmējam ir pienākums nekavējoties informēt Sociālo dienestu, ja tiek mainīta dzīvesvieta.

III. Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana

13. Sociālā dienesta pieņemto lēmumu var apstrīdēt Krāslavas novada pašvaldībā, Rīgas ielā 51, Krāslavā, Krāslavas novadā.

14. Krāslavas novada pašvaldības domes pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

15. Noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

16. Atzīt par spēku zaudējušiem:

16.1. Krāslavas novada pašvaldības 2019. gada 27. novembra saistošos noteikumus Nr. 2019/14 "Par dzīvokļa pabalstu bērnam bārenim, kurš palicis bez vecāku gādības";

16.2. Dagdas novada pašvaldības 2017. gada 23. novembra saistošos noteikumus Nr. 2017/10 "Par dzīvokļa pabalstu bērnam bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības";

16.3. Aglonas novada pašvaldības 2019. gada 28. novembra saistošos noteikumus Nr. 2019/11 "Par Aglonas novada pašvaldības palīdzību bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem pēc ārpusģimenes aprūpes beigšanās un audžuģimenēm".

Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks
Paskaidrojuma raksts
Krāslavas novada pašvaldības 2022. gada 24. marta saistošiem noteikumiem Nr. 2022/4 "Par dzīvokļa pabalstu bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības"
Īss projekta satura izklāstsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma Pārejas noteikumu 17. punktu, 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus.

Saistošie noteikumi nosaka dzīvokļa pabalsta dzīvojamās telpas īres vai pārvaldīšanas maksas par pakalpojumiem, kas saistīti ar dzīvojamās telpas lietošanu, aprēķināšanu un izmaksas kārtību Krāslavas novada pašvaldībā bērnam bārenim vai bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, no dienas, kad sasniedzis pilngadību, līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai

Projekta nepieciešamības pamatojumsSaistošie noteikumi "Par dzīvokļa pabalstu bērnam bārenim, kurš palicis bez vecāku gādības" izstrādāti ņemot vērā likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 25.2 pantu, kurā noteikts, ka pašvaldībai ir pienākums maksāt dzīvokļa pabalstu bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības un atrodas bērnu aprūpes iestādē, audžuģimenē vai pie aizbildņa, no dienas, kad bērns sasniedzis pilngadību, līdz 24 gada vecuma sasniegšanai.
Plānotā projekta ietekme uz pašvaldības budžetuNoteikumiem ir ietekme uz budžetu.
Uzņēmējdarbības vide pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
Administratīvās procedūras un konsultācijas ar privātpersonāmIestāde, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Krāslavas novada pašvaldības iestāde "Sociālais dienests".
Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs G. Upenieks
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par dzīvokļa pabalstu bārenim un bērnam, kurš palicis bez vecāku gādības Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Krāslavas novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 2022/4Pieņemts: 24.03.2022.Stājas spēkā: 21.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 97, 20.05.2022. OP numurs: 2022/97.19
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332562
21.05.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"