Teksta versija
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
uz sākumu
Izvērstā meklēšana
Autorizēties savā kontā

Kādēļ autorizēties vai reģistrēties?
 
Ministru kabineta rīkojums Nr. 193

Rīgā 2022. gada 23. martā (prot. Nr. 13 38. §)
Par Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu  2021.–2027. gadam darba plānu

1. Apstiprināt Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam darba plānu (turpmāk – darba plāns). 

2. Noteikt Finanšu ministriju par atbildīgo institūciju darba plāna koordinēšanā un kontrolē.

3. Darba plāna īstenošanā iesaistītajām institūcijām atbilstoši kompetencei iesniegt Finanšu ministrijā informāciju par darba plānā paredzēto pasākumu izpildi:

3.1. līdz 2023. gada 30. decembrim – par laikposmu no darba plāna apstiprināšanas līdz 2023. gada 1. decembrim;

3.2. līdz 2027. gada 30. decembrim – par laikposmu no 2024. gada 1. janvāra līdz 2027. gada 1. decembrim.

4. Ministrijām un citām atbildīgajām institūcijām plānā paredzēto pasākumu īstenošanu 2021. un 2022. gadā nodrošināt atbilstoši piešķirtajiem valsts budžeta līdzekļiem. Jautājumu par papildu valsts budžeta līdzekļu piešķiršanu plānā paredzēto pasākumu īstenošanai 2023. gadam un turpmākajiem gadiem izskatīt Ministru kabinetā kārtējā gada valsts budžeta likumprojekta un vidēja termiņa budžeta ietvara likumprojekta sagatavošanas un izskatīšanas procesā kopā ar visu ministriju un citu centrālo valsts iestāžu iesniegtajiem prioritāro pasākumu pieteikumiem atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām.

Ministru prezidents A. K. Kariņš

Finanšu ministrs J. Reirs
(Ministru kabineta
2022. gada 23. marta
rīkojums Nr. 193)
Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam darba plāns

I. Plāna kopsavilkums

Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnēs 2021.-2027. gadam (apstiprinātas ar MK 14.07.2021. rīkojumu Nr.509) (turpmāk – Pamatnostādnes) izvērtēta esošā situācija azartspēļu un izložu jomā, izklāstītas konstatētās problēmas un iespējamie to risinājumu varianti. Attiecīgi, Pamatnostādņu darba plānā iekļauts detalizēts pasākumu ieviešanas laika grafiks, vienlaikus paredzot katram pasākumam nepieciešamo finansējumu pa gadiem.

Pamatnostādņu darba plāns saskaņots ar pamatnostādņu izstrādes procesā iesaistītajām valsts iestādēm un nozaru organizācijām.

II. Esošās situācijas raksturojums

Azartspēļu un izložu nozares darbība tiek regulēta atbilstoši Azartspēļu un izložu likumam (turpmāk – AIL), kas stājās spēkā 2006.gada 1.janvārī, kā arī uz AIL pamata izdotajiem Ministru kabineta noteikumiem. Uz azartspēļu un izložu nozari attiecas arī citi Latvijas un Eiropas Savienības (turpmāk – ES) tiesību akti, tajā skaitā likuma "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli" regulējums un Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma regulējums attiecībā uz azartspēļu un izložu organizētāja tiesībām un pienākumiem noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanā.

ES līmenī azartspēļu un izložu nozare ir atzīta kā īpaša rakstura saimnieciska darbība, kura ņem vērā katras dalībvalsts īpatnības un tradīcijas – tās regulējums nav harmonizēts ES līmenī un ir katras dalībvalsts kompetencē. Azartspēļu un izložu nozares regulējumam jāpiemēro subsidiaritātes princips un tam jābūt regulējuma pamatā, ņemot vērā dalībvalstu atšķirīgās tradīcijas un kultūru. Neskatoties uz to, ka azartspēļu nozares regulējums nav harmonizēts, ievērojot sekas, kas var ietekmēt indivīdu, Eiropas Komisija ir izstrādājusi vairākus dokumentus, kas var tikt izmantoti, strādājot pie nacionālā regulējuma pilnveidošanas.

Turklāt Valdības rīcības plānā, kā viena no valdības prioritātēm ir iekļauta azartspēļu pieejamības ierobežošana, vienlaikus pilnveidojot azartspēļu un izložu regulējumu, paredzēta aktīva darbība ierobežojot nelegālās azartspēles un izlozes.

Plāna mērķisNodrošināt drošu un godīgu azartspēļu un izložu vidi, mazinot iespējamo negatīvu ietekmi sabiedrības kopējām interesēm, tajā skaitā cilvēku fiziskai drošībai un veselībai.
Politikas rezultāts/-i un rezultatīvais rādītājs/-i

Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam:

1. Samazinās azartspēļu un izložu problemātisko spēlētāju skaitu (Pozitīvi ietekmēto problemātisko vai potenciāli problemātisko spēlētāju skaitu (% no visiem potenciāli problemātiskajiem) - 90%);

2. Atbildīga un godīga uzņēmējdarbības vide (Latvijā nelicencēto interaktīvo azartspēļu un izložu organizētāju piedāvātas spēles (% no kopējā azartspēļu un izložu tirgus) - 20%, Mazināta sabiedrības motivācija piedalīties Latvijā nelicencēto interaktīvo azartspēļu un izložu organizētāju piedāvātajās spēlēs (fiziskajām personām atteikto maksājumu samazinājums pret 2020.gada bāzes skaitli) - 30%, Uzņēmējdarbības vides pilnveidošana, t.sk. administratīvā sloga mazināšana, centralizējot lēmuma pieņemšanu par azartspēļu organizēšanu (% samazinājums informācijas pieprasījumiem pašvaldībām un pārsūdzēto lietu skaits tiesās) - 10%);

3. Pilnveidota azartspēļu un izložu (AI) nozares uzraudzība (Efektīvāka azartspēļu un izložu reklāmu kontrole (ierobežotas neatļautās darbības AI nozarē, %) - 90%, Samazināts sabiedrības sūdzību skaits par azartspēļu un izložu reklāmām % (pret 2020.gadu) - 20%).

1. Rīcības virziens

Atkarības profilakses, preventīvie, problemātiskā spēlētāja atbalsts un sabiedrības izglītojoši pasākumi.

Nr. p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgā institūcija

Izpildes termiņš (AI PN)
 

Izpildes termiņš (ar precizitāti līdz pusgadam)

1.RV 1.UZD. Noteikt vecuma ierobežojumu dalībai azartspēlēs no 21 gada vecuma.

1.1.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Ierobežota piekļuve personām, kuras nav sasniegušas 21 gada vecumu, dalībai azartspēlēs.Nav konstatēti gadījumi, kad persona, kura jaunāka par 21 gadu, piedalās azartspēlēs.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

1.RV 2.UZD. Normatīvajos aktos noteikt vecuma ierobežojumu piedalīties izlozēs personām, kas nav sasniegušas 18 gadus, nodrošinot personu apliecinošu dokumentu pārbaudi tirdzniecības vietās.

1.2.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Ierobežota piekļuve personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu, dalībai izlozēs.Nav konstatēti gadījumi, kad persona, kura jaunāka par 18 gadiem, piedalās izlozēs.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

1.RV 3.UZD. Normatīvajos aktos noteikt ierobežojumu darba laikam azartspēlēm, sākot no 6.00 līdz 9.00, izņemot totalizatoru un derību likmju pieņemšanas vietas.

1.3.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Ierobežot personām, kuras izmanto azartspēļu pakalpojuma pieejamību, dalību tajās nenoteiktu laiku.Nav konstatēti gadījumi, kad izmantots azartspēļu pakalpojums neierobežotu laiku.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

1.RV 4.UZD. Ieviest "zemes" azartspēļu spēlētāju reģistrācijas prasību.

1.4.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Radot caurskatāmu spēlētāja finanšu plūsmu, uzraugošām iestādēm tiek radīts instruments monitorēt, analizēt un novērsti iespējamos noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas paredzamos riskus.Novērsta azartspēļu pakalpojuma anonimitāte.

FM

IAUI

2022

30.06.2022.

1.RV 5.UZD. Ieviest "zemes" azartspēļu spēlētāju personificētās "gudrās kartes" (ang. smart card). Normatīvajos aktos noteikt prasības "zemes" azartspēļu organizētājam nodrošināt, ka spēlētāja reģistrācijas posmā spēlētājs var pēc noklusējuma noteikt naudas depozīta maksimālās summas ierobežojumus, kā arī pagaidu ierobežojumus.

1.5.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Likumā definētas iesaistīto pušu tiesības un pienākumi.Ieviests azartspēļu spēlētāja monitorings.

FM

IAUI

-

30.06.2022.

1.5.2.

Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, nosakot izmantošanas nosacījumus, uzkrājamās informācijas apjomu un tās izmantošanas iespējas.

FM

IAUI

-

30.12.2022.

1.5.3.

Ieviesta "zemes" azartspēļu spēlētāju personificētā "gudrā karte".Ieviests "gudrās kartes" rīks.

Nozares uzņēmumi

-

2025

30.12.2025.

1.RV 6.UZD. Pašvaldībām izstrādāt priekšlikumus alternatīvo brīvā laika pavadīšanas veidu integrācijai teritorijās, kur azartspēļu zāle ir vieglāk pieejama alternatīva salīdzinājumā ar citām brīvā laika pavadīšanas iespējām, tajā skaitā izmantojot pašvaldību rīcībā esošo infrastruktūru.

1.6.1.

Ieviesti alternatīvi brīvā laika pavadīšanai pasākumi.

Piedāvāti alternatīvi brīvā laika pavadīšanas pasākumi.

Izstrādāts informatīvs materiāls par aktuāliem alternatīviem izklaides veidiem pašvaldības teritorijā.

Nodrošināti alternatīvi brīvā laika pavadīšanas pasākumi, par to informējot sabiedrību.

VARAM

VM, IZM, KM, biedrība "Latvijas Tautas sporta asociācija", biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome", Latvijas Antidopinga biroja, Eiropas Fair Play kustība Latvijā, Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA), Latvijas Pašvaldību savienība (LPS)

2021

30.12.2021.

1.RV 7.UZD. Precizēt azartspēļu nozares un izložu jomas normatīvo regulējumu, nepārprotami nosakot, kādus azartspēļu organizētāju piedāvātos brīvprātīgās sadarbības programmas elementus ir atļauts un ir aizliegts izmantot.

Brīvprātīgās sadarbības programmas elementus ir atļauts izmantot pirms 2025.gada, ja azartspēļu organizētāji var izpildīt 8., 9., 10.punktā minētos pienākumus, kā arī "zemes" azartspēlēs ieviestas 5.punktā minētās kartes.

1.7.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Novērstas plašas pašreizēja regulējuma interpretācijas iespējas.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2022

30.06.2022.

1.RV 8.UZD. Noteikt azartspēļu un izložu organizētājiem pienākumu brīvprātīgās sadarbības programmā ar spēlētājiem iekļaut atbildīgas spēles rīkus un nosacījumus, nodrošinot, ka sadarbības programmas dalībnieks nevar piedalīties spēlē vai turpināt spēli, ja nav tos izmantojis.

1.8.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Ieviesta brīvprātīgas sadarbības programma, kas paredz azartspēļu spēlētāja monitoringu, identificējot pārmērīgas tieksmes uz azartspēlēm spēlēšanu veidošanās risku un nosakot ierobežojumus risku novēršanai.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2025

30.12.2025.

