Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Tiesību akts zaudēs spēku 2024. gada 1. jūlijā.
Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. 130

Rīgā 2022. gada 30. martā (prot. Nr. 53, 64. §)
Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma"
Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta trešo daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" (turpmāk – Aģentūra) piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma" ietvaros (turpmāk – Līdzfinansējums).

2. Saistošo noteikumu mērķis ir ar Līdzfinansējuma palīdzību veicināt jaunuzņēmumu ekosistēmas izaugsmi Rīgā, atbalstot tādu organizāciju aktivitātes, kuru ikdienas darbs ir saistīts ar jaunuzņēmumu attīstību, tādā veidā veicinot arvien jaunu jaunuzņēmumu rašanos un veicinot Rīgas kā jaunuzņēmumiem draudzīgas pilsētas atpazīstamību.

3. Pieteikties Līdzfinansējumam var komersants, vienotā publisko personu un iestāžu sarakstā iekļauta institūcija, biedrība vai nodibinājums, kuru darbs ikdienā saistīts ar jaunuzņēmumu attīstības veicināšanu un kuri savu darbību realizētu neatkarīgi no pašvaldības līdzfinansējuma pieejamības, un ja pieteicējs pieteikuma iesniegšanas dienā atbilst šādiem kritērijiem:

3.1. tam ir vismaz trīs gadu pieredze attiecīgajā jomā;

3.2. tam nav nodokļu un citu valsts vai pašvaldību noteikto obligāto maksājumu parādu, kas pārsniedz 150 euro;

3.3. tam nav pasludināts maksātnespējas process un nav uzsākta likvidācija.

4. Līdzfinansējums tiek sniegts no šim mērķim pašvaldības attiecīgā saimnieciskā gada budžetā paredzētajiem finanšu līdzekļiem.

5. Vienam atbalstāmajam pasākumam (individuāla aktivitāte vai aktivitāšu kopums) maksimālais noteiktais Līdzfinansējuma apmērs ir līdz 20 000 euro.

6. Konkursu organizē Aģentūras izveidota konkursa komisija (turpmāk – Komisija). Pirms konkursa izsludināšanas konkrētajā kalendārajā gadā Aģentūra informē Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteju par Komisijas sastāvu, pieaicinātajiem ekspertiem un vērtēšanas kritērijiem.

7. Komisija:

7.1. izstrādā un apstiprina konkursa nolikumu;

7.2. vērtē konkursa pieteikumus un pieņem lēmumus par Līdzfinansējuma piešķiršanu vai atteikumu piešķirt Līdzfinansējumu.

8. Konkursa nolikumā tiek noteikta:

8.1. pieteikuma iesniegšanas kārtība;

8.2. pieteikuma izskatīšanas un vērtēšanas kārtība;

8.3. lēmuma par Līdzfinansējuma piešķiršanu pieņemšanas kārtība;

8.4. Līdzfinansējuma piešķiršanas kārtība;

8.5. Līdzfinansējuma saņēmēja pārskatu iesniegšanas kārtība.

9. Vērtēšana notiek trīs kārtās:

9.1. pirmajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikumu atbilstība administratīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

9.2. otrajā kārtā tiek vērtēta konkursa pieteikuma atbilstība kvalitatīvajiem vērtēšanas kritērijiem;

9.3. trešajā kārtā tiek noteikts Līdzfinansējuma apjoms.

10. Komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja.

11. Paziņojums par konkursu tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com, norādot:

11.1. pieteikumu iesniegšanas vietu;

11.2. pieteikumu iesniegšanas termiņu;

11.3. konkursa nolikumu.

12. Komisijas paziņojums par konkursa rezultātiem tiek publicēts tīmekļvietnē www.liveriga.com.

13. Aģentūra, pamatojoties uz Komisijas lēmumu, veic Līdzfinansējuma izmaksu.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2022. gada 30. marta saistošajiem noteikumiem Nr. 130 "Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma""
1. Īss saistošo noteikumu satura izklāsts

Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas investīciju un tūrisma aģentūra" piešķir līdzfinansējumu Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmas "Rīgas jaunuzņēmumu ekosistēmas atbalsta programma" ietvaros.

