Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Bibliotēku likumā

Izdarīt Bibliotēku likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1998, 13. nr.; 2002, 94. nr.; 2006, 1. nr.; 2008, 24. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2011, 76. nr.; 2013, 53. nr.; 2014, 108. nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 6. panta ceturtajā daļā vārdus "republikas pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

2. Aizstāt 12. panta otrajā daļā vārdus "republikas pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

3. Papildināt 19. pantu ar 6.1 daļu šādā redakcijā:

"(61) Nacionālajā bibliotēku krājumā aizliegts iekļaut tādus iespieddarbus un citus dokumentus, kuri iegūti prettiesiskā ceļā, tostarp nozagti citā valstī vai izvesti, pārkāpjot tās valsts tiesību aktus, kura klasificējusi, definējusi vai īpaši atzinusi tos par kultūras vērtību atbilstoši Latvijas Republikas starptautiskajām saistībām. Pirms iespieddarba vai cita dokumenta iekļaušanas Nacionālajā bibliotēku krājumā bibliotēka pēc iespējas publiski pieejamos zagtu kultūras priekšmetu reģistros pārbauda, vai šis iespieddarbs vai cits dokuments nav iegūts prettiesiskā ceļā."

4. Papildināt likumu ar 19.1 un 19.2 pantu šādā redakcijā:

"19.1 pants. Īpaši aizsargājami Nacionālā bibliotēku krājuma dokumenti

Īpaši aizsargājami Nacionālā bibliotēku krājuma dokumenti ir šādi: seniespiedumi, kas izdoti latviešu valodā līdz 1855. gadam un citās valodās - līdz 1850. gadam, bibliotēku speciālo krājumu daļas līdz 1950. gadam (tostarp trimdas izdevumi), vienīgie eksemplāri (tostarp gan analogi, gan digitāli radītie rokraksti, fotogrāfijas, audiovizuālie materiāli, zīmējumi, skices, rasējumi, foto negatīvi, grafikas, nošizdevumi, kartogrāfiskie materiāli un citi izdevumi), arhīva eksemplāri (tostarp digitālie), eksemplāri ar unikāliem autogrāfiem un citiem manuāliem ierakstiem, unikāliem iesējumiem, ekslibriem un spiedogiem.

19.2 pants. Rīcība ar īpaši aizsargājamiem Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentiem

(1) Aizliegts bojāt, iznīcināt, nelikumīgi pārvietot, tostarp pārsūtīt, īpaši aizsargājamus Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentus.

(2) Aizliegts atsavināt, kā arī iegādāties vai citādi iegūt īpašumā nelikumīgi iegūtus īpaši aizsargājamus Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentus.

(3) Īpaši aizsargājamu Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentu drīkst atsavināt, ja par nodomu atsavināt īpašnieks ir paziņojis kompetentai valsts iestādei.

(4) Latvijas Nacionālajai bibliotēkai ir pirmpirkuma tiesības attiecībā uz īpaši aizsargājamu Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentu.

(5) Aizliegts izvest ārpus Latvijas Republikas īpaši aizsargājamus Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentus, ja nav saņemta kompetentas valsts iestādes atļauja. Īpaši aizsargājamus Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentus ārpus Latvijas Republikas izvest pieļaujams tikai uz laiku eksponēšanas, restaurācijas, izpētes vai citā ar dokumentu saglabāšanu un popularizēšanu saistītā nolūkā.

(6) Par nelikumīgā apritē nonākušu vai pazudušu īpaši aizsargājamu Nacionālā bibliotēku krājuma dokumentu tā glabātāja institūcija nekavējoties paziņo kompetentai valsts iestādei."

5. Papildināt 27. pantu ar 1.1 un 1.2 daļu šādā redakcijā:

"(11) Latvijas Bibliotēku padome sastāv no kultūras ministra uzaicinātiem speciālistiem, kuri pārstāv bibliotēkas, bibliotēku nozares nevalstiskās organizācijas un ar bibliotēku nozari saistītas valsts pārvaldes institūcijas. Padomes sastāvā ir 17 locekļi - četri valsts nozīmes bibliotēku pārstāvji, seši reģionu galveno bibliotēku pārstāvji, trīs bibliotēku nozares nevalstisko organizāciju pārstāvji, viens bibliotēku nozares izglītības iestādes pārstāvis, viens Latvijas Pašvaldību savienības pārstāvis, viens ar bibliotēku nozari saistītas valsts pārvaldes institūcijas pārstāvis un viens Kultūras ministrijas pārstāvis.

(12) Latvijas Bibliotēku padomes sastāvu un nolikumu apstiprina kultūras ministrs. Latvijas Bibliotēku padomes sastāvu apstiprina uz trim gadiem."

Likums Saeimā pieņemts 2022. gada 31. martā.

Valsts prezidents E. Levits

Rīgā 2022. gada 19. aprīlī

 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Grozījumi Bibliotēku likumā Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Saeima Veids: likums Pieņemts: 31.03.2022.Stājas spēkā: 03.05.2022.Tēma: Izglītība, zinātne, sports; Kultūra un mākslaPublicēts: Latvijas Vēstnesis, 75A, 19.04.2022. OP numurs: 2022/75A.4
Saistītie dokumenti
  • Grozītais
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Skaidrojumi
331730
03.05.2022
84
0
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"