1.RV 9.UZD. Azartspēļu un izložu organizētājiem, piedāvājot sadarbības programmu, noteikt pienākumu novērtēt spēlētāja uzvedību un ierobežot azartspēļu vai izložu spēlētāja spēlēšanu, ja ir identificētas problēmspēlētāja pazīmes.

1.9.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Azartspēļu un izložu organizētājiem, piedāvājot sadarbības programmu, noteikt pienākumu novērtēt spēlētāja uzvedību un ierobežot azartspēļu vai izložu spēlētāja spēlēšanu, ja ir identificētas problēmspēlētāja pazīmes.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI, LM

2025

30.12.2025.

1.RV 10.UZD. Noteikt azartspēļu un izložu organizētājiem pienākumu apkopot nepersonalizēto informāciju par sadarbības programmas dalībniekiem par pārskata gadu un minēto informāciju reizi gadā līdz nākamā gada 1.martam nodod IAUI AI nozares monitoringam.

1.10.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Noteikta kārtība un procedūra, kā tiek sniegta nepersonalizētā informācija IAUI par azartspēļu un izložu spēlētāju.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2025

30.12.2025.

1.RV 11.UZD. Paredzēt normatīvajā regulējumā smēķēšanas aizliegumu azartspēļu zālēs un kazino, izņemot uz regulējuma apstiprināšanas dienu speciāli paredzētajās smēķēšanas telpās, kur nodrošināta pastiprināta gaisa ventilācija (datums tiks precizēts likuma pieņemšanas brīdī).

1.11.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Noteikti ierobežojumi smēķēšanai azartspēļu zālēs un kazino, paredzot novērst kaitīgus apstākļus azartspēļu organizēšanas vietās esošajām personām.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

1.RV 12.UZD. Noteikt normatīvajā regulējumā ierobežojumu azartspēļu spēlēšanas laikā alkohola piedāvāšanai par brīvu.

1.12.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Noteikts aizliegums alkohola piedāvāšanai par brīvu azartspēļu organizēšanas vietās, paredzot novērst citu kaitīgu apstākļu ietekmi uz personām, kas var rosināt pārmērīgas tieksmes uz azartspēlēm veidošanos.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

1.RV 13.UZD. Noteikt normatīvajā regulējumā azartspēļu un izložu organizētājiem pienākumu konstruktīvi nodalīt azartspēļu organizēšanas vietās ēdināšanas sniegšanas pakalpojumu telpas no telpām, kurās tiek spēlētas azartspēles.

1.13.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Noteikt azartspēļu organizēšanas vietās obligātu savstarpēji nesaistītu pakalpojumu telpu nodalījumu, paredzot novērst kaitīgu apstākļu ietekmi uz azartspēļu organizēšanas vietās esošajām personām.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

1.RV 14.UZD.

14.1. Nodefinēt riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes. Izcelt ievainojamāko personu segmentu un nodrošināt tā uzvedības monitoringam īpašu uzraudzību.

14.2. Ieviest automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku, kas ļauj identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.

14.3. Rast Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājumu.

1.14.1.

Izstrādāts metodiskais materiāls, kurā definētas riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes.Metodiskajā materiālā definētas riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes.Izstrādāts metodiskais materiāls.

FM

IAUI, SPKC, VM, LM

2024

30.12.2024.

1.14.2.

Ieviest automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku, kas ļauj identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.Iespēja identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.Ieviests automātiskais uzvedības monitoringa rīks.

FM (IAUI)

SPKC, VM

2024

30.12.2024.

1.14.3.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, paredzot deleģējumu Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājuma izveidei.Izveidots Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas tehniskais risinājums.Nav konstatēti gadījumi, ka azartspēļu spēlētājiem, kuriem ir liegta iespēja vienā no Baltijas valstīm dalība azartspēlēs, piedalīties azartspēļu procesā, kādā citā no Baltijas valstīm.

FM (IAUI)

SPKC, VM

2024

30.12.2024.

1.RV 15.UZD. Veikt regulāru izvērtējumu par citās valstīs īstenotām indicētās profilakses programmām procesu atkarības (it īpaši azartspēļu atkarībai interaktīvajā vidē) novēršanai, kas atbilst labās prakses principiem, piedāvājot ieviest strukturētu, teorijā balstītu un empīriski pamatotu (novērtētu) programmu (turpmāk – interaktīvās intervences programmu), kas pielāgota Latvijas situācijai.

1.15.1.

Veikts izvērtējums par citās valstīs īstenotām indicētās profilakses programmām procesu atkarības (it īpaši azartspēļu atkarībai interaktīvajā vidē) novēršanai.Izvērtējuma rezultātā identificēta labā prakse un iespējamie riski, kas integrējami profilakses programmā.Izstrādāts izvērtējums un uzsākta diskusija ar iesaistītajām iestādēm par pieņemamāko profilakses programmas procesu atkarībām ieviešanu Latvijā.

FM

IAUI, SPKC, VM, LM

2023

30.12.2023.

1.15.2.

Ieviesta interaktīvās intervences programma, kas pielāgota Latvijas situācijai.Ieviesta programma darba vidē.Ieviesta interaktīvās intervences programma ar kuru identificēti azartspēļu spēlētāji, kuriem novērojama pārmērīga tieksme uz azartspēļu spēlēšanu.

FM (IAUI)

SPKC, VM

2027

30.12.2027.

1.RV 16.UZD. Automātiskajā uzvedības monitoringa analītiskajā rīkā identificetās personas (t.sk. riskantie azartspēļu spēlētāji un interaktīvo izložu dalībnieki) novirzīt atbalsta saņemšanai, arī virtuālajā vidē, piedāvājot alternatīvu saturu un interaktīvās intervences programmu, kas veicina resocializācijas iespējas.

1.16.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Identificētas personas, kurām novērojama pārmērīga tieksme no azartspēļu un interaktīvo izložu spēlēšanas un novirzītas atbalsta saņemšanai, kas veicina resocializācijas iespējas.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI, SPKC, VM, LM

2022

30.06.2022.

1.16.2.

Analizēta iegūtā informācija no automātiskās uzvedības monitoringa analītiskā rīka.

Identificēts atbalsts personām (t.sk. riskantie azartspēļu spēlētāji un interaktīvo izložu dalībnieki), piedāvājot alternatīvu saturu un interaktīvās intervences programmu, kas veicina resocializācijas iespējas.

Identificētās personas novirzītas atbalsta saņemšanai.

FM (IAUI)

SPKC, VM, LM

2025

30.12.2025.

1.RV 17.UZD. Vienlaikus ar 15.punktā minēto, izstrādāt izvērtējuma vadlīnijas indicētās profilakses intervences programmai un indicētās profilakses darbam interaktīvajā vidē, vēršot uzmanību uz pakalpojuma/programmas atbilstību labās prakses principiem (analizējot konkrētos gadījumus vai analizējot intervenču atbilstību labas prakses principiem).

1.17.1.

Izstrādātas vadlīnijas indicētās profilakses intervences programmas izmantošanai.Iesaistīto iestāžu vienotas zināšanas un izpratne par intervences programmas izmantošanu.Izstrādātas vadlīnijas.

FM

IAUI, SPKC, VM, LM

2024

30.12.2024.

1.RV 18.UZD. Iesaistīt NVO, kas realizē projektus atkarības profilaksē, ka arī valsts un pašvaldību institūcijas, automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka izstrādē un indicētās profilakses interaktīvās intervences programmas pārņemšanā un popularizēšanā.

1.18.1.

Izveidota darba grupa automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka izstrādei.Izveidota darba grupa sadarbībā ar NVO, veidojot indicētās profilakses intervences programmu un automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku. Informēta sabiedrība par automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka izstrādi un sabiedrības līdzdalību projekta īstenošanā.Sadarbībā ar NVO izveidots automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka prototips un indicētās profilakses intervences programma.

FM

IAUI, SPKC, VM, LM, RPNC, pašvaldību institūcijas (Sociālie dienesti un skolas)

2021.-2027

2021.-2027.

1.RV 19.UZD. Īstenot valsts mēroga sabiedrības informēšanas pasākumus par procesu atkarības riskiem un pieejamo palīdzību iedzīvotājiem, kuri cieš no procesu atkarības.

1.19.1.

Īstenot sabiedrības informēšanas pasākumus par procesu atkarības riskiem, tajā skaitā pieejamo palīdzību.Palielinājusies sabiedrības informētība par procesu atkarības riskiem un pieejamo palīdzību.Viena informatīva kampaņa gadā par procesu atkarībām (informatīvs materiāls, audio vai video, u.c.).

VM, SPKC

IAUI

2027

30.12.2027.

1.RV 20.UZD. Nodrošināt pašvaldībās veselības veicināšanas un profilakses pasākumus procesu atkarības (tostarp azartspēļu atkarības) risku mazināšanai.

1.20.1.

Nodrošināt pašvaldībās veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumus.Īstenoti veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumi pašvaldībās. Palielinājusies sabiedrības informētība par veselības veicināšanas un slimību profilakses jautājumiem.Ne retāk kā reizi gadā nodrošināt pašvaldības ar informāciju sabiedrībai par alternatīviem brīvā laika pavadīšanai veidiem, aicinot pašvaldības to izplatīt, izmantojot tās rīcībā pieejamos informācijas sniegšanas kanālus.

SPKC

IAUI, pašvaldības

2027

30.12.2027.

1.RV 21.UZD. Izvērtēt iespēju paplašināt konsultatīvā tālruņa smēķēšanas atmešanai darbību, nodrošinot telefonisku atbalstu arī iedzīvotājiem, kuri vēršas pēc palīdzības procesu atkarības, tai skaitā patoloģiskas azartspēļu spēlēšanas tieksmes rezultātā.

1.21.1.

Izvērtēt iespēju paplašināt konsultatīvā tālruņa darbību, telefoniski konsultējot arī iedzīvotājus par procesu atkarībām, tajā skaitā pārmērīgu azartspēļu spēlēšanu.Paplašināta konsultatīvā tālruņa darbība, nodrošinot arī telefonisku atbalstu personām, kuras vēršas pēc palīdzības procesu atkarības, t.sk. azartspēļu atkarības gadījumos.Ir pieejamas telefoniskas konsultācijas personām ar procesu atkarību t.sk. azartspēļu atkarību.

SPKC, VM

-

2022

30.12.2022.

1.RV 22.UZD. Īstenot izglītojošas profilakses programmas skolās par procesu atkarības riskiem, adaptējot labās prakses programmas modeli no citām valstīm:

1) izstrādāt materiālus izglītojošām skolu prevencijas programmām skolēniem, programmu vadītājiem;

2) apmācīt programmu vadītājus;

3) īstenot programmu vispārizglītojošās skolās Latvijā.

1.22.1.

Īstenot izglītojošo profilakses programmu skolās par procesu atkarības riskiem.

Palielinājusies skolēnu informētība par procesu atkarības riskiem.

Vispārējās izglītības iestādēs pieejama profilakses programma par procesu atkarības riskiem.

Izstrādāta programma.

Apmācīti programmu vadītāji.

Ieviesta programma.

SPKC, VM

IZM, Pusaudžu resursu centrs

2022

30.12.2022.

1.RV 23.UZD. Īstenot iedzīvotāju paradumu monitoringu, veicot regulārus pētījumus par atkarības izraisošo procesu lietošanas tendencēm un paradumiem valstī.

1.23.1.