2. Saistošo noteikumu nepieciešamības pamatojums

Atbilstoši likuma "Par pašvaldībām" 3. pantam pašvaldība savas funkcijas pilda, ievērojot attiecīgās administratīvās teritorijas iedzīvotāju intereses, savukārt uzņēmēji ir ieinteresēti attīstīt konkurētspējīgu, inovācijās balstītu uzņēmējdarbību. Tāpēc pašvaldībai ir nepieciešams sadarboties ar uzņēmējiem savu funkciju īstenošanā, lai, piemēram, realizētu likuma "Par pašvaldībām" 15. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – sekmēt saimniecisko darbību attiecīgajā administratīvajā teritorijā, rūpēties par bezdarba samazināšanu. Arī Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības stratēģijā līdz 2030. gadam ir noteikts Rīgas ilgtermiņa attīstības mērķis: "Rīga – starptautiski atpazīstama, nozīmīga un konkurētspējīga Ziemeļeiropas metropole". Viens no instrumentiem, kā var veicināt jaunuzņēmumu attīstību, ir finansiāla atbalsta sniegšana ekosistēmas uzlabošanai, tādējādi veicinot jaunu investīciju un darbaspēka piesaisti.

Saistošie noteikumi nepieciešami, lai reglamentētu minētā atbalsta sniegšanu, kas ir pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva. Likuma "Par pašvaldībām" 12. pantā noteikts, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot savas iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tas nav Saeimas, Ministru kabineta, ministriju, citu valsts pārvaldes iestāžu, tiesas vai citu pašvaldību kompetencē, vai arī tad, ja šāda darbība nav aizliegta ar likumu. Pašvaldība brīvprātīgās iniciatīvas var īstenot, tikai pamatojoties uz tiesību normu – pašvaldības saistošajiem noteikumiem, kā arī ievērojot likuma atrunas principu un likuma prioritātes principu (J. Briede, E. Danovskis, A. Kovaļevska, Administratīvās tiesības. Mācību grāmata. Otrais izdevums, Tiesu namu aģentūra, Rīga, 2021, 160.–161. lpp.).

3. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz pašvaldības budžetu

Finansējums tiek piešķirts no pašvaldības budžeta programmas 01.09.00. "Inovatīvās ekonomikas attīstības un uzņēmējdarbības atbalsta programma" līdzekļiem. 2022. gadā programmas īstenošanai paredzēti 80 000 euro.

4. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā

Atbalstot nevis atsevišķus uzņēmumus, bet gan organizācijas, kas strādā ar daudziem jaunuzņēmumiem, līdzfinansējums dos vietējai jaunuzņēmumu ekosistēmai papildu stimulu dibināt jaunus kontaktus, atrast sadarbības partnerus, darbiniekus vai potenciālos investorus. Tas ļaus aktīvāk dalīties ar pieredzi, tādā veidā sekmējot visas ekosistēmas attīstību, mudinot rasties jaunām idejām, risinājumiem un metodēm.

5. Informācija par saistošo noteikumu ietekmi uz administratīvajām procedūrām

Saistošie noteikumi paredz, ka administratīvās procedūras tiek noteiktas pašvaldības līdzfinansējuma piešķiršanas konkursa nolikumā. Nolikumā regulējamo jautājumu loks definēts saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi paredz administratīvas procedūras pretendentiem, kas vēlas saņemt līdzfinansējumu konkursa ietvaros. Konkursa komisijas lēmumu var apstrīdēt pie Rīgas domes priekšsēdētāja, kurš atbilstoši Administratīvā procesa likuma 1. panta otrajai daļai, 81. panta pirmajai daļai, Valsts pārvaldes iekārtas likuma 7. panta piektajai un septītajai daļai var pildīt augstākās iestādes funkcijas; funkcionālā padotība tiks realizēta pārraudzības formā.

6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonām

Ir veiktas konsultācijas ar jaunuzņēmumiem kā individuāli, tā arī Vienotā Rīgas jaunuzņēmumu atbalsta ekosistēmas attīstības sadarbības memoranda dalībnieku sapulcēs.

Rīgas domes priekšsēdētājs M. Staķis
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Rīgas valstspilsētas pašvaldības uzņēmējdarbības atbalsta programmu "Rīgas jaunuzņēmumu .. Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Rīgas dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 130Pieņemts: 30.03.2022.Stājas spēkā: 11.05.2022.Zaudē spēku: 01.07.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 89, 10.05.2022. OP numurs: 2022/89.7
Saistītie dokumenti
  • Zaudēs spēku ar
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332211
11.05.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"