Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Attēlotā redakcija
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Rēzeknes novada domes 2024. gada 18. janvāra saistošos noteikumus Nr. 20 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes novadā".
Rēzeknes novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 31

Rēzeknē 2022. gada 3. februārī
Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes novadā
APSTIPRINĀTI
Rēzeknes novada domes
2022. gada 3. februāra sēdē (prot. Nr. 4, 4. §)
ar precizējumiem Rēzeknes novada domes
2022. gada 17. marta sēdē (prot. Nr. 9, 3. §)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām"
43. panta pirmās daļas 10. punktu, Dzīvnieku aizsardzības likuma
8. panta trešo daļu un ceturto daļu, Ministru kabineta
2006. gada 4. aprīļa noteikumu Nr. 266 "Labturības prasības
mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai, pārvadāšanai un
demonstrēšanai publiskās iestādēs, kā arī suņu apmācībai"
13. punktu, Ministru kabineta 2011. gada 21. jūnija
noteikumu Nr. 491 "Mājas (istabas) dzīvnieku
reģistrācijas kārtība
" 3. punktu, 11. punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk arī – noteikumi) nosaka mājas dzīvnieku – suņu, kaķu un mājas (istabas) sesku – turēšanas kārtību, klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu dzīvnieku izķeršanas kārtību, mājas dzīvnieku īpašnieka vai turētāja tiesības un pienākumus Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā, kā arī nosaka Rēzeknes novada pašvaldības (turpmāk arī – pašvaldība) institūciju, kas veic noteikumu par mājas dzīvnieka reģistrācijas kārtību izpildes uzraudzību un kontroli.

2. Noteikumu mērķis ir veicināt veselīgu un tīru vidi Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā, lai mājas (istabas) dzīvnieku turēšana neradītu draudus cilvēkiem un dzīvniekiem, panākt, lai mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs rūpētos par labvēlīgu sabiedrības attieksmi pret viņa īpašumā esošo dzīvnieku, samazināt mājas (istabas) dzīvnieku radīto traumu skaitu, kā arī novērst dzīvnieku klaiņošanu.

3. Noteikumi ir saistoši visām fiziskajām un juridiskajām personām pašvaldībā, kuru īpašumā vai valdījumā ir mājas (istabas) dzīvnieki.

4. Noteikumu prasību ievērošanu savas kompetences ietvaros uzrauga un kontrolē pašvaldības iestāžu – apvienības pārvalžu struktūrvienības – pagastu pārvaldes, bet Viļānu pilsētas, Dekšāres, Viļānu un Sokolku pagastu teritorijās – Viļānu apvienības pārvalde (turpmāk arī – Pārvaldes), Centrālās administrācijas Administratīvā inspekcija (turpmāk arī – inspekcija), kā arī institūcijas, ar kurām pašvaldība ir noslēgusi attiecīgu līgumu.

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 05.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46)

5. Par bojā gājušu dzīvnieku sabiedriskajās vietās Rēzeknes novada administratīvajā teritorijā jāziņo Pārvaldei, kas organizē bojā gājušā dzīvnieka savākšanu pēc iespējas ātrāk, bet ne vēlāk kā līdz nākamās darba dienas beigām no paziņošanas brīža.

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 05.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46)

II. Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi

6. Rēzeknes novadā esošie suņi, kam implantēta mikroshēma, ir jāreģistrē datubāzē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Lauksaimniecības datu centra Mājas (istabas) dzīvnieku reģistrā vai pie praktizējoša veterinārārsta. Savukārt kaķa vai mājas (istabas) seska īpašniekam ir tiesības reģistrēt šos mājas (istabas) dzīvniekus datubāzē, ja tiem implantēta mikroshēma.

7. Mājas (istabas) dzīvnieku īpašnieks vai turētājs nodrošina mājas (istabas) dzīvnieku turēšanu, atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

8. Pilsētā un lauku apdzīvotās vietās dzīvojamo māju tuvumā kaķim var ļaut uzturēties ārpus norobežotas teritorijas, ja tas ir sterilizēts un tam ir nodrošināta apzīmēšana.

9. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašniekam vai turētājam papildus normatīvajos aktos noteiktajām prasībām ir pienākums:

9.1. nodrošināt iespēju pašvaldības inspekcijas amatpersonai veikt pārbaudi, vai mājas (istabas) dzīvniekam ir ievietota mikroshēma un tas ir reģistrēts atbilstoši normatīvajiem aktiem (ja to paredz normatīvie akti);

9.2. konstatējot mājas (istabas) dzīvnieka pazušanu, nekavējoties ziņot par to Pārvaldei;

9.3. nepieļaut, ka mājas (istabas) dzīvnieki rada netīrību daudzdzīvokļu dzīvojamo māju koplietošanas telpās, pašvaldības publiskās vietās un sabiedrisko ēku telpās, tostarp privātmājām pieguļošās teritorijās, nekavējoties satīrīt mājas (istabas) dzīvnieku atstātos ekskrementus;

9.4. (svītrots ar Rēzeknes novada domes 05.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46).

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 05.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46)

10. Daudzdzīvokļu dzīvojamo māju īpašumā esošajā piegulošajā teritorijā vai nekustamā īpašuma īpašniekam piederošajā teritorijā var tikt turēti sterilizēti bezsaimnieka kaķi ar nosacījumu, ja:

10.1. atbilstoši īpašnieku noteiktajai kārtībai, ir saņemts dzīvokļu īpašnieku kopības lēmums;

10.2. tas netraucē apkārtējo īpašumu īpašniekus;

10.3. tiek nodrošināta kaķu labturība un apzīmēšana;

10.4. personas, kuras veic bezsaimnieka kaķu barošanu, nodrošina barošanas vietas sakopšanu.