Veikt iedzīvotāju paradumu monitoringu.Veikts pētījums par atkarību izraisošo procesu tendencēm un paradumiem valstī.Atbilstoši pētījumā konstatētajām tendencēm un izvirzītajiem priekšlikumiem, uzsākta diskusija ar iesaistītajām iestādēm par turpmāko rīcību.

SPKC, VM

-

2024

30.12.2024.

1.RV 24.UZD. Pilnveidot valsts mēroga sabiedrības informēšanas pasākumus par IAUI piedāvātajiem psihologu pakalpojumiem, pašatteikušos personu/spēlētāju reģistru.

1.24.1.

Informēta sabiedrība par atkarības veidošanās riskiem, psihologa pakalpojumu un pašatteikušos personu reģistra pieejamību.Izplatīta informācija par pieejamiem psihologa pakalpojumiem, pašatteikušos personu reģistru un citiem pakalpojumiem, lai saņemtu palīdzību personas, kuras cieš no pārmērīgas tieksmes no azartspēļu spēlēšanas.Divas reizes gadā izplatīta informācija, izmantojot IAUI rīcībā pieejamās informatīvās platformas.

IAUI

-

2021

30.12.2021.

1.RV 25.UZD. Uzlabot pieejamību valsts apmaksātai Minesotas stacionārās ārstēšanas programmai personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm, palielinot apmaksāto ārstēšanas vietu skaitu (aptuveni par 100 pacientiem gada laikā).

1.25.1.

Nodrošināt Minesotas stacionārās ārstēšanas programmas pieejamību personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.Nodrošināta pieejamība valsts apmaksātai Minesotas programmai personām, kurām diagnosticēta pataloģiska tieksme uz azartspēlēm.Gada griezumā aptuveni 100 personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm, tiek nodrošināta valsts apmaksāta Minesotas stacionārās ārstēšanas programma.

VM

RPNC

2022

30.12.2022.

1.RV 26.UZD. Nodrošināt valsts apmaksātas veselības vai klīnisko psihologu vadītas ambulatorās atbalsta grupas personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.

1.26.1.

Nodrošināt atbalsta grupu pieejamību personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.Nodrošināta pieejamība valsts apmaksātām atbalsta grupām personām, kurām diagnosticēta pataloģiska tieksme uz azartspēlēm.Ir pieejamas valsts apmaksātas ambulatorās atbalsta grupas.

VM

RPNC

2022

30.12.2022.

1.RV 27.UZD. Īstenot apmācības klīniskajiem un veselības psihologiem, lai pilnveidotu profesionālās zināšanas un iemaņas attiecībā uz palīdzības sniegšanu izložu un azartspēļu spēlētājiem, tai skaitā personām, kurām raksturīga patoloģiska tieksme uz azartspēļu spēlēšanu.

1.27.1.

Nodrošināt apmācības klīniskajiem un veselības psihologiem, lai pilnveidotu profesionālās zināšanas un iemaņas darbam ar personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.Pilnveidot klīnisko un veselības psihologu zināšanas un iemaņas palīdzības sniegšanā personām, kurām raksturīga patoloģiska tieksme uz azartspēļu un izložu spēlēšanu.Apmācīti 168 klīniskie un veselības psihologi.

VM, RPNC, IAUI

-

2022

30.12.2022.

2. Rīcības virziens

Azartspēļu un izložu reklāmas aizlieguma kontrole un vizuālā noformējuma prasības.

Nr. p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgā institūcija

Izpildes termiņš
(AI PN)

Izpildes termiņš (ar precizitāti līdz pusgadam)

2.RV 1.UZD. Noteikt IAUI kā atbildīgo iestādi par reklāmas aizlieguma kontroli azartspēļu un izložu jomā.

2.1.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Mainīta atbildīgā iestāde, kas uzraudzīs reklāmas tirgu azartspēļu un izložu jomā, nodrošinot savlaicīgu un profesionālu rīcību, novēršot azartspēļu un izložu reklāmas izplatīšanu publiskajā telpā.Izstrādāti grozījumi likumā.

IAUI

EM

2021

30.06.2022.

2.RV 2.UZD. Izvērtēt azartspēļu un izložu reklāmas ierobežojuma efektivitāti televīzijā, radio, kā arī interaktīvajā vidē.

2.2.1.

Veikts izvērtējums par azartspēļu un izložu reklāmas ierobežojumu efektivitāti.Izvērtējuma rezultātā noteiktas turpmākās darbības reklāmu ierobežošanai.Veikts pētījums un uzsākta diskusija ar iesaistītajām iestādēm par izvērtējumā konstatēto un, ja nepieciešams, paredzot turpmākās darbības.

FM

IAUI, KM, Latvijas Reklāmas asociācija, Latvijas Raidorganizāciju asociācija, Latvijas Preses izdevēju asociācija

2021

30.12.2022.

2.RV. 3.UZD.

3.1. Noteikt prasības attiecībā uz preču zīmēm, kā arī izkārtņu saturu azartspēļu jomā, aizliedzot izmantot tekstu vai grafiskos elementus, kas var vedināt uz dalību spēlē.

3.2. Prasības attiecībā uz preču zīmēm, kā arī izkārtņu saturu azartspēļu jomā, aizliedzot izmantot tekstu vai grafiskos elementus, kas var vedināt uz dalību spēlē, tiek ieviestas un sāk darboties.

2.3.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Vienotas prasības visām azartspēļu organizēšanas vietām par azartspēļu zāļu fasādes noformējumu, tādējādi novēršot ietekmi uz personām, kurām var rasties nepārvarama tieksme uz azartspēlēm, kuras var ietekmēt fasādes noformējums azartspēļu organizēšanas vietās, vienlaikus veidojot vienota stila fasādes noformējumu.

Izstrādāti grozījumi likumā.

Izstrādāti ar likumu saistītie Ministru kabineta noteikumi.

FM, EM

IAUI

2021

30.06.2022.

2.3.2.

Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.

FM, EM

IAUI

-

30.12.2022.

2.3.3.

Ieviestas prasības azartspēļu organizētājiem.

 

-

2023

30.12.2023.

2.RV 4.UZD. Ministru kabineta noteikumos noteikt vienotas prasības azartspēļu zāļu publiskās ārtelpas (tajā skaitā skatlogu noformējuma) dizainam.

2.4.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Vienotas prasības visām azartspēļu organizēšanas vietām par azartspēļu zāļu fasādes noformējumu.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2022

30.06.2022.

2.4.2.

Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas noteic vienoto stilu un prasības ārtelpu noformējumam azartspēļu organizēšanas vietām.Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.

FM

IAUI

2022

30.12.2022.

2.RV 5.UZD. Noteikt VAS "Latvijas Loto" pienākumu sertificēties Eiropas Loteriju Asociācijas Atbildīgas spēles standartam, nosakot atbilstības sertifikāta nepārtrauktības uzraudzību IAUI.

2.5.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, kuros noteikts VAS "Latvijas Loto" pienākums sertificēties Eiropas Loteriju Asociācijas Atbildīgas spēles standartam, vienlaikus nosakot IAUI uzraudzības pienākumu atbilstības sertifikāta nepārtrauktības esībai.VAS "Latvijas Loto" ievēro Atbildīgas spēles standartu.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

2021

30.06.2022.

3. Rīcības virziens

Azartspēļu un izložu pieejamības regulēšana.

Nr. p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgā institūcija

Izpildes termiņš
(AI PN)

Izpildes termiņš (ar precizitāti līdz pusgadam)

3.RV 1.UZD. Paplašināt to vietu uzskaitījumu, kur aizliegts organizēt azartspēles, paredzot lēmuma pieņemšanu par azartspēļu organizēšanu tikai valsts līmenī.

Normatīvajos aktos noteikt šādus papildu kritērijus jaunu azartspēļu vietu atvēršanai, nosakot, ka aizliegts organizēt azartspēles:

a) ēkās vai būvēs, kur izvietotas pirmsskolas izglītības iestādes, pamata un vidējās izglītības iestādes un 250 metru attālumā/ perimetrā no to ieejas;

b) publiskos spēļu un rekreācijas laukumos (termins "publiskais spēļu un rekreācijas laukums" tiek lietots 2020.gada 7.janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 18 "Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi" izpratnē) un 250 metru attālumā/ perimetrā no to ieejas;

c) dzīvojamās ēkās ārpus Rīgas centra un tā aizsardzības zonas, kā arī dzīvojamās ēkās citās Latvijas pilsētās.

3.1.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Paplašināts to vietu uzskaitījums, kur aizliegts organizēt azartspēles, līdz ar to norma paredz novērst iespēju dalībai azartspēlēs personām, kur novērojama liela sabiedrības pulcēšanās, kā arī paredzamas bērnu un jauniešu aktivitātes.Atbilstoši 08.03.2022. MK sēdes protokola Nr.13 38.§, 2.punktam - Finanšu ministrijai precizēt plāna projektu, svītrojot 3. rīcības virziena 1. uzdevumu, šis uzdevums tiek svītrots.    
3.RV 2.UZD. Paaugstināt minimāli pieļaujamo azartspēļu automātu skaitu vienā azartspēļu zālē no divdesmit uz divdesmit piecām vienībām.

3.2.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Palielināts minimālais noteiktais uzstādīto un ekspluatējamo azartspēļu automātu skaits vienā azartspēļu zālē no divdesmit uz divdesmit piecām vienībām.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI, LM

2021

30.06.2022.

3.RV 3.UZD. Izstrādāt kārtību, kādā IAUI izvērtē azartspēļu organizēšanas vietas atbilstību normatīvo aktu prasībām un izsniedz attiecīgās atļaujas.

3.3.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Izstrādāts deleģējums.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI, LM, LLPA, LPS

2022

30.06.2022.

3.3.2.

Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.Izstrādāta Ministru kabineta noteikta kārtība, kas paredz noteikt IAUI darbības, izvērtējot pieteikumus azartspēļu organizēšanas vietu atvēršanai un to atbilstību normatīvo aktu prasībām, attiecīgi pieņemot lēmumu par azartspēļu organizēšanas atļaujas izsniegšanu, samazinot kapacitātes slogu pašvaldībām, izvērtējot pieteikumus azartspēļu zāļu atvēršanai, kā arī iespējamās tiesvedības negatīvu lēmumu pārsūdzības gadījumā.Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.

FM

IAUI, LM, LLPA, LPS

2022

30.12.2022.

4. Rīcības virziens

Nelegālā tirgus ierobežošana.

Nr. p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgā institūcija

Izpildes termiņš
(AI PN)

Izpildes termiņš (ar precizitāti līdz pusgadam)

4.RV 1.UZD. Normatīvajos aktos noteikt IAUI tiesības bloķēt vai ierobežot piekļuvi konkrētajai tīmekļa vietnei, kas satur azartspēļu reklāmu.

4.1.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Noteiktas IAUI tiesības bloķēt vai ierobežot piekļuvi konkrētajai tīmekļa vietnei, kas satur azartspēļu reklāmu, nodrošinot savlaicīgu un profesionālu rīcību, novēršot azartspēļu un izložu reklāmas izplatīšanu publiskajā telpā.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI, SM

2021

30.06.2022.

4.RV 2.UZD. IAUI nodrošināt komunikāciju ar lielākajiem sociālajiem tīkliem, kā arī banneru izplatīšanas kanāliem (kā Google Adword, Aol Advertising, Right Media, BuyAds.com, OpenX) ar pieprasījumu nelegālās reklāmas nepieejamībai no Latvijas IP adresēm.

4.2.1.

