Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ropažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 10/22

Ulbrokā 2022. gada 23. martā
Par kārtību, kādā pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu speciālistam
Apstiprināti ar Ropažu novada pašvaldības domes
23.03.2022. sēdes lēmumu Nr. 857 (prot. Nr. 33/2022)

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
21.1 panta otro daļu un 21.2 panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) izīrē dzīvojamo telpu kvalificētam speciālistam (turpmāk – speciālists).

2. Pašvaldības dome ar atsevišķu lēmumu nosaka dzīvojamās telpas, kurām nosakāms speciālistam izīrējamās dzīvojamās telpas statuss (turpmāk – Dzīvojamā telpa).

3. Ar valsts vai pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītu pārvaldes uzdevumu darbības nozares un jomas prioritārā secībā, kuru veikšanai nepieciešami speciālisti ir:

3.1. veselības un sociālās aprūpes nozare;

3.2. izglītības, zinātnes un pētniecības nozare;

3.3. pakalpojumu nozare;

3.4. sabiedriskā kārtība un drošība.

4. Pašvaldība izīrē tai piederošo Dzīvojamo telpu:

4.1. nodarbinātam speciālistam, ja viņa iegūta profesionālā vai augstākā izglītība un amats atbilst šo noteikumu 3. punktā minētajai attīstāmajai nozarei;

4.2. speciālistam, kas veic ar valsts vai pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītu pārvaldes uzdevumu;

4.3. ja speciālista līdzšinējā dzīvesvieta (deklarētā adrese) vismaz vienu gadu nav bijusi Ropažu novada administratīvajā teritorijā vai 30 km radiusā no darba vietas. Šis nosacījums neattiecas uz speciālistu, kas iepriekšējā gada periodā absolvējis izglītības iestādi.

5. Ja uz vienu Dzīvojamo telpu ir saņemti vairāki īres pieteikumi, priekšroka tiek dota Pašvaldības iestādes darbiniekam.

6. Dzīvojamo telpu speciālistam piedāvā īrēt reģistrācijas secībā atbilstoši noteikumu 3.punktā noteiktām attīstāmo nozaru prioritātēm.

7. Ropažu novadā reģistrēts darba devējs (var būt arī reģistrēta struktūrvienība Ropažu novadā), kurš noslēdzis darba līgumu ar speciālistu vai ir uzaicinājis speciālistu dibināt darba tiesiskās attiecības (ja darba līgums vēl nav noslēgts), iesniedz Pašvaldībā iesniegumu, kurā motivē nepieciešamību izīrēt Dzīvojamo telpu speciālistam. Iesniegumam tiek pievienoti šādi dokumenti:

7.1. speciālista iesniegums, kurā norādīts ģimenes sastāvs, kas dzīvos kopā ar speciālistu, un pašreizējā dzīvesvieta;

7.2. darba līguma vai darba devēja uzaicinājuma dibināt darba tiesiskās attiecības kopija;

7.3. speciālista kvalifikāciju apliecinoša dokumenta kopija.

8. Ja Pašvaldība nav speciālista darba devējs, tā slēdz sadarbības līgumu ar speciālista darba devēju un dzīvojamās telpas īres līgumu Pašvaldība ar speciālistu slēdz ar speciālista darba devēja piekrišanu.

9. Speciālistam izīrējamās Dzīvojamās telpas īres sadarbības līgums tiek noslēgts uz darba tiesisko attiecību laiku, bet ne ilgāk kā uz trim gadiem, pēc tam, kad ir noslēgts līgums starp Pašvaldību un darba devēju (ja darba devējs nav Pašvaldība). Ja speciālists, kuram izīrēta Dzīvojamā telpa noteikumos noteiktajā kārtībā, ir pārtraucis darba tiesiskās attiecības vai tās nav uzsācis, Dzīvojamās telpas īres līgums tiek izbeigts, un šim speciālistam Dzīvojamā telpa ir jāatbrīvo viena mēneša laikā no darba tiesisko attiecību izbeigšanas dienas vai dienas, kad uzteikta darba līguma noslēgšana.

10. Ja pēc trim gadiem speciālists nav zaudējis tiesības īrēt Dzīvojamo telpu, speciālistam ir tiesības lūgt pagarināt īres līguma termiņu, mēnesi pirms speciālistam izīrētās Dzīvojamās telpas īres līguma termiņa beigām, iesniedzot Pašvaldībai noteikumu 7. punktā noteiktos dokumentus un darba devēja piekrišanu.

11. Lēmumu par Dzīvojamās telpas izīrēšanu vai īres līguma pagarināšanu pieņem Pašvaldības dome.

12. Pašvaldības dome pieņem noteikumu 11. punktā minēto lēmumu tikai tad, ja Pašvaldības rīcībā ir brīva Dzīvojamā telpa. Ja Pašvaldība rīcībā nav brīva Dzīvojamā telpa, kura var tūlīt tikt izīrēta speciālistam, Pašvaldības dome pieņem lēmumu par speciālista uzņemšanu rindā uz Dzīvojamo platību. Kad atbrīvojas Dzīvojamā telpā, Pašvaldības dome pieņem lēmumu par Dzīvojamās telpas izīrēšanu speciālistam.