11. Rodoties nelabvēlīgai epizootiskai situācijai vai epidēmijai, Pārtikas un veterinārais dienests un pašvaldības Centrālās administrācijas Zemes un publisko ūdeņu pārvaldības dienesta vecākais vides speciālists (turpmāk arī – vides speciālists), atbilstoši kompetencei, var ierobežot vai aizliegt turēt konkrētajā apdzīvotajā vietā mājas (istabas) dzīvniekus.

12. Ārpus norobežotās teritorijas sunim bez pavadas aizliegts atrasties šādās pilsētas un ciemu zaļo zonu teritorijās, izņemot gadījumus, ja šajās teritorijās notiek suņu izstāde vai suņu paraugdemonstrējumi:

12.1. bērnu atpūtas un rotaļu laukumos;

12.2. izglītības iestāžu teritorijās;

12.3. kultūras iestāžu teritorijās;

12.4. daudzdzīvokļu māju pagalmos;

12.5. parkos, publiskos dārzos, skvēros;

12.6. stadionos, publiskajās pludmalēs, kapsētās

12.7. sabiedrisko pasākumu teritorijās;

12.8. uz gājēju ceļiem un ietvēm.

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 05.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46)

III. Klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu un agresīvu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršana

13. Par klaiņojošu, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu vai agresīvu dzīvnieku jāziņo mutiski vai rakstiski Pārvaldei. Pārvalde, izvērtējot situāciju par saņemto informāciju, paziņo personai, ar kuru pašvaldībai ir noslēgts līgums, un kura ir tiesīga veikt Rēzeknes novada teritorijā klaiņojošu, agresīvu vai bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušu mājas (istabas) dzīvnieku izķeršanu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un nogādāšanu veterinārajās praksēs vai dzīvnieku patversmē, kā arī nodrošina informācijas pieejamību un informācijas aktualizāciju par dzīvnieku izķeršanu.

(Grozīts ar Rēzeknes novada domes 05.05.2022. saistošajiem noteikumiem Nr. 46)

14. Par nepieciešamību sterilizēt klaiņojošus bezsaimnieku kaķus jāziņo pašvaldības vides speciālistam, kurš organizē to noķeršanu, nogādāšanu veterinārās klīnikās un pēc tam atgriež vidē.

15. Mājas (istabas) dzīvnieka īpašnieks vai turētājs izņem mājas (istabas) dzīvnieku no dzīvnieku patversmes, uzrādot mājas dzīvnieka pasi vai vakcinācijas apliecību, un sedz izmaksas, kas saistītas ar dzīvnieka noķeršanu, izmitināšanu un aprūpi.

IV. Administratīvā atbildība par noteikumu neievērošanu un noteikumu izpildes kontrole

16. Par šo noteikumu pārkāpumiem, par kuriem atbildību neparedz citi Latvijas Republikas normatīvie akti, personas var tikt sauktas pie administratīvās atbildības, atkarībā no pārkāpuma smaguma personai var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu – fiziskajām personām līdz 40 (četrdesmit) naudas soda vienībām un juridiskajām personām līdz 100 (viens simts) naudas soda vienībām.

17. Pašvaldības inspekcija kontrolē noteikumu izpildi, tajā skaitā veic mājas (istabas) dzīvnieku reģistrācijas izpildes uzraudzību un kontroli, veic administratīvā pārkāpuma procesu par šo noteikumu pārkāpumiem līdz administratīvā pārkāpuma lietas izskatīšanai.

18. Administratīvā pārkāpuma lietu izskata pašvaldības Administratīvā komisija.

V. Noslēguma jautājums

19. Ar saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi atzīt par spēku zaudējušiem:

19.1. Rēzeknes novada pašvaldības 2010. gada 16. septembra saistošos noteikumus Nr. 42 "Par mājdzīvnieku uzturēšanu Rēzeknes novadā";

19.2. Viļānu novada pašvaldības 2020. gada 30. jūlija saistošos noteikumus Nr. 126 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Viļānu novadā".

Rēzeknes novada pašvaldības domes priekšsēdētājs M. Švarcs
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes novadā Statuss:
Zaudējis spēku
zaudējis spēku
Izdevējs: Rēzeknes novada dome Veids: saistošie noteikumi Numurs: 31Pieņemts: 03.02.2022.Stājas spēkā: 29.03.2022.Zaudē spēku: 05.04.2024.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 61, 28.03.2022. OP numurs: 2022/61.5
Saistītie dokumenti
  • Zaudējis spēku ar
  • Grozījumi
  • Izdoti saskaņā ar
  • Citi saistītie dokumenti
331081
{"selected":{"value":"04.06.2022","content":"<font class='s-1'>04.06.2022.-04.04.2024.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},"data":[{"value":"04.06.2022","iso_value":"2022\/06\/04","content":"<font class='s-1'>04.06.2022.-04.04.2024.<\/font> <font class='s-2'>V\u0113sturisk\u0101<\/font>"},{"value":"29.03.2022","iso_value":"2022\/03\/29","content":"<font class='s-1'>29.03.2022.-03.06.2022.<\/font> <font class='s-2'>Pamata<\/font>"}]}
04.06.2022
424
1
  • X
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"