Komunikācija ar lielākajiem sociālajiem tīkliem par nelegālas reklāmas ierobežošanu.IAUI nodrošināt komunikāciju ar lielākajiem sociālajiem tīkliem, kā arī banneru izplatīšanas kanāliem (kā Google Adword, Aol Advertising, Right Media, BuyAds.com, OpenX) ar pieprasījumu nelegālās reklāmas nepieejamībai no Latvijas IP adresēm.Komunikācija ar lielākajiem sociālajiem tīkliem.

IAUI

-

Pastāvīgi

Pastāvīgi

4.RV 3.UZD. Īstenot informatīvo kampaņu par atbildības piemērošanu fiziskajām personām Latvijā no Latvijas teritorijas piedalīties Latvijā nelicencētās azartspēlēs un/vai nelicencētās izlozēs, kā arī citiem riskiem (atkarībām, krāpšanu un datu aizsardzības prasību neievērošanu).

4.3.1.

Informēta sabiedrība par sekām un atbildību, izmantojot nelicencētu azartspēļu vietnes.Īstenota informatīva kampaņa par atbildības piemērošanu fiziskajām personām Latvijā no Latvijas teritorijas piedalīties Latvijā nelicencētās azartspēlēs un/vai nelicencētās izlozēs, kā arī citiem riskiem (atkarībām, krāpšanu un datu aizsardzības prasību neievērošanu).Divas reizes gadā īstenota informatīvu kampaņu, paredzot mazināt personu iesaisti azartspēļu vietnēs, kas nav reģistrētas Latvijas Republikā, vienlaikus mazinot riskus iesaistīties krāpnieciskās tīmekļa vietnēs, kur Latvijas Republikas jurisdikcija nav piemērojama.

FM

IAUI

Pastāvīgi

Pastāvīgi

5. Rīcības virziens

Azartspēļu un izložu nozares tendenču monitorings.

Nr. p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgā institūcija

Izpildes termiņš
(AI PN)

Izpildes termiņš (ar precizitāti līdz pusgadam)

5.RV 1.UZD. Iesaistīto pušu sadarbības pilnveidošana labas prakses pārņemšanai un informācijas apmaiņai par aktualitātēm.

5.1.1.

Informācijas apmaiņa ar iesaistītajām iestādēm, par azartspēļu un izložu jomas aktualitātēm.Izmantojot aktuālos informācijas apmaiņas vai komunikācijas platformas, organizēt regulāras sanāksmes par aktualitātēm azartspēļu un izložu jomā.Divas reizes gadā organizēta iesaistīto iestāžu tikšanās.

FM

IAUI, VM, nozares pārstāvji

2021

30.12.2021.

5.RV 2.UZD. Reģionālās sadarbības starp Baltijas valstīm nodrošināšana.

5.2.1.

Starpvalstu sadarbība azartspēļu un izložu uzraudzības jomā.Izmantojot aktuālos informācijas apmaiņas vai komunikācijas platformas, organizēt regulāras sanāksmes par aktualitātēm azartspēļu un izložu jomā.Reizi gadā organizēta iesaistīto iestāžu tikšanās un informācijas apmaiņa.

IAUI

FM

2021

30.12.2021.

5.RV 3.UZD. Nodrošināta sistematizēta statistikas apkopošana, retrospektīvā tendenču izvērtēšana.

5.3.1.

Azartspēļu un izložu tirgus monitorings.Izvērtētas tendences azartspēļu un izložu jomā, vienlaikus vērtējot nepieciešamās darbības jomas pilnveidošanai un pēc nepieciešamības veicot grozījumus normatīvajā regulējumā.Divas reizes gadā publicēt IAUI tīmekļa vietnē analītisko materiālu par azartspēļu un izložu jomas tendencēm.

IAUI

FM

2021

30.12.2021.

5.RV 4.UZD. Publikācijas un informatīvie materiāli.

5.4.1.

Informēta sabiedrība par azartspēļu un izložu pārmērīgas spēlēšanas kaitīgo ietekmi uz personu.Izveidots informatīvs materiāls.Divas reizes gadā informēta sabiedrību par azartspēļu un izložu pārmērīgās tieksmes uz spēlēšanu kaitīgo ietekmi uz personu.

IAUI, IZM

VM

2021.-2027.

31.12.2027.

5.RV 5.UZD. Izvērtēt nepieciešamību azartspēļu un izložu regulējumu attiecināt arī uz videospēlēm, kā arī noteikt pasākumus azartspēļu atkarības veidošanas risku mazināšanai videospēlēs.

5.5.1.

Sagatavots izvērtējums par azartspēļu un izložu regulējuma attiecināšanu arī uz videospēlēm.Atbilstoši izvērtējumā izdarītajiem secinājumiem un piedāvātajiem attīstības modeļiem, pieņemts lēmums par tālākām darbībām.Sagatavots izvērtējums un uzsākta diskusija ar iesaistītajām iestādēm par izvērtējumā konstatēto un nepieciešamības gadījumā lemjot par turpmāko rīcību.

IAUI

FM, PTAC, VM, KM, IZM, LM

2021

30.06.2022.

6. Rīcības virziens

IAUI veiktā uzraudzības procesa pilnveidošana.

Nr. p. k.

Pasākums

Darbības rezultāts

Rezultatīvais rādītājs

Atbildīgā institūcija

Līdzatbildīgā institūcija

Izpildes termiņš
(AI PN)

Izpildes termiņš (ar precizitāti līdz pusgadam)

6.RV 1.UZD. Normatīvajos aktos noteikt azartspēļu organizēšanas vietu atļauju izsniegšanas procesa centralizēto pieeju, par atbildīgo nosakot IAUI.

6.1.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.IAUI noteikta par atbildīgo iestādi, kas izvērtē azartspēļu organizēšanas vietas atbilstību normatīvo aktu prasībām un izsniedz attiecīgās atļaujas, samazinot kapacitātes slogu pašvaldībām, izvērtējot pieteikumus azartspēļu zāļu atvēršanai, kā arī iespējamās tiesvedības negatīvu lēmumu pārsūdzības gadījumā.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI, LPS, LLPA

2021

30.06.2022.

6.RV 2.UZD. Nodrošināt informācijas apmaiņu starp IAUI un VID par fiziskai personai izmaksātajām summām, veicot attiecīgus grozījumus normatīvajos aktos.

6.2.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Informācijas apmaiņa starp IAUI un VID par fizisku personu ienākumiem no izložu un azartspēļu spēlēšanas gūtajiem ienākumiem.Izstrādāti grozījumi likumā.

IAUI

VID

2022

30.12.2022.

6.RV 3.UZD. Nodrošināt video ieraksta glabāšanas termiņu azartspēļu organizēšanas vietās līdz 30 dienām.

6.3.1.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.Azartspēļu organizētājiem noteikts pienākums nodrošināt video ieraksta glabāšanas termiņu azartspēļu organizēšanas vietās līdz 30 dienām, samazinot to gadījumu skaits, kad sūdzību izskatīšanā nav iespējams pārliecināties par notikušo, izmantojot video ierakstus no konkrētās azartspēļu organizēšanas vietas.Izstrādāti grozījumi likumā.

FM

IAUI

-

30.06.2022.

6.3.2.

Ieviesta prasība azartspēļu organizētājiem, nodrošināt video ieraksta glabāšanas termiņu azartspēļu organizēšanas vietās līdz 30 dienām.

Nozares uzņēmumi

-

2023

30.12.2023.

6.RV 4.UZD. IAUI kapacitātes stiprināšana – 2 amata vietas – saistībā ar interaktīvo azartspēļu tendencēm, reklāmas aizlieguma ievērošanas uzraudzības funkcijām, azartspēļu organizēšanas vietu atļauju centralizētā procesa ieviešanu, kā arī atkarības profilaktisko pasākumu pastiprināšanu.

6.4.1.

Izdots rīkojums par amata vietu piešķiršanu.Izdots rīkojums par amata vietu piešķiršanu, tādējādi nodrošinot kvalitatīvu darbu, ņemot vērā paredzamo pienākumu loka paplašināšanu - interaktīvo azartspēļu uzraudzība, reklāmas aizlieguma ievērošanas uzraudzības funkcija, azartspēļu organizēšanas vietu atļauju centralizētā procesa ieviešana, kā arī atkarības profilaktisko pasākumu pastiprināšana.Divas jaunas amata vietas.

FM

IAUI

2021

30.12.2021.

III. Teritoriālā perspektīva

Ietekme uz valsts (pašvaldību) teritoriālā plānojuma aspektiem ir atkarīga no izvēlētajiem Pamatnostādņu rīcības virzienu risinājumiem. Teritoriālās attīstības perspektīva tiks ietekmēta, pieņemot lēmumu par risinājumu azartspēļu fiziskās pieejamības ierobežojumu rīcības virzienā.

IV. Ietekmes novērtējums uz valsts un pašvaldību budžetu

Kopsavilkums par plānā iekļauto uzdevumu īstenošanai nepieciešamo valsts un pašvaldību budžeta finansējumu

euro

Uzdevums

Pasākums

Budžeta programmas (apakšprogrammas) kods un nosaukums

Vidēja termiņa budžeta ietvara likumā plānotais finansējums

Nepieciešamais papildu finansējums

Pasākuma īstenošanas gads (ja pasākuma īstenošana ir terminēta)

20212022202320242021202220232024202520262027turpmākajā laikposmā līdz pasākuma pabeigšanai (ja pasākuma īstenošana ir terminēta)turpmāk ik gadu (ja pasākuma izpilde nav terminēta) 

Finansējums plāna realizācijai kopā

 

 

0

324555

113479

169531

0

0

393900

726745

449245

706745

605245

0

0

 

tajā skaitā

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Veselības ministrija

 

 

0

261577

43168

99220

0

0

393900

339245

339245

339245

339245

0

0

 

  

63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)"

0

241577

24768

99220

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
  

46.03.00 "Slimību profilakses nodrošināšana"

0

0

0

0

0

0

66124

66124

66124

66124

66124

0

0

 
  

33.18.00 "Plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana"

0

0

0

0

0

0

205490

205490

205490

205490

205490

0

0

 
  

33.16.00 "Pārējo ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana"

0

20000

18400

0

0

0

122286

67631

67631

67631

67631

0

0

 

Finanšu ministrija

 

 

0

62978

70311

70311

0

0

0

387500

110000

367500

266000

0

0

 

  

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

387500

110000

367500

266000

0

0

 
  

97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"

0

62978

70311

70311

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
1. rīcības virziens

Atkarības profilakses, preventīvie, problemātiskā spēlētāja atbalsts un sabiedrības izglītojoši pasākumi.

*1.1. uzdevums - Noteikt vecuma ierobežojumu dalībai azartspēlēs no 21 gada vecuma.

1.1.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.2. uzdevums - Normatīvajos aktos noteikt vecuma ierobežojumu piedalīties izlozēs personām, kas nav sasniegušas 18 gadus, nodrošinot personu apliecinošu dokumentu pārbaudi tirdzniecības vietās.

1.2.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.3. uzdevums - Normatīvajos aktos noteikt ierobežojumu darba laikam azartspēlēm, sākot no 6.00 līdz 9.00, izņemot totalizatoru un derību likmju pieņemšanas vietas.

1.3.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.4. uzdevums - Ieviest "zemes" azartspēļu spēlētāju reģistrācijas prasību.

1.4.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.5. uzdevums - Ieviest "zemes" azartspēļu spēlētāju personificētās "gudrās kartes" (ang. smart card). Normatīvajos aktos noteikt prasības "zemes" azartspēļu organizētājam nodrošināt, ka spēlētāja reģistrācijas posmā spēlētājs var pēc noklusējuma noteikt naudas depozīta maksimālās summas ierobežojumus, kā arī pagaidu ierobežojumus.