13. Pašvaldības dome pieņem lēmumu par atteikumu izīrēt Dzīvojamo telpu speciālistam, ja:

13.1. speciālistam pieder dzīvojamā platība Ropažu novada administratīvajā teritorijā vai 30 km radiusā no darba vietas atrodas šim speciālistam piederoša vai lietošanā esoša dzīvojamā telpa;

13.2. nav iesniegti visi noteikumu 7. punktā minētie dokumenti;

13.3. speciālists ir sniedzis nepatiesu informāciju, ja šāda informācija ietekmē lēmuma pieņemšanu.

14. Pašvaldības dome pieņem lēmumu par īres attiecību pārtraukšanu un īres līguma izbeigšanu pirms termiņa, ja:

14.1. speciālists vairs neatbilst noteikumu 4. punkta prasībām;

14.2. ir iestājies noteikumu 13.1. vai 13.3. apakšpunktā minētais gadījums.

15. Ja speciālists, kuram ir izīrēta Dzīvojamā telpa, pārtrauc darba tiesiskās attiecības, darba devējam piecu darba dienu laikā par to jāinformē Pašvaldība.

16. Speciālistam ir pienākums viena mēneša laikā no dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanas dienas deklarēt savu dzīvesvietu izīrētajā Pašvaldības dzīvoklī.

17. Speciālistam, kuram dzīvoklis izīrēts līdz noteikumu spēkā stāšanās dienai, ar noteikumu spēkā stāšanās dienu īres attiecībās piemērojamas noteikumos noteiktās prasības dzīvokļa īrēšanā.

18. Atzīt par spēku zaudējušiem bijušās:

18.1. Inčukalna novada domes 2010. gada 18. augusta saistošo noteikumu Nr. 16/2010 "Par personu, kurām nepieciešama palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā, reģistrācijas kārtību" VI1 nodaļu "Speciālistam izīrējamās dzīvojamās telpas piedāvāšanas un piešķiršanas kārtība";

18.2. Stopiņu novada domes 2016. gada 9. novembra saistošos noteikumus Nr. 13/16 "Dzīvojamo telpu izīrēšana kvalificētam speciālistam";

18.3. Ropažu novada domes 2016. gada 23. novembra saistošos noteikumus Nr. 15 "Par kārtību, kādā pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu speciālistam".

Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne
Ropažu novada pašvaldības domes 2022. gada 23. marta saistošo noteikumu Nr. 10/22 "Par kārtību, kādā pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu speciālistam"
paskaidrojuma raksts
Paskaidrojuma raksta sadaļasNorādāmā informācija
1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likuma pārejas noteikumu 17. punktu 2021. gada pašvaldību vēlēšanās ievēlētā novada dome izvērtē novadu veidojošo bijušo pašvaldību pieņemtos saistošos noteikumus un pieņem jaunus novada saistošos noteikumus. Līdz ar to ir izstrādāts šis saistošo noteikumu projekts.

Pamatojoties uz likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautā jumu risināšanā" 21.1 panta otro daļu un 21.2 panta otro daļu:

1) pašvaldība, izvērtējot pašvaldības attīstības programmā ietvertās nozares (rīcības virzieni, jomas u.c.) un ar valsts vai pašvaldības funkciju nodrošināšanu saistītos pārvaldes uzdevumus, ar saistošajiem noteikumiem nosaka, kurās darbības nozarēs vai kādu pārvaldes uzdevumu veikšanai nepieciešami speciālisti;

2) kārtību, kādā pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu speciālistam, nosaka pašvaldība savos saistošajos noteikumos.

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi paredz kārtību, kādā Ropažu novada pašvaldība sniedz palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā, dzīvojamās telpas piešķiršanas kārtību un izīrēšanas kārtību kvalificētam speciālistam.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav nepieciešamības veidot jaunas institūcijas, darba vietas, paplašināt esošo institūciju kompetenci. Saistošo noteikumu pieņemšana nepalielinās pašvaldības budžeta izdevumus.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz sabiedrību (mērķgrupām) un uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav attiecināms.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmNav attiecināms.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmSabiedrības līdzdalības veids – priekšlikumu un iebildumu ievērtēšana pēc projekta publicēšanas pašvaldības tīmekļa vietnē internetā www.ropazi.lv.
Ropažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja V. Paulāne
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par kārtību, kādā pašvaldība izīrē dzīvojamo telpu speciālistam Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Ropažu novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 10/22Pieņemts: 23.03.2022.Stājas spēkā: 03.05.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 84, 02.05.2022. OP numurs: 2022/84.7
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
332022
03.05.2022
424
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"