Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Mārupes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 3/2022

Mārupē 2022. gada 26. janvārī
Par Mārupes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību
Apstiprināti ar Mārupes novada pašvaldības domes
2022. gada 26. janvāra lēmumu Nr. 20 (sēdes prot. Nr. 1)


Izdoti saskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma
32. panta pirmo daļu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Saistošie noteikumi) nosaka Mārupes novada pašvaldībai (turpmāk – Pašvaldība) piederošo dzīvojamo telpu, tajā skaitā ar dzīvojamo telpu funkcionāli saistītu palīgtelpu (turpmāk – Dzīvojmās telpas) izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums.

2. Saistošie noteikumi neattiecas uz Pašvaldībai piederošu vai tās nomātu dzīvojamo telpu, kas tiek izīrēta atbilstoši normatīvajiem aktiem par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā.

II. Dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtība

3. Personai (turpmāk – Īrnieks) ir tiesības prasīt jauna Dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu, iesniedzot iesniegumu Pašvaldībā ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms spēkā esošā Dzīvojamās telpas īres līguma termiņa beigām, ja vienlaikus izpildās šādi nosacījumi:

3.1. Īrnieks īrē attiecīgo Dzīvojamo telpu vai bijusi iemitināta tajā kā ģimenes loceklis normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā;

3.2. Īrniekam nav īres maksas parāds;

3.3. Īrniekam nav kavēti ar Dzīvojamās telpas lietošanu saistītie maksājumi, iesniedzot pakalpojumu sniedzēju rēķinus un to apmaksu apliecinošus dokumentus par iepriekšējo norēķinu periodu pirms iesnieguma iesniegšanas Pašvaldībā;

3.4. Īrnieks vai Dzīvojamā telpā iemitinātās personas nav pārkāpušas normatīvajos aktos un Dzīvojamās telpas īres līgumā ietvertos ar Dzīvojamās telpas lietošanu saistītos noteikumus.

4. Dzīvojamās telpas īres līgums tiek noslēgts uz Mārupes novada pašvaldības domes lēmumā noteikto termiņu, bet ne ilgāk kā uz desmit gadiem.

5. Īrnieka ģimenes locekļi, kas iemitināti viņam īrētajā Dzīvojamā telpā un ierakstīti īres līgumā līdz Dzīvojamās telpu īres likuma spēkā stāšanās brīdim, saglabā savu ģimenes locekļa statusu un ģimenes locekļa dzīvokļa lietošanas tiesības.

6. Pilngadīgajiem Īrnieka ģimenes locekļiem kopā ar Īrnieku ir solidāra mantiskā atbildība par Dzīvojamās telpas īres līguma saistībām.

7. Īrnieka nāves gadījumā, Īrnieka ģimenes loceklim, kurš ir iemitināts Dzīvojamā telpā, triju mēnešu laikā no Īrnieka nāves dienas ir tiesības prasīt Dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu ar viņu iepriekšējā Īrnieka vietā, ja viņš atbilst Saistošo noteikumu 3. punkta apakšpunktos noteiktajiem nosacījumiem, iesniedzot iesniegumu Pašvaldībā.

8. Mārupes novada pašvaldības dome izvērtē Īrnieka vai viņa ģimenes locekļa atbilstību Saistošo noteikumu nosacījumiem un nākamajā domes sēdē pieņem lēmumu par Dzīvojamās telpas īres līguma noslēgšanu vai atteikumu to noslēgt.

III. Lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtība

9. Mārupes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

10. Īrniekiem, ar kuriem Dzīvojamās telpas īres līgumi noslēgti līdz 2021. gada 30. aprīlim un kuros nav norādīts līguma termiņš, vai tas pārsniedz desmt gadu termiņu, ne vēlāk kā līdz 2024. gada 31. decembrim ir pienākums noslēgt vienošanās par grozījumiem Dzīvojamo telpu īres līgumā, nosakot tā spēkā esamības termiņu uz desmit gadiem. Ja izīrētājs un īrnieks nevar vienoties par Dzīvojamās telpas īres līguma noteikumiem, strīdu izšķir tiesa un šāda prasība ceļama ne vēlāk kā līdz 2026. gada 31. decembrim.

11. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
Saistošo noteikumu Nr. 3/2022 "Par Mārupes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas

Norādāmā informācija

1. Projekta nepieciešamības pamatojumsSaskaņā ar Dzīvojamo telpu īres likuma 32. panta pirmo daļu, pašvaldības dome izdod saistošos noteikumus, kuros nosaka pašvaldībai piederošas dzīvojamās telpas izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums, bet ne ilgāku par 10 gadiem.

Ņemot vērā iepriekš minēto, izstrādāti Mārupes novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr.__ "Par Mārupes novada pašvaldības piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību".

2. Īss projekta satura izklāstsSaistošie noteikumi nosaka Mārupes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību un nosacījumus, kā arī termiņu, uz kādu slēdzams dzīvojamās telpas īres līgums.
3. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz pašvaldības budžetuNav ietekmes.
4. Informācija par plānoto projekta ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijāNav ietekmes.
5. Informācija par administratīvajām procedūrāmMārupes novada pašvaldības domes lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā tiesā Administratīvā procesa likunmā noteiktajā kārtībā.
6. Informācija par konsultācijām ar privātpersonāmNav paredzētas.
Mārupes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Ence
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Mārupes novada pašvaldībai piederošo dzīvojamo telpu izīrēšanas kārtību Statuss:
Spēkā esošs
spēkā esošs
Izdevējs: Mārupes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 3/2022Pieņemts: 26.01.2022.Stājas spēkā: 08.04.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 69, 07.04.2022. OP numurs: 2022/69.50
Saistītie dokumenti
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
331435
08.04.2022
424
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"