1.5.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

1.5.2. Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.

1.5.3. Ieviesta "zemes" azartspēļu spēlētāju personificētā "gudrā karte".

*1.6. uzdevums - Pašvaldībām izstrādāt priekšlikumus alternatīvo brīvā laika pavadīšanas veidu integrācijai teritorijās, kur azartspēļu zāle ir vieglāk pieejama alternatīva salīdzinājumā ar citām brīvā laika pavadīšanas iespējām, tajā skaitā izmantojot pašvaldību rīcībā esošo infrastruktūru.

1.6.1. Ieviesti alternatīvi brīvā laika pavadīšanai pasākumi.

*1.7. uzdevums - Precizēt azartspēļu nozares un izložu jomas normatīvo regulējumu, nepārprotami nosakot, kādus azartspēļu organizētāju piedāvātos brīvprātīgās sadarbības programmas elementus ir atļauts un ir aizliegts izmantot.

Brīvprātīgās sadarbības programmas elementus ir atļauts izmantot pirms 2025.gada, ja azartspēļu organizētāji var izpildīt 8., 9., 10. punktā minētos pienākumus, kā arī "zemes" azartspēlēs ieviestas 5.punktā minētās kartes.

1.7.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.8. uzdevums - Noteikt azartspēļu un izložu organizētājiem pienākumu brīvprātīgās sadarbības programmā ar spēlētājiem iekļaut atbildīgas spēles rīkus un nosacījumus, nodrošinot, ka sadarbības programmas dalībnieks nevar piedalīties spēlē vai turpināt spēli, ja nav tos izmantojis.

1.8.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.9. uzdevums - Azartspēļu un izložu organizētājiem, piedāvājot sadarbības programmu, noteikt pienākumu novērtēt spēlētāja uzvedību un ierobežot azartspēļu vai izložu spēlētāja spēlēšanu, ja ir identificētas problēmspēlētāja pazīmes.

1.9.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.10. uzdevums - Noteikt azartspēļu un izložu organizētājiem pienākumu apkopot nepersonalizēto informāciju par sadarbības programmas dalībniekiem par pārskata gadu un minēto informāciju reizi gadā līdz nākamā gada 1.martam nodod IAUI AI nozares monitoringam.

1.10.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.11. uzdevums - Paredzēt normatīvajā regulējumā smēķēšanas aizliegumu azartspēļu zālēs un kazino, izņemot uz regulējuma apstiprināšanas dienu speciāli paredzētajās smēķēšanas telpās, kur nodrošināta pastiprināta gaisa ventilācija (datums tiks precizēts likuma pieņemšanas brīdī).

1.11.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.12. uzdevums - Noteikt normatīvajā regulējumā ierobežojumu azartspēļu spēlēšanas laikā alkohola piedāvāšanai par brīvu.

1.12.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*1.13. uzdevums - Noteikt normatīvajā regulējumā azartspēļu un izložu organizētājiem pienākumu konstruktīvi nodalīt azartspēļu organizēšanas vietās ēdināšanas sniegšanas pakalpojumu telpas no telpām, kurās tiek spēlētas azartspēles.

1.13.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.


1.14. uzdevums1.14.1. Nodefinēt riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes. Izcelt ievainojamāko personu segmentu un nodrošināt tā uzvedības monitoringam īpašu uzraudzību.

1.14.2. Ieviest automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku, kas ļauj identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.

1.14.3. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, paredzot deleģējumu Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājuma izveidei.

 

 

0

0

0

0

0

0

0

322500

0

322500

0

0

0

 
 

1.14.1. Nodefinēt riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes. Izcelt ievainojamāko personu segmentu un nodrošināt tā uzvedības monitoringam īpašu uzraudzību.

1.14.2. Ieviest automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku, kas ļauj identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.

 

0

0

0

0

0

0

0

2225000

0

222500

0

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

2225000

0

222500

0

0

0

 
 

1.14.3. pasākums.

Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, paredzot deleģējumu Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājuma izveidei.

 

0

0

0

0

0

0

0

100000

0

100000

0

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

100000

0

100000

0

0

0

 
1.15. uzdevums
Veikt regulāru izvērtējumu par citās valstīs īstenotām indicētās profilakses programmām procesu atkarības (it īpaši azartspēļu atkarībai interaktīvajā vidē) novēršanai, kas atbilst labās prakses principiem, piedāvājot ieviest strukturētu, teorijā balstītu un empīriski pamatotu (novērtētu) programmu (turpmāk – interaktīvās intervences programmu), kas pielāgota Latvijas situācijai.
 

 

0

0

0

0

0

0

0

45000

0

45000

0

0

0

 
 Ieviesta interaktīvās intervences programma, kas pielāgota Latvijas situācijai.

 

0

0

0

0

0

0

0

45000

0

45000

0

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

45000

0

45000

0

0

0

 

1.16. uzdevums1.16.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

1.16.2. Automātiskajā uzvedības monitoringa analītiskajā rīkā identificetās personas (t.sk. riskantie azartspēļu spēlētāji un interaktīvo izložu dalībnieki) novirzīt atbalsta saņemšanai, arī virtuālajā vidē, piedāvājot alternatīvu saturu un interaktīvās intervences programmu, kas veicina resocializācijas iespējas.

 

 

0

0

0

0

0

0

0

0

100000

0

0

0

0

 
 

1.16. Analizēta iegūtā informācija no automātiskās uzvedības monitoringa analītiskā rīka.

Identificēts atbalsts personām (t.sk. riskantie azartspēļu spēlētāji un interaktīvo izložu dalībnieki), piedāvājot alternatīvu saturu un interaktīvās intervences programmu, kas veicina resocializācijas iespējas.

 

0

0

0

0

0

0

0

0

100000

0

0

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

0

100000

0

0

0

0

 
1.17. uzdevums
Vienlaikus ar 24.punktā minēto, izstrādāt izvērtējuma vadlīnijas indicētās profilakses intervences programmai un indicētās profilakses darbam interaktīvajā vidē, vēršot uzmanību uz pakalpojuma/programmas atbilstību labās prakses principiem (analizējot konkrētos gadījumus vai analizējot intervenču atbilstību labas prakses principiem).
 

 

0

0

0

0

0

0

0

10000

0

0

266000

0

0

 
 Izstrādātas vadlīnijas indicētās profilakses intervences programmas izmantošanai.

 

0

0

0

0

0

0

0

10000

0

0

266000

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

10000

0

0

266000

0

0

 
1.18. uzdevums
Iesaistīt NVO, kas realizē projektus atkarības profilaksē, ka arī valsts un pašvaldību institūcijas, automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka izstrādē un indicētās profilakses interaktīvās intervences programmas pārņemšanā un popularizēšanā.
 

 

0

0

0

0

0

0

0

10000

10000

0

0

0

0

 
 Izveidota darba grupa automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka izstrādei.

 

0

0

0

0

0

0

0

10000

10000

0

0

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

 Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

0

0

0

0

0

0

0

10000

10000

0

0

0

0

 
1.19. uzdevums
Īstenot valsts mēroga sabiedrības informēšanas pasākumus par procesu atkarības riskiem un pieejamo palīdzību iedzīvotājiem, kuri cieš no procesu atkarības.
 

 

0

100000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

 Informēta sabiedrība par procesu atkarību riskiem un pieejamo palīdzību.

 

0

100000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 29. Veselības ministrija

63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)" 

0

100000

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
1.20. uzdevums
Nodrošināt pašvaldībās veselības veicināšanas un profilakses pasākumus procesu atkarības (tostarp azartspēļu atkarības) risku mazināšanai.
 

 

0

20000

18400

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 Nodrošināti pašvaldībās veselības veicināšanas un profilakses pasākumi.

 

0

20000

18400

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 29. Veselības ministrija

 

0

20000

18400

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
1.21. uzdevums
Izvērtēt iespēju paplašināt konsultatīvā tālruņa smēķēšanas atmešanai darbību, nodrošinot telefonisku atbalstu arī iedzīvotājiem, kuri vēršas pēc palīdzības procesu atkarības, tai skaitā patoloģiskas azartspēļu spēlēšanas tieksmes rezultātā.
 

 

0

0

0

0

0

0

54468

54468

54468

54468

54468

0

0

 
 Izvērtētas iespējas paplašināt konsultatīvā tālruņa darbību un attiecīgi veiktas normatīvo aktu izmaiņas, ja nepieciešams.

 

0

0

0

0

0

0

54468

54468

54468

54468

54468

0

0

 
 29. Veselības ministrija

 46.03.00 "Slimību profilakses nodrošināšana"

0

0

0

0

0

0

54468

54468

54468

54468

54468

0

0

 

1.22. uzdevumsĪstenot izglītojošas profilakses programmas skolās par procesu atkarības riskiem, adaptējot labās prakses programmas modeli no citām valstīm:

1) izstrādāt materiālus izglītojošām skolu prevencijas programmām skolēniem, programmu vadītājiem;

2) apmācīt programmu vadītājus;

3) īstenot programmu vispārizglītojošās skolās Latvijā.

 

 

0

75756

0

0

0

0

11656

11656

11656

11656

11656

0

0

 
 Īstenota izglītojoša profilakses programma skolās par procesu atkarības riskiem.

 

0

75756

0

0

0

0

11656

11656

11656

11656

11656

0

0

 
 29. Veselības ministrija

63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)"

0

75756

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 29. Veselības ministrija

46.03.00 "Slimību profilakses nodrošināšana"

0

0

0

0

0

0

11656

11656

11656

11656

11656

0

0

 
1.23. uzdevums
Īstenot iedzīvotāju paradumu monitoringu, veicot regulārus pētījumus par atkarības izraisošo procesu lietošanas tendencēm un paradumiem valstī.
 

 

0

0

0

99220

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 Iedzīvotāju paradumu monitorings.

 

0

0

0

99220

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 29. Veselības ministrija

63.07.00. "Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)" 

0

0

0

99220

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

*1.24. uzdevums - Pilnveidot valsts mēroga sabiedrības informēšanas pasākumus par IAUI piedāvātajiem psihologu pakalpojumiem, pašatteikušos personu/spēlētāju reģistru.

1.24.1 Informēta sabiedrība par atkarības veidošanās riskiem, psihologa pakalpojumu un pašatteikušos personu reģistra pieejamību.

1.25. uzdevums
Uzlabot pieejamību valsts apmaksātai Minesotas stacionārās ārstēšanas programmai personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm, palielinot apmaksāto ārstēšanas vietu skaitu (aptuveni par 100 pacientiem gada laikā).
 

 

0

0

0

0

0

0

205490

205490

205490

205490

205490

0

0

 
 Nodrošināta Minesotas programmas pieejamība.

 

0

0

0

0

0

0

205490

205490

205490

205490

205490

0

0

 
 29. Veselības ministrija

 33.18.00 "Plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana"

0

0

0

0

0

0

205490

205490

205490

205490

205490

0

0

 
1.26. uzdevums
Nodrošināt valsts apmaksātas veselības vai klīnisko psihologu vadītas ambulatorās atbalsta grupas personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.
 

 

0

0

0

0

0

0

122286

67631

67631

67631

67631

0

0

 
 Nodrošināta atbalsta grupu pieejamība personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.

 

0

0

0

0

0

0

122286

67631

67631

67631

67631

0

0

 
 29. Veselības ministrija

 33.16.00 "Pārējo ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana"

0

0

0

0

0

0

122286

67631

67631

67631

67631

0

0

 
1.27. uzdevums
Īstenot apmācības klīniskajiem un veselības psihologiem, lai pilnveidotu profesionālās zināšanas un iemaņas attiecībā uz palīdzības sniegšanu izložu un azartspēļu spēlētājiem, tai skaitā personām, kurām raksturīga patoloģiska tieksme uz azartspēļu spēlēšanu.
 

 

0

65821

24768

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 Nodrošinātas apmācības klīniskajiem un veselības psihologiem, lai pilnveidotu profesionālās zināšanas un iemaņas attiecībā uz personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.

 

0

65821

24768

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 29. Veselības ministrija

 63.07.00 "Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)"

0

65821

24768

0

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
2. rīcības virziens

Azartspēļu un izložu reklāmas aizlieguma kontrole un vizuālā noformējuma prasības.

*2.1. uzdevums - Noteikt IAUI kā atbildīgo iestādi par reklāmas aizlieguma kontroli azartspēļu un izložu jomā.

2.1.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*2.2. uzdevums - Izvērtēt azartspēļu un izložu reklāmas ierobežojuma efektivitāti televīzijā, radio, kā arī interaktīvajā vidē.

2.2.1. Veikts izvērtējums par azartspēļu un izložu reklāmas ierobežojumu efektivitāti.

*2.3. uzdevums:

- Noteikt prasības attiecībā uz preču zīmēm, kā arī izkārtņu saturu azartspēļu jomā, aizliedzot izmantot tekstu vai grafiskos elementus, kas var vedināt uz dalību spēlē.

- Prasības attiecībā uz preču zīmēm, kā arī izkārtņu saturu azartspēļu jomā, aizliedzot izmantot tekstu vai grafiskos elementus, kas var vedināt uz dalību spēlē, tiek ieviestas un sāk darboties.

2.3.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

2.3.2. Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.

2.3.3. Ieviestas prasības azartspēļu organizētājiem.

*2.4. uzdevums - Ministru kabineta noteikumos noteikt vienotas prasības azartspēļu zāļu publiskās ārtelpas (tajā skaitā skatlogu noformējuma) dizainam.

2.4.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

2.4.2. Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi, kas noteic vienoto stilu un prasības ārtelpu noformējumam azartspēļu organizēšanas vietām.

*2.5. uzdevums - Noteikt VAS "Latvijas Loto" pienākumu sertificēties Eiropas Loteriju Asociācijas Atbildīgas spēles standartam, nosakot atbilstības sertifikāta nepārtrauktības uzraudzību IAUI.

2.5.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā, kuros noteikts VAS "Latvijas Loto" pienākums sertificēties Eiropas Loteriju Asociācijas Atbildīgas spēles standartam, vienlaikus nosakot IAUI uzraudzības pienākumu atbilstības sertifikāta nepārtrauktības esībai.

3. rīcības virziens

Azartspēļu un izložu pieejamības regulēšana

*3.1. uzdevums - Paplašināt to vietu uzskaitījumu, kur aizliegts organizēt azartspēles, paredzot lēmuma pieņemšanu par azartspēļu organizēšanu tikai valsts līmenī.

Normatīvajos aktos noteikt šādus papildu kritērijus jaunu azartspēļu vietu atvēršanai, nosakot, ka aizliegts organizēt azartspēles:

a) ēkās vai būvēs, kur izvietotas pirmsskolas izglītības iestādes, pamata un vidējās izglītības iestādes un 250 metru attālumā/ perimetrā no to ieejas;

b) publiskos spēļu un rekreācijas laukumos (termins "publiskais spēļu un rekreācijas laukums" tiek lietots 2020.gada 7.janvāra Ministru kabineta noteikumu Nr. 18 "Spēļu un rekreācijas laukumu drošuma noteikumi" izpratnē) un 250 metru attālumā/ perimetrā no to ieejas;

c) dzīvojamās ēkās ārpus Rīgas centra un tā aizsardzības zonas, kā arī dzīvojamās ēkās citās Latvijas pilsētās.

3.1.1. Atbilstoši 08.03.2022. MK sēdes protokola Nr.13 38.§, 2.punktam - Finanšu ministrijai precizēt plāna projektu, svītrojot 3. rīcības virziena 1. uzdevumu, uzdevums tiek svītrot.

*3.2. uzdevums - Paaugstināt minimāli pieļaujamo azartspēļu automātu skaitu vienā azartspēļu zālē no divdesmit uz divdesmit piecām vienībām.

3.2.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*3.3. uzdevums - Izstrādāt kārtību, kādā IAUI izvērtē azartspēļu organizēšanas vietas atbilstību normatīvo aktu prasībām un izsniedz attiecīgās atļaujas.

3.3.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

3.3.2. Izstrādāti Ministru kabineta noteikumi.

4. rīcības virziens

Nelegālā tirgus ierobežošana

*4.1. uzdevums - Normatīvajos aktos noteikt IAUI tiesības bloķēt vai ierobežot piekļuvi konkrētajai tīmekļa vietnei, kas satur azartspēļu reklāmu.

4.1.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*4.2. uzdevums - IAUI nodrošināt komunikāciju ar lielākajiem sociālajiem tīkliem, kā arī banneru izplatīšanas kanāliem (kā Google Adword, Aol Advertising, Right Media, BuyAds.com, OpenX) ar pieprasījumu nelegālās reklāmas nepieejamībai no Latvijas IP adresēm.

4.2.1. Komunikācija ar lielākajiem sociālajiem tīkliem par nelegālas reklāmas ierobežošanu.

*4.3. uzdevums - Īstenot informatīvo kampaņu par atbildības piemērošanu fiziskajām personām Latvijā no Latvijas teritorijas piedalīties Latvijā nelicencētās azartspēlēs un/vai nelicencētās izlozēs, kā arī citiem riskiem (atkarībām, krāpšanu un datu aizsardzības prasību neievērošanu).

4.3.1. Informēta sabiedrība par sekām un atbildību, izmantojot nelicencētu azartspēļu vietnes.

5. rīcības virziens

Azartspēļu un izložu nozares tendenču monitorings

*5.1. uzdevums - Iesaistīto pušu sadarbības pilnveidošana labas prakses pārņemšanai un informācijas apmaiņai par aktualitātēm.

5.1.1. Informācijas apmaiņa ar iesaistītajām iestādēm, par azartspēļu un izložu jomas aktualitātēm.

*5.2. uzdevums - Reģionālās sadarbības starp Baltijas valstīm nodrošināšana.

5.2.1. Starpvalstu sadarbība azartspēļu un izložu uzraudzības jomā.

*5.3. uzdevums - Nodrošināta sistematizēta statistikas apkopošana, retrospektīvā tendenču izvērtēšana.

5.3.1. Azartspēļu un izložu tirgus monitorings.

*5.4. uzdevums - Publikācijas un informatīvie materiāli.

5.4.1. Informēta sabiedrība par azartspēļu un izložu pārmērīgas spēlēšanas kaitīgo ietekmi uz personu.

*5.5. uzdevums - Izvērtēt nepieciešamību azartspēļu un izložu regulējumu attiecināt arī uz videospēlēm, kā arī noteikt pasākumus azartspēļu atkarības veidošanas risku mazināšanai videospēlēs.

5.5.1. Sagatavots izvērtējums par azartspēļu un izložu regulējuma attiecināšanu arī uz videospēlēm.

6. rīcības virziens

IAUI veiktā uzraudzības procesa pilnveidošana

*6.1. uzdevums - Normatīvajos aktos noteikt azartspēļu organizēšanas vietu atļauju izsniegšanas procesa centralizēto pieeju, par atbildīgo nosakot IAUI.

6.1.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

*6.2. uzdevums - Nodrošināt informācijas apmaiņu starp IAUI un VID par fiziskai personai izmaksātajām summām, veicot attiecīgus grozījumus normatīvajos aktos.

6.2.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā

*6.3. uzdevums - Nodrošināt video ieraksta glabāšanas termiņu azartspēļu organizēšanas vietās līdz 30 dienām.

6.3.1. Izstrādāti grozījumi Azartspēļu un izložu likumā.

6.3.2. Ieviesta prasība azartspēļu organizētājiem, nodrošināt video ieraksta glabāšanas termiņu azartspēļu organizēšanas vietās līdz 30 dienām.

6.4. uzdevums - IAUI kapacitātes stiprināšana – 2 amata vietas - saistībā ar interaktīvo azartspēļu tendencēm, reklāmas aizlieguma ievērošanas uzraudzības funkcijām, azartspēļu organizēšanas vietu atļauju centralizētā procesa ieviešanu, kā arī atkarības profilaktisko pasākumu pastiprināšanu.

6.4.1. Izdots rīkojums par amata vietu piešķiršanu.

 6.4.1. Izdots rīkojums par amata vietu piešķiršanu.

 

0

62978

70311

70311

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 
 13. Finanšu ministrija

97.00.00 "Nozaru vadība un politikas plānošana"

0

62978

70311

70311

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

* Uzdevumi tiks īstenoti esošā budžeta līdzekļu ietvarā.

Pielikums: Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam darba plānā iekļauto uzdevumu izmaksu aprēķini – datne: FMaprek_AI_PN_DP_161121.

Finanšu ministrs J. Reirs

 

Pielikums

Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.-2027. gadam darba plānā iekļauto uzdevumu izmaksu aprēķini

1.Rīcības virziena 14.pasākums:

1. Nodefinēt riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes. Izcelt ievainojamāko personu segmentu un nodrošināt tā uzvedības monitoringam īpašu uzraudzību.

2. Ieviest automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku, kas ļauj identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.

3. Rast Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājumu.

Uzdevums: Rast Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājumu.

Finanšu ministrija valsts budžeta apakšprogramma

Papildus nepieciešamais finansējums (EUR) 2024. un 2026.gadam

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments

200000

       

Izmaksu pozīcija

Izmaksas, EUR

Tehniskās specifikācijas izstrāde.

10000

Iekārtas (serveri) IAUI.

30000

Integrācija "Latvija.lv".

15000

Galvenās sistēmas izveide.

75000

Papildu funkciju izveide (savietojamība, testēšana, atskaites, uzraudzība u.c.).

70000

    Kopā summa:

200000

       
ES fondu daļa (85%) EUR

170000

     
Papildu finansējums (15%) EUR

30000

     
Summa

200000

     

1.Rīcības virziena 14.uzdevums

14.1. Nodefinēt riskanta azartspēļu spēlētāja un interaktīvo izložu dalībnieka pazīmes. Izcelt ievainojamāko personu segmentu un nodrošināt tā uzvedības monitoringam īpašu uzraudzību.

14.2. Ieviest automātisko uzvedības monitoringa analītisko rīku, kas ļauj identificēt riskantos azartspēļu spēlētājus un interaktīvo izložu dalībniekus, kuriem vēl nav diagnosticēta atkarība.

14.3. Rast Baltijas valstu pašatteikušos personu identifikācijas risinājumu.

15.pasākums: Veikt regulāru izvērtējumu par citās valstīs īstenotām indicētās profilakses programmām procesu atkarības (it īpaši azartspēļu atkarībai interaktīvajā vidē) novēršanai, kas atbilst labās prakses principiem, piedāvājot ieviest strukturētu, teorijā balstītu un empīriski pamatotu (novērtētu) programmu (turpmāk – interaktīvās intervences programmu), kas pielāgota Latvijas situācijai.

16.pasākums: Automātiskajā uzvedības monitoringa analītiskajā rīkā identificetās personas (t.sk. riskantie azartspēļu spēlētāji un interaktīvo izložu dalībnieki) novirzīt atbalsta saņemšanai, arī virtuālajā vidē, piedāvājot alternatīvu saturu un interaktīvās intervences programmu, kas veicina resocializācijas iespējas.

17.pasākums: Vienlaikus ar 15.punktā minēto, izstrādāt izvērtējuma vadlīnijas indicētās profilakses intervences programmai un indicētās profilakses darbam interaktīvajā vidē, vēršot uzmanību uz pakalpojuma/programmas atbilstību labās prakses principiem (analizējot konkrētos gadījumus vai analizējot intervenču atbilstību labas prakses principiem).

18.pasākums: Iesaistīt NVO, kas realizē projektus atkarības profilaksē, ka arī valsts un pašvaldību institūcijas, automātiskā uzvedības monitoringa analītiskā rīka izstrādē un indicētās profilakses interaktīvās intervences programmas pārņemšanā un popularizēšanā.

Finanšu ministrija valsts budžeta apakšprogramma

Papildus nepieciešamais finansējums (EUR) 2024. un 2026.gadam

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments - 1.14.1., 1.14.2.

445000

Eiropas Komisijas Strukturālo reformu Tehniskā atbalsta instruments - 1.15., 1.16., 1.17., 1.18.,

486000

    Kopā:

931000

       

Izmaksu pozīcija

Izmaksas, EUR

Izstrādātas vadlīnijas indicētās profilakses intervences programmai un indicētās profilakses darbam interaktīvajā vidē.

20000

Tehniskās specifikācijas izstrāde (automātiskais uzvedības monitoringa analītiskajam rīks).

20000

Iekārtas (serveri) IAUI (automātiskais uzvedības monitoringa analītiskajam rīks).

51000

Galvenās sistēmas izveide (automātiskais uzvedības monitoringa analītiskajam rīks).

250000

Papildu funkciju izveide (savietojamība, testēšana, atskaites, uzraudzība u.c.).

310000

Regulāru izvērtējumu izstrādāšana par citās valstīs īstenotām indicētās profilakses programmām (5x6).

50000

NVO projekti atkarību mazināšanai.

230000

    Kopā:

931000

       
ES fondu daļa (85%) EUR

791350

     
Papildu finansējums (15%) EUR

139650

     
Summa

931000

     

1.Rīcības virziena 19.pasākums: Īstenot valsts mēroga sabiedrības informēšanas pasākumus par procesu atkarības riskiem un pieejamo palīdzību iedzīvotājiem, kuri cieš no procesu atkarības.

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2022.gadā valsts budžetā pieejamais finansējums,
EUR

63.07.00 Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)

100 000

Darba plāna Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanai iekļauto pasākumu ieviešana, kuriem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, ir uzsākama atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām un saskaņā ar Veselības ministrijas noteiktajām prioritārajām veselības jomām, savukārt, pasākumu ieviešana ESF finansējuma ietvaros ir uzsākama atbilstoši pieejamajam finansējumam un ES fondu darbības programmā un Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo specifisko atbalsta mērķi noteiktajam.

1.Rīcības virziena 21.pasākums: Izvērtēt iespēju paplašināt konsultatīvā tālruņa smēķēšanas atmešanai (67037333) darbību, nodrošinot telefonisku atbalstu arī iedzīvotājiem, kuri vēršas pēc palīdzības procesu atkarības, tai skaitā patoloģiskas azartspēļu spēlēšanas tieksmes rezultātā.

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2023.gadā un turpmāk ik gadu papildus nepieciešamais finansējums,
EUR

     
46.03.00 "Slimību profilakses nodrošināšana"

54 468

     
        

Tālruņa darbības nodrošināšana

Stundu skaits dienā

Dienas mēnesī

Stundu skaits mēnesī

Izmaksas 1 d (bez PVN)

Summa 1 mēn (bez PVN)

Summa 12 mēn. (bez PVN)

Summa 12 mēn. (ar PVN)

Izmaksas par pakalpojuma nodrošināšanu (konsultāciju nodrošināšana, atskaišu sniegšana, tehniskais nodrošinājums, u.c.)

11

30

330

117,4

3 522

42 264

51 140

        

Apmācību nodrošināšana tālruņa konsultantiem

h

d

Izmaksas (bez PVN)

Summa par 1 apmācību ciklu – 3dienas (bez PVN)

Summa par 2 apmācību cikliem 12 mēnešu periodā (bez PVN)

Summa par 2 apmācību cikliem 12 mēnešu periodā (ar PVN)

Kopā par apmācīšanu 12 mēneša periodā (ar PVN)

Konsultantu sagatavošana

7

1

385

1 155

2 310

2 795

3 328

Supervīzija, zināšanu nostiprināšana

4

1

220

220

440

532

Darba plāna Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanai iekļauto pasākumu ieviešana, kuriem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, ir uzsākama atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām un saskaņā ar Veselības ministrijas noteiktajām prioritārajām veselības jomām, savukārt, pasākumu ieviešana ESF finansējuma ietvaros ir uzsākama atbilstoši pieejamajam finansējumam un ES fondu darbības programmā un Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo specifisko atbalsta mērķi noteiktajam.

1.Rīcības virziena 22.pasākums: Īstenot izglītojošas profilakses programmas skolās par procesu atkarības riskiem, adaptējot labās prakses programmas modeli no citām valstīm

Uzdevums:

1) izstrādāt materiālus izglītojošām skolu prevencijas programmām skolēniem, programmu vadītājiem;

2) apmācīt programmu vadītājus;

3) īstenot programmu (norāda skaitu) skolās Latvijā

Izmaksas aprēķinātas balstoties uz labas prakses programmu: Vernetzte www.Welten (http://www.vernetztewelten.ift-nord.de/). Programmas efektivitātes izvērtējums: https://www.jahonline.org/article/S1054-139X(12)00785-9/fulltextIzglītojoša programmas saturu veido četras 90 minūšu garas nodarbībās 6. un 7. klašu skolēniem par sekojošām tēmu grupām: internets, datorspēles, azartspēles, medijpratība.

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2022.gadā papildus nepieciešamais finansējums, EUR

 
63.07.00 Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)

75 756

 
   
Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2023.gadā un turpmāk ik gadu papildus nepieciešamais finansējums, EUR

Pasākuma turpinājums 2022.gadā: apmācību izmaksas,vizualizācija, grupu komplektācija.

46.03.00 "Slimību profilakses nodrošināšana"

11 656

   

Izmaksu pozīcija

Izmaksas (bez PVN)

Izmaksas (ar PVN 21%)

Programmas materiālu tulkošana:

 

 

- Programmas rokasgrāmata (50 lpp)
- Terminu vārdnīca (10 lpp)
- Darba lapas:
azartspēles (10 lpp);
datorspēles (15 lpp);
internets (25 lpp);
komunikācija (20 lpp)
- Prezentācijas (4, kopā uz 107 slaidiem)
- Informatīvi materiāli par katru tēmu bloku (pamatinformācija) (20 lpp)
- Citu materiālu tulkošana (20 lpp)
Kopā tulkošana:

6 000

7 260

Programmas materiālu adaptēšana

4 000

4 840

Programmas materiālu maketēšana, drukas faila sagatavošana

2 400

2 904

Programmas materiālu tipogrāfiskā iespiešana

5 000

6 050

2 īsfilmu izstrādāšana (līdz 5 min.-tēmas: azartspēles, datorspēles. Par drošību internetā pieejama VBTAC īsfilma)

11 000

13 310

Programmas pilotēšana:

33 383

40 393

- Pedagogu apmācības programmas izstrādāšana darbā ar programmas ieviešanu skolā

1 163

1 407

- Pedagogu apmācīšana darbā ar programmas īstenošanu ( 2 dienas,60 pedagogi):

8 220

9 946

apmācību vadīšana
telpa
ēdināšana
nakšņošana
transports
- Programmas efektivitātes novērtēšana (procesa un rezultātu), pētījuma veikšana izmantojot kontrolgrupu:

24 000

29 040

(aptaujāto skaits ~ 1750)
Citi izdevumi:

250

303

- vizualizācija (brošūra, plakāts, informācijas vizualizācija mājas lapā par pasākuma norisi utml.)
- Apmācāmo pedagogu grupas komplektācija
- citi neparedzēti izdevumi

575

696

Kopā aktivitāte:

62 608

75 756

Darba plāna Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanai iekļauto pasākumu ieviešana, kuriem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, ir uzsākama atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām un saskaņā ar Veselības ministrijas noteiktajām prioritārajām veselības jomām, savukārt, pasākumu ieviešana ESF finansējuma ietvaros ir uzsākama atbilstoši pieejamajam finansējumam un ES fondu darbības programmā un Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo specifisko atbalsta mērķi noteiktajam.

1.Rīcības virziena 23.pasākums: Īstenot iedzīvotāju paradumu monitoringu, veicot regulārus pētījumus par atkarības izraisošo procesu lietošanas tendencēm un paradumiem valstī

Pētījuma veikšana 2024.gadā.

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2024.gadā papildus nepieciešamais finansējums, EUR

 
63.07.00. Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)

99 220

 
   
Izmaksu pozīcija

Izmaksas (bez PVN)

Izmaksas (ar PVN)

Pētījuma instrumentārija  atjaunošana un izlases veidošana

15 000

18 150

Pētījuma lauku darba veikšana

55 000

66 550

Pētījuma  rezultātu analīze un gala ziņojuma sagatavošana

12 000

14 520

Kopā:

82 000

99 220

Darba plāna Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanai iekļauto pasākumu ieviešana, kuriem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, ir uzsākama atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām un saskaņā ar Veselības ministrijas noteiktajām prioritārajām veselības jomām, savukārt, pasākumu ieviešana ESF finansējuma ietvaros ir uzsākama atbilstoši pieejamajam finansējumam un ES fondu darbības programmā un Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo specifisko atbalsta mērķi noteiktajam.

1.Rīcības virziena 25.pasākums: Uzlabot pieejamību valsts apmaksātai Minesotas stacionārās ārstēšanas programmai personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm, palielinot apmaksāto ārstēšanas vietu skaitu (aptuveni par 100 pacientiem gada laikā).

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2023.gadā un turpmak ik gadu papildus nepieciešamais finansējums, EUR

  
33.18.00 Plānveida stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana

205 490

  
     

Pānotais pacientu skaits gadā

Viena pacienta ārstēšanas tarifs*, euro

Kopējās izmaksas gadā, euro

  

100

1970,90

197 090

  
*Viena pacienta ārstēšanas tarifs iezīmētajā programmā Minesotas programma stacionārā ir 1 970,90 euro, kas veidojas saskaņā ar MK 2018.gada 28.augusta noteikumiem Nr.555 „Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtība6. pielikuma „Stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu sniedzēji un stacionāro veselības aprūpes pakalpojumu apmaksas nosacījumi” 2.25.13.4. punktu.

Valsts kompensētais pacientu līdzmaksājums  "Minesotas programma" stacionārā

Pānotais pacientu skaits gadā

Vid. ārstēšanas ilgums

gultas dienas kopā

Valsts kompesējamais līdzmaksājums 3 euro**

Summa kopā, euro

100

28

2 800

3

8 400

**MK noteikumu Nr.555 13.pielikums un pamattekstā noteiktais (163.p. Dienests ārstniecības iestādei no valsts budžeta līdzekļiem sedz pacienta līdzmaksājumu: 163.5.p. starpību, kas veidojas starp šo noteikumu 13. pielikuma 5.1. apakšpunktā noteikto līdzmaksājuma apmēru par ārstēšanos diennakts stacionārā un šo noteikumu 13. pielikuma 5.3. apakšpunktā noteikto pacienta līdzmaksājuma apmēru personām ar noteiktām diagnozēm).

Darba plāna Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanai iekļauto pasākumu ieviešana, kuriem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, ir uzsākama atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām un saskaņā ar Veselības ministrijas noteiktajām prioritārajām veselības jomām, savukārt, pasākumu ieviešana ESF finansējuma ietvaros ir uzsākama atbilstoši pieejamajam finansējumam un ES fondu darbības programmā un Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo specifisko atbalsta mērķi noteiktajam.

1.Rīcības virziena 26.pasākums: Nodrošināt valsts apmaksātas veselības vai klīnisko psihologu vadītas ambulatorās atbalsta grupas personām, kurām diagnosticēta patoloģiska tieksme uz azartspēlēm.

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2023.gadā papildus nepieciešamais finansējums, EUR

2024.gadā un turpmāk ik gadu papildus nepieciešamais finansējums, EUR

      
33.16.00 Pārējo ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšana

122 286

67 631

      

1.7.1. Izstrādāt ambulatoru grupu psihoterapijas programmu personām ar diagnosticētu patoloģisku tieksmi uz azartspēlēm.

Paskaidrojums un aprēķins

2023.gadā

Kopā

35 704

Metodikas izstradāšana - stundas likme 13,34 EUR x 83h x 2 speciālisti x 5 mēneši // (metodikas satura izstrāde, metodikas teksta sastādīšana, jomas ekspertu rekomendāciju iestrādāšana materiālā, saskaņošana, metodikas teksta satura precizēšana līdz gala redakcijai)

11 072

Ekspertu konsultācijas metodikas izstrādei - stundas likme 40,00 EUR x 255h // (konsultēšana un metodisks atbalsts metodikas izstrādātājiem satura izstrādes fāzē, teksta sastādīšanas fāzē, gala redakcijas apstiprināšanas fāzē)

10 200

Tipogrāfija - 500 grāmatas Valodas - LV (350gab), RUS (150gab)

4 000

Tulkotājs (LV - RUS), 150 lpp x 10 EUR

1 500

Redaktors 450 lpp x 8,07 EUR // (teksta saturiskā un formālā analīze, terminu lietojuma analīze (darbs ar teksta melnraksta redakciju, darbs ar teksta gala redakciju materiāla LV un materiāla RUS redakcijās)

3 632

Maketētājs (LV un RUS versijas) // (dizaina izstrāde, teksta salikšana (digitālā versija, drukas versija)

2 000

Korektors 600 lpp x 5,50 EUR // (materiāla kļūdu labošana, ievērojot kopējo stilu materiāla LV redakcijai un RUS redakcijai, materiāla vadīšana sagatavošanai iespiešanai/digitālajai drukai (LV un RUS))

3 300

1.7.2. Apmācīt speciālistus darbam ar ambulatoro grupu psihoterapijas programmu personām ar diagnosticētu patoloģisku tieksmi uz azartspēlēm.

Paskaidrojums un aprēķins

2023.gadā

Kopā

18 951

75% no projekta vadītāja slodzes, laika posmam uz 6 mēnešiem

8 017

30% no grāmatveža slodzes laika posmam uz 6 mēnešiem

2 672

Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, sociāla rakstura pabalsti un kompensācijas

2 522

Vienas speciālistu grupas apmācība darbam ar metodiku - 32 stundas; 125 euro/stundā (32 stundas x 125 euro x 21% PVN)

4 840

Administratīvās izmaksas (kancelejas preces, telpu īre)

900

1.7.3. Ieviest ambulatoro grupas psihoterapijas programmu personām ar diagnosticētu patoloģisku tieksmi uz azartspēlēm.

 

Kabinetu skaits

Ārsts

Darba samaksa,
EUR*

Piemaksa par pieejamības nodrošināšanu, darbu paaugstinātas intensitātes apstākļos un sarežģītību, EUR***

Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, EUR

Darbības nodrošināšanai nepieciešamie līdzekļi, EUR**

Finansējuma apjoms,
EUR

Personu skaits

Slodzes apjoms

Narkologa kabinets****

1

1

0,50

11 172

5 670

3 973

1 770

22 585

Psihologa kabinets

1

1

1,00

22 344

11 340

7 946

3 416

45 046

Kopā

2

2

1,50

33 516

17 010

11 919

5 186

67 631

* Darba samaksas aprēķinam izmantota likme narkologam un psihologam - 1 862 euro

** Kabinetu uzturēšanas izmaksas (telpu noma, komunālie, utt.)

*** MK noteikumu Nr.555 10.pielikums

**** Narkologa iekļaušanu multidisciplinārās komandas darbā ir plānots veikt nākotnes grozījumos MK noteikumos Nr.555, tai skaitā iekļaujot narkologa kabineta darbības nodrošināšanai nepieciešamo līdzekļu apmēru 3 540 euro

1.Rīcības virziena 27.pasākums: Īstenot apmācības klīniskajiem un veselības psihologiem, lai pilnveidotu profesionālās zināšanas un iemaņas attiecībā uz palīdzības sniegšanu izložu un azartspēļu spēlētājiem, tai skaitā personām, kurām raksturīga patoloģiska tieksme uz azartspēļu spēlēšanu.

Veselības ministrijas valsts budžeta apakšprogramma

2022.gadā papildus nepieciešamais finansējums,
EUR

2023.gadā papildus nepieciešamais finansējums,
EUR

63.07.00 Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošana (2014-2020)

65 821

24 768

   
Pozīcijas nosaukums

2022.gads

2023.gads

Metodisko vadlīniju apmācību vadīšanai izstrāde

4 600

0

Metodisko rokasgrāmatu klīniskajiem/veselības psihologiem izstrāde,makets, druka (200 gab)

16 639

0

Apmācību organizēšana, vadīšana klīniskajiem/veselības psihologiem. Apmācību ilgums 20 ak.h x 14 grupas (12 dalībnieki katrā), apmācību izmaksas 1h = 247,68 euro, 2022.gadā 9 grupas, 2023.gadā 5 grupas.

44 582

24 768

Kopā

65 821

24 768

Darba plāna Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam īstenošanai iekļauto pasākumu ieviešana, kuriem nepieciešams papildu valsts budžeta finansējums, ir uzsākama atbilstoši valsts budžeta finansiālajām iespējām un saskaņā ar Veselības ministrijas noteiktajām prioritārajām veselības jomām, savukārt, pasākumu ieviešana ESF finansējuma ietvaros ir uzsākama atbilstoši pieejamajam finansējumam un ES fondu darbības programmā un Ministru kabineta noteikumos par attiecīgo specifisko atbalsta mērķi noteiktajam.

6.4. uzdevums - IAUI kapacitātes stiprināšana – 2 amata vietas - saistībā ar interaktīvo azartspēļu tendencēm, reklāmas aizlieguma ievērošanas uzraudzības funkcijām, azartspēļu organizēšanas vietu atļauju centralizētā procesa ieviešanu, kā arī atkarības profilaktisko pasākumu pastiprināšanu.
6.4.1. Izdots rīkojums par amata vietu piešķiršanu.

euro

Finanšu ministrija valsts budžeta apakšprogramma

Papildus nepieciešamais finansējums

97.00.00 programma “Nozaru vadība un politikas plānošana”

70 311

    

Izdevumu postenis

Izdevumi vienai amata vietai pirmajā gadā

Izdevumi vienai amata vietai turpmāk ik gadu

Piezīmes

Kopā

62 978

70 311

 

Atlīdzība

57 580

68 883

 
Atalgojums

46 118

53 530

 
Mēnešalga

39 528

39 528

12.mēnešalgu grupa, mēnešalga 1 647 euro
Piemaksa par personisko darba ieguldījumu un darba kvalitāti (līdz 30%)

5 930

7 906

Plānota piemaksa 20% apmērā
Novērtēšanas prēmijas (līdz 65% no mēnešalgas)

 

2 142

Novērtēšanas prēmija ar plānoto ar novērtējumu "ļoti labi"
Piemaksa par papildu darbu

660

660

Plānota piemaksa 20% apmērā
Naudas balvas (100% no mēnešalgas)

 

3 294

 
Darba devēja VSAOI un sociālās garantijas

11 462

15 353

 
Darba devēja VSAOI (23,59% )

10 880

13 017

 
Atvaļinājuma pabalsti (50% no mēnešalgas)

 

1 648

 
Darba devēja izdevumi veselības, dzīvības un nelaimes gadījumu apdrošināšanai

322

428

 
Optisko redzes korekcijas līdzekļu iegādes kompensācija

260

260

 
Preces un pakalpojumi

2 898

1 428

 
Komandējumu izdevumi

0

0

ja tiek plānoti
Izdevumi par saņemtajiem apmācību pakalpojumiem

500

500

 
Ar darbības nodrošināšanu saistītie izdevumi

 

 

Ar darba vietu saistītie uzturēšanas izdevumi (sakari, komunālie pakalpojumi, telpu uzturēšana, tehnikas uzturēšana) atbilstoši vidējam izdevumu apjomam uz vienu nodarbināto
Informācijas tehnoloģijas pakalpojumi

928

928

M365 E3 Unified ShrdSvr ALNG SubsVL MVL PerUsr (ar PVN)
406,56 x 1 = 406,52 euro
Microsoft RDS CAL (Terminal services CAL) nomas lietošanas licence (ar PVN)
56,87 x 1 = 56,87 euro
Biroja mēbeles, biroja tehnika un datortehnika, kas netiek uzskaitīta kā pamatlīdzekļi

1 470

0

Darba vietu iekārtošanas izdevumi (pirmajā gadā)
Pamatkapitāla veidošana

2 500

0

 
Biroja tehnika un datortehnika

2 500

0

Datortehnika (pirmajā gadā)
 
 
Tiesību akta pase
Nosaukums: Par Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu  2021.–2027. gadam darba plānu Izdevējs: Ministru kabinets Veids: rīkojums Numurs: 193Pieņemts: 23.03.2022.Stājas spēkā: 23.03.2022.Publicēts: Latvijas Vēstnesis, 60, 25.03.2022. OP numurs: 2022/60.7
Politikas plānošanas dokuments Nosaukums: Azartspēļu un izložu politikas pamatnostādņu 2021.–2027. gadam darba plāns Veids: plānsPolitikas joma: Nodokļu politika Atbildīgā iestāde: Finanšu ministrija
Saistītie dokumenti
  • Anotācija / tiesību akta projekts
  • Politikas plānošanas dokumenti
  • Skaidrojumi
  • Citi saistītie dokumenti
331011
23.03.2022
85
0
  • Twitter
  • Facebook
  • Draugiem.lv
 
0
Šajā vietnē oficiālais izdevējs
"Latvijas Vēstnesis" nodrošina tiesību aktu
sistematizācijas funkciju.

Sistematizēti tiesību akti ir informatīvi. Pretrunu gadījumā vadās pēc oficiālās publikācijas.
Par Likumi.lv
Aktualitātes
Noderīgas saites
Atsauksmēm
Kontakti
Mobilā versija
Lietošanas noteikumi
Privātuma politika
Sīkdatnes
Latvijas Vēstnesis "Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības."
Latvijas Republikas Satversmes 90. pants
© Oